ΔΙΕΘΝΗ

Επίσημο: Η Στεάουα άλλαξε όνομα λόγω... στρατού!

Επίσημο: Η Στεάουα άλλαξε όνομα λόγω... στρατού!

Η Στεάουα Βουκουρεστίου "γυρίζει σελίδα", αφού η Ρουμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ενέκρινε την αλλαγή ονόματος, ύστερα απ' την ήττα στη δικαστική διαμάχη με τον στρατό της χώρας.

Σε μία νέα εποχή εισέρχεται η Στεάουα Βουκουρεστίου, αφού η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ρουμανίας ενέκρινε την αλλαγή ονόματος του συλλόγου. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1986 βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη (την οποία έχασε) με τον στρατό της χώρας, ο οποίος απαιτούσε 40.000.000 ευρώ απ' το σύλλογο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο όνομα.

Η Στεάουα ιδρύθηκε στις 7 Ιουνίου 1947 από αξιωματούχους του τότε βασιλικού οίκου της Ρουμανίας και την άδεια ίδρυσής της εξέδωσε ο ίδιος ο αρχηγός του Βασιλικού Στρατού, Μιχαήλ Λασκάρ. Στις 30 Δεκεμβρίου 1947 με τη μετατροπή του Βασιλικού Στρατού σε Λαϊκό, έπειτα από την επικράτηση του κομμουνιστικού κόμματος, καθιερώθηκε ως σύμβολο της ομάδας το κόκκινο αστέρι σε κυανό φόντο και το κίτρινο χρώμα καταργήθηκε.

Στη συνέχεια, ο σύλλογος άλλαξε διάφορα ονόματα, όπως το CSCA (σ.σ. Κεντρικός Αθλητικός Σύλλογος Στρατού) και CCA (σ.σ. Κεντρικός Οίκος του Στρατού). Το 1961 καθιέρωσε το όνομα Στεάουα, το οποίο στα ρουμανικά σημαίνει "αστέρι". Όπως προκύπτει κι απ' την ονομασία, ήταν ουσιαστικά ο αθλητικός σύλλογος του ρουμανικού στρατού.

Αυτή η σύνδεση διατηρήθηκε μέχρι το 1998, όταν το ποδοσφαιρικό τμήμα αποφάσισε να αποσχιστεί απ' τα υπόλοιπα, αλλάζοντας παράλληλα όνομα (σ.σ. FC Steaua Bucureşti). Έγινε επαγγελματικό σωματείο με ιδιοκτήτη το Ρουμάνο επιχειρηματία Βιορέλ Παουνέσκου.

Έπειτα από διάφορες αποτυχημένες οικονομικές κινήσεις, το 2003 άλλαξε ιδιοκτήτη και ανέλαβε ο Τζίτζι Μπεκάλι. H μοναδική σύνδεση που έχει με τον στρατό είναι πως το στάδιο της ομάδας "Σταντιονούλ Στεάουα" είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Άμυνας της Ρουμανίας.

Πλέον, ο σύλλογος θα ονομάζεται "Football Club Football Club Steaua Bucharest" (σ.σ. FC FCSB), δηλαδή "Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Στεάουα Βουκουρεστίου". Όπως αναμενόταν, η διπλή χρήση των αρχικών "FC" προκάλεσε διάφορα σχόλια τόσο απ' τους φιλάθλους όσο κι απ' τον ρουμανικό Τύπο.

Photo Credits: AP Photo/Sergei Chuzavkov

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΠΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ

H Στεάουα αλλάζει όνομα λόγω του στρατού!

 
SHARE

BEST OF NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24