ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ένας ''αρτίστας'' των γηπέδων

Arsenal's Thierry Henry celebrates his goal against Leeds United during their FA Cup soccer match at the Emirates Stadium in London, January 9, 2012. REUTERS/Eddie Keogh (BRITAIN - Tags: SPORT SOCCER TPX IMAGES OF THE DAY)
Ανρί REUTERS

Ο Τιερί Ανρί αποφάσισε να αποχωρήσει από τη δράση και ο ποδοσφαιρικός κόσμος αποχωρίζεται έναν από τους πιο σπουδαίους στράικερ που αναδείχθηκαν ποτέ. Το Sport24.gr καταγράφει. (VIDEOS).

Ο Τιερί Ανρί γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1977 σε μια φτωχογειτονιά στο Παρίσι, στο κακόφημο Λε Ουλί. Εκεί είχαν μετακομίσει έναν χρόνο νωρίτερα οι γονείς του. Ο πατέρας του από τη Γουαδελούπλη και η μητέρα του από τη Μαρτινίκα.

Δήλωσε κάποτε ότι δεν έχει φίλους, καθώς ''όλοι είναι στη φυλακή''. Εκείνος επέλεξε το δρόμο του ποδοσφαίρου και άλλαξε η ζωή του. Όταν οι γονείς του πήραν διαζύγιο, η μητέρα του Μαρσί είχε την απαίτηση να σπουδάσει ο Τιερί. Κάπου εκεί επενέβη η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γαλλίας, η οποία τον ανακάλυψε και σε ηλικία 13 ετών τον έστειλε για προπονήσεις στο προπονητικό κέντρο Κλερφοντέν.

Ένας ''αρτίστας'' των γηπέδων
Ανρί

Τρία χρόνια αργότερα βρέθηκε στα τμήματα υποδομής της Μονακό. Εκεί έμελλε να συναντήσει τον Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος σημάδεψε την πορεία του. Στους Μονεγάσκους ο Ανρί έγινε επαγγελματίας. Έπαιξε για πέντε χρόνια και το 1998 πήγε στη Γιουβέντους. Η κακή απόδοση στην ομάδα του Τορίνο είχε ως αποτέλεσμα να αναζητήσει νέα ομάδα. Ο Βενγκέρ του άνοιξε την πόρτα και ο Γάλλος υπόγραψε συμβόλαιο 10,5 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών.

Ένας ''αρτίστας'' των γηπέδων
Ανρί

Στην ομάδα του Λονδίνου κατάφερε να γίνει ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Το ότι έγινε άγαλμα έξω από το γήπεδο λέει πολλά. Με τους ''κανονιέρηδες'' αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ, τους οδήγησε σε αήττητο πρωτάθλημα στην Πρέμιερ Λιγκ, κέρδισε δύο φορές το Χρυσό Παπούτσι (2004, 2005) και έχει ψηφιστεί ως ο καλύτερος παίκτης που έχει περάσει από την Άρσεναλ.

Κάθε χρονιά γινόταν και καλύτερος. Αποκορύφωμα η αγωνιστική περίοδος 2003-2004, κατά την οποία σημειώνοντας 39 γκολ οδήγησε την Άρσεναλ στην κορυφή της Αγγλίας. Τη σεζόν 2005-2006 πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού από τον Βιεϊρά και κατάφερε να γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας, σπάζοντας το ρεκόρ του Ίαν Ράιτ με τα 186 γκολ.

Ένας ''αρτίστας'' των γηπέδων
Ανρί

Το 2007 η Μπαρτσελόνα τον έκανε δικό της. Έδωσε 24.000.000 ευρώ με τον Ανρί να δηλώνει: "Πάντα έλεγα πως θα έφευγα από την Άρσεναλ μόνο για την Μπαρτσελόνα". Με τους Καταλανούς έφτασε σε αρκετά τρόπαια. Κατέκτησε τα πρωταθλήματα του 2009 και 2010, το Κύπελλο το 2009, το σούπερ καπ το 2009, το Champions League το 2009, το ευρωπαϊκό σούπερ καπ το 2009 και το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων και πάλι το 2009.

Το 2009-2010 δεν ήταν βασικός στη ''Μπάρτσα'' και πήρε την απόφαση να αποχωρήσει με προορισμό το MLS και τους Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς. Σε τέσσερα χρόνια πήρε το πρωτάθλημα της ανατολικής περιφέρειας το 2010 και το 2013, σημειώνοντας 51 γκολ σε 122 εμφανίσεις.

Ένας ''αρτίστας'' των γηπέδων
Ανρί

Τον χειμώνα 2012 το MLS έχει διακοπή και ο Ανρί έκανε προπονήσεις με την Άρσεναλ. Η απουσία των Σαμάκ και Ζερβινιό οδήγησαν τον Γάλλο και τη διοίκηση της Άρσεναλ σε υπογραφή συμβολαίου για δύο μήνες. Έκανε ντεμπούτο κόντρα στη Λιντς για το FA Cup και πέτυχε το μοναδικό γκολ. Το τελευταίο ματς του δανεισμού του ήταν απέναντι στη Σάντερλαντ, κατά το οποίο πέτυχε το νικητήριο γκολ (2-1).

Ένας ''αρτίστας'' των γηπέδων
Ανρί

Αξιομνημόνευτη η καριέρα του και στην Εθνική Γαλλίας. Το 1998 στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου και δύο χρόνια αργότερα πρωταθλητής Ευρώπης. Σε 123 συμμετοχές σημείωσε 51 τέρματα.

Όταν ο Ανρί πήγε στην Αμερική πήρε διαζύγιο από το μοντέλο Κλερ Μέρι, που ισχυρίστηκε ότι βρήκε γραπτά μηνύματα από μια άλλη γυναίκα στο κινητό του. Στο δικαστήριο ο Ανρί πήγε με τον δικηγόρο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και η Κλερ με εκείνον του πρίγκιπα Κάρολου. Τελικά ο Γάλλος αναγκάστηκε να πληρώσει 10 εκατομμύρια λίρες. Τα τελευταία χρόνια έχει σχέση με την Αντρέα Ράγιατσιτς, μοντέλο από τη Βοσνία.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ