ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Εκλογές FIFA: Πολιτική και σκάνδαλα

Εκλογές FIFA: Πολιτική και σκάνδαλα

Την Παρασκευή ανακηρύσσεται ο νέος πρόεδρος της FIFA. Θα είναι ο Ζεπ Μπλάτερ ξανά, ή ο Αλί Μπιν Αλ-Χουσεΐν; Εν μέσω του σκανδάλου που σείει την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, οι γεωπολιτικοί μηχανισμοί βάζουν τους όρους τους, στην εκλογική διαδικασία.

Βλαντιμίρ Πούτιν, Άνγκελα Μέρκελ, Ντέιβιντ Κάμερον και FBI έχουν διαλέξει "στρατόπεδο" και δίνουν γεωπολιτικό χαρακτήρα στις εκλογές της FIFA, την Παρασκευή 29 Μαΐου. Εκλογές διαφορετικές, από τις προηγούμενες. Η σχεδόν βέβαιη επανεκλογή του Ζεπ Μπλάτερ, τίθεται εν αμφιβόλω, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου που ξέσπασε στους κόλπους της ομοσπονδίας.

Πούτιν: Ο "άσος" στο μανίκι του Μπλάτερ

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν ξεχνά ότι επί των ημερών εξουσίας του Μπλάτερ, το Μουντιάλ του 2018 ανατέθηκε στη χώρα του. Πίσω από το σκάνδαλο βλέπει "δάκτυλο ΗΠΑ", που θέλει ανατροπή του 79χρονου Ελβετού παράγοντα. Μάλιστα, μίλησε και για πιέσεις που ασκήθηκαν στον Μπλάτερ, προκειμένου να μην ανατεθεί η διοργάνωση στη Ρωσία.

Ο Κάμερον έχει ψηφίσει

Η Ρωσία έχει ν' αντιμετωπίσει την τρόικα: Αγγλία, Γερμανία, ΗΠΑ. Όλες στηρίζουν τον 39χρονο Πρίγκηπα από την Ιορδανία, στις προεδρικές εκλογές. "Ο Μπλάτερ πρέπει να παραιτηθεί", είπε ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Ντέιβιντ Κάμερον. "Η ψήφος της Αγγλίας πρέπει να πάει στον Αλί Μπιν Αλ-Χουσεΐν", υποστήριξε ο συντηρητικός εκπρόσωπος Τύπου του.

Βολές από Ολάντ

Από τη Λιμόζ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, πήρε κι αυτός θέση: "H ηθική είναι η πρωταρχική αξία στον αθλητισμό, μέσα κι έξω από το γήπεδο. Απαιτώ από τις οργανώσεις που τον ελέγχουν να είναι αχειραγώγητες, αδιάφθορες.", Δεν είπε ονόματα, αλλά οι βολές του είχαν προφανή στόχο.

Η θέση της Μέρκελ

Η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δεν μίλησε η ίδια αλλά πήρε σαφή θέση μέσα από τα χείλη του Υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάιννμαϊερ. "Το δηλητήριο της διαφθοράς εισέβαλε στην πολιτική και τον αθλητισμό, τα έχει μολύνει. Πρέπει να καθαρίσουμε τη FIFA, από αυτό."

Η σκληρή γραμμή της Αυστραλίας

Η Αυστραλία επιλέγει να εγκαταλείψει την πάγια διπλωματική της οδό και παίρνει σαφή θέση, έτσι όπως φάνηκε μέσα από τις δηλώσεις του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, Φρανκ Λόουι. "Θα ψηφίσουμε τον Χουσεΐν, γιατί ο Μπλάτερ δεν μπορεί να συνεχίσει, στο πόστο που βρίσκεται"

Η πιστή Ελβετία

Η πατρίδα του Ζεπ Μπλάτερ, Ελβετία, είναι η μοναδική που τάσσεται ξεκάθαρα στο πλευρό του 79χρονου παράγοντα. Ο Ουέλι Μάουρερ, υπουργός Αθλητισμού της χώρας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση που δεν επιδέχεται διττή ερμηνεία: "Στη FIFA υπάρχει διαφθορά, μερικοί από τους ενόχους είναι ήδη στη φυλακή και ο Ζεπ Μπλάτερ δεν μπορεί να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος."

Οι ψήφοι

Πριν λίγο καιρό, ο Ζεπ Μλάτερ φάνταζε ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη νίκη. Ωστόσο οι ισορροπίες έχουν αλλάξει, στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ειδικά μετά την Τετάρτη και τη σύλληψη ανωτάτων αξιωματούχων αυτής. Συνολικά 209 ομοσπονδίες έχουν δικαίωμα ψήφου κι η κατανομή των, έχει ως εξής: Αφρική (54), Ευρώπη (53), Ασία (46), Βόρειος και Κεντρική Αμερική (35), Ωκεανία (11) και Νότιος Αμερική (10). Για την εκλογή από τον πρώτο γύρο απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων, ή απλή πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ