ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Εγκρίθηκε η χρήση video στο ποδόσφαιρο

Εγκρίθηκε η χρήση video στο ποδόσφαιρο

Στο ετήσιο ποδοσφαιρικό ραντεβού του Κάρντιφ αποφασίστηκε η χρήση του video για την βοήθεια των διαιτητών! Σε δοκιμαστικό επίπεδο την σεζόν 2017-18, για ιστορική απόφαση μίλησε ο Τζάνι Ινφαντίνο

Ο νέος πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, μίλησε για μία ιστορική απόφαση, καθώς στην 130ή συνάντηση για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο αποφασίστηκε η δοκιμαστική χρήση του video, για την βοήθεια των διαιτητών.

Αυτό θα δοκιμαστεί σε μερικά πρωταθλήματα την σεζόν 2017-18 και φυσικά δεν θα γίνεται χρήση του video για κάθε φάση, αλλά όταν χρειάζεται πραγματικά.

Για σημαντικές φάσεις που "αλλάζουν το ματς", έτσι ώστε να αποφευχθούν τα μεγάλα λάθη. Φάσεις δηλαδή όπως πέναλτι, αποβολές, αν η μπάλα έχει περάσει την γραμμή ή κάρτα σε λάθος παίκτη.

Κάτι σαν το NBA, ενώ ουσιαστικά θα υπάρχουν άνθρωποι που θα βλέπουν την φάση και στις δύσκολες περιπτώσεις θα ενημερώνουν τον διαιτητή στο ακουστικό του και αυτός θα πηγαίνει στον 4ο διαιτητή να του δείξει την φάση στο τάμπλετ!

Αξίζουμε να τονίσουμε πως απορρίφθηκε, τουλάχιστον για τώρα, η περίπτωση οι προπονητές να ζητούν την χρήση του video. Θα γίνεται δηλαδή όποτε το κρίνει ο διαιτητής.

Δώδεκα είναι οι χώρες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να δοκιμαστεί η χρήση video στα πρωταθλήματά τους, αλλά πιθανότατα το έχει κάνει η ομοσπονδία Νοτίου Αμερικής (Copa America, Copa Libertadores).

"Σήμερα πήραμε μια ιστορική απόφαση. Δείξαμε πως ακούμε τους φιλάθλους, τους παίκτες, το ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια ματς στη μέλλον, την τεχνολογία. Για να δούμε τι μπορεί να προσφέρει το video στο ποδόσφαιρο πρέπει να το δοκιμάσουμε. Πρέπει να το δούμε και μετά να αποφασίσουμε", τόνισε ο Τζάνι Ινφαντίνο, ενώ θυμίζουμε πως Μισέλ Πλατινί ήταν κατά της χρήσης video.

Υπόλοιπες αλλαγές

Για μαρκάρισμα τερματοφύλακα ή αμυντικού στην περιοχή, στο οποίο είχε στόχο να διεκδικήσει την μπάλα, πλέον δεν θα αποβάλλεται, απλά θα παίρνει κίτρινη κάρτα. Για βίαιο παιχνίδι, τράβηγμα, σπρώξιμο και γενικά ότι έχει να κάνει με μη προσπάθεια για να πάρεις την μπάλα, τότε θα υπάρχει αποβολή. Αυτό θα ισχύει το καλοκαίρι στο Euro 2016 και στο "Copa America Centenario".

Αποφασίστηκαν και άλλες αλλαγές, οι οποίες θα ισχύουν από 1η Ιουνίου 2016. Στην σέντρα μετά την πρώτη επαφή η μπάλα θα δεν χρειάζεται να πηγαίνει προς τα πίσω, αλλά και μπροστά (προς κάθε κατεύθυνση γενικότερα).

Ένας παίκτης που έχει τραυματιστεί από μαρκάρισμα που τιμωρήθηκε με κάρτα (κίτρινη ή κόκκινη) θα μπορεί να πάρει τις πρώτες βοήθειες στο γήπεδο, δεν χρειάζεται να δηλαδή να βγει εκτός.

Το ετήσιο συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο (Σάββατο) και αναμένεται να υπάρξουν και άλλες αλλαγές, όπως πχ στο οφ-σάιντ. Διαβάστε αναλυτικά μέσω του longform της Νίκης Μπάκουλη για τις πιθανές αλλαγές στο οφ-σάιντ και όχι μόνο.

Μια πρώτη γεύση την χρήση video...

Εγκρίθηκε η χρήση video στο ποδόσφαιρο
TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ