ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δύο συναρπαστικοί ημιτελικοί στο Κύπελλο Αγγλίας

Δύο συναρπαστικοί ημιτελικοί στο Κύπελλο Αγγλίας

Δύο παιχνίδια, δεκατρία γκολ, δεκατρείς διαφορετικοί σκόρερ. Οι ημιτελικοί του Κυπέλλου Αγγλίας στις 8 Απριλίου 1990 έμειναν στην ιστορία. Εν όψει των δύο ημιτελικών το Σαββατοκύριακο(18-19/4) στην Αγγλία, θυμηθείτε τα δύο συναρπαστικά ματς.

Το Κύπελλο Αγγλίας, ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός θεσμός στον κόσμο, ήταν ανέκαθεν ο θεσμός των εκπλήξεων. Θύμα έκπληξης την φετινή σεζόν έπεσε η επίδοξη πρωταθλήτρια της Πρέμιερ Λιγκ Τσέλσι, όταν αποκλείστηκε από την Μπράντφορντ στο "Στάμφορντ Μπριτζ" με 4-2.

Το Κύπελλο αποτελεί την ευκαιρία των μικρομεσαίων ομάδων να κατακτήσουν ένα τρόπαιο. Όπως έκανε η Σάντερλαντ το 1973 στον τελικό επί της πανίσχυρης Λιντς, η Κόβεντρι επί της Τότεναμ το 1987 και η Γουίμπλεντον επί της Λίβερπουλ το 1988.

Όσον αφορά τους ημιτελικούς, θυμόμαστε τον ημιτελικό Μάντσεστερ Γ. - Άρσεναλ 2-1 το 1999 στο Βίλα Παρκ με το καταπληκτικό γκολ του Ράιαν Γκιγκς. Δεν ήταν ο μοναδικός. Στο πάνθεον των σπουδαιότερων αγώνων του θεσμού ανήκουν οι δύο ημιτελικοί Κρίσταλ Πάλας - Λίβερπουλ και Όλνταμ - Μάντσεστερ Γ. Τα δύο ματς διεξήχθησαν στις 8 Απριλίου 1990, είχαν απρόβλεπτη εξέλιξη και μπήκαν δεκατρία γκολ!

Εν όψει των ημιτελικών Ρέντινγκ - Άρσεναλ και Άστον Βίλα - Λίβερπουλ, διαβάστε τι έγινε στις δύο ιστορικές αναμετρήσεις πριν 25 χρόνια!

Λίβερπουλ - Κρίσταλ Πάλας 3-4

Μέχρι το 1990 οι ημιτελικοί του Κυπέλλου Αγγλίας διεξάγονταν την ίδια ώρα. Για τηλεοπτικούς λόγους οι Άγγλοι φίλαθλοι έπρεπε να αλλάξουν την συνήθεια τους. Ο πρώτος χρονικά ημιτελικός Λίβερπουλ - Κρίσταλ Πάλας διεξήχθη στο Βίλα Παρκ και είχε αδιαφιλονίκητο φαβορί την Λίβερπουλ. Αυτό άλλωστε φάνηκε από τις αναμετρήσεις των δύο ομάδων στο πρωτάθλημα. Το σκορ στα δύο ματς ήταν 11-0 υπέρ της Λίβερπουλ που είχε κερδίσει 9-0(!) στο Άνφιλντ.

Ο Άλαν Πάρντιου, παίκτης της Κρίσταλ Πάλας, είχε χάσει το μέτρημα όπως είχε πει στον συμπαίκτη του Τζον Πέμπερτον: " 7-0. Απίστευτο. 7-0!".

Ο επιθετικός της Κρίσταλ Πάλας Ίαν Ράιτ είχε αρχίσει να κλαίει κατά την διάρκεια του αγώνα. " Κανείς από την ομάδα δεν θέλει να αναφερθεί ξανά στην ζωή του στο συγκεκριμένο ματς ή να δείξει βίντεο όπου θα αναγράφεται το σκορ 9-0", είχε γράψει στην αυτοβιογραφία του.

Η Λίβερπουλ δεν εντυπωσίασε στη σεζόν με το ποδόσφαιρο που έπαιζε αλλά στο τέλος αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας. Η Κρίσταλ Πάλας είχε ολοκληρώσει την χρονιά στην 15η θέση της κατάταξης.

Οι περισσότεροι παίκτες της Πάλας δεν πίστευαν στην έκπληξη και ο προπονητής Στίβ Κόπελ, δεν υπολόγιζε στον τραυματία Ίαν Ράιτ.

Δύο συναρπαστικοί ημιτελικοί στο Κύπελλο Αγγλίας

Το πρώτο ημίχρονο ήταν ένα από τα χειρότερα της σεζόν. Η Λίβερπουλ είχε προηγηθεί στο σκορ χάρις σε γκολ του Ρας. Παρά το προβάδισμα ο Στιβ Κόπελ ήταν ευχαριστημένος από την απόδοση των παικτών του.

Το δεύτερο ημίχρονο είχε διαφορετική εξέλιξη. Το γρήγορο γκολ της ισοφάρισης από τον Πέμπερτον στο 46', άλλαξε την μορφή του αγώνα. " Μετά από αυτό το γκολ όλα άλλαξαν στο παιχνίδι", είχε πει ο Άλαν Χάνσεν της Λίβερπουλ.

Στο 70' ο Γκάρι Ο' Ράιλι έδωσε το προβάδισμα στο σκορ για την Κρίσταλ Πάλας. Για λίγα λεπτά μία μεγάλη έκπληξη διαγράφονταν στο Βίλα Παρκ. Έντεκα λεπτά αργότερα ο Μακ Μάχον ισοφάρισε και στο 83' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Τζον Μπαρνς, η Λίβερπουλ πήρε ξανά το προβάδισμα.

Δυστυχώς για τους παίκτες του Κένι Νταλγκλίς, ο Άντι Γκρέι ισοφάρισε στο 88' και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση. Οι στημένες φάσεις ήταν το δυνατό σημείο της Κρίσταλ Πάλας. Έτσι ήρθε το νικητήριο γκολ στο 109' της παράτασης.

Χάρις στον ανεπανάληπτο θρίαμβο επί της Λίβερπουλ η Πάλας είχε φθάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Οι Times χαρακτήρισαν τον ημιτελικό στο Μπέρμπιγχαμ ως τον πιο δραματικό στην ιστορία του θεσμού.

Για την Λίβερπουλ ήταν ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα. Εξίσου απογοητευτικό με την ήττα από την Γουίμπλετον στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1988 και την ήττα από την Άρσεναλ στο Άνφιλντ με 2-0 στον "τελικό" του πρωταθλήματος το 1989.

Όλνταμ - Μάντσεστερ Γ. (3-3, 1-2)

Η Όλνταμ, αν και συμμετείχε στην 2η κατηγορία της Αγγλίας, ήταν ομάδα φόβητρο εκείνη την σεζόν. Στην πορεία της προς τον τελικό του Κυπέλλου και στον τελικό του Λιγκ Καπ, όπου θα αντιμετώπιζε την Νότιγχαμ Φόρεστ, είχε νικήσει τις Άρσεναλ, Έβερτον, Άστον Βίλα και Σάουθάμπτον.

Αντίθετα, η Μάντστεστερ Γ. τερμάτισε 16η στο πρωτάθλημα. Ο Άλεξ Φέργκιουσον λειτουργούσε υπό πίεση καθώς τα αποτελέσματα στα 3,5 χρόνια παρουσίας του στον πάγκο της Μάντσεστερ ήταν απογοητευτικά.

Στο ματς με την Όλνταμ εμπιστεύτηκε την τριάδα Μπράιαν Ρόμπσον, Νιλ Γουέμπ και Κόλιν Γκίμπσον, οι οποίοι είχαν παίξει ελάχιστα μαζί στην σεζόν. Το ένστικτό του, χάρις στο οποίο επιβίωσε 27 χρόνια στην Μάντσεστερ, τον δικαίωσε.

Η Όλνταμ προηγήθηκε με γκολ του Μπάρετ στο 5'. Ο Ρόμπσον ισοφάρισε με δυνατό σουτ στο 30'. Ο Γουέμπ, μία από τις εκπλήξεις του Φέργκιουσον στην 11αδα, έδωσε το προβάδισμα στους "κόκκινους διαβόλους" είκοσι λεπτά πριν την λήξη του ματς.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Μάρσαλ ισοφάρισε 2-2 για την Όλνταμ αναγκάζοντας τον σχολιαστή του BBC να αναφωνήσει: " Τι εκπληκτική ημέρα είναι αυτή".

Στην παράταση, ο Γουάλας, που είχε μπει ως αλλαγή στο ματς, έδωσε ξανά το προβάδισμα στην Μάντσεστερ. Η Όλνταμ ισοφάρισε με τον Πάλμερ οδηγώντας τις δύο ομάδες σε επαναληπτικό.

Ο Άλεξ Φέργκιουσον είπε για το ματς: " Aν πρέπει να πεις 10 πράγματα για το τι κάνει έναν αγώνα καλό τότε τα έχεις δει όλα σε αυτό το ματς".

Ο επαναληπτικός ήταν ανάλογα δραματικός. Κρίθηκε στην παράταση και η Όλνταμ ανάγκασε τον Φέργκιουσον να δηλώσει ότι άξιζε την πρόκριση στον τελικό. " Αν είχαμε αποκλειστεί θα ήταν ένα δίκαιο αποτέλεσμα. Η Όλνταμ άξιζε την πρόκριση". Τα γκολ της Μάντσεστερ έβαλαν οι ΜακΚλαίρ 50' και Ρόμπινς 114' ενώ για την Όλνταμ σκόραρε ο Άντι Ρίτσι στο 81'.

Στον τελικό του Κυπέλλου η Γιουνάιτεντ νίκησε την Κρίσταλ Πάλας σε επαναληπτικό αγώνα (3-3, 1-0). Η εποχή του Άλεξ Φέργκιουσον στο αγγλικό ποδόσφαιρο είχε ξεκινήσει. Αντίθετα, την 8η Απριλίου, άρχισε η πτώση της Λίβερπουλ. Η εποχή της κυριαρχίας της είχε φθάσει στο τέλος.

Μετά τον αποκλεισμό η Όλνταμ κατέρρευσε. Έχασε στον τελικό του Λιγκ Καπ 1-0 ενώ δεν μπήκε στα πλέι οφ της ανόδου. Έμεινε με την δόξα και την περηφάνια ότι δυσκόλεψε την ιστορική Μάντσεστερ στην πορεία της προς το τρόπαιο. Η ανταμοιβή ήρθε ένα χρόνο αργότερα όταν εξασφάλισε την άνοδο στην 1η κατηγορία.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ