ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Brexit και Τραμπ καταστρέφουν Αγγλία και ΗΠΑ στο ποδόσφαιρο

Brexit και Τραμπ καταστρέφουν Αγγλία και ΗΠΑ στο ποδόσφαιρο

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, δήλωσε ότι Αγγλία και ΗΠΑ δεν μπορούν να διοργανώσουν διεθνείς διοργανώσεις με τις δεδομένες πολιτικές συνθήκες.

Καμπανάκι κινδύνου χτύπησε ο πρόεδρος της UEFA και αντιπρόεδρος της FIFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, όσον αφορά τις επιπτώσεις του Brexit και της εκλογής Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά στις διεθνείς διοργανώσεις.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ήταν σαφής ότι τόσο η Μεγάλη Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ, δεν μπορούν να αναλάβουν τη διοργάνωση διεθνών διοργανώσεων υπό αυτές τις συνθήκες.

"Θα μπορούσαμε να έχουμε σοβαρό πρόβλημα", δήλωσε στην εφημερίδα " New York Times" για όσους ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για κάποια διοργάνωση και δεν τους επιτρέπεται η είσοδος.

Η UEFA επιθυμεί το "Γουέμπλεϊ" να φιλοξενήσει τους ημιτελικούς και τον τελικό του Euro 2020, που θα διεξαχθεί σε 13 διαφορετικές πόλεις.

Η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία είχε διακηρύξει το ενδιαφέρον της για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 και του Euro 2028, ωστόσο ο πρόεδρος της FA, Γκρεγκ Κλαρκ, δήλωσε ότι μετά από το Brexit, ίσως χρειαστεί να καταθέσει υποψηφιότητα μαζί με άλλη χώρα, ώστε να είναι εφικτή η απρόσκοπτη διοργάνωση ενός μεγάλου τουρνουά.

Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα του δεξιού μπακ Σερζ Οριέ, ο οποίος δεν κατάφερε να μπει στην Αγγλία πριν από αγώνα της Παρί Σεν Ζερμέν με την Άρσεναλ, λόγω δικαστικών εκκρεμοτήτων. "Ήμουν πολύ απογοητευμένος με την υπόθεση Οριέ, που δεν του επετράπη η είσοδος στη χώρα. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν όταν συμβεί το Brexit, ειδικά εάν οι λόγοι ήταν τόσο τυπικοί". Τόνισε, πάντως, ότι δεν έχει πρόβλημα εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να μην εκδίδει βίζα σε "σοβαρούς εγκληματίες".

"Όμως, εάν δούμε ότι παίκτες δεν μπορούν να μπουν στη χώρα επειδή έχουν κάποια διαδικασία σε εξέλιξη, τότε απλά σκεφτείτε εάν θα πρέπει να γίνουν εκεί οι ευρωπαϊκοί αγώνες. Ο Νεϊμάρ και ο Μέσι έχουν σε εξέλιξη δικαστήρια για φοροδιαφυγή. Φέτος, ο τελικός Champions League θα διεξαχθεί στο Κάρντιφ. Σκεφτείτε εάν δεν τους επιτραπεί η είσοδος".

"Αυτό είναι κάτι σημαντικό για εμάς, εάν οι παίκτες από την Αγγλία μπορούν να ταξιδέψουν αλλού, αλλά οι παίκτες από άλλες ομάδες δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Αγγλία. Με την ελεύθερη διακίνηση στην Ευρώπη, ήταν καλύτερα".

"Ακόμα και το 2020, εάν συμβεί το Brexit, μπορεί να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με τους φιλάθλους. Αυτό είναι βέβαιο και θα μιλήσουμε με τη βρετανική κυβέρνηση. Είμαι σίγουρος ότι η αγγλική ομοσπονδία θα μας βοηθήσει".

Ομοίως, η κατάσταση είναι δύσκολη και με την απαγόρευση εισόδου στη χώρα που επιχειρεί να εκδώσει η κυβέρνηση Τραμπ εναντίον πολιτών ορισμένων χωρών. Η πρώτη νομοθεσία ανατράπηκε από απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου, ωστόσο προωθείται δεύτερη, για την οποία ο Τσέφεριν υποστηρίζει ότι "δεν θα βοηθήσει" τις πιθανότητες των ΗΠΑ να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026.

"Θα αποτελέσει μέρος της αξιολόγησης και είμαι βέβαιος ότι δεν θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να πάρουν το Μουντιάλ. Εάν οι παίκτες δεν μπορούν να έρθουν λόγω πολιτικών αποφάσεων ή άλλων αποφάσεων, τότε το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν μπορεί να διεξαχθεί εκεί. Ισχύει για τις ΗΠΑ, αλλά και για άλλες χώρες που θα ήθελαν να διοργανώσουν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο".

"Είναι κρίμα για τους φιλάθλους και για τους δημοσιογράφους φυσικά. Είναι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα πρέπει να μπορούν να παρευρεθούν, οποιαδήποτε κι αν είναι η εθνικότητά τους. Αλλά ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί".

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ