ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο Ανρί

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο Ανρί

Ο Τιερί Ανρί ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρηση του από το ποδόσφαιρο. Το γνωστοποίησε μέσω Facebook. Θυμηθείτε την καριέρα του αξεπέραστου Γάλλου (video)

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τον 37χρονο Τιερί Ανρί που ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρηση του από τους αγωνιστικούς χώρους. Ο Ανρί αποφάσισε μετά από 20 χρόνια καριέρας να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να δουλέψει ως σχολιαστής στο Sky Sports.

Το όνομα του Ανρί θα είναι πάντα συνυφασμένο με την ιστορία της Άρσεναλ. Το άγαλμα με τον πανηγυρισμό του βρίσκεται έξω από το Έμιρειτς. Η επιρροή του δεν περιορίστηκε στους "κανονιέρηδες".

Κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση όταν αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης με την εθνική Γαλλίας και το Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπαρτσελόνα. Κέρδισε όλους τους τίτλους που διεκδίκησε στην καριέρα του. Χαρισματικός σκόρερ έκανε ακόμα και τα πιο δύσκολα γκολ να φαίνονται εύκολα.

O Ανρί έκανε το ντεμπούτο του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο το 1994 με την φανέλα της Μονακό και το 1997 κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους Μονεγάσκους. Το 1998 αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου με την εθνική Γαλλίας και τον Ιανουάριο του 1999 αποκτήθηκε έναντι 10.5 εκατ. λιρών από την Γιουβέντους.

Σε 16 αγώνες σκόραρε μόλις τρεις φορές και το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου η Άρσεναλ ανακοίνωσε την απόκτηση του καλύτερου ποδοσφαιριστή στην ιστορία των "κανονιέρηδων" και ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ.

Συμμετοχές και γκολ πριν την Άρσεναλ

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο Ανρί

Με την Άρσεναλ (1999-2007) ο Ανρί έβαλε 228 γκολ(!) σε όλες τις διοργανώσεις (175 στην Πρέμιερ Λιγκ) κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και τρία κύπελλα ενώ μία φορά έφθασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2006 στο Παρίσι με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα. Μαζί με τους Μπέργκαμπ, Βιεϊρά, Πιρές, Λιούνμπεργκ δημιούργησαν τους "invincibles", την καλύτερη Άρσεναλ όλων των εποχών κατακτώντας αήττητη την Premier League.

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο Ανρί

Η Μπαρτσελόνα ήταν ο επόμενος σταθμός της καριέρας του. Στην Βαρκελώνη έμεινε τρία χρόνια (2007-10) και κέρδισε δύο πρωταθλήματα και το πολυπόθητο Τσάμπιονς Λιγκ. Το 2010 πήρε μεταγραφή στην Red Bull της Νέας Υόρκης την τελευταία ομάδα της καριέρας του. Τον Ιανουάριο του 2012 είχε επιστρέψει στην Άρσεναλ ως δανεικός για τρία ματς. Μετά την σύντομη επιστροφή του στην αγαπημένη του Άρσεναλ επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, κλείνοντας την καριέρα του.

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο Ανρί

Mε ανακοίνωση του στο Facebook ο Ανρί ευχαρίστησε τις ομάδες που αγωνίστηκε για τις όμορφες εμπειρίες που έζησε στο ποδόσφαιρο: " Μετά από 20 χρόνια αποφάσισα να αποχωρήσω από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ήταν ένα απίστευτο ταξίδι και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμπαίκτες μου, τους φιλάθλους, τις ομάδες που αγωνίστηκα, Μονακό, Γιουβέντους, Άρσεναλ, Μπαρτσελόνα, Νew York Bulls και φυσικά την εθνική Γαλλίας που έκαναν το χρόνο μου στο ποδόσφαιρο ξεχωριστό.

Τώρα είναι ώρα για μία διαφορετική καριέρα και είμαι ευχαριστημένος που επιστρέφω στο Λονδίνο και θα δουλέψω ως σχολιαστής στο Sky Sports. Θα έχω την δυνατότητα να μοιραστώ ορισμένες από τις ιδέες, παρατηρήσεις και εμπειρίες που έμαθα τόσα χρόνια μέσα στα γήπεδα. Έχω καταπληκτικές αναμνήσεις και όμορφες εμπειρίες. Θα σας βλέπω από την άλλη πλευρά".

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο Ανρί

Ο Τζέιμι Κάραγχερ χαρακτήρισε τον Ανρί ως το δυσκολότερο αντίπαλο που αντιμετώπισε στην καριέρα του: " Οι αμυντικοί θα νιώθουν ανακούφιση που ο Ανρί αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Ήταν ο δυσκολότερος αντίπαλος που αντιμετώπισα και πιθανόν ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Θα ήθελα να τον είχα συμπαίκτη στην καριέρα μου. Είμαι χαρούμενος που είμαστε στην ίδια πλευρά".

Συμμετοχές - Γκολ

Μονακό: 141 συμμετοχές - 28 γκολ

Γιουβέντους: 19 συμμετοχές - 3 γκολ

'Αρσεναλ: 376 συμμετοχές - 127 γκολ

Μπαρτσελόνα: 127 συμμετοχές - 49 γκολ

Ρεντ Μπουλ: 132 συμμετοχές - 51 γκολ

Οι σταθμοί της καριέρας του

1977: O Τιερί Ανρί γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου 1977 στο Παρίσι.

1990: Πήγε στην Μονακό σε ηλικία 13 ετών.

1994: Στις 31 Αυγούστου 1994, σε ηλικία 17 ετών, έκανε ντεμπούτο στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας, με την φανέλα της Μονακό.

1996: Tον Δεκέμβριο του 1996 είχε υπογράψει προσύμφωνο με την Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία προσέγγισε τον Ανρί μέσω ατζέντη μη αναγνωρισμένο από την ΦΙΦΑ. Η ισπανική ομάδα και ο Ανρί τιμωρήθηκαν με πρόστιμο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για την μονοετή συμφωνία των δύο πλευρών.

1997: Toν Μάϊο του 1997 η Μονακό κατέκτησε το πρωτάθλημα. Ο Ανρί σημείωσε 9 γκολ σε 36 αγώνες.

11 Οκτωβρίου: H πρώτη του συμμετοχή με την εθνική Γαλλίας με αντίπαλο την Ν. Αφρική.

1998: Ο Ανρί ήταν στην αποστολή της Γαλλίας όταν οι "τρικολόρ" κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο στην χώρα τους. (6 συμμετοχές - 3 γκολ).

1999: Στις 18 Ιανουαρίου 1999 υπέγραψε στην Γιουβέντους.

3 Αυγούστου: Yπογράφει στην Άρσεναλ με το ποσό των 10.5 εκατ. λιρών.

18 Σεπτεμβρίου: Σημειώνει το πρώτο του γκολ με την Άρσεναλ στη νίκη των "κανονιέρηδων" με αντίπαλο την Σάουθάμπτον.

2000: Στο EURO 2000 έβαλε τρία γκολ σε πέντε συμμετοχές, συμπεριλαμβανομένου και το γκολ εναντίον της Πορτογαλίας στον ημιτελικό της διοργάνωσης. Οι Γάλλοι κατέκτησαν το τρόπαιο.

2002: Στις 6 Ιουνίου 2002 αποβάλλεται στον αγώνα με την Ουρουγουάη, στο παγκόσμιο κύπελλο της Ν. Αφρικής.

2003: Ψηφίζεται παίκτης της χρονιάς στην Αγγλία.

2004: Στις 16 Απριλίου 2004 έβαλε τέσσερα γκολ εναντίον της Λιντς και έφθασε τα 150 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ με την φανέλα της Άρσεναλ.

25 Απριλίου: Για 2η συνεχόμενη φορά ψηφίστηκε παίκτης της χρονιάς στην Αγγλία. Την ίδια ημέρα η Άρσεναλ κατέκτησε το πρωτάθλημα χάρις στην ισοπαλία 2-2 με την Τότεναμ στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν.

2005: Στις 18 Ιανουαρίου ισοφαρίζει το ρεκόρ του Ίαν Ράιτ στην Άρσεναλ φθάνοντας τα 185 γκολ χάρις στο τέρμα που σημείωσε με την Σπάρτα Πράγας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στο ίδιο ματς σκόραρε δις και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Άρσεναλ.

2006: Ολοκληρώνει το Μουντιάλ της Γερμανίας με 3 γκολ. Η Γαλλία έχασε στον τελικό της διοργάνωσης από την Ιταλία στα πέναλτι.

2007: Στις 3 Φεβρουαρίου 2007 έβαλε το τελευταίο του γκολ με την φανέλα της Άρσεναλ (226 συνολικά). Το σημείωσε σε αγώνα πρωταθλήματος με αντίπαλο την Μίντλεσμπρο.

25 Iουνίου: To καλοκαίρι του 2007 υπογράφει στην Μπαρτσελόνα.

19 Σεπτεμβρίου: Σκοράρει το πρώτο του γκολ με την Μπαρτσελόνα στη νίκη των Καταλανών επί της Λυών με 3-0 για το Τσάμπιονς Λιγκ.

2009: Κατακτά το πολυπόθητο Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπαρτσελόνα στον τελικό της Ρώμης με αντίπαλο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Την ίδια χρονιά οι "μπλαουγκράνα" πήραν το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ισπανίας.

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο Ανρί

18 Νοεμβρίου: Δέχεται αρνητική κριτική όταν στα πλέι οφ του Μουντιάλ 2010 με το Εϊρε χρησιμοποιεί το χέρι του και η Γαλλία ισοφαρίζει με γκολ του Γκαλάς. Η Γαλλία πέρασε στα τελικά του Μουντιάλ.

2010: Στις αρχές του 2010 η ΦΙΦΑ ανακοινώνει ότι δεν θα τιμωρήσει τον Ανρί και την Γαλλία για την παράβαση του πρώτου στο ματς με το Έιρε.

20 Ιουνίου: O Aνρί ήταν μέλος της Γαλλίας στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής όταν οι παίκτες των "τρικολόρ" αρνήθηκαν να κάνουν προπόνηση μετά από διαμάχη του Ανελκά με τον προπονητή Ραϊμόντ Ντομενέκ, που έστειλε τον Ανελκά πίσω στην Γαλλία.

14 Ιουλίου: Συμφώνησε με τους Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα ΜLS των ΗΠΑ.

15 Ιουλίου: Aνακοινώνει την αποχώρηση του από την εθνική Γαλλίας (123 εμφανίσεις - 51 γκολ).

28 Αυγούστου: Σκοράρει το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα MLS στη νίκη των Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς επί της Σαν Χοσέ με 2-0.

2011: H Άρσεναλ ανακοίνωσε ότι ο Ανρί προπονείται με τους "κανονιέρηδες" επωφελούμενος την διακοπή του πρωταθλήματος στις ΗΠΑ.

17 Νοεμβρίου: O Aρσέν Βενγκέρ ανακοινώνει ότι ο Ανρί επέστρεψε ξανά στις προπονήσεις με την Άρσεναλ.

10 Δεκεμβρίου: H Άρσεναλ παρουσιάζει την χάλκινη προτομή του Ανρί έξω από το Έμιρειτς. Η παρουσίαση έγινε με την συμπλήρωση 125 χρόνων από την ίδρυση της Άρσεναλ.

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο Ανρί

30 Δεκεμβρίου: O Βενγκέρ επιβεβαιώνει ότι ο Ανρί θα υπογράψει δύο μήνες συμβόλαιο με την Άρσεναλ.

6 Ιανουαρίου 2012: Ο Ανρί υπογράφει συμβόλαιο για δύο μήνες. Κάνει το δεύτερο ντεμπούτο του στην Άρσεναλ μπαίνοντας ως αλλαγή στον αγώνα κυπέλλου με την Λιντς και σκοράρει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Για την Πρέμιερ Λιγκ, στο τελευταίο του ματς ως δανεικός στην Άρσεναλ, σκοράρει στις καθυστερήσεις με αντίπαλο την Σάντερλαντ.

17 Φεβρουαρίου: Eπιστρέφει στη Νέα Υόρκη και βοηθάει την ομάδα του να αναδειχθεί πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην 17χρονη ιστορία της.

1 Δεκεμβρίου 2014: Mετά από 4,5 χρόνια αποχωρεί από τη Νέα Υόρκη.

16 Δεκεμβρίου: Aνακοινώνει το τέλος της καριέρας του αναλαμβάνοντας ρόλο σχολιαστή στον τηλεοπτικό σταθμό Sky Sports.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ