ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αποκλεισμός-σοκ για Πλατινί και Μπλάτερ

Αποκλεισμός-σοκ για Πλατινί και Μπλάτερ
2014 GETTY IMAGES

Τον αποκλεισμό των Μισέλ Πλατινί και Ζεπ Μπλάτερ από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για τα επόμενα οκτώ χρόνια, ανακοίνωσε επίσημα τη Δευτέρα η FIFA!

"Τέλος" το ποδόσφαιρο για τους Μισέλ Πλατινί και Ζεπ Μπλάτερ! Όπως ανακοίνωσε επίσημα η Επιτροπή Δεοντολογίας της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, αποφάσισε τον αποκλεισμό των δύο ανδρών από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για τα επόμενα οκτώ χρόνια, με την ποινή να έχει μάλιστα άμεση εφαρμογή!

Οι δύο άλλοτε πανίσχυροι άνδρες σε UEFA και FIFA αντίστοιχα κρίθηκαν ένοχοι για παράνομη συναλλαγή 3 μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία το 2011 (2.000.000 ελβετικά φράγμα άλλαξαν χέρια, πηγαίνοντας από λογαριασμό της FIFA στον τότε πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί), με τον Μπλάτερ να αδυνατεί να πείσει στην απολογία του πως η καταβολή των χρημάτων έγινε κατόπιν προφορικού συμβολαίου που έχει νομική ισχύ επί ελβετικού εδάφους.

"Οι διαδικασίες εναντίον του κυρίου Μπλάτερ σχετίζονται κυρίως με μία πληρωμή 2.000.000 ελβετικών φράγκων που μεταφέρθηκαν τον Φεβρουάριο του 2011 από τη FIFA στον κ. Πλατινί.

Ο κύριος Μπλάτερ, στη θέση του ως πρόεδρος της FIFA, εξουσιοδότησε την πληρωμή στον κ. Πλατινί, η οποία δεν είχε νομική βάση σε γραπτό συμφωνία, υπογεγραμμένη από τους δύο αξιωματούχους στις 25η Αυγούστου 1999.

Ούτε στη γραπτή απολογία ούτε στην προφορική ακρόαση ο κύριος Μπλάτερ μπόρεσε να επιδείξει άλλη νομική βάση γι' αυτήν την πληρωμή. Ο ισχυρισμός του για προφορικό συμβόλαιο κρίθηκε μη πειστικός και απορρίφθηκε από την Επιτροπή", αναφέρει μεταξύ άλλων -στις πρώτες της γραμμές- η ανακοίνωση της FIFA.

Αποκλεισμός-σοκ για Πλατινί και Μπλάτερ

Σημειώνεται πως μετά από αυτή την απόφαση που τους βάζει στο περιθώριο (ο Μπλάτερ τιμωρήθηκε επίσης με πρόστιμο 50.000 και ο Πλατινί με πρόστιμο 80.000 ελβετικών φράγκων), ο Μισέλ Πλατινί τίθεται αυτόματα εκτός της μάχης για τη διαδοχή του Ζεπ Μπλάτερ στον προεδρικό θώκο της FIFA, στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 26 Φεβρουαρίου 2016.

Όπως έγινε γνωστό λίγο μετά την έκδοση της απόφασης, ο Ζεπ Μπλάτερ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Ζυρίχη, όπου το πιθανότερο είναι πως θα σταθεί στο γεγονός πως ο δικαστής της FIFA τον απάλλαξε από τις άλλες κατηγορίες που εκκρεμούσαν εις βάρος του για διαφθορά και δωροδοκία.

Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπό του, αναμένεται να προσφύγει στο CAS (Ανώτατο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο) κατά της εις βάρος του απόφασης.

Ο Μπλάτερ φτάνει στα γραφεία της FIFA για τη συνέντευξη Τύπου:

Το επίσημο έγγραφο με την τιμωρία-κόλαφο για Πλατινί και Μπλάτερ:

Οι πρώτες αντιδράσεις στα social media από τα ξένες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες:

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ