ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αποκαλυπτικός Ραϊόλα για Πογκμπά, Μπαλοτέλι, Φέργκιουσον, Κλοπ και UEFA

Αποκαλυπτικός Ραϊόλα για Πογκμπά, Μπαλοτέλι, Φέργκιουσον, Κλοπ και UEFA
© GETTY IMAGES

Για όλους και για όλα μίλησε ο σπουδαίος μάνατζερ Μίνο Ραϊόλα, αποκαλύπτοντας ιστορίες για τη μεταγραφή του Πολ Πογκμπά και του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, ασκώντας κριτική σε Άλεξ Φέργκιουσον και Γίργκεν Κλοπ και μιλώντας για τα λάθη του Μάριο Μπαλοτέλι και τις ατάκες που του είπε.

Ο Μίνο Ραϊόλα αποτελεί αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο του καλοκαιριού, αφού ο κορυφαίος ατζέντης "έκλεισε" την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αυτήν του Πολ Πογκμπά, και παράλληλα είδε τους καλύτερους πελάτες του να αλλάζουν ομάδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τις φετινές μετακινήσεις του Πογκμπά, του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, του Χενρίχ Μεχιταριάν, του Μάριο Μπαλοτέλι και άλλων πελατών του, θα εισπράξει περί τα 35.000.000 ευρώ με τη μορφή προμηθειών και μπόνους.

Μιλώντας στην " Daily Mail", ο Ιταλός μάνατζερ με τις ολλανδικές ρίζες προχώρησε σε αποκαλύψεις (μεταξύ άλλων αρνήθηκε ότι αγόρασε την έπαυλη του... Αλ Καπόνε τονίζοντας ότι το θέμα βγήκε για διαφημιστικούς λόγους από μεσίτες) για τις μεταγραφές αυτές, αρχίζοντας από τη μεγαλύτερη εξ αυτών, του Πογκμπά από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Αποκαλυπτικός Ραϊόλα για Πογκμπά, Μπαλοτέλι, Φέργκιουσον, Κλοπ και UEFA
© SIMON JONES

"Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδειξε στον κόσμο αυτό το καλοκαίρι ότι δεν πρόκειται να καθίσει άπραγη, ότι θέλει να είναι η καλύτερη ομάδα. Έστειλε μήνυμα με τις μεταγραφές της ότι είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στον κόσμο. Πάντα λέω στους παίκτες μου ότι πηγαίνουμε εκεί όπου μας χρειάζονται. Η Γιουνάιτεντ θα είναι πάντα ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους του κόσμου, είτε λόγω φήμης είτε λόγω οικονομικών. Ναι, δεν παίζει στο Champions League και δεν ήταν πρωταθλήτρια, αλλά μας χρειαζόταν περισσότερο. Μιλάμε εδώ και δύο χρόνια για τον Πογκμπά. Είχαν πάρει έναν παίκτη μου, τον Σέρχιο Ρομέρο, και είχαμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας".

Αποκαλυπτικός Ραϊόλα για Πογκμπά, Μπαλοτέλι, Φέργκιουσον, Κλοπ και UEFA

Η μετακίνηση του διεθνή Γάλλου μέσου άργησε έναν χρόνο, διότι η Γιουβέντους του προσέφερε μεγαλύτερό ρόλο στην ομάδα. Επιπλέον, το έντονο ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης προερχόταν κυρίως από τον Ζινεντίν Ζιντάν και όχι από τη διοίκηση και έτσι για τον παίκτη η επιλογή ήταν μονόδρομος.

"Γνωρίζαμε ότι υπήρχε ενδιαφέρον και μιλήσαμε στη Γιουβέντους. Ήθελαν να δοκιμάσουν να κατακτήσουν το Champions League, του έδωσαν τη φανέλα με το 10 και είπαμε να το αφήσουμε για έναν χρόνο ακόμη. Μετά δούλεψα πάνω στο πλάνο εξόδου. Είχαμε δύο προσφορές από την Premier League και δύο από αλλού. Ο Πολ είπε ότι η Γιουνάιτεντ ήταν στην καρδιά του, ο Γούντγουορντ τον ήθελε στη Γιουνάιτεντ εδώ και έναν χρόνο και ο Μουρίνιο τον ήθελε και στην Τσέλσι, οπότε όταν συνδυάστηκαν όλα αυτά, γνωρίζαμε ποιο ήταν το σωστό. Για έναν ποδοσφαιριστή, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Primera Division, το Champions League θα ήταν πιο εύκολα, αλλά ήθελε μεγαλύτερη πρόκληση".

Συμπαίκτες του στο "Ολντ Τράφορντ" είναι ακόμα δύο σπουδαίοι πελάτες του Ραϊόλα, ο Μεχιταριάν και ο Ιμπραχίμοβιτς. Ο Αρμένιος μεσοεπιθετικός ήταν έτοιμος να υπογράψει στη Λίβερπουλ προτού η Γιουνάιτεντ κάνει το κόλπο γκρόσο, ενώ ο Σουηδός ήταν... αποφασισμένος: "Η μεταγραφή του Μεχιταριάν ήταν πιο περίπλοκη. Είχαμε σχεδόν συμφωνήσει με άλλον σύλλογο της Premier League, αλλά η Ντόρτμουντ δεν τον άφηνε να φύγει. Μετά, η Γιουνάιτεντ πίεσε και κέρδισε. Ο Ζλάταν ταιριάζει τέλεια στο brand της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είναι η προσωποποίηση της έλλειψη φόβου και έχει αυτήν τη νοοτροπία μαζί με κλάση. Είναι 34 αλλά είναι ο πιο πολυσυζητημένος ποδοσφαιριστής στην Premier League. Η επανένωσή του με τον Μουρίνιο προσφέρει το αίσθημα 'είμαστε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τώρα ελάτε να μπλέξετε μαζί μας'".

Αποκαλυπτικός Ραϊόλα για Πογκμπά, Μπαλοτέλι, Φέργκιουσον, Κλοπ και UEFA

Οι εμφανίσεις των Πογκμπά και Μεχιταριάν μέχρι στιγμής δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες, ωστόσο είναι νωρίς ακόμα σύμφωνα με τον Ραϊόλα: "Είναι αλήθεια ότι ο Πογκμπά δεν είναι ο καλύτερος εαυτός του ακόμα. Χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί, αλλά ο κόσμος δεν βλέπει τη μεγάλη εικόνα. Θα κυριαρχήσει για δέκα χρόνια. Είναι ο 'χαμένος γιος' της Γιουνάιτεντ. Ο Μεχιταριάν ήταν ο καλύτερος παίκτης του γερμανικού πρωταθλήματος τις τελευταίες δύο σεζόν. Έχει ισχυρή προσωπικότητα και θα αποτελέσει περιουσιακό στοιχείο μόλις είναι ξανά έτοιμος. Μερικές φορές είναι καλύτερο να χάσεις, επειδή αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είσαι αυτό που νόμιζες. Ακόμα θεωρώ ότι η Γιουνάιτεντ θα κερδίσει το πρωτάθλημα, αν και τώρα έχει και την ποιότητα".

"Είχα δίκιο κι ο Φέργκιουσον άδικο"

Ο Πογκμπά έφυγε από τη Γιουνάιτεντ ως ελεύθερος το καλοκαίρι του 2012, αφού ο Άλεξ Φέργκιουσον δεν έδειξε να τον θέλει σε υπερβολικό βαθμό. Οι συναντήσεις για διαπραγματεύσεις με τον Ραϊόλα έμειναν στην ιστορία, με τον Σκοτσέζο τεχνικό να δηλώνει ότι οι δυο τους ήταν ασύμβατοι "όπως το λάδι με το νερό". Ο Ιταλός ρίχνει τους τόνους...

"Δεν υπήρχε θέμα. Η μεταγραφή του 2012 ήταν απαραίτητο βήμα, επειδή διαφορετικά ο Πολ δεν θα είχε προοδεύσει με αυτόν τον τρόπο. Είχα δύο συναντήσεις με τον κ. Φέργκιουσον. Η πρώτη ήταν άσχημη από μέρους του, αλλά στη δεύτερη δεν έχω ξαναπεράσει πιο καλά στη ζωή μου. Ο κ. Φέργκιουσον έχει δικαίωμα να διατηρεί την άποψή του και παρότι δεν συμφωνώ μαζί του, έχω μεγάλο σεβασμό γι' αυτόν. Είναι εμβληματικός προπονητής, αλλά ακόμα πιστεύω ότι η αξία του Πολ σήμερα επιβεβαιώνει ότι ήμουν σωστός γι' αυτό που έκανα. Είχαμε διαφορετικές απόψεις για το πού βρισκόταν ο Πολ".

"Τρεις μήνες μετά από τη μεταγραφή, είναι στη Γιουβέντους και εγώ λέω ότι έχουμε αρχίσει με μία κακή σχέση εδώ, δεν ακούς όλα όλα όσα λέω. Ο Πολ γυρίζει και μου λέει 'δεν είναι ότι δεν ακούω, είναι ότι όλα όσα έχω κάνει στη ζωή μου, τα έκανα με τον δύσκολο τρόπο. Θέλω να το κάνω με τον δύσκολο τρόπο'. Ομοίως, αυτήν τη φορά το έκανε όταν επέστρεψε στη Γιουνάιτεντ. Γνώριζε ότι δεν υπήρχε Champions League και ότι υπήρχε μεγαλύτερη πρόκληση. Ο Πολ Πογκμπά δεν τα παρατάει. Αυτό που βλέπω, πάντως, είναι ότι ο κ. Φέργκιουσον έγινε σερ. Ίσως κι εγώ πρέπει να γίνω 'σερ' που έφερα τον Πογκμπά πίσω".

Αποκαλυπτικός Ραϊόλα για Πογκμπά, Μπαλοτέλι, Φέργκιουσον, Κλοπ και UEFA

"Είπα στον Μπαλοτέλι 'ξεκόλλα'"

Ένας εξίσου πολυσυζητημένος πελάτης του Ραϊόλα είναι ο Μάριο Μπαλοτέλι, στον οποίο δεν χαρίστηκε ο Ιταλός ατζέντης για ορισμένες επιλογές του: "Δεν έπρεπε να κάνω αυτό που ήθελε, όταν ζήτησε να φύγει από τη Σίτι. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος μου. Ο Μάριο ήταν δυσαρεστημένος και έπρεπε να είχα πει 'αισθάνεσαι σκατά; Δεν σου αρέσει η δουλειά σου. Μπράβο, ωρίμασε και ξεκόλλα'. Έπρεπε να είμαι πιο αυστηρός, αλλά ήμουν πολύ καλός".

"Το ελάττωμα του Μάριο ήταν ότι αναζητούσε αγάπη. Έπρεπε να είναι εγωκεντρικός. Έπρεπε να τρώει ποδόσφαιρο, να κοιμάται με το ποδόσφαιρο, να... χέζει ποδόσφαιρο να κάνει έρωτα με το ποδόσφαιρο και τίποτα άλλο. Το ποδόσφαιρο έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητά του, όχι αρραβωνιαστικιά ή ακόμα και σύζυγος. Για να είσαι τοπ αθλητής, πρέπει να κάνεις θυσίες και μετά από 11-12 χρόνια αλλάζεις την ισορροπία και κάνεις τη ζωή που θέλεις. Ο Πάβελ Νέντβεντ, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους παίκτες μου, είχε αυτήν τη συγκέντρωση για να επιτύχει και αποτέλεσε πρότυπο οικογενειάρχη. Ο Μάριο δεν είχε τη συγκέντρωση, μετά απέκτησε τη (σ.σ. άσχημη) φήμη και εάν έχεις φήμη, δεν έχεις αξιοπιστία. Αυτό το κάνει δύσκολο".

"Ο Κλοπ εξόρισε τον Μάριο"

Μάλιστα, επιτέθηκε στον τεχνικό της Λίβερπουλ, Γίργκεν Κλοπ, υποστηρίζοντας ότι η συμπεριφορά του ήταν απάνθρωπη, γιατί δεν του έδωσε ευκαιρία ούτε στα φιλικά: "Ο Μάριο δεν είχε καμία τύχη με τον Κλοπ γιατί ο Κλοπ δεν του έδωσε την ευκαιρία. Είπα ότι ο Κλοπ λειτούργησε σκατά απέναντί του και δεν μπορεί να αρνηθεί ότι κατέστησε εξόριστο τον Μάριο. Είχα εμπειρία από τον Κλοπ στην Ντόρτμουντ. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι συμπεριφέρθηκε ανθρώπινα στον Μάριο. Εάν θέλεις να τον πουλήσεις, είναι στο χέρι σου, αλλά είναι ακόμα παίκτης της Λίβερπουλ και όσο είναι, δείξτου σεβασμό. Χρειαζόταν 90 λεπτά σε φιλικά, αλλά έκανε προπονήσεις μακριά από την πρώτη ομάδα. Τι έκανε λάθος τα τελευταία δύο χρόνια; Ο Μάριο είπε ότι έκανε λάθος που πήγε στη Λίβερπουλ. Δεν μετανιώνω που επέλεξα τη Λίβερπουλ, αν και δεν είμαι βέβαιος ότι τον ήθελε ο Μπρένταν Ρότζερς".

Αποκαλυπτικός Ραϊόλα για Πογκμπά, Μπαλοτέλι, Φέργκιουσον, Κλοπ και UEFA

Όσο για την επόμενη μέρα για τον Ιταλό επιθετικό, δήλωσε: "Η Ιταλία δεν είναι βιώσιμη γι' αυτόν εξαιτίας της προσοχής που λαμβάνει. Εάν αποδείξει ότι μπορεί να σταθεροποιηθεί στη Νις και να σκοράρει, τότε φανταστείτε πόσο ελκυστικός θα γίνει στους προπονητές της Premier League το επόμενο καλοκαίρι ως ελεύθερος. Η Γαλλία τον έχει ανάγκη, όπως είχε τον Ζλάταν. Είναι καλός για το πρωτάθλημα, αλλά σίγουρα θα επιστρέψει στην Premier League. Τι θα έκανε ένας πραγματικός προπονητής; Θα τζόγαρε 100.000.000 σε έναν επιθετικό ή θα έπαιρνε τον Μπαλοτέλι; Επειδή κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι δεν είναι ταλέντο παγκόσμιας κλάσης".

"Η UEFA καταστρέφει τα πρωταθλήματα

Τέλος, ο Ραϊόλα μίλησε και για τις περίφημες αλλαγές στο Champions League που έγιναν για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής λίγκας, ρίχνοντας την ευθύνη στην UEFA: "Η μεγαλύτερη απειλή της Premier League πιστεύω ότι είναι η UEFA με το Champions League. Γι' αυτό διαβλέπω αποσχιστικό πρωτάθλημα, με μεγαλύτερο ανταγωνισμό και ποικιλία. Υπερβολικά μεγάλος αριθμός ίδιων συλλόγων γίνονται πλουσιότεροι".

"Η UEFA δεν θα έπρεπε να κανονίζει εμπορικά παιχνίδια και να έχει ανοιχτό μεταγραφικό παράθυρο, με τη σεζόν να έχει αρχίσει. Θα έπρεπε να διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο. Το να είναι ανοιχτό τον Αύγουστο, μετά από τα προκριματικά του Champions League, επιτρέπει στους συλλόγους του Champions League να αγοράσει παίκτες που κανονικά δεν θα το έκαναν και ορισμένοι εξ αυτών παραμένουν στον πάγκο. Ενισχύει το Champions League, αλλά είναι καταστροφικό για τα εγχώρια πρωταθλήματα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ραϊόλα βγάζει σε ένα καλοκαίρι περισσότερα από όσα ο Ρονάλντο σε έναν χρόνο
O Mino Raiola πουλά πάγο σε Εσκιμώο
Ραϊόλα: "Ο Γκουαρδιόλα δεν έχει τα @ρχ..."
TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ