ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αποφάσεις για κατάργηση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων από τη FIFA

Αποφάσεις για κατάργηση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων από τη FIFA
AP PHOTO/RONALD ZAK

Μεγάλες αλλαγές στις διοργανώσεις της σχεδιάζει η FIFA για το Κονγκρέσο της Παρασκευής, όπου ετοιμάζεται να ανακοινώσει την κατάργηση έξι πασίγνωστων τουρνουά!

Σημαντικές ανακοινώσεις αναμένονται την Παρασκευή στην Μπογκοτά της Κολομβίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου της FIFA. Ο πρόεδρος Τζιάνι Ινφαντίνο θα ζητήσει από τα μέλη να αποφασίσουν για διάφορες αλλαγές σε υπάρχουσες διοργανώσεις και τη δημιουργία νέων, αρχίζοντας από το επόμενο έτος.

Μία από τις κινήσεις είναι ήδη γνωστή, αφού από τον περασμένο Οκτώβριο διέρρευσε ότι πρόθεσή της είναι η κατάργηση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών που διεξάγεται έναν χρόνο πριν από το εκάστοτε Μουντιάλ στη διοργανώτρια χώρα, καθώς και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, αφού καμία από τις δύο διοργανώσεις δεν βρήκε ανταπόκριση από το κοινό.

Στη θέση τους προτείνεται η δημιουργία μιας διασυλλογικής διοργάνωσης, η οποία θα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια (με αρχή το 2021) και θα περιλαμβάνει 24 ομάδες.

Το τουρνουά θα περιλαμβάνει τις επτά πρωταθλήτριες ομάδες κάθε ηπείρου κι εφόσον πάρει το "πράσινο φως" στο Κογκρέσο της Κολομβίας, θα υπάρχουν τρεις όμιλοι των οκτώ ομάδων. Σύμφωνα με την "Mundo Deportivo", θα περιλαμβάνονται δώδεκα ομάδες από την Ευρώπη, πέντε από τη Νότια Αμερική, δύο από την Αφρική, δύο από την Ασία, δύο από τη Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική και ακόμα βρίσκεται προς εξέταση ο τρόπος συμμετοχής της Ωκεανίας.

Επιπροσθέτως, πρόθεση του Συμβουλίου είναι η κατάργηση των Παγκοσμίων Κυπέλλων κ-17 και κ-20 που διεξάγονται κάθε δύο χρόνια και η δημιουργία ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου κ-18 που θα διεξάγεται ετησίως, σε πολλές χώρες ταυτόχρονα, με 48 συμμετέχουσες ομάδες.

Ομοίως, σχεδιάζεται κατάργηση των Παγκοσμίων Κυπέλλων κ-17 και κ-20 στις γυναίκες και η δημιουργία Παγκοσμίου Κυπέλλου κ-18 με 24 ομάδες που επίσης θα διεξάγεται κάθε χρόνο.

Τέλος, αναμένεται να εγκριθεί η δημιουργία του Women's League, μιας γυναικείας λίγκας στην οποία θα παίρνουν μέρος ομάδες από 16 χώρες από όλον τον πλανήτη και η οποία θα αρχίσει τον Νοέμβριο τυο 2019. Μαζί της θα δημιουργηθούν ακόμη τέσσερις περιφερειακές λίγκες, για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου παγκοσμίως.

Οι τελικές αποφάσεις για ορισμένα από τα πλάνα της FIFA δεν θα ληφθούν άμεσα, αφού οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει μεγαλύτερη συζήτηση γύρω από κάποια σχέδια της ομοσπονδίας.

Photo credits: AP Photo/Ronald Zak

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ