ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

27 χρόνια από την "ζωγραφιά" του Φαν Μπάστεν

27 χρόνια από την "ζωγραφιά" του Φαν Μπάστεν

Σαν σήμερα το 1988, ο Μάρκο Φαν Μπάστεν πέτυχε ένα από τα μυθικότερα γκολ που έχουν σημειωθεί σε ευρωπαϊκά γήπεδα στον τελικό με την Σοβιετική Ένωση. Το Sport24.gr θυμίζει και προσφέρει για... μπόνους γκολάρες του σε Άγιαξ και Μίλαν.

Ένας από τους χαρισματικούς και ολοκληρωμένους σέντερ φορ που αγωνίστηκαν ποτέ στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Η επαφή του με τα αντίπαλα δίχτυα υπήρξε μοναδική, διότι είχε πολλούς τρόπους για να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Φόβος τρόμος για κάθε αντίπαλη άμυνα, θα μπορούσε να πετύχει πολλά παραπάνω στην καριέρα του, αν δεν σταματούσε στα 29 του χρόνια λόγω τραυματισμού.

Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν, σαν σήμερα το 1988 (25 Ιουνίου) πέτυχε ένα από τα ομορφότερα και δυσκολότερα γκολ που έχουν επιτευχθεί ποτέ και ειδικά σε έναν τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η Ολλανδία νίκησε 2-0 την Σοβιετική Ένωση στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου και κατέκτησε το τρόπαιο. Έκτοτε, ουδέποτε κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή, έστω και αν υπήρξαν οι προϋποθέσεις...

Ο Γκούλιτ είχε ανοίξει το σκορ για τους "οράνιε" στο 32', με τον Φαν Μπάστεν να βάζει το κερασάκι στην τούρτα. Και τι κερασάκι, ολόγλυκο, όσο και ο τρόπος που... άγγιξε την μπάλα από διαγώνια θέση με το δεξί, στέλνοντάς την να αναπαυτεί στην απέναντι γωνία του Ντασάεφ. Ο γκολκίπερ των Σοβιετικών δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα για να αποσοβήσει την παραβίαση της εστίας του.

Ήταν το τέλειο καλοκαίρι για τον Φαν Μπάστεν. Χατ-τρικ με τους Άγγλους, νικητήριο γκολ στο παρά... δύο με τους Δυτικογερμανούς, γκολάρα στον τελικό, πρώτος σκόρερ με 5 γκολ και καλύτερος παίκτης του τουρνουά. Λίγους μήνες αργότερα έγραψε ιστορία καθώς του απονεμήθηκε από τo France Football το βραβείο της Χρυσής Μπάλας (την έκανε δική του τρεις φορές) και από τη FIFA αυτό του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στον κόσμο, για να ακολουθήσουν τα "όργια" με την φανέλα της Μίλαν.

Η τελευταία ποδοσφαιρική παράσταση του "ιπτάμενου Ολλανδού" μπροστά στο κοινό της Μίλαν δόθηκε στις 18 Αυγούστου του 1995. Σε φιλική αναμέτρηση με τη Γιουβέντους στο πλαίσιο του "Trofeo Berlusconi" περισσότεροι από 80.000 τιφόζι των "ροσονέρι" γέμισαν ασφυκτικά την ποδοσφαιρική σκάλα του Μιλάνου για να τον απολαύσουν για τελευταία φορά. Οι αφόρητοι πόνοι στον αστράγαλο δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει να αγωνίζεται.

"Το ποδόσφαιρο έχασε τον δικό του Λεονάρντο ντα Βίντσι", ήταν η ατάκα του Αντριάνο Γκαλιάνι για τον Μάρκο Φαν Μπάστεν, με τον τελευταίο του προπονητή στη Μίλαν, Φάμπιο Καπέλο, να λέει με τη σειρά του: "Ο Μάρκο ήταν ο καλύτερος επιθετικός που έχω προπονήσει. Η πρόωρη αποχώρησή του ήταν ένα θανάσιμο χτύπημα για τον ίδιο, το ποδόσφαιρο και τη Μίλαν".

Απολαύστε τα καλύτερα γκολ της καριέρας του σε Άγιαξ και Μίλαν:



TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ