ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αυτές είναι οι ναυτικές φωτοβολίδες

Αυτές είναι οι ναυτικές φωτοβολίδες
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Καταλαβαίνεις ότι κάτι έχει πάει τελείως "στραβά", όταν πέφτει φωτοβολίδα σε αγωνιστικό χώρο και η προσοχή στρέφεται στο αν ήταν ευθείας βολής ή όχι. Στο ίδιο πνεύμα, βρήκαμε και παρουσιάζουμε όλους τους τύπους φωτοβολίδων που υπάρχουν στη ναυτιλία -γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι σε περιμένει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όταν πέφτει φωτοβολίδα σε αγωνιστικό χώρο και το θέμα μας είναι αν πρόκειται για ευθείας βολής ή όχι, προφανώς και κάτι έχει πάει πάρα πολύ λάθος. Ο Αλέξης Πλατής σου εξήγησε έγκαιρα και έγκυρα γιατί δεν διέκοψε ο διαιτητής Τάσος Σιδηρόπουλος το ματς του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ , που διεξήχθη για την 9η αγωνιστική της Super League. Σήμερα (31/10) προσδιορίστηκε πως η φωτοβολίδα με το αλεξίπτωτο ήταν ναυτική και δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να επικοινωνήσουμε με επαγγελματία, για να μάθουμε όλα τα είδη φωτοβολίδων που αφορούν τη ναυτιλία. Έτσι, για το παρανοϊκό του πράγματος.

Πέραν φυσικά, της γενικότερης παράνοιας, από όσα ακολούθησαν του συμβάντος στην Τούμπα αισθάνεσαι μια βεβαιότητα ότι θα ξαναζήσουμε ανάλογη στιγμή, κυρίως γιατί δεν είμαστε από τους λαούς που μπορούν να αντιμετωπίσουν αντικειμενικά ένα γεγονός. Θα παίρνει πάντα την απόχρωση της ομάδας (του κόμματος κλπ) που αφορά. Μάθε λοιπόν, και προφυλάξου. Άσε που μπορεί να δεις τα ήδη σε νέο κανονισμό ποδοσφαίρου, μπάσκετ, χάντμπολ κλπ.

Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον Νικόλαο Τσουμάκη, ιδιοκτήτη επιχείρησης με είδη αλιείας και ναυτιλιακά, με έδρα στη Σάμο. Είχε μια ερώτηση για εμάς: το λόγο που χρειαζόμαστε μια ναυτική φωτοβολίδα. Μέχρι να του εξηγήσουμε πως δεν έχουμε κάποιον, κάτι που προφανώς ίσχυε για τον άνθρωπο που πέρασε ένα τέτοιο αντικείμενο στην Τούμπα, προχωρήσαμε στο παρασύνθημα. Όπως λοιπόν, μας είπε "τα είδη είναι τρία". Πάμε να τα γνωρίσουμε.

"Το πρώτο είναι η φωτοβολίδα θαλάσσης. Είναι τελείως ακίνδυνη και αφήνει ένα κόκκινο φως και καπνό, για περίπου ένα λεπτό. Είναι σωστικό μέσο και συνιστάται για σήμα κινδύνου νυχτός. Βέβαια, επειδή βγάζει και λίγο καπνό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και την ημέρα". Δεν αφορά έκρηξη.

"Το δεύτερο είδος είναι το καπνογόνο. Είναι ένα βαρελάκι, που κάνει χαρακτηριστικό ήχο όταν καίγεται το καψουλάκι που διαθέτει και βγάζει μόνο καπνό. Αυτό είναι σήμα κινδύνου ημέρας". Βγαίνει σε διάφορα χρώματα και η τιμή του είναι στα 8.80 ευρώ.

"Το τρίτο είδος είναι η ναυτική φωτοβολίδα και χρησιμοποιείται από μεγάλα σκάφη που είναι "ανοιχτά", ώστε να μπορεί να γίνει ορατή από παραπλέοντα σκάφη ή ακόμα και ελικόπτερα. Τραβάς την περόνη που έχει και όπως φεύγει ψηλά, βγάζει λάμψη. Μετά, κατεβαίνει σιγά σιγά, με το αλεξίπτωτο που διαθέτει". Συνήθως, δεν πέφτει σε γήπεδο και άρα η λειτουργία της και η ύπαρξη της τελειώνει στο σημείο που πέφτει στη θάλασσα. Στην Τούμπα τη δουλειά της απομάκρυνσης την έκανε ο Μυστακίδης.

Αυτές είναι οι ναυτικές φωτοβολίδες

ΥΓ: Αν θεωρείς όλες αυτές τις πληροφορίες περιττές, τότε δεν είδες τι έγινε στην Τούμπα. Να δεις.

ΥΓ1: Αν τις θεωρείς βλακώδεις, θα σου πω ότι το ίδιο βλακώδεις ήταν οι συζητήσεις που έγιναν, μετά το τέλος του ματς για το αν θα έπρεπε να διακοπεί ή όχι και αν θα έπρεπε να τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ ή όχι. Ο κατάλογος των εν λόγω αντικειμένων δεν αρκείται σε αυτές τις σημειώσεις. Υπάρχουν ουκ ολίγοι τύποι, αλλά... καλά να είμαστε να 'χουμε να ασχολούμαστε με κάτι, βρε αδελφέ, στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ