ΤΟΥΡΚΙΑ

Το υπερσύγχρονο και... πολυτάραχο γήπεδο της Μπεσίκτας

Το υπερσύγχρονο και... πολυτάραχο γήπεδο της Μπεσίκτας

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για το υπερσύγχρονο "Vodafone Arena" της Μπεσίκτας, στο οποίο θα αγωνιστεί το βράδυ της Πέμπτης (16/3) ο Ολυμπιακός. Τα τεράστια εμπόδια που αντιμετώπισε η κατασκευή του και το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που εκτοξεύει την τουρκική ομάδα.

Οι οικονομικές "ενέσεις" των τελευταίων ετών βοηθούν την Τουρκία να ψηλώσει ποδοσφαιρικά και από την άνθιση αυτή δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών της. Σαφώς και η αντίπαλος του Ολυμπιακού στη φάση των "16" του Europa League, Μπεσίκτας, δεν ξεφεύγει από τον κανόνα.

Μάλλον αποτελεί το πιο ενδεικτικό παράδειγμα της "έκρηξης" που σημειώνει το άθλημα στη γειτονική χώρα, παρότι αποτελεί την (χρονικά) τελευταία εκ των τριών "μεγάλων" της Κωνσταντινούπολης που χτίζει νέο γήπεδο, μετά τις Φενέρμπαχτσε και Γαλατάσαράι.

Πριν από λίγο καιρό το Sport24.gr σας είχε παρουσιάσει τα επερχόμενα γήπεδα - στολίδια των Τούρκων, στα οποία το "Vodafone Arena" της Μπεσίκτας δεν είχε θέση, καθώς είχε ήδη εγκαινιαστεί τον περασμένο Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, οι πύλες του άνοιξαν στις 11/4/2016, στην αναμέτρηση ανάμεσα σε Μπεσίκτας και Μπούρμπασπορ για το τουρκικό πρωτάθλημα. Οι γηπεδούχοι είχαν επικρατήσει με 3-2, φυσικά μέσα σε εορταστικό κλίμα.

Το υπερσύγχρονο και... πολυτάραχο γήπεδο της Μπεσίκτας

Η κατασκευή του διάρκεσε σχεδόν τρία χρόνια, αφού οι εργασίες είχαν ξεκινήσει τον Μάιο του 2013, ενώ το κόστος του ανήλθε γύρω στα 104.000.000 ευρώ, ένα σχετικά χαμηλό ποσό που οφείλεται κυρίως στις εξαιρετικές χορηγικές συμφωνίες που υπέγραψε. Για παράδειγμα, η 15ετη συμφωνία με τη Vodafone για την ονομασία του γηπέδου, θα της αποφέρει σχεδόν 100.000.000 ευρώ.

Το σχεδιασμό ανέλαβε η αρχιτεκτονική εταιρεία "Bunyamin Derman" (DB), η οποία συνεργάστηκε με τη νεοσυσταθείσα "Besiktas Constructions", του προέδρου -και ειδικευμένου πολιτικού μηχανικού- της ομάδας. Η άμεση εμπλοκή του τελευταίου μείωσε και το κόστος του γηπέδου κατά 30%!

Το υπερσύγχρονο και... πολυτάραχο γήπεδο της Μπεσίκτας

Οι δύο πλευρές αντιμετώπισαν ορισμένα σοβαρότατα προβλήματα στο έργο τους. Αυτά είχαν να κάνουν με την πανέμορφη, αλλά... περιορισμένη τοποθεσία του, εκεί όπου παλαιότερα βρισκόταν το "Inonu Stadium".

Κατ' αρχάς, να διευκρινίσουμε ότι η Μπεσίκτας αρνούνταν πεισματικά να μετακινηθεί οπουδήποτε αλλού για δύο λόγους. Ο ένας είχε να κάνει με τη στενή σύνδεσή της με τη συγκεκριμένη περιοχή. Ο δεύτερος με ένα δρόμο που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο, με τους φιλάθλους της Μπεσίκτας να έχουν μετατρέψει τη μαζική διάσχισή του πριν από κάθε αγώνα σε παράδοση.

Το υπερσύγχρονο και... πολυτάραχο γήπεδο της Μπεσίκτας

Πρόκειται για ένα σημείο στο κέντρο της πόλης, γειτονιά που βρίσκεται και το ανάκτορο "Ντολμά Μπαχτσέ", αλλά και κάποια επιπλέον ιστορικά κτίρια. Εξαιτίας αυτών, το κράτος ζήτησε από τη διοίκηση του συλλόγου να... εναρμονίσει το γήπεδο με το περιβάλλον.

Για παράδειγμα, οι στύλοι που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία εμπνεύστηκαν από την πρόσοψη που έχουν τα οθωμανικά κτίρια, κάτι που ισχύει και για την επιλογή των χρωμάτων του γηπέδου.

Το υπερσύγχρονο και... πολυτάραχο γήπεδο της Μπεσίκτας

Έπειτα η πολιτεία έθεσε ένα αρκετά χαμηλό όριο ως προς το ύψος του γηπέδου, ήτοι 41.5 μέτρα. Ταυτόχρονα, το σκάψιμο δεν μπορούσε να φτάσει σε ιδιαίτερο βάθος (άγγιξε τα δέκα μέτρα), ώστε να αυξηθεί έτσι το ύψος, λόγω των τρεχούμενων νερών του Βοσπόρου και το θέμα οδηγήθηκε -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- σε αδιέξοδο.

Το υπερσύγχρονο και... πολυτάραχο γήπεδο της Μπεσίκτας

Το πιο χρονοβόρο εμπόδιο, όμως, ήταν το τελευταίο. Το γήπεδο περιτριγυριζόταν από κεντρικούς δρόμους και κατ' επέκταση οι υπεύθυνοι επικαλέστηκαν ενδεχόμενα κυκλοφοριακά προβλήματα κατά τη διάρκεια των έργων.

Ξεκαθάρισαν, λοιπόν, στην Μπεσίκτας πως οι εργασίες που περιλάμβαναν φορτηγά μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο αργά το βράδυ και συγκεκριμένα από τις 22:00 έως τις 05:00! Εν κατακλείδι, αυτό σήμαινε ότι η διάρκεια κατασκευής θα αυξανόταν ένα επιπλέον έτος.

Το υπερσύγχρονο και... πολυτάραχο γήπεδο της Μπεσίκτας

Συνέπεια όλων των παραπάνω ήταν όχι μόνο να υπάρξει καθυστέρηση στο σχεδιασμό, αλλά και να υποχρεωθεί ο σύλλογος να υποχωρήσει στο θέμα της χωρητικότητας. Ο αριθμός των 41.903 θέσεων, που αναγκαστικά αποφασίστηκε, κρίνεται ελαφρώς χαμηλός για τα δεδομένα της Μπεσίκτας.

Πάντως, πέραν αυτού, οι αρμόδιοι εκτιμούσαν ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός χωρητικότητας θα προκαλούσε και μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα στα ματς που το γήπεδο θα γέμιζε.

Μάλιστα, αυτά συνέπεσαν με μία χρονική περίοδο που η UEFA είχε επιβάλει απαγόρευση συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις προς την Μπεσίκτας, κάτι που επέφερε σοβαρές οικονομικές απώλειες.

Το υπερσύγχρονο και... πολυτάραχο γήπεδο της Μπεσίκτας

Ευτυχώς για τους πρωταθλητές Τουρκίας, τα εμπόδια δεν ήταν αξεπέραστα. Έστω και πολύ αργότερα από το αναμενόμενο, τα έργα ξεκίνησαν και έφτασαν αισίως στην ολοκλήρωσή τους. Το αποτέλεσμα είναι ένα γήπεδο απόλυτα σύγχρονο, με τη συμμετρικότητα να αποτελεί εξέχον στοιχείο του.

Το είδος της οροφής του είναι κάτι που δεν υφίσταται σε άλλο ευρωπαϊκό γήπεδο και μοιάζει πολύ με το αντίστοιχο του "Maracana". Δουλεύει σαν ρόδα ποδηλάτου, καθώς ο εσωτερικός δακτύλιος συνδέεται με τους 84 στύλους που περιτριγυρίζουν το γήπεδο.

"Συνδυάσαμε μία υψηλής τεχνολογίας οροφή, με ρωμαϊκές και οθωμανικές αρχιτεκτονικές πινελιές", είχε εξηγήσει ο διευθυντής του τμήματος μάρκετινγκ της Μπεσίκτας, Ουμούτ Κουτλού, στο Stadiumbusinesssumit.com.

Όπως και στο προηγούμενο γήπεδο, ένα μικρό κομμάτι της εξέδρας είναι ανοιχτό, προσφέροντας στους θεατές τη δυνατότητα να θαυμάσουν το Βόσπορο. Ωστόσο, το μόνο κομμάτι που διατηρήθηκε -ουσιαστικά για να θυμίζει το παλιό γήπεδο- είναι η νότια πύλη.

Παρά τον περιορισμένο χώρο, οι VIP θέσεις ανέρχονται στις 2.000 και διαθέτουν οθόνες tablet με πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο, στην τηλεοπτική κάλυψη του εκάστοτε αγώνα και στα στατιστικά στοιχεία αυτού. Οι σουίτες ανέρχονται στις 147 και οι οργανωμένοι οπαδοί προβάρουν στο νότιο πέταλο.

Το υπερσύγχρονο και... πολυτάραχο γήπεδο της Μπεσίκτας

Στο εξωτερικό μέρος έχουν ανοίξει μία μπουτίκ και το μουσείο της ομάδας, ενώ στις λοιπές αίθουσες διοργανώνονται σεμινάρια, διαφόρων ειδών εκδηλώσεις και φυσικά όλες οι συνεντεύξεις Τύπου.

Για χάρη των επερχόμενων συναυλιών που θα φιλοξενηθούν, έχει εγκατασταθεί ένα ηχητικό σύστημα αξίας 3.000.000 ευρώ! "Αποφασίσαμε από την αρχή ότι θέλαμε να κάνουμε το νέο γήπεδο ένα από τα πιο 'έξυπνα' στην Ευρώπη, συνδυάζοντας ιστορία και τεχνολογία", είχε εξηγήσει ο Κουτλού.

Το υπερσύγχρονο και... πολυτάραχο γήπεδο της Μπεσίκτας

Υπολογίζεται ότι η απόσβεση του κόστους για την κατασκευή του γηπέδου θα έχει ολοκληρωθεί σε κάτι περισσότερο από ένα χρόνο, αφού ο στόχος της διοίκησης να δημιουργήσει έναν πολυχρηστικό χώρο, ο οποίος θα αποφέρει κέρδος και εκτός των ποδοσφαιρικών αγώνων, μέχρι τώρα φέρεται να έχει τρομερή επιτυχία.

Ίσως το "Vodafone Arena" αποτελεί τον πρώτο λόγο που η Μπεσίκτας δικαιούται να κάνει μεγαλεπήβολα όνειρα για το μέλλον.

Το υπερσύγχρονο και... πολυτάραχο γήπεδο της Μπεσίκτας
Το υπερσύγχρονο και... πολυτάραχο γήπεδο της Μπεσίκτας
Το υπερσύγχρονο και... πολυτάραχο γήπεδο της Μπεσίκτας
TAGS ΤΟΥΡΚΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ