ΙΣΠΑΝΙΑ

Πικέ: "Ένας ανεξαρτητοποιημένος μπορεί να αγωνιστεί στην εθνική Ισπανίας"

FC Barcelona's Gerard Pique smiles during a press conference at the Sports Center FC Barcelona Joan Gamper in Sant Joan Despi, Spain, Friday, May 26, 2017. FC Barcelona will play against Alaves in the Spanish Copa del Rey soccer final on Saturday. (AP Photo/Manu Fernandez)
FC Barcelona's Gerard Pique smiles during a press conference at the Sports Center FC Barcelona Joan Gamper in Sant Joan Despi, Spain, Friday, May 26, 2017. FC Barcelona will play against Alaves in the Spanish Copa del Rey soccer final on Saturday. (AP Photo/Manu Fernandez) AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Ο Ζεράρ Πικέ έδωσε απαντήσεις σχετικά με όσα δήλωσε για το δημοψήφισμα της Καταλονίας, απάντησε στις αποδοκιμασίες των φιλάθλων και εξήγησε γιατί θα συνεχίσει να παίζει στην εθνική Ισπανίας.

Ο Ζεράρ Πικέ παραχώρησε εκτενή συνέντευξη Τύπου ενόψει της αναμέτρησης της Ισπανίας με την Αλβανία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 και το θέμα που μονοπώλησε τις ερωταπαντήσεις ήταν η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, οι αποδοκιμασίες των φιλάθλων εναντίον του στην προπόνηση της εθνικής ομάδας και η στάση του ποδοσφαιριστή.

Ο κεντρικός αμυντικός της Μπαρτσελόνα υποστήριξε όλες οι διαφορές που υπάρχουν μπορούν να λυθούν με διάλογο, αρνήθηκε να ανακοινώσει εάν τάσσεται υπέρ ή κατά της ανεξαρτητοποίησης, επικαλούμενος τη διεθνή ταυτότητα ενός ποδοσφαιριστή, ενώ εξήγησε γιατί ακόμα και κάποιος που ζητάει ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, μπορεί να αγωνίζεται στην εθνική Ισπανίας.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις του με τους ανθρώπους της ομοσπονδίας, τον Ζουλέν Λοπετέγκι ή και τους συμπαίκτες για όλα όλα δήλωσε στον απόηχο του Μπαρτσελόνα - Λας Πάλμας, πρόσθεσε ότι με τον Σέρχιο Ράμος είναι φίλοι και λίαν συντόμως συνεργάτες, ενώ για πρώτη φορά αποκάλυψε ότι σκέφτεται να μην σταματήσει από την εθνική στο Μουντιάλ της Ρωσίας, όπως είχε ανακοινώσει προ μηνών.

Η συνέντευξη Τύπου του Ζεράρ Πικέ

Για τις αποδοκιμασίες

"Θέλω να λύσω το ζήτημα. Την πρώτη μέρα προπόνησης ήταν δύσκολα. Δεν μου αρέσει ο κόσμος που πρέπει να σε υποστηρίζει και να σε ενθαρρύνει, να είναι εναντίον μου. Ήταν πρόκληση για μένα και πιστεύω ότι μπορεί να ανατρέψω την κατάσταση. Θεωρώ ότι μέσα από τον διάλογο μπορείς να καταλάβεις όλα όσα λέγονται. Μέσα από τον σεβασμό και την κατανόηση, όλα θα πάνε καλά. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω όσο μπορώ στον αγωνιστικό χώρο. Έχουμε τον στόχο της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο και πρέπει να εστιάσουμε εκεί".

Για το μήνυμά του προς τον κόσμο

"Είναι αδύνατο να αμφισβητηθεί η αφοσίωσή μου. Έχω πολλά άτομα εδώ και τα θεωρώ οικογένεια. Είναι ένας από τους μεγάλους λόγους για τους οποίους βρίσκομαι εδώ. Με πονάει όταν αμφιβάλλετε για την αφοσίωσή μου. Είμαι πολύ υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ, στην εθνική Ισπανίας. Το μήνυμά μου είναι να μην αμφισβητείτε την αφοσίωσή μου, επειδή είμαι περήφανος που είμαι εδώ".

Για τα όσα είπε στη μικτή ζώνη του "Καμπ Νόου"

Δεν μετανιώνω, επειδή έτσι αισθάνομαι. Είμαστε σε έναν κόσμο και είμαστε άνθρωποι. Είναι αδύνατον για όλους να σκεφτόμαστε το ίδιο. Είμαι υπέρ των ανθρώπων που ψηφίζουν 'ναι', 'όχι' ή λευκό. Σέβομαι και τους ανθρώπους που νομίζω ότι εμείς οι Καταλανοί δεν μπορούμε να ψηφίσουμε, όπως είπε ο Ράφα Ναδάλ. Μέσα από τον σεβασμό και τον διάλογο, μπορούμε να καταλάβουμε όλοι".

Για την ανεξαρτητοποίηση

"Ένας ανεξαρτητοποιημένος μπορεί να παίξει στην εθνική Ισπανίας. Ένας ανεξαρτητοποιημένος δεν είναι κατά της Ισπανίας. Υπάρχουν πολλοί Καταλανοί που θέλουν να έχουν τη δική τους χώρα, μόνο αυτό. Δεν θεωρώ ότι βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή του πυρός. Υπάρχουν άνθρωποι που με συμβουλεύουν να μην το κάνω. Δεν νομίζω ότι έχω στιγματιστεί. Δεν είμαι με καμία πλευρά".

Για την πολιτική και τον αθλητισμό

"Εμείς είμαστε παίκτες, αλλά πρώτα απ' όλα άνθρωποι. Καταλαβαίνω τους ποδοσφαιριστές που δεν θέλουν να μιλούν για πολιτική, επειδή είναι επικίνδυνο θέμα. Κατανοώ αυτήν τη στάση, σας λέω. Κι εγώ θέλω να με καταλάβετε. Είμαστε άνθρωποι πριν από ποδοσφαιριστές. Έχουμε προσωπικά προβλήματα και οικογενειακά".

Για την απόσυρσή του από την εθνική Ισπανίας

"Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Ισπανία υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος από τους Καταλανούς. Η απόσυρσή μου είναι άσχετο ζήτημα. Οι απόψεις του κόσμου είναι διαφορετικές και όλοι μπορούν να πουν ποιος θέλουν να νικήσει. Πιστεύω ότι με τον διάλογο μπορούμε να φτάσουμε σε καλό σημείο. Σκέφτηκα ακόμα και να συνεχίσω μετά από τη Ρωσία το 2018. Θέλω να φύγω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όχι από την πίσω πόρτα. Αυτή η ομάδα και η ομοσπονδία είναι σαν οικογένειά μου. Θέλω να συνεχίσω για όλους αυτούς. Εάν υπάρχει κόσμος που με αποδοκιμάζει, θέλω να αλλάξω την κατάσταση".

Για την εθνική Καταλονίας

"Δεν είναι πρόβλημά μου, αλλά ένας υπέρμαχος της ανεξαρτησίας μπορεί να παίξει στην εθνική ομάδα (σ.σ. Ισπανίας), επειδή δεν υπάρχει εθνική Καταλονίας, όχι επειδή έχει κάνει κόντρα στην Ισπανία".

Για τα σφυρίγματα

"Για κάποιους είμαι κάτι κακό, επειδή με αποδοκιμάζουν, όμως άλλοι με στηρίζουν. Αυτό που θέλω ο κόσμος να αξιολογήσει είναι εάν θεωρεί καλύτερο να στηρίζει την εθνική ή να σφυρίζει εμένα".

Για τη γνώμη των συμπαικτών του

"Κατανοώ ότι έχουν κουραστεί από αυτήν την κατάσταση, γι' αυτό ήρθα εδώ. Προτιμώ να βγω και να απαντήσω. Αυτά για τον Σέρχιο Ράμος είναι ψέμματα. Τα πηγαίνουμε πολύ καλά. Επιπλέον, θα γίνουμε συνεργάτες σε ένα κατάστημα που ετοιμάζω. Έχουμε καλή σχέση. Είναι άριστη η σχέση μου με τον Ράμος".

Για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας

"Πρόκειται για την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου και δεν θα την απαντήσω. Δεν μπορώ να ταχθώ υπέρ της μιας πλευράς ή της άλλης. Οι ποδοσφαιριστές είμαστε παγκόσμια είδωλα. Τα παιδιά μου είναι Κολομβιανοί, Λιβανέζοι, Ισπανοί και Καταλανοί. Είμαστε... παγκόσμιοι. Υπάρχει ένα πρόβλημα στην Ισπανία που πάει παραπέρα. Με τον διάλογο όλα γίνονται. Την Κυριακή επιχειρήθηκε η διενέργεια ενός δημοψηφίσματος και δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί στο 100%. Υπάρχουν αυτοί που είναι πεπεισμένοι ότι θέλουν ανεξαρτητοποίηση, οι άλλοι που θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν εκλογές και εκείνοι που δεν θέλουν οι Καταλανοί να ψηφίσουν. Δεν έχω κατασταλλάξει τι θέλω αυτήν τη στιγμή. Η άποψή μου δεν μετράει".

Για τα μηνύματα στο twitter

"Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πιο ψυχρά. Ο κόσμος μεταφράζει το καθετί με τον δικό του τρόπο. Είναι δύσκολο να μεταδώσεις το τι συμβαίνει στην Καταλονία, εάν δεν είσαι εκεί. Έχω δει τα πράγματα διαφορετικά σε σχέση με τις εικόνες της τηλεόρασης. Το να σχολιάζεις τα πράγματα είναι καλό. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που όλα γίνονται ακραία. Η Καταλονία τώρα είναι σαν ένας 18χρονος γιος που θέλει να φύγει από το σπίτι. Η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές: να καθίσει και να μιλήσει με το παιδί ή όχι και το παιδί να φύγει".

Για το μήνυμα του Λοπετέγκι στα αποδυτήρια

"Δεν υπήρξε κανένα μήνυμα. Αγκαλιαστήκαμε και δεν κάναμε τίποτα άλλο σε σχέση με τις προηγούμενες περιπτώσεις. Είναι αλήθεια ότι μιλάγαμε και βρισκόμασταν σε επαφή για όσα συνέβαιναν. Αυτό που θα με πονούσε περισσότερο είναι οι συμπαίκτες μου, εάν ήταν εναντίον μου. Προσωπικά, κανείς δεν έδειξε ενόχληση για όλη την κατάσταση".

Για το μήνυμα του βασιλιά

"Δεν άκουσα το μήνυμα, επειδή δεν με ενδιαφέρει. Παίζαμε έναν αγώνα και δεν μπορούσα να το ακούσω".

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez

TAGS ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ