ΙΣΠΑΝΙΑ

Kaixo San Mamés!

Kaixo San Mamés!

Το καινούργιο «Σαν Μαμές» ανοίγει απόψε (16/9) τις πύλες του στους φιλάθλους της Αθλέτικ! Τα «λιοντάρια» του Μπιλμπάο θα φιλοξενήσουν στις 11 το βράδυ τη Θέλτα στο παρθενικό παιχνίδι του San Mamés Barria και το Sport24.gr σας παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά του νέου γηπέδου (φωτογραφίες & videos)

Το καινούργιο «Σαν Μαμές» είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τους αγώνες της Μπιλμπάο, αφού ολοκληρώθηκαν τα 3/4 του γηπέδου.

Απόψε, 16 Σεπτεμβρίου, στις 11 ώρα Ελλάδας, το «San Mamés Barria» θα ανοίξει επίσημα τις πύλες του για να υποδεχτεί για πρώτη φορά τους φίλους της Αθλέτικ.

Ένα όνειρο πολλών χρόνων για τους φίλαθλους της Αθλέτικ θα γίνει πραγματικότητα απόψε. Η νέα έδρα των «λεόντων», το καινούργιο αθλητικό στολίδι του Μπιλμπάο, είναι πλέον έτοιμο για να φιλοξενήσει αγώνες και η Θέλτα θα έχει την τιμή να είναι η πρώτη ομάδα που θα παραταχθεί στη σέντρα του «San Mamés Barria» για να αντιμετωπίσει τους γηπεδούχους. Μόλις 103 ημέρες μετά το ξεκίνημα της κατεδάφισης του «Σαν Μαμές», ένα άλλο «Σαν Μαμές» είναι έτοιμο να περάσει το καμάρι των Βάσκων σε μια νέα εποχή.

Kaixo San Mamés!

Στις 5 Ιουνίου έπεσε η αυλαία στην εκατόχρονη ιστορία της θρυλικής έδρας με το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι ανάμεσα στην Αθλέτικ και τη μικτή ομάδα της Μπιθκάγια. Από την επόμενη μέρα ξεκίνησε η κατεδάφιση του «Καθεδρικού» του ισπανικού ποδοσφαίρου. Οι μπουλντόζες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και τα συνεργεία άρχισαν τις εργασίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μέσα στον Αύγουστο. Μόλις χθες τελείωσε και η πρώτη φάση της κατασκευής του νέου γηπέδου. Ας δούμε όμως με πιο αναλυτικά στοιχεία την ιστορία και τα χαρακτηριστικά του «San Mamés Barria».

Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ

Η ιδέα μιας καινούργιας έδρας για την Αθλέτικ ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν πλέον ήταν φανερό πως οι 40.000 θέσεις της «Catedral» δεν αρκούσαν για να καλύψουν τη ζήτηση των φίλων της ομάδας. Ο αριθμός των μελών και των κατόχων διαρκείας είχε μεγαλώσει τόσο, ώστε ήταν αρκετά δύσκολο για απλούς φιλάθλους της Μπιλμπάο να μπορούν να προμηθευτούν εισιτήρια. Παράλληλα, υπήρχαν αρκετά προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια του παλιού γηπέδου. Ήδη το 2000, ο Σαντιάγο Καλατράβα υπέβαλλε στη διοίκηση του συλλόγου ένα σχέδιο κατασκευής ενός καινούργιου σταδίου στα περίχωρα της πόλης, όμως η πρόταση απορρίφθηκε.

Kaixo San Mamés!

Η κατασκευή του καινούργιου "Σαν Μαμές" πριν την κατεδάφιση του παλιού (2012)

Ακολούθησαν αρκετές ακόμα αρχιτεκτονικές προτάσεις και τελικά αποφασίστηκε το νέο γήπεδο να κατασκευαστεί στον χώρο της εμπορικής έκθεσης του Μπιλμπάο, δίπλα ακριβώς από το παλιό «Σαν Μαμές». Το 2006 παρουσιάστηκε από τον Δήμο του Μπιλμπάο το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής, το οποίο θα στέγαζε από κοινού το «San Mamés Barria» και μέρος της καινούργιας Πανεπιστημιούπολης της πόλης. Μέχρι το τέλος του 2007 ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων της Έκθεσης, ενώ την ίδια χρονιά συστάθηκε η εταιρία «San Mamés Barria», αποτελούμενη από την Αθλέτικ, την ΒΒΚ (Bilbao Bizkaia Kutxa, τοπικό ταμιευτήριο), την Κυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων, τον Δήμο του Μπιλμπάο και το Επαρχιακό Συμβούλιο της Μπιθκάγια, που είναι και οι συνιδιοκτήτες του νέου γηπέδου.

Kaixo San Mamés!

Η πρώτη προπόνηση στο καινούργιο "Σαν Μαμές" με ανοιχτές τις πόρτες για τους φιλάθλους, την περασμένη Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου.

Η Αθλέτικ και η τοπική Κυβέρνηση της Μπιθκάγια παραχώρησαν τα οικόπεδα μαζί με ένα μέρος του κεφαλαίου, ενώ η ΒΒΚ ανέλαβε το υπόλοιπο (μεγαλύτερο) μέρος του κεφαλαίου, καθώς και τους τρόπους χρηματοδότησης. Στις 23 Μαρτίου του 2007, η κατασκευαστική εταιρεία ΑCXT-IDOM υπέβαλλε το τελικό της σχέδιο στη Γενική Συνέλευση των μελών της Αθλέτικ, το οποίο και εγκρίθηκε με το 70% των ψήφων. Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε στις 26 Μαΐου του 2010, σε μια λαμπρή τελετή και κάτω από έντονη συγκινησιακή φόρτιση, αφού έδωσαν το παρόν όλες οι ιστορικές προσωπικότητες του συλλόγου.

Η ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ «SAN MAMÉS BARRIA»

Kaixo San Mamés!

Το καινούργιο γήπεδο της Αθλέτικ φιλοδοξεί να πάρει τον ανώτερο χαρακτηρισμό από την ΟΥΕΦΑ, δηλαδή Elite (πρώην 5 αστέρων). Η συνολική χωρητικότητα, όταν θα ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση, θα ανέρχεται στις 53.332 θέσεις, οι οποίες χωρίζονται ως εξής:

49.063 απλές θέσεις

1270 αφαιρούμενες θέσεις

520 θέσεις ΑΜΕΑ (260 για ΑΜΕΑ και 260 για τους συνοδούς τους)

824 θέσεις VIP

2.130 θέσεις Premium (διακεκριμένες και σουίτες)

192 θέσεις στο προεδρικό πάλκο

162 θέσεις στα δημοσιογραφικά θεωρεία

Kaixo San Mamés!

Το έργο δίπλα στο παλιό "Σαν Μαμές"

Οι 53.332 θέσεις του γηπέδου, μοιράζονται σε 3 διαζώματα:

Α’ (κάτω) Διάζωμα: 20.631 θέσεις

Β’ (μεσαίο) Διάζωμα: 3.146 θέσεις (μόνο VIP & Premium)

Γ’ (επάνω) Διάζωμα: 29.456 θέσεις

Την άνοιξη του 2015, όταν θα ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση του έργου, τα μέλη θα ανέλθουν σε 41.000 (έχουν ήδη γίνει προεγγραφές), καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 19% σε σύγκριση με τα τωρινά 34.373. Έτσι λοιπόν, οι 41.000 θέσεις θα καλύπτονται από τα μέλη-κατόχους διαρκείας, 2.000 θα προορίζονται για τις ανάγκες του συλλόγου και τα υπόλοιπα 10.000 εισιτήρια θα διατίθενται στα εκδοτήρια.

Kaixo San Mamés!

Η μέχρι σήμερα κατασκευή. Με σκούρο γκρίζο, το νοτιοανατολικό πέταλο που θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2015.

Όταν ξεκίνησε η κατασκευή του γηπέδου, συμφωνήθηκε να χωριστεί σε δυο φάσεις, έτσι ώστε να μην αναγκαστεί η ομάδα να μείνει «άστεγη» για τρία χρόνια. Αποτέλεσμα αυτού ήταν, το νοτιοανατολικό πέταλο του νέου γηπέδου να «περιμένει» πρώτα την κατεδάφιση του παλιού «Σαν Μαμές», αφού πρόκειται να ανεγερθεί στο σημείο που βρισκόταν η κερκίδα του τόξου. Έτσι λοιπόν, με την πρώτη φάση ολοκληρωμένη, είναι έτοιμες οι 34.479 θέσεις, οι οποίες μοιράζονται ως εξής:

Α’ (κάτω) Διάζωμα: 13.665 θέσεις

Β’ (μεσαίο) Διάζωμα: 2.004 θέσεις (μόνο VIP & Premium)

Γ’ (επάνω) Διάζωμα: 18.810 θέσεις

Αυτές οι θέσεις καλύπτουν οριακά τα τωρινά μέλη του συλλόγου, ενώ μέχρι την άνοιξη του 2015 που θα ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση, θα υπάρχουν άλλες 1.680 θέσεις πάνω σε λυόμενες εξέδρες, που θα αφαιρούνται ή θα προστίθενται ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών.

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Kaixo San Mamés!

Σχεδιάγραμμα του γηπέδου και του περιβάλλοντα χώρου όταν θα έχει ολοκληρωθεί.

Η αρχική πρόβλεψη μιλούσε για ένα συνολικό κόστος ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ. Λόγω της οικονομικής κρίσης, έγιναν περικοπές 30 εκατομμυρίων ευρώ, άρα υπολογίζεται ότι το συνολικό έργο θα κοστίσει περίπου 210 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά μοιράζονται ως εξής:

- ΒΒΚ: 50 εκ. ευρώ

- Κυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων: 50 εκ. ευρώ

- Επαρχιακό Συμβούλιο Μπιθκάγια: 33 εκ. ευρώ ((+17 εκ. σε αξία οικοπέδων)

- Αθλέτικ Μπιλμπάο: 33 εκ. ευρώ (+17 εκ. σε αξία οικοπέδων)

- Δήμος Μπιλμπάο: 11 εκ. ευρώ

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο θα έχει την αποκλειστική διαχείριση του καινούργιου γηπέδου. Ο σύλλογος θα πρέπει να πληρώνει στους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες 500.000 ευρώ ετησίως για τη διάθεση των εμπορικών χώρων, όμως θα καρπώνεται όλα τα κέρδη που προκύπτουν από αυτούς. Αυτή η συμφωνία έχει υπογραφεί για τα επόμενα 50 χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί για 50 ακόμη στην περίπτωση που το θελήσει ο σύλλογος της Αθλέτικ, ενώ έχει προστεθεί και οψιόν αγοράς όταν συμπληρωθούν 100 χρόνια, δηλαδή το 2113.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ

Kaixo San Mamés!

Μακέτα του γηπέδου "San Mamés Barria".

- Διαστάσεις αγωνιστικού χώρου: 105 μέτρα μήκος, 68 μέτρα πλάτος

- Συνολική επιφάνεια γηπέδου: 39.715 τετραγωνικά μέτρα

- Συνολική επιφάνεια στεγάστρου: 22.000 τετραγωνικά μέτρα

- Συνολικό ύψος γηπέδου: 37.5 μέτρα

- Ύψος πρώτου ορόφου (μεσαίο διάζωμα): 4.3 μέτρα

- Ύψος δεύτερου ορόφου (επάνω διάζωμα): 9.7 μέτρα

- Ύψος τρίτου ορόφου (επάνω διάζωμα): 15.1 μέτρα

- Ύψος τέταρτου ορόφου (επάνω διάζωμα): 23 μέτρα

- Ύψος στεγάστρου: 37.5 μέτρα

- Βάθος πρώτου υπογείου (κάτω διάζωμα): -3.9 μέτρα

- Βάθος αγωνιστικού χώρου: -7.8 μέτρα

- Βάθος δεύτερου υπογείου (αποδυτήρια): -8.3 μέτρα

Kaixo San Mamés!

Η κάτοψη του γηπέδου χωρίς το στέγαστρο.

- Ισόγειο: Είσοδοι, έξοδοι, εκδοτήρια, μπαρ, εμπορικοί χώροι

- 1ος όροφος: Προεδρικό πάλκο, θέσεις VIP, σουίτες, κέτερινγκ, καφέ, εστιατόριο

- 2ος όροφος: Πρόσβαση στο επάνω διάζωμα

- 3ος όροφος: Πρόσβαση στο επάνω διάζωμα

- 4ος όροφος: Φωτεινοί πίνακες, τηλεοπτική εγκατάσταση, ασφάλεια γηπέδου

- Υπόγειο 1: Πάρκινγκ 277 θέσεων (προσωπικό γηπέδου, σουίτες VIP, διακεκριμένα μέλη), 97 θέσεις για πούλμαν, τηλεόραση, ασθενοφόρα.

- Υπόγειο 2: Πάρκινγκ για πούλμαν αποστολών και τηλεοπτικά συνεργεία. Αποδυτήρια ομάδων και διαιτητών, μικτή ζώνη, αίθουσα Τύπου.

- Εμπορικοί χώροι 5.434 τετραγωνικών μέτρων

Kaixo San Mamés!

Η κάτοψη του γηπέδου με το στέγαστρο, το οποίο καλύπτει και τις 53.332 θέσεις.

- 26 θύρες εισόδου

- 4 αποδυτήρια, συνολικής έκτασης 240 τετραγωνικών μέτρων

- 40 γραφεία του συλλόγου

- Μουσείο του συλλόγου

- Επίσημη μπουτίκ του συλλόγου

- 122 σουίτες VIP

- Κλειστό προπονητήριο στίβου στο 2ο υπόγειο μήκους 112 και πλάτους 12 μέτρων

- Κλειστή πίστα στίβου μήκους 60 μέτρων

- Εγκαταστάσεις για μήκος, τριπλούν, ύψος, επί κοντώ και σφαιροβολία

- Κλειστή πισίνα

- Ιατρικό κέντρο

- Γυμναστήριο

Kaixo San Mamés!

Αυτή θα είναι η εικόνα του καινούργιου "Σαν Μαμές" μέσα στο Μπιλμπάο, όταν ολοκληρωθεί το 2015.

Το στέγαστρο αποτελείται από 480 «μαξιλάρια» (πάνελ) διπλής επιφάνειας, κατασκευασμένα από ειδικό πλαστικό (ETFE), με ενσωματωμένο φωτισμό. Η διαφορετική πυκνότητα της βαφής κατά μήκος της κάθε πλάκας (από 0% έως 70%), επιτρέπει στον αγωνιστικό χώρο να δέχεται τον ίδιο φωτισμό σε κάθε σημείο του. Ο εξωτερικός φωτισμός του γηπέδου επιτρέπει τέσσερις διαφορετικές χρωματικές επιλογές. Λευκό κατά τη διάρκεια της ημέρας, φωτισμένο λευκό κατά τη διάρκεια της νύχτας, κόκκινο όταν αγωνίζεται η Αθλέτικ, ενώ όταν σκοράρει η γηπεδούχος ομάδα θα αναβοσβήνουν φώτα και θα «ενημερώνεται» έτσι ολόκληρη η πόλη για τα γκολ των «λεόντων»!

Πηγές: Deia, athletic-club.net, Mundo Deportivo, sanmames.org

Βίντεο: Παρουσίαση του καινούργιου «Σαν Μαμές»

Βίντεο: Το καινούργιο «Σαν Μαμές»

TAGS ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ