ΙΣΠΑΝΙΑ

Για την κούπα του Βασιλέως

Για την κούπα του Βασιλέως
Το τρόπαιο που θα διεκδικήσουν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του "Μεστάγια".

Περιμένοντας τον αυριανό μεγάλο τελικό ανάμεσα σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, το Sport24.gr παρουσιάζει την ιστορία του ισπανικού Κυπέλλου. Οι τροπαιούχοι, τα γήπεδα, οι πόλεις, τα ρεκόρ, και οι 106 τελικοί (φωτογραφίες)

Το Sport24.gr, με την ευκαιρία του αυριανού τελικού στη Βαλένθια, παρουσιάζει την ιστορία του ισπανικού Κυπέλλου.

Η πορεία της διοργάνωσης από το 1902 μέχρι σήμερα, με όλα τα στοιχεία, τα στατιστικά και τα ρεκόρ της «κούπας του Βασιλιά».

Το βράδυ της Τετάρτης, στη σέντρα του «Mestalla» θα παραταχθούν οι ποδοσφαιριστές της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα για να αγωνιστούν στον 107ο τελικό του ισπανικού Κυπέλλου και να διεκδικήσουν το πρώτο μεγάλο τρόπαιο της χρονιάς. Το γεγονός ότι αντιμέτωπες είναι οι δυο κορυφαίες ομάδες της χώρας, δίνει ακόμα μεγαλύτερο γόητρο στη φετινή αναμέτρηση και συγκεντρώνει την προσοχή και το ενδιαφέρον ολόκληρης της ποδοσφαιρικής υφηλίου.

Το Sport24.gr, το οποίο παρεμπιπτόντως βρίσκεται στη Βαλένθια για να παρακολουθήσει το μεγάλο ματς και να σας μεταφέρει από κοντά το κλίμα στην πόλη και την αγωνιστική δράση, παρουσιάζει σήμερα ένα μικρό αφιέρωμα στην ιστορία του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού της Ισπανίας. Το «Κύπελλο του Βασιλιά» που ανεπίσημα ξεκίνησε το 1902 – και επίσημα έναν χρόνο αργότερα – κλείνει φέτος 110 χρόνια ύπαρξης και η πορεία του είναι γεμάτη με νικητές, ηττημένους, πρωταγωνιστές, ρεκόρ, στατιστικά, περίεργα, εικόνες και γκολ. Πάμε λοιπόν να τα δούμε, περιμένοντας την αυριανή «μονομαχία» μεταξύ «μερένγκες» και «μπλαουγκράνα».

Για το photostory πατήστε εδώ.

ΤΟ «ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ» ΤΟΥ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Για την κούπα του Βασιλέως
Η ομάδα της Αθλέτικ Μπιλμπάο που κατέκτησε το πρώτο επίσημο ισπανικό Κύπελλο το 1903.

Η ομάδα της Αθλέτικ Μπιλμπάο που κατέκτησε το πρώτο επίσημο ισπανικό Κύπελλο το 1903.

- Η ενηλικίωση του Αλφόνσο του 13ου και οι τελετές για τη στέψη του ως μονάρχη της Ισπανίας ήταν η αιτία που τα αδέρφια Κάρλος και Χουάν Παδρός (εκ των ιδρυτών της Ρεάλ Μαδρίτης) διοργάνωσαν ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά στη Μαδρίτη, το οποίο ονομάστηκε «Copa de la Coronación» (Κύπελλο της Στέψης) προς τιμήν του νεαρού Βασιλιά.

- Σε αυτό το τουρνουά του 1902 πήραν μέρος οι Ρεάλ Μαδρίτης, Εσπανιόλ, Μπαρτσελόνα και Μπιθκάγια (μια ομάδα αποτελούμενη από παίκτες της Αθλέτικ Μπιλμπάο και της Μπιλμπάο Φούτμπολ Κλουμπ). Στον ένα ημιτελικό συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα με τους «μπλαουγκράνα» να κερδίζουν 3-1 και στη συνέχεια να υποκύπτουν στον τελικό (1-2) απέναντι στην Μπιθκάγια.

- Η μεγάλη επιτυχία του τουρνουά του 1902 οδήγησε στη δημιουργία μιας ετήσιας διοργάνωσης που θα έφερνε αντιμέτωπες τις κορυφαίες ομάδες της χώρας. Για αυτό το λόγο, τα αδέρφια Παδρός έθεσαν ως όρο τη συμμετοχή μόνο μιας ομάδας από κάθε επαρχία. Ο ίδιος ο Αλφόνσο – ως βασιλιάς πλέον – δώρισε το τρόπαιο στους διοργανωτές, το οποίο πήρε την επίσημη ονομασία «Campeonato de España, Copa de Su Majestad El Rey Alfonso XIII».

- Από το 1909 και μετά, συμφωνήθηκε να γίνεται η διεξαγωγή του τελικού στην πόλη της ομάδας που είχε κερδίσει το τρόπαιο την προηγούμενη περίοδο. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε η «Ισπανική Ομοσπονδία των Συλλόγων» και για μια τετραετία υπήρξε διάσπαση των ομάδων με παράλληλες διοργανώσεις.

- Το 1913 ιδρύθηκε η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και αποκαταστάθηκε η ενότητα. Δημιουργήθηκαν τοπικές ομοσπονδίες στα διαμερίσματα της χώρας, οι πρωταθλητές των οποίων έπαιρναν μέρος στο Κύπελλο, ενώ από το 1927 προστέθηκαν στη διοργάνωση και οι δευτεραθλητές.

- Από το 1929, όταν και δημιουργήθηκε η Λίγκα, η διοργάνωση του Κυπέλλου πέρασε σε δεύτερη μοίρα, έχοντας όμως ριζώσει πλέον για τα καλά στην ποδοσφαιρική παράδοση της Ισπανίας.

- Ο ισπανικός εμφύλιος σταμάτησε τη διεξαγωγή του Κυπέλλου το 1937 και το 1938. Από το 1940 καταργήθηκαν τα τοπικά πρωταθλήματα και στη διοργάνωση πήραν μέρος οι 14 ομάδες της Πριμέρα, οι 24 της Σεγούντα και οι 6 καλύτερες της Τερθέρα.

- Από την περίοδο 1960-61 ο κάτοχος του τροπαίου έπαιρνε αυτόματα το εισιτήριο για τη συμμετοχή του στο Κύπελλο Κυπελλούχων ομάδων Ευρώπης. Μετά την κατάργηση του Κυπελλούχων, η κάτοχος ομάδα συμμετείχε αρχικά στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και πλέον στο Europa League.

- Η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν αναγνωρίζει το πρώτο τουρνουά του 1902 ως επίσημη διοργάνωση του ισπανικού Κυπέλλου, σε αντίθεση με την Μπιλμπάο, η οποία διατηρεί το τρόπαιο στο μουσείο της και προσμετρά την κατάκτησή του στο παλμαρέ της.

Για την κούπα του Βασιλέως
Το αυθεντικό τρόπαιο, η "Copa del Rey", βρίσκεται στο μουσείο της Σεβίγια. Λίγες μέρες πριν τον φετινό τελικό, θα επιστραφεί στην Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Το αυθεντικό τρόπαιο, η "Copa del Rey", βρίσκεται στο μουσείο της Σεβίγια. Λίγες μέρες πριν τον φετινό τελικό, θα επιστραφεί στην Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Το πιο πρόσφατο σύστημα που ισχύει στο ισπανικό Κύπελλο – από τη σεζόν 2006-07 μέχρι και σήμερα – είναι το εξής:

- Στη διοργάνωση παίρνουν μέρος όλες οι ομάδες της Primera Division, όλες της Segunda División, οι 5 πρώτες στη βαθμολογία της περασμένης χρονιάς από κάθε όμιλο της Segunda B και οι πρωταθλήτριες – επίσης της προηγούμενης σεζόν – της Tercera División. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι θυγατρικές ομάδες, όπως, για παράδειγμα, η Real Madrid B, η FC Barcelona B κλπ.

- Στον πρώτο γύρο παίρνουν μέρος μόνο οι μη επαγγελματικές ομάδες, δηλαδή αυτές της Tercera División και της Segunda B. Η πρόκριση κρίνεται σε μονά παιχνίδια.

- Στον δεύτερο γύρο προστίθενται οι ομάδες της Segunda División. Και σε αυτόν τον γύρο τα παιχνίδια είναι μονά.

- Από τη φάση των «32» μπαίνουν στο παιχνίδι και οι ομάδες της Primera División. Από αυτόν τον γύρο και μέχρι τον τελικό, οι συναντήσεις είναι διπλές. Ο τελικός είναι πάντοτε μια συνάντηση και παίζεται σε ουδέτερο γήπεδο.

- Ο κάτοχος του τίτλου αποκτά αυτόματα το δικαίωμα συμμετοχής στο Europa League και στην αρχή της επόμενης περιόδου αντιμετωπίζει την πρωταθλήτρια ομάδα για τον τίτλο του ισπανικού Σούπερ Καπ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Α. ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Για την κούπα του Βασιλέως
Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα ποζάρουν με το Κύπελλο κατά την άφιξή τους στη Βαρκελώνη (2009)

Η Μπαρτσελόνα έχει κατακτήσει 25 φορές το ισπανικό Κύπελλο και είναι ο σύλλογος με τα περισσότερα τρόπαια.

- 106 τελικοί έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα στο ισπανικό Κύπελλο. Η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (RFEF) δεν αναγνωρίζει ανάμεσα σε αυτούς τον τελικό του 1902 που ενέπνευσε τη δημιουργία του θεσμού.

- Το Ισπανικό Κύπελλο διεξάγεται ανελλιπώς σε ετήσια βάση από το 1903, εκτός από το 1937 και το 1938, λόγω του ισπανικού εμφύλιου.

- Η διοργάνωση έχει αλλάξει 5 φορές όνομα, πάντοτε ανάλογα με το πολίτευμα της Ισπανίας. Το 1902 ονομάστηκε «Copa de la Coronacion» (Κύπελλο της Στέψης), προς τιμήν της ενθρόνισης του Αλφόνσο του 13ου. Στη συνέχεια: «Copa de S. M. El Rey» (Κύπελλο του βασιλιά) από το 1903 μέχρι το 1932, «Copa del Presidente de la Republica» (Κύπελλο του Προέδρου της Δημοκρατίας) από το 1932 μέχρι το 1936, «Copa de S. E. El Generalísimo» (Κύπελλο του Στρατάρχη) από το 1939 μέχρι το 1976 και τέλος, από το 1977 μέχρι και σήμερα, ξανά όπως και στα πρώτα χρόνια, «Copa de S. M. El Rey».

- Η Μπαρτσελόνα είναι ο σύλλογος με τα περισσότερα τρόπαια. Έχει κατακτήσει 25 φορές τον τίτλο, με πιο πρόσφατη την περίοδο 2008-09. Την τριάδα συμπληρώνουν η Αθλέτικ Μπιλμπάο με 23 και η Ρεάλ Μαδρίτης με 17 τρόπαια.

- Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο σύλλογος με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικό. Έχει πάρει μέρος σε 37, αλλά έχει χάσει στους 20 από αυτούς. Ο φετινός είναι ο 38ος τελικός στην ιστορία των «μερένγκες», ενώ ακολουθούν η Μπιλμπάο με 35 και η Μπαρτσελόνα επίσης με 35 (υπολογίζοντας και τον φετινό).

- 15 σύλλογοι έχουν μοιραστεί τα 106 τρόπαια. Πρόκειται για τους: Μπαρτσελόνα (25), Αθλέτικ Μπιλμπάο (23), Ρεάλ Μαδρίτης (17), Ατλέτικο Μαδρίτης (9), Βαλένθια (7), Σαραγόσα (6), Σεβίγια (5), Εσπανιόλ (4), Ιρούν (4), Μπέτις (2), Ντεπορτίβο (2), Ρεάλ Σοθιεδάδ (1), Μαγιόρκα (1), Αρένας Κλουμπ δε Γκέτσο (1) και Κλουμπ Θικλίστα του Σαν Σεμπαστιάν (1).

Για την κούπα του Βασιλέως
Ο Ισπανός μονάρχης, Χουάν Κάρλος, χαιρετά το κοινό του "Μεστάγια" στον τελικό του 2009.

Ο Ισπανός μονάρχης, Χουάν Κάρλος, χαιρετά το κοινό του "Μεστάγια" στον τελικό του 2009. Το ισπανικό Κύπελλο είναι "δωρεά" του βασιλιά, για αυτό φέρει το όνομά του.

- 19 σύλλογοι έχουν αγωνιστεί σε τελικό, χωρίς όμως να κατακτήσουν το τρόπαιο. Ξεχωρίζουν ανάμεσά τους οι Θέλτα (4), Εσπανιόλ Μαδρίτης (2), Βαγιαδολίδ (2), Σπόρτινγκ Χιχόν (2) και Χετάφε (2), ενώ τη λίστα συμπληρώνουν 14 ακόμα ομάδες με μια συμμετοχή σε τελικό.

- 5 είναι οι ομάδες που διατηρούν στην κατοχή τους τουλάχιστον ένα αυθεντικό τρόπαιο. Πρόκειται για τις Μπαρτσελόνα (4), Αθλέτικ Μπιλμπάο (3), Σεβίγια (2), Ρεάλ Μαδρίτης (1) και Ατλέτικο Μαδρίτης (1). Κάθε ομάδα που κερδίζει τον τελικό του Κυπέλλου, διατηρεί το αυθεντικό τρόπαιο για ένα χρόνο στις προθήκες της και στη συνέχεια το επιστρέφει στην RFEF, αντικαθιστώντας το με μια ρέπλικα μικρότερου μεγέθους.

- Όποια ομάδα κατακτήσει το κύπελλο 3 συνεχόμενες χρονιές ή 5 φορές άσχετα χρονολογίας, αποκτά το δικαίωμα να κρατήσει το αυθεντικό τρόπαιο. Κάθε φορά που μια ομάδα συμπληρώσει 5 κατακτήσεις, «ακυρώνονται» οι επιδόσεις όλων των υπόλοιπων και το μέτρημα ξαναρχίζει από μηδενική βάση. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ομάδες της Μαδρίτης (Ρεάλ και Ατλέτικο) έχουν στην κατοχή τους μόνο ένα αυθεντικό Κύπελλο.

- 19 τελικοί έχουν κριθεί στην παράταση και άλλοι 5 στα πέναλτι με πιο «θρυλικό» αυτόν του 1977, όταν η Μπέτις κέρδισε το Κύπελλο από την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Χρειάστηκε να εκτελεστούν 20 πέναλτι μέχρι να κερδίσουν οι «βερδιμπλάνκος» 8-7.

- 344 είναι τα συνολικά γκολ που έχουν επιτευχθεί στους 106 τελικούς (110 συνολικά παιχνίδια, αφού 4 τελικοί κρίθηκαν σε διπλούς αγώνες), με μέσο όρο κάτι παραπάνω από 3 τέρματα σε κάθε παιχνίδι.

- Από τα 110 παιχνίδια των τελικών, μόνο σε 4 δεν έχει μπει γκολ (1913, 1917, 1975 & 1994).

- Το μεγαλύτερο σερί κατάκτησης του Κυπέλλου μοιράζονται δυο ομάδες με 4 συνεχόμενους τίτλους η καθεμία: η Ρεάλ Μαδρίτης (1905-1908) και η Αθλέτικ Μπιλμπάο (1930-1933).

Β. ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

Για την κούπα του Βασιλέως
Ο παλιός Ιππόδρομος της Μαδρίτης στον οποίο διεξήχθησαν οι πρώτοι 5 τελικοί του ισπανικού Κυπέλλου.

Ο παλιός Ιππόδρομος της Μαδρίτης στον οποίο διεξήχθησαν οι πρώτοι 5 τελικοί του ισπανικού Κυπέλλου.

- 32 διαφορετικά γήπεδα σε όλη την Ισπανία έχουν φιλοξενήσει τους 106 τελικούς από το 1903 μέχρι και σήμερα. Αρκετά από αυτά δεν υπάρχουν πλέον. Ο πρώτος τελικός του 1903 διεξήχθη στο «Hipódromo» της Μαδρίτης, ενώ ο περσινός και πιο πρόσφατος, στο «Camp Nou» της Βαρκελώνης.

- Το «Santiago Bernabeu» της Ρεάλ Μαδρίτης έχει φιλοξενήσει 35 τελικούς και φυσικά κατέχει το σχετικό ρεκόρ. Ακολουθεί το «Vicente Calderón» της Ατλέτικο Μαδρίτης με 11 και την τριάδα συμπληρώνει το Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης με 9 (είτε ως «Estadio de Montjuic», είτε ως «Lluis Companys»). Το γήπεδο της Βαλένθια, στο οποίο θα διεξαχθεί ο φετινός τελικός, θα ανέβει και αυτό στην τρίτη θέση, αφού στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει άλλους 8 (είτε ως «Mestalla», είτε ως «Luis Casanova»).

- 16 διαφορετικές ισπανικές πόλεις έχουν φιλοξενήσει τους 106 τελικούς. Πρόκειται για τις: Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Βαλένθια, Σεβίλλη, Σαραγόσα, Έλτσε, Βαγιαδολίδ, Κορούνια, Σανταντέρ, Σαν Σεμπαστιάν, Βίγκο, Μπιλμπάο, Χιχόν, Φουεντεραμπία, Ιρούν και Γκέτσο.

- Η Μαδρίτη έχει φιλοξενήσει 63 από τους 106 τελικούς και ακολουθεί η Βαρκελώνη με 17. Την τριάδα συμπληρώνει η Βαλένθια με 9 (συνυπολογίζοντας και τον φετινό).

- Η Μαδρίτη έχει και το μεγαλύτερο σερί διεξαγωγής τελικών με 9, από το 1948 μέχρι και το 1956. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1924 και μετά δεν έχει διεξαχθεί ποτέ τελικός στη Χώρα των Βάσκων (κυρίως για πολιτικούς λόγους αλλά και – μεταγενέστερα – λόγω της ΕΤΑ).

Για την κούπα του Βασιλέως
Το «Santiago Bernabeu» της Ρεάλ Μαδρίτης έχει φιλοξενήσει τους 35 από τους 106 τελικούς και κατέχει το σχετικό ρεκόρ

Το «Santiago Bernabeu» της Ρεάλ Μαδρίτης έχει φιλοξενήσει τους 35 από τους 106 τελικούς, τους περισσότερους από κάθε άλλο γήπεδο.

Γ. ΑΤΟΜΙΚΑ ΡΕΚΟΡ

Σε ότι αφορά τα ρεκόρ για όλη την ιστορία του ισπανικού κυπέλλου και όχι μόνο για τους τελικούς της διοργάνωσης, αυτά ανήκουν αποκλειστικά στην Αθλέτικ Μπιλμπάο! Ας τα δούμε:

Για την κούπα του Βασιλέως
Ο Αγουστίν Γκαΐνθα της Αθλέτικ Μπιλμπάο (1940-1959) είναι ο παίκτης με τα περισσότερα παιχνίδια (99) και τους περισσότερους τίτλους (7) στην ιστορία του ισπανικού Κυπέλλου.

Ο Αγουστίν Γκαΐνθα της Αθλέτικ Μπιλμπάο (1940-1959) είναι ο παίκτης με τα περισσότερα παιχνίδια (99) και τους περισσότερους τίτλους (7) στην ιστορία του ισπανικού Κυπέλλου.

- Ο παίκτης με τα περισσότερα παιχνίδια: Ο Agustin Gainza της Αθλέτικ Μπιλμπάο έπαιξε σε 99 αγώνες της διοργάνωσης από το 1940 μέχρι το 1959.

- Ο παίκτης με τους περισσότερους τίτλους: Ο Agustin Gainza της Αθλέτικ Μπιλμπάο κέρδισε 7 Κύπελλα στα 19 χρόνια της καριέρας του.

- Ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ: Ο Telmo Zarra της Αθλέτικ Μπιλμπάο (1940-1955) έχει πετύχει 81 τέρματα σε 74 αγώνες του ισπανικού Κυπέλλου και είναι ο αρχισκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης.

- Ο παίκτης με τους περισσότερους τελικούς: Ο Jose Maria Belauste της Αθλέτικ Μπιλμπάο (1906-1924) αγωνίστηκε σε 9 τελικούς ισπανικού Κυπέλλου.

- Το μεγαλύτερο σκορ του ισπανικού Κυπέλλου το πέτυχε η Αθλέτικ Μπιλμπάο στις 18 Μαΐου του 1947, νικώντας την Θέλτα του Βίγκο με 12-1.

- Τα περισσότερα γκολ σε έναν τελικό είναι τα 8 που σημειώθηκαν το 1939 στη νίκη της Σεβίγια με 6-2 επί της Ράθινγκ Κλουμπ δε Φερόλ.

- Η μεγαλύτερη σε έκταση και διαφορά γκολ νίκη είναι το 6-1 της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του 1980, με αντίπαλο όμως τη δεύτερη ομάδα των «μερένγκες», Καστίγια. Ακολουθεί το 5-0 της Μπιλμπάο επί της Εσπανιόλ στον τελικό του 1915.

Για την κούπα του Βασιλέως
Ο Telmo Zarra της Αθλέτικ Μπιλμπάο (1940-1955) έχει πετύχει 81 τέρματα σε 74 αγώνες του ισπανικού Κυπέλλου και είναι ο αρχισκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ο Telmo Zarra της Αθλέτικ Μπιλμπάο (1940-1955) έχει πετύχει 81 τέρματα σε 74 αγώνες του ισπανικού Κυπέλλου και είναι ο αρχισκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης.

ΟΙ 106 ΤΕΛΙΚΟΙ, ΟΙ ΕΔΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

2011 – Mestalla, Βαλένθια / Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης

2010 – Camp Nou, Βαρκελώνη / Σεβίγια – Ατλέτικο Μαδρίτης 2-0

2009 – Mestalla, Βαλένθια / Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 4-1

2008 – Vicente Calderón, Μαδρίτη / Βαλένθια – Χετάφε 3-1

2007 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Σεβίγια – Χετάφε 1-0

2006 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Εσπανιόλ – Σαραγόσα 4-1

2005 – Vicente Calderón, Μαδρίτη / Μπέτις – Οσασούνα 2-1 (παρ.)

2004 – Lluis Companys, Βαρκελώνη / Σαραγόσα – Ρεάλ Μαδρίτης 3-2 (παρ.)

2003 – Martínez Valero, Έλτσε / Μαγιόρκα – Ρεκρεατίβο Ουέλβα 3-0

2002 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Ντεπορτίβο – Ρεάλ Μαδρίτης 2-1

2001 – La Cartuja, Σεβίλλη / Σαραγόσα – Θέλτα Βίγκο 3-1

2000 – Mestalla, Βαλένθια / Εσπανιόλ – Ατλέτικο Μαδρίτης 2-1

1999 – La Cartuja, Σεβίλλη / Βαλένθια – Ατλέτικο Μαδρίτης 3-0

1998 – Mestalla, Βαλένθια / Μπαρτσελόνα – Μαγιόρκα 1-1 (5-4 πεν.)

1997 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Μπαρτσελόνα – Μπέτις 3-2 (παρ.)

1996 – La Romareda, Σαραγόσα / Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσ. 1-0 (παρ.)

1995 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Ντεπορτίβο – Βαλένθια 2-1

Για την κούπα του Βασιλέως
Η Σεβίγια είναι η κάτοχος του τροπαίου. Στη φωτογραφία, οι παίκτες της πανηγυρίζουν (2010)

Η Σεβίγια είναι η κάτοχος του τροπαίου, αφού κέρδισε τον περσινό τελικό (2010)

1994 Vicente Calderón, Μαδρίτη / Σαραγόσα – Θέλτα Βίγκο 0-0 (5-4 πεν.)

1993 – Luis Casanova, Βαλένθια / Ρεάλ Μαδρίτης – Σαραγόσα 2-0

1992 Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Ατλέτικο Μαδρίτης – Ρεάλ Μαδ. 2-0

1991 Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Ατλέτικο Μαδρίτης – Μαγιόρκα 1-0

1990 Luis Casanova, Βαλένθια / Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 2-0

1989 Vicente Calderón, Μαδρίτη / Ρεάλ Μαδρίτης – Βαγιαδολίδ 1-0

1988 Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Σοθιεδάδ 1-0

1987 La Romareda, Σαραγόσα / Ρεάλ Σοθιεδάδ – Ατλ. Μαδ. 2-2 (4-2 πεν.)

1986 Vicente Calderón, Μαδρίτη / Σαραγόσα – Μπαρτσελόνα 1-0

1985 Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Ατλέτικο Μαδρίτης – Αθλέτικ Μπιλ. 2-1

1984 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 1-0

1983 – La Romareda, Σαραγόσα / Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 2-1

1982 – José Zorrilla, Βαγιαδολίδ / Ρεάλ Μαδρίτης – Σπόρτινγκ Χιχόν 2-1

1981 – Vicente Calderón, Μαδρίτη / Μπαρτσελόνα – Σπόρτινγκ Χιχόν 3-1

1980 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Ρεάλ Μαδρίτης – Καστίγια 6-1

Για την κούπα του Βασιλέως
Η Μπαρτσελόνα κυπελλούχος Ισπανίας το 2009. Ήταν ο πρώτος από τους 6 τίτλους των "μπλαουγκράνα" εκείνη τη χρονιά.

Η Μπαρτσελόνα κυπελλούχος Ισπανίας το 2009. Ήταν ο πρώτος από τους 6 τίτλους των "μπλαουγκράνα" εκείνη τη χρονιά.

1979 – Vicente Calderón, Μαδρίτη / Βαλένθια – Ρεάλ Μαδρίτης 2-0

1978 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Μπαρτσελόνα – Λας Πάλμας 3-1

1977 – Vicente Calderón, Μαδρίτη / Μπέτις – Αθλέτικ Μπ. 2-2 (8-7 πεν.)

1976 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Ατλέτικο Μαδρίτης – Σαραγόσα 1-0

1975 – Vicente Calderón, Μαδρίτη / Ρεάλ Μαδ. – Ατλέτ. Μαδ. 0-0 (4-3 πεν.)

1974 Vicente Calderón, Μαδρίτη / Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 4-0

1973 Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Καστεγιόν 2-0

1972 Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Ατλέτικο Μαδρίτης – Βαλένθια 2-1

1971 Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Μπαρτσελόνα – Βαλένθια 4-3

1970 Camp Nou, Βαρκελώνη / Ρεάλ Μαδρίτης – Βαλένθια 3-1

1969 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Έλτσε 1-0

1968 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 1-0

1967 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Βαλένθια – Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-1

1966 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Σαραγόσα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-0

1965 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Ατλέτικο Μαδρίτης – Σαραγόσα 1-0

Για την κούπα του Βασιλέως
Οι παίκτες της Βαλένθια πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου (2008)

Οι παίκτες της Βαλένθια πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου (2008)

1964 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Σαραγόσα – Ατλέτικο Μαδρίτης 2-1

1963 – Camp Nou, Βαρκελώνη / Μπαρτσελόνα – Σαραγόσα 3-1

1962 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίγια 2-1

1961 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Ατλέτικο Μαδρίτης – Ρεάλ Μαδ. 3-2

1960 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Ατλέτικο Μαδρίτης – Ρεάλ Μαδ. 3-1

1959 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Μπαρτσελόνα – Γρανάδα 4-1

1958 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ρεάλ Μαδ. 2-0

1957 – Montjuic, Βαρκελώνη / Μπαρτσελόνα – Εσπανιόλ 1-0

1956 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδ. 2-1

1955 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Σεβίγια 1-0

1954 – Chamartín, Μαδρίτη / Βαλένθια – Μπαρτσελόνα 3-0

1953 – Chamartín, Μαδρίτη / Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-1

1952 – Chamartín, Μαδρίτη / Μπαρτσελόνα – Βαλένθια 4-2

1951 – Chamartín, Μαδρίτη / Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Σοθιεδάδ 3-0

1950 – Chamartín, Μαδρίτη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Βαγιαδολίδ 4-0

Για την κούπα του Βασιλέως
Οι παίκτες της Μπέτις στην αναμνηστική φωτογραφία με το Κύπελλο ("Βιθέντε Καλντερόν", 2005)

Οι παίκτες της Μπέτις στην αναμνηστική φωτογραφία με το Κύπελλο ("Βιθέντε Καλντερόν", 2005)

1949 – Chamartín, Μαδρίτη / Βαλένθια – Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-0

1948 – Chamartín, Μαδρίτη / Σεβίγια – Θέλτα Βίγκο 4-1

1947 – Riazor, Kορούνια / Ρεάλ Μαδρίτης – Εσπανιόλ 2-0

1946 Montjuic, Βαρκελώνη / Ρεάλ Μαδρίτης – Βαλένθια 3-1

1945 Montjuic, Βαρκελώνη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Βαλένθια 3-2

1944 Montjuic, Βαρκελώνη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Βαλένθια 3-0

1943 Chamartín, Μαδρίτη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ρεάλ Μαδρίτης 1-0

1942 – Chamartín, Μαδρίτη / Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 4-3

1941 – Chamartín, Μαδρίτη / Βαλένθια – Εσπανιόλ 3-1

1940 – Chamartín, Μαδρίτη / Εσπανιόλ – Ρεάλ Μαδρίτης 3-2

1939 – Montjuic, Βαρκελώνη / Σεβίγια – Ράθινγκ Φερόλ 6-2

1937 & 1938 Ισπανικός εμφύλιος

1936 Mestalla, Βαλένθια / Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 2-1

1935 Chamartín, Μαδρίτη / Σεβίγια – Σαμπαδέλ 3-0

Για την κούπα του Βασιλέως
Οι παίκτες της Σαραγόσα πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου. Δεξιά ο Λουτσιάνο Γκαλέτι ("Lluis Companys", 2004)

Οι παίκτες της Σαραγόσα πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου. Δεξιά ο Λουτσιάνο Γκαλέτι ("Lluis Companys", 2004)

1934 Montjuic, Βαρκελώνη / Ρεάλ Μαδρίτης – Βαλένθια 2-1

1933 Montjuic, Βαρκελώνη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ρεάλ Μαδρίτης 2-1

1932 Chamartín, Μαδρίτη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 1-0

1931 Chamartín, Μαδρίτη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπέτις 3-1

1930 Chamartín, Μαδρίτη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ρεάλ Μαδρίτης 3-2

1929 – Mestalla, Βαλένθια / Εσπανιόλ – Ρεάλ Μαδρίτης 2-1

1928 – El Sardinero, Σανταντέρ / Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Σοθιεδάδ 3-1

1927 – Torreo, Σαραγόσα / Ρεάλ Ουνιόν – Αρένας Κλουμπ Γκέτσο 1-0

1926 Mestalla, Βαλένθια / Μπαρτσελόνα – Ατλέτικο Μαδρίτης 3-2

1925 – Reina Victoria, Σεβίλλη / Μπαρτσελόνα – Αρένας Κλουμπ Γκέτσο 2-0

1924 – Atotxa, Σαν Σεμπαστιάν / Ρεάλ Ουνιόν – Ρεάλ Μαδρίτης 1-0

1923 – Les Corts, Βαρκελώνη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Εσπορτίου Εουρόπα 1-0

1922 – Coia, Βίγκο / Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Ουνιόν 5-1

1921 – San Mames, Μπιλμπάο / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 4-1

1920 – El Molinon, Χιχόν / Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-0

Για την κούπα του Βασιλέως
Οι παίκτες της Αθλέτικ Μπιλμπάο με το Κύπελλο του 1984 στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου". Δεξιά διακρίνεται ο αρχιτέκτονας της μεγάλης Μπιλμπάο της εποχής, Χαβιέρ Κλεμέντε.

Οι παίκτες της Αθλέτικ Μπιλμπάο με το Κύπελλο του 1984 στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου". Δεξιά διακρίνεται ο αρχιτέκτονας της μεγάλης Μπιλμπάο της εποχής, Χαβιέρ Κλεμέντε.

1919 – Martínez Campos, Μαδρίτη / Αρένας Γκέτσο – Μπαρτσελόνα 5-2

1918 – O’Donnell, Μαδρίτη / Ρεάλ Ουνιόν – Ρεάλ Μαδρίτης 2-0

1917 – La Industria, Βαρκελώνη / Ρεάλ Μαδρίτης – Αρένας Γκέτσο 2-1

1916 – La Industria, Βαρκελώνη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ρεάλ Μαδρίτης 4-0

1915 – Amute, Ιρούν / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Εσπανιόλ 5-0

1914 – Amute, Ιρούν / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Εσπάνια δε Μπαρτσελόνα 2-1

1913 – La Industria, Βαρκελώνη / Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Σοθιεδάδ 2-1

1913 O’Donnell, Μαδρίτη / Ράθινγκ Ιρούν – Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-0

1912 La Industria, Βαρκελώνη / Μπαρτσελόνα – Χιμνάστικα Μαδρίτης 2-0

1911 – Jolaseta, Μπιλμπάο / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Εσπανιόλ 3-1

1910 – Tiro de Pichón, Μαδρίτη / Μπαρτσελόνα – Εσπανιόλ Μαδρίτης 3-2

1910 – Ondarreta, Σαν Σεμπαστιάν / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Βασκόνια 1-0

1909 O’Donnell, Μαδρίτη / Κλουμπ Θικλίστα Σ. Σεμπ. – Εσπανιόλ Μ. 3-1

1908 – O’Donnell, Μαδρίτη / Ρεάλ Μαδρίτης – Σπόρτινγκ Βίγκο 2-1

1907 – Hipódromo, Μαδρίτη / Ρεάλ Μαδρίτης – Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-0

Για την κούπα του Βασιλέως
Η ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης κυπελλούχος το 1905. Αυτός ήταν ο πρώτος επίσημος τίτλος στην ιστορία των "μερένγκες".

Η ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης κυπελλούχος το 1905. Αυτός ήταν ο πρώτος επίσημος τίτλος στην ιστορία των "μερένγκες".

1906 Hipódromo, Μαδρίτη / Ρεάλ Μαδρίτης – Αθλέτικ Μπιλμπάο 4-1

1905 Hipódromo, Μαδρίτη / Ρεάλ Μαδρίτης – Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-0

1904 – Αθλέτικ Μπιλμπάο (άνευ αγώνος και αντιπάλου)

1903 Hipódromo, Μαδρίτη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ρεάλ Μαδρίτης 3-2

1902 – Hipódromo, Μαδρίτη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 2-1

TAGS ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ