ΙΣΠΑΝΙΑ

Εισαγγελική πρόταση για προφυλάκιση του Βιγιάρ

Former President of the Spanish Football Federation Angel Maria Villar, right, is lead by Spanish Civil Guard policemen to enter the Federation headquarters during an anti-corruption operation in Las Rozas, outside Madrid, Tuesday, July 18, 2017. Villar, FIFA's senior vice president and a long-time player in world soccer, was arrested Tuesday along with his son and two more federation executives in an anti-corruption investigation. (AP Photo/Francisco Seco)
Former President of the Spanish Football Federation Angel Maria Villar, right, is lead by Spanish Civil Guard policemen to enter the Federation headquarters during an anti-corruption operation in Las Rozas, outside Madrid, Tuesday, July 18, 2017. Villar, FIFA's senior vice president and a long-time player in world soccer, was arrested Tuesday along with his son and two more federation executives in an anti-corruption investigation. (AP Photo/Francisco Seco) AP

Όλο και πιο κοντά στη φυλακή βρίσκεται ο επί 28 χρόνια πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ισπανίας, Άνχελ Μαρία Βιγιάρ, λόγω της υπόθεσης διαφθοράς που οδήγησε στη σύλληψή του και ακόμα τριών ατόμων.

Μετά από κατάθεση τριών ωρών, ο Εισαγγελέας Διαφθοράς της Ισπανίας ζήτησε την προφυλάκιση του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ισπανίας (RFEF), Άνχελ Μαρία Βιγιάρ, καθώς και του γιου του, Γκόρκα, για πιθανή ζημιά τουλάχιστον 45.000.000 ευρώ στα ταμεία της.

Οι δυο τους ήταν οι πρώτοι κατηγορούμενοι που κατέθεσαν στο δικαστήριο, ενώπιον του δικαστή Σαντιάγο Πεδράθ, ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση της "Operación Soule", για τη διαφθορά στον οργανισμό. Οι εισαγγελείς Ινμακουλάδα Βιολάν και Εστέρ Γκονθάλεθ ζήτησαν την προφυλάκιση χωρίς αναστολή και για τον πρόεδρο της Τενερίφης, Χουάν Παδρόν.

Η κατάθεση των τριών κατηγορουμένων διήρκεσε συνολικά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 15:30 και ο δικαστής αναμένεται να αποφασίσει εάν θα κάνει δεκτή την εισαγγελική πρόταση.

Οι δύο Βιγιάρ συνελήφθησαν μαζί με τον Παδρόν και τον γραμματέα της Τενερίφης, Ραμόν Ερνάντεθ Μπαουσού, για μία υπόθεση που άνοιξε το 2016, μετά από επίσημη διαμαρτυρία του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού της Ισπανίας.

Οι υποψίες για τη διαχείριση της ομοσπονδίας κλιμακώθηκαν μετά από έναν λογιστικό έλεγχο που παρήγγειλε το Συμβούλιο και αποκάλυψε οφειλή 24.000.000 ευρώ που δεν είχε ζητηθεί ποτέ από την εταιρία "Santa Mónica Sport", στην οποία ήταν πρόεδρος ο Χεσούς Σαμπέρ που πέθανε προ διετίας.

Η εταιρία ανέλαβε τα δικαιώματα και τις χορηγίες της εθνικής Ισπανίας, αγόρασε τη Ρεάλ Μουρθία και ανέλαβε να κατασκευάσει ένα θεματικό πάρκο στην πόλη, ενώ αγόρασε και τα δικαιώματα προβολής και άλλων συλλόγων, μέχρι να χρεοκοπήσει το 2015.

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι ο επί 28 χρόνια πρόεδρος της ισπανικής ΠΟ έπαιρνε προμήθειες από τις συμφωνίες για την εθνική ομάδα και χρησιμοποίησε τα συμβόλαια και τις λοιπές επαγγελματικές σχέσεις για να ευνοήσει τον γιο του, δικηγόρο με ειδίκευση στο αθλητικό Δίκαιο.

Photo credits: AP Photo/Francisco Seco

TAGS ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ