ΙΣΠΑΝΙΑ

Ακυρώθηκε ο δανεισμός του Ζοζούλια λόγω εθνικισμού

Ακυρώθηκε ο δανεισμός του Ζοζούλια λόγω εθνικισμού

Ο Ρόμαν Ζοζούλια, μεταγραφικός στόχος της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, εκδιώχθηκε από τους φιλάθλους της Ράγιο Βαγεκάνο 16 ώρες μετά από τον δανεισμό του, λόγω των σχέσεών του με το εθνικιστικό κίνημα της Ουκρανίας.

Οι οπαδοί της Ράγιο Βαγεκάνο "νίκησαν" και ο Ρόμαν Ζοζούλια, μεταγραφικός στόχος της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ μεταξύ άλλων, δεν θα αγωνιστεί ως δανεικός από την Μπέτις στην ομάδα της Μαδρίτης.

Ο διεθνής επιθετικός υπέγραψε την Τρίτη τον εξάμηνο δανεισμό του με την ομάδα της Segunda Division, ωστόσο 16 ώρες αργότερα, ο γενικός γραμματέας της Μπέτις, Μιγκέλ Τορεθίγια, εξήγησε ότι ο παίκτης δεν θα φορέσει τη φανέλα των Μαδριλένων. "Μιλήσαμε με τη Ράγιο και ήρθαμε σε συμφωνία ώστε ο Ρομάν Ζοζούλια να επιστρέψει στη Σεβίλλη".

Ο λόγος για αυτόν τον δανεισμό... express, πολιτικοκοινωνικός, αφού ο Ζοζούλια θεωρείται εκπρόσωπος του εθνικιστικού κινήματος, ενώ η Ράγιο ομάδα με άκρως αριστερές καταβολές και φιλάθλους που όλο αυτό το διάστημα έδιναν μάχη ώστε να μην αποκτηθεί ο παίκτης.

Το πρωί της Τετάρτης, μάλιστα, ξεδίπλωσαν ένα πανό στο προπονητικό κέντρο της ομάδας, υποστηρίζοντας: "Το Βαγέκας δεν είναι μέρος για ναζί". Και δεν ήταν μόνο αυτό. Κατά την άφιξη του παίκτη στα γραφεία της ομάδας, δεκάδες φίλαθλοι τον περίμεναν για να τον αποκδιμάσουν και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους. Η ένταση ήταν μεγάλη, με συνέπεια την επέμβαση της αστυνομίας, που προσπάθησε να διώξει τους φιλάθλους από την περιοχή.

Ο ατζέντης του παίκτη αποκάλυψε ότι ο πελάτης του επηρεάστηκε από την αρνητική υποδοχή, η οποία οφείλεται εν πολλοίς σε ενέργειες όπως η φερόμενη οικονομική ενίσχυση παραστρατιωτικών και ακροδεξιών οργανώσεων, η φωτογράφησή του κραδαίνοντας όπλα και η πόζα του δίπλα σε εικόνα του συνεργάτη του Αδόλφου Χίτλερ και αμφιλεγόμενης προσωπικότητας της Ουκρανίας, Στέπαν Μπαντέρα.

Ακυρώθηκε ο δανεισμός του Ζοζούλια λόγω εθνικισμού

Ο μεγαλύτερος σύνδεσμος οργανωμένων οπαδών της Ράγιο, οι "Bukaneros", εξέδωσαν μανιφέστο κατά της απόκτησης του ποδοσφαιριστή, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται: "Τίποτα δεν θα πρέπει πια να μας εκπλήσσει. Είναι γελοίο. Είναι πλήγμα στις αξίες και στην ιστορία μας: ανάμεσα σε χιλιάδες ποδοσφαιριστές οι οποίοι ήταν διαθέσιμοι αποφάσισαν να πάρουν έναν γνωστό νεοναζί, όπως είναι ο Ζοζούλια".

"Δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογίας και σκέψης. Είναι κάτι περισσότερο. Αυτός ο ποδοσφαιριστής κουβαλά όπλα, έχει στηρίξει οικονομικά οργανώσεις φασιστικές, φέρει τα σύμβολά τους και τα επιδεικνύει και έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις την συμπαράστασή του στην ακροδεξιά παράταξη της πατρίδας του, της οποίας είναι σύμβολο".

Ο Ζοζούλια είχε απαντήσει με δήλωσή του το απόγευμα της Τρίτης, προσπαθώντας (εις μάτην) να κατευνάσει τα πνεύματα: "Δεν εμπλέκομαι σε παραστρατιωτικές και νεοναζιστικές οργανώσεις. Απλά βοηθώ τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος προστατεύει την πατρίδα μου και τα παιδιά που υποφέρουν από τον πόλεμο. Η Ουκρανία ζει πολύ δύσκολους καιρούς. Είμαι περήφανος που ανήκω στη Ράγιο Βαγιεκάνο".

"Η άφιξή μου στην Ισπανία συνοδεύτηκε από μια παρανόηση εκ μέρους ενός δημοσιογράφου, ο οποίος δεν γνωρίζει τίποτα από όσα συμβαίνουν στην χώρα μου. Όταν έφτασα στη Σεβίλλη για τη Μπέτις φορούσα μια μπλούζα με το έμβλημα της Ουκρανίας και ποιήματα του Τάρας Σεφτσένκο, έργα του οποίου διδάσκονται σε όλα τα σχολεία της Σοβιετικής Ένωσης".

"Ο δημοσιογράφος έγραψε ότι φορούσα μπλούζα νεοναζιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, κάτι που είναι ξεκάθαρα διαφορετικό από το έμβλημα της χώρας μου που φορούσα και στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα μεγάλο ξίφος. Η Μπέτις ζήτησε άμεσα από το μέσο την απόσυρση της είδησης, κάτι που έγινε και μάλιστα αναγνώρισαν το λάθος τους και απολογήθηκαν".

Παρ' όλα αυτά, επιβεβαιώνει ότι "έχω κάνει σημαντικές ενέργειες στην Ουκρανία, όπου συνεργάζομαι με τον στρατό για να προστατεύσω τη χώρα μου, ενώ βοηθάω και τα παιδιά που έχουν ανάγκη".

Ο 27χρονος ποδοσφαιριστής επιστρέφει στους "βερδιμπλάνκος", όπου μετράει μόλις 160 λεπτά συμμετοχής στην Primera Division και κανένα γκολ, παρότι ήταν βασικός στην εθνική Ουκρανίας στο Euro 2016 και προέρχεται από σειρά σεζόν ως βασικός στην Ντνίπρο.

TAGS ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ