LA LIGA

Τα clásicos του Τύπου

Τα clásicos του Τύπου

Δείτε τα 11 τελευταία clásicos της Πριμέρα μέσα από τα πρωτοσέλιδα της μαδριλένικης Marca και της καταλανικής Mundo Deportivo. Οι κεντρικοί τίτλοι, η κριτική, η γκρίνια, η διαιτησία (pics)

Αυτό το Σάββατο οι ποδοσφαιρόφιλοι στην Ελλάδα έχουν την τιμητική τους. Από τη μία θα παρακολουθήσουμε το ισπανικό clásico, το σημαντικότερο παιχνίδι της υφηλίου σε ότι αφορά την σπουδαιότητα, τις ομάδες, το μπάτζετ, το γόητρο, το θέαμα, το μάρκετινγκ, την τηλεθέαση και φυσικά τους δυο κορυφαίους παίκτες στον κόσμο, τον Μέσι και τον Κριστιάνο. Από την άλλη, έχουμε το πρώτο ντέρμπι "αιωνίων" της φετινής σεζόν στη "Λεωφόρο", εκεί όπου ο δεύτερος Παναθηναϊκός θα υποδεχτεί τον πρωτοπόρο και αήττητο Ολυμπιακό. Η μοναδική ένσταση βρίσκεται στο ότι τα δυο αυτά παιχνίδια θα διεξαχθούν σχεδόν την ίδια ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον οι φίλοι των "πράσινων" και των "ερυθρόλευκων" θα λιώσουν στο ζάπινγκ. Για τους υπόλοιπους, φαντάζομαι, δεν τίθεται θέμα επιλογής, αφού το clásico κερδίζει εύκολα σε όλους τους τομείς. Το θέμα μας σήμερα πάντως δεν είναι αυτό, αλλά ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν οι ισπανικές αθλητικές εφημερίδες τις μονομαχίες Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα.

Οι Ισπανοί δεν ξεχωρίζουν τον Τύπο τους σε οπαδικό και μη όπως κάνουν οι δικοί μας φωστήρες. Αυτό το καραγκιοζιλίκι που επέτρεψε να υπάρχουν καμιά 15αριά αθλητικές εφημερίδες μέχρι και πριν μια πενταετία περίπου, είναι αποκλειστικά δικό μας γνώρισμα. Η κρίση έκλεισε τις περισσότερες από δαύτες, αλλά και εκείνες που συνεχίζουν να κυκλοφορούν, επιμένουν να υιοθετούν τον συγκεκριμένο διαχωρισμό. Οι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα των οπαδικών φυλλάδων, σχεδόν σε καθημερινή βάση, θυμίζουν βόθρο γραμμένο με γράμματα. Οι περισσότεροι "εκδότες" δεν κάνουν δημοσιογραφία, αλλά φροντίζουν να ικανοποιούν τα "θέλω" των ομάδων που υποστηρίζουν. Από την άλλη, οι "ανεξάρτητες" αθλητικές εφημερίδες πηγαίνουν σύμφωνα με τον άνεμο. Όπου φυσάει, υπάρχει αποθέωση. Κάνει μια καλή εμφάνιση μια ομάδα, την ανεβάζουν στα ουράνια. Κάνει μια ήττα μια εβδομάδα αργότερα, τη ρίχνουν στα τάρταρα. Οι εξαιρέσεις υπάρχουν και είναι λαμπρές. Ο κανόνας όμως είναι για τα πανηγύρια.

Τα clásicos του Τύπου

Οι 4 σημαντικότερες αθλητικές εφημερίδες της Ισπανίας: As και Marca της Μαδρίτης, Sport και Mundo Deportivo της Βαρκελώνης

Και βέβαια ο μεγάλος χαβαλές γίνεται όταν έρχονται τα ντέρμπι. Ή τέλος πάντων, όταν παίζουν οι θεωρητικά και ιστορικά μεγάλες ομάδες μεταξύ τους. Οι δημοσιογράφοι φροντίζουν να βρουν τις πιο ακραίες εκφράσεις που υπάρχουν και να στολίσουν με αυτές τους ηττημένους, τον διαιτητή, τους επόπτες, τον προπονητή και πάει λέγοντας. Για τον νικητή υπάρχουν μόνο διθύραμβοι και υπερβολές. Ενώ σε ότι αφορά τα οπαδικά έντυπα, εκεί γίνεται της τρελής. Έχεις κερδίσει; Θα απλώσεις στο πρωτοσέλιδό σου όλα τα υπονοούμενα σεξουαλικού περιεχομένου που υπάρχουν για τον αντίπαλο. Έχεις χάσει; Θα ξεσκίσεις τον διαιτητή και τους παίκτες σου μαζί με τον προπονητή τους με χυδαίες εκφράσεις και ανοιχτές απειλές, φροντίζοντας παράλληλα να καταστήσεις σαφές ότι δεν ήταν ο αντίπαλος που κέρδισε, αλλά εμείς που του δώσαμε αυτό το δικαίωμα. Εμείς και προφανώς τα "κοράκια". Στον οπαδικό Τύπο ξεκινάμε με το αξίωμα ότι η δική μας ομάδα είναι η καλύτερη, πρέπει πάντα να κερδίζει και πρέπει να το κάνει με οποιονδήποτε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο.

Μην μακρηγορώ, τα έχουμε πει και τα έχουμε γράψει άπειρες φορές. Το ερώτημα είναι το εξής: Τί γίνεται έξω; Πώς λειτουργεί στο εξωτερικό ο αντίστοιχος αθλητικός Τύπος και με ποιο τρόπο προσεγγίζει την δική του κριτική στις εκεί ομάδες; Με την αφορμή του clásico του Σαββάτου στη Μαδρίτη, κάναμε το εξής. Μαζέψαμε τα πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας των τελευταίων 11 αναμετρήσεων Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα και θα σας τα παρουσιάσουμε στη συνέχεια. Να επαναλάβω εδώ ότι ο ισπανικός αθλητικός Τύπος είναι ακριβώς αυτό: αθλητικός. Ούτε οπαδικός, ούτε ανεξάρτητος. Η κάθε εφημερίδα, ανάλογα με την περιοχή από την οποία προέρχεται, υποστηρίζει τις τοπικές ομάδες. Το θέμα είναι, μέχρι ποιου σημείου και με ποιον τρόπο. Θα το ανακαλύψουμε ευθύς αμέσως. Να προσθέσω μόνο ότι για κάθε ένα από αυτά τα 11 πιο πρόσφατα clásicos της Πριμέρα Ντιβισιόν, έχουμε βάλει δίπλα-δίπλα τα πρωτοσέλιδα της Marca από την Μαδρίτη και της Mundo Deportivo από τη Βαρκελώνη. Το αποτέλεσμα της σύγκρισης με τις δικές μας εφημερίδες, όπως θα δείτε, είναι τουλάχιστον θλιβερό. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η σύγκριση από μόνη της είναι άνιση. Γιατί για παράδειγμα, η Marca πουλάει καθημερινά πάνω από ένα εκατομμύριο φύλλα, αριθμό που δεν πιάνουν οι περισσότερες δικές μας ούτε σε έναν χρόνο...

1. FC BARCELONA - REAL MADRID 2-1 (22/3/2015)

Τα clásicos του Τύπου

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο clásico, στον δεύτερο γύρο της περσινής σεζόν. Η Μπάρτσα βρισκόταν στην κορυφή, έναν βαθμό πάνω από τη Ρεάλ. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Ματιέ (19'), ισοφάρισε ο Κριστιάνο (31') και ο Σουάρες (56') έδωσε τελικά τη νίκη στους "μπλαουγκράνα", οι οποίοι απέκτησαν έτσι προβάδισμα 4 βαθμών, 10 αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

- Ο τίτλος της Marca: "Όποιος συγχωρεί, το πληρώνει". Μια πολύ καλή Ρεάλ διέλυσε τη Μπαρτσελόνα στο πρώτο ημίχρονο, αλλά δεν σκόραρε και τελικά βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Περισσότερο ποδόσφαιρο και κίνητρο από τη Ρεάλ, όμως η Μπαρτσελόνα χτύπησε στην κόντρα και στα στημένα.

- Ο τίτλος της Mundo Deportivo: "Στους +4". Σε ένα clásico με δυο πρόσωπα, οι Ματιέ και Σουάρες έριξαν τη Ρεάλ στο καναβάτσο. Ο θρίαμβος των "μπλαουγκράνα" άνοιξε την ψαλίδα στους 4 βαθμούς.

2. REAL MADRID - FC BARCELONA 3-1 (25/10/2014)

Τα clásicos του Τύπου

Περνάμε στο πρώτο clásico της περσινής σεζόν, στο οποίο η Ρεάλ κέρδισε 3-1. Παρά το γεγονός ότι η Μπάρτσα προηγήθηκε νωρίς στο παιχνίδι με τον Νεϊμάρ (4'), οι "μπλάνκος" ισοφάρισαν στο 35' με πέναλτι του Κριστιάνο και πήραν τη νίκη στην επανάληψη με τα γκολ των Πέπε (50') και Μπενζεμά (61'). Σε αυτό το παιχνίδι πραγματοποίησε το ντεμπούτο του ο Σουάρες με τους "μπλαουγκράνα".

- Ο τίτλος της Marca: "Την κατάπιε". Καλύτερη σε όλα, η Ρεάλ ήταν μια ομαδάρα. Καλό πρώτο ημίχρονο για την Μπαρτσελόνα. Εκπληκτικός ο Μπενζεμά που πέτυχε μια γκολάρα. Ενθουσιασμός στο "Μπερναμπέου". Έσπασε το αήττητο των "μπλαουγκράνα" στην Λίγκα.

- Ο τίτλος της Mundo Deportivo: "Μισή Μπάρτσα". Η ομάδα απέδωσε καλά στο πρώτο ημίχρονο, αλλά δεν τα κατάφερε στην επανάληψη. Το ντεμπούτο του Σουάρες άφησε υποσχέσεις.

3. REAL MADRID - FC BARCELONA 3-4 (23/3/2014)

Τα clásicos του Τύπου

Το clásico του δεύτερου γύρου της σεζόν 2013/14. Ένα πραγματικό φεστιβάλ γκολ με τον Ινιέστα να βάζει μπροστά τους φιλοξενούμενος στο 7' και τον Μπενζεμά να απαντάει με δυο γκολ μέσα σε ένα τετράλεπτο (20' & 24'). Από εκεί και μετά ξεκίνησε το ρεσιτάλ του Μέσι που πέτυχε χατ-τρικ και έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στα clásicos. Η τελική νίκη με 3-4 κράτησε τους "μπλαουγκράνα" στο κυνήγι του τίτλου, τον οποίον τελικά έχασαν στην τελευταία αγωνιστική από την Ατλέτικο.

- Ο τίτλος της Marca: "Ξαναρχίζει το πρωτάθλημα". Η Ατλέτικο καινούργια πρωτοπόρος, μετά το χτύπημα της Μπάρτσα στο "Μπερναμπέου". Υπέροχο clásico, γεμάτο συγκινήσεις και ανατροπές. Η αποβολή του Ράμος αποδιοργάνωσε τη Ρεάλ. Οι "μπλάνκος" τα έβαλαν με τον διαιτητή για να δικαιολογήσουν την ήττα. Ο Αντσελότι συνεχίζει να μην πείθει στα ντέρμπι.

- Ο τίτλος της Mundo Deportivo: "Ντελίριο!". Ο Μέσι με τα τρία του γκολ και ο Ινιέστα, ηγήθηκαν μιας εντυπωσιακής Μπαρτσελόνα. Οι πρωταθλητές έδειξαν γενναιότητα και κρατήθηκαν ζωντανοί στη μάχη του πρωταθλήματος, σε ένα clásico με τρία πέναλτι.

4. FC BARCELONA - REAL MADRID 2-1 (26/10/2013)

Τα clásicos του Τύπου

Το πρώτο clásico της σεζόν 2013/14. Η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε στο 18' με το γκολ του Νεϊμάρ, το πρώτο που σημείωσε ο Βραζιλιάνος σε ισπανικό ντέρμπι και ο Αλέξις διπλασίασε τα τέρματα των "μπλαουγκράνα" με μια υπέροχη κίνηση στο 78'. Ο Χεσέ μείωσε στο 88' σε 2-1, σκορ που ήταν και το τελικό στον αγώνα. Η Μπάρτσα με αυτό το τρίποντο ξέφυγε 6 βαθμούς από τους "μερένγκες".

- Ο τίτλος της Marca: "Φοβισμένος Αντσελότι, θλιβερός Ουντιάνο". Ο Ιταλός χάρισε το πρώτο ημίχρονο στην Μπάρτσα με μια λάθος επιλογή στην αρχική ενδεκάδα, ενώ ο διαιτητής ολοκλήρωσε μια κακή εμφάνιση, καταπίνοντας ένα καταφανέστατο πέναλτι στον Κριστιάνο με το σκορ στο 1-0. Μια μαγική έμπνευση του Αλέξις έριξε στο καναβάτσο μια Ρεάλ που άξιζε περισσότερα.

- Ο τίτλος της Mundo Deportivo: "Σούπερ πρωτοπόρος". Η Μπάρτσα έφυγε 6 βαθμούς μπροστά από τη Ρεάλ και ο Νέι πέτυχε το πρώτο του γκολ σε clásico. Ο Αλέξις σφράγισε την τύχη του αγώνα με ένα έργο τέχνης σε ένα ματς με ρυθμό και πολλές διαμαρτυρίες προς τον διαιτητή.

5. REAL MADRID - FC BARCELONA 2-1 (2/3/2013)

Τα clásicos του Τύπου

Πέντε μόλις μέρες μετά το 1-3 της Ρεάλ μέσα στο "Καμπ Νόου" για το ισπανικό Κύπελλο, οι "μπλάνκος" κέρδισαν 2-1 και στο πρωτάθλημα, στο δεύτερο γύρο της σεζόν 2012/13. Η Ρεάλ προηγήθηκε στο 6' με τον Μπενζεμά, ισοφάρισε στο 18' ο Μέσι και ο Σέρχιο Ράμος έδωσε τη νίκη στους "μερένγκες" με μια εντυπωσιακή κεφαλιά. Οι "μπλαουγκράνα" ζήτησαν πέναλτι στις καθυστερήσεις του αγώνα.

- Ο τίτλος της Marca: "Λευκή έκσταση". Η Ρεάλ κερδίζει την Μπαρτσελόνα για δεύτερη φορά μέσα σε 5 μέρες, αγωνιζόμενη με αρκετούς αναπληρωματικούς. Ο Κριστιάνο ηγήθηκε του παιχνιδιού της Ρεάλ, η οποία σε μισή ώρα έκανε τόσες τελικές προσπάθειες όσες οι "μπλαουγκράνα" σε όλο το παιχνίδι. Η ήττα βαθαίνει ακόμα περισσότερο την κρίση της Μπάρτσα που παρουσιάστηκε χωρίς ταυτότητα.

- Ο τίτλος της Mundo Deportivo: "Καταφανέστατο πέναλτι". Ο διαιτητής κατάπιε ένα εμφανές πέναλτι στις καθυστερήσεις και εξαφάνισε την πιθανότητα της ισοπαλίας. Μια σβησμένη Μπάρτσα πήρε τη βάση στο πρώτο ημίχρονο, αλλά εξαφανίστηκε στην επανάληψη. Απίστευτο ρεκόρ του Πέρεθ Λάσα, δεν έχει σφυρίξει ούτε ένα πέναλτι κατά της Ρεάλ σε 30 παιχνίδια.

6. FC BARCELONA - REAL MADRID 2-2 (7/10/2012)

Τα clásicos του Τύπου

Πρώτο clásico της σεζόν 2012/13, με απόλυτους πρωταγωνιστές τους Μέσι και Κριστιάνο που πέτυχαν και τα τέσσερα τέρματα της συνάντησης. Τον χορό άνοιξε ο Πορτογάλος (22'), απάντησε με δυο γκολ ο Αργεντίνος (31' & 60') και το τελικό σκορ διαμόρφωσε με το δεύτερο τέρμα του ο Κριστιάνο στο 66'. Οι "μπλαουγκράνα" διατήρησαν με αυτή την ισοπαλία τη διαφορά τους από τους "μερένγκες" στους 8 βαθμούς. Ένα από τα πιο όμορφα ισπανικά ντέρμπι των τελευταίων χρόνων.

- Ο τίτλος της Marca: "Από άλλο πλανήτη". Ο Μέσι και ο CR7 απέδειξαν γιατί είναι οι κορυφαίοι στον κόσμο. Εντυπωσιακό clásico με ωραίο ποδόσφαιρο, ρυθμό και ένταση στο μάξιμουμ, ευκαιρίες και αμφισβητούμενες φάσεις. Η Ρεάλ κυριάρχησε στο πρώτο μισάωρο. Η Μπάρτσα έσωσε μια δύσκολη αποστολή χωρίς τρεις από τους τέσσερις βασικούς της αμυντικούς.

- Ο τίτλος της Mundo Deportivo: "Στους +8". Η Μπάρτσα πήρε μια ισοπαλία με άρωμα νίκης και άξιζε το τρίποντο σε ένα δεύτερο ημίχρονο που είχε χρώμα "μπλαουγκράνα". Ο Μέσι πέτυχε δυο γκολ, έφτασε τα 8 στο πρωτάθλημα, τα 17 στα clásicos και για μια ακόμα φορά ήταν καθοριστικός.

7. FC BARCELONA - REAL MADRID 1-2 (21/4/2012)

Τα clásicos του Τύπου

Το clásico του δεύτερου γύρου της σεζόν 2011/12. Η Ρεάλ κέρδισε μετά από μια πενταετία μέσα στο "Καμπ Νόου" και κλείδωσε το πρωτάθλημα, το πρώτο και μοναδικό του Μουρίνιο στην Ισπανία. Η Μπαρτσελόνα είχε κάνει μια επική αντεπίθεση στον δεύτερο γύρο, είχε μειώσει στο ελάχιστο τη διαφορά της από τους "μερένγκες", όμως στο πιο κρίσιμο σημείο σκόνταψε. Ο Κεντίρα είχε ανοίξει το σκορ στο 16', είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Αλέξις στο 70', όμως τρία λεπτά αργότερα, ο Κριστιάνο έγραψε το τελικό 1-2, απευθύνοντας για πρώτη φορά το περίφημο "calma" στην κερκίδα των Καταλανών.

- Ο τίτλος της Marca: "Κατόρθωμα πρωταθλητών". Η Ρεάλ έδειξε την ανωτερότητά της και καθάρισε το πρωτάθλημα. Οι "μπλάνκος" διέλυσαν το ρεκόρ παραγωγικότητας στην επίθεση και ξόρκισαν "μάγια" και κόμπλεξ. Ο Μουρίνιο κέρδισε τον Γουαρδιόλα στο στήσιμο της ομάδας, περιορίζοντας τον Μέσι.

- Ο τίτλος της Mundo Deportivo: "Αντίο πρωτάθλημα, γεια σου Τσάμπιονς Λιγκ". Η Μπάρτσα έχασε στο "Καμπ Νόου" στο κρίσιμο παιχνίδι με μια παράξενη ενδεκάδα. Η Ρεάλ ξέφυγε στους 7 βαθμούς και οι "μπλαουγκράνα" πρέπει να πετύχουν την ανατροπή στην Ευρώπη.

8. REAL MADRID - FC BARCELONA 1-3 (10/12/2011)

Τα clásicos του Τύπου

Μπορεί ο τίτλος της σεζόν 2011/12 να κατέληξε στη Ρεάλ, όμως στο clásico του πρώτου γύρου, η Μπαρτσελόνα πήρε μια μεγάλη νίκη μέσα στο "Μπερναμπέου". Με τον υπογράφοντα να βρίσκεται στην κερκίδα (μαζί με τον φίλο μου, Τσίκι), τα πράγματα ξεκίνησαν ιδανικά για τους "μερένγκες" που βρέθηκαν μπροστά στο σκορ μόλις στο πρώτο λεπτό μετά από μια ασυνεννοησία στην περιοχή των "μπλαουγκράνα" που εκμεταλλεύτηκε ο Μπενζεμά. Όμως ο Μουρίνιο δείλιασε στη συνέχεια, γύρισε την ομάδα του πίσω και η Μπάρτσα που ισορρόπησε το ματς, ισοφάρισε με τον Αλέξις (29') και με δυο ακόμα γκολ των Τσάβι (53') και Φάμπρεγας (66'), έφυγε νικήτρια από τη Μαδρίτη.

- Ο τίτλος της Marca: "Μικρή Ρεάλ, μεγάλη Μπάρτσα". Η Ρεάλ σκόραρε στα 22 δευτερόλεπτα και ο Κριστιάνο δεν τελείωσε το ματς, με αποτέλεσμα η Μπάρτσα να μην χάσει την ψυχραιμία της και να επιβάλλει την σκληρή αλήθεια των Τσάβι, Ινιέστα και Μέσι.

- Ο τίτλος της Mundo Deportivo: "Χτύπημα πρωταθλήτριας". Ταπείνωση της Ρεάλ. Ακόμα μια παράσταση της Μπάρτσα στο "Μπερναμπέου", αφού βρέθηκε πίσω στο σκορ στα 22 δευτερόλεπτα. Οι "μπλαουγκράνα" προσγείωσαν τη Ρεάλ και πέταξαν στην Ιαπωνία ως πρωτοπόροι.

9. REAL MADRID - FC BARCELONA 1-1 (16/4/2011)

Τα clásicos του Τύπου

Πρόκειται για το πρώτο από τα 4 συνεχόμενα clásicos του 2011 (πρωτάθλημα, τελικός Κυπέλλου, ημιτελικοί Τσάμπιονς Λιγκ) που είχαν διεξαχθεί μέσα σε 15 μέρες. Ο Μουρίνιο, μετά τη σφαλιάρα του 5-0 λίγους μήνες πριν, έστησε την ομάδα του πολύ συντηρητικά και το τελικό αποτέλεσμα (1-1) κρίθηκε από δυο πέναλτι, ένα του Μέσι (51') και ένα του Κριστιάνο (81'). Αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα ο Αλμπιόλ.

- Ο τίτλος της Marca: "Με 10 παίζει καλύτερα". Η Ρεάλ, όταν έμεινε με 10, αντέδρασε και άξιζε μέχρι και να κερδίσει. Εκπληκτική εμφάνιση του Πέπε. Ο Εζίλ έφερε τα πάνω κάτω στο clásico. Ο Αλμπιόλ απευθείας κόκκινη, ο Άλβες ούτε κίτρινη. Μουρίνιο: Είναι κουραστικό να παίζω συνέχεια με δέκα εναντίον τους.

- Ο τίτλος της Mundo Deportivo: "Καθάρισαν το πρωτάθλημα παρά τη διαιτησία". Η Μπάρτσα κυριάρχησε από την αρχή μέχρι το τέλος της φοβισμένης Ρεάλ και μόνο ο διαιτητής εμπόδισε την επίτευξη μιας καθαρής νίκης. Οι "μπλαουγκράνα", με τον τίτλο στο τσεπάκι, μπορούν πλέον να τα δώσουν όλα στο Κύπελλο και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

10. FC BARCELONA - REAL MADRID 5-0 (29/11/2010)

Τα clásicos του Τύπου

Το πρώτο clásico του Μουρίνιο και η μεγαλύτερη ήττα στην μέχρι σήμερα καριέρα του. Η Pep Team σε μια από τις κορυφαίες στιγμές της, κυριάρχησε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του "Καμπ Νόου", σκορπίζοντας τη Ρεάλ στους πέντε ανέμους. Οι Τσάβι (9'), Πεδρίτο (17'), Βίγια (54' & 56') και Τζέφρεν (88') πέτυχαν τα γκολ του θριάμβου της Μπαρτσελόνα. Λίγες μέρες πριν τον αγώνα, στην παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι ο Μπενζεμά βρισκόταν σε κακή αγωνιστική κατάσταση, ο Μουρίνιο είχε απαντήσει ότι "υπάρχει και άλλος επιθετικός που δεν βάζει γκολ ούτε στο ουράνιο τόξο, αλλά δεν λέτε τίποτα γι' αυτόν", εννοώντας τον Βίγια. Ο Νταβίδ φρόντισε να δώσει τη δική του απάντηση...

- Ο τίτλος της Marca: "Πάρα πολύ Μπάρτσα για τόσο λίγη Ρεάλ" (παίζοντας με το muchisimo και το Mou του Μουρίνιο). Στο 18' κέρδιζε ήδη 2-0 χάρις στο ποδόσφαιρο από άλλο γαλαξία των Τσάβι, Βίγια και Σούπερ-Μέσι. Ο Ιτουράλδε δεν σφύριξε ένα πέναλτι του Βαλδές στον CR7 και ένα οφσάιντ στον Βίγια στο τρίτο γκολ. Ο Ράμος αποβλήθηκε για μαρκάρισμα στον Μέσι και στη συνέχεια έχασε την ψυχραιμία του.

- Ο τίτλος της Mundo Deportivo: "5-0, ταπείνωση της Ρεάλ". Σούπερ πεντάρα της Μπάρτσα που έδωσε παράσταση και πλέον είναι πρωτοπόρος στο πρωτάθλημα. Οι Τσάβι, Πέδρο, Βίγια (2) και Τζέφρεν "χάρισαν" στον Μουρίνιο την μεγαλύτερη ήττα της καριέρας του.

11. REAL MADRID - FC BARCELONA 0-2 (10/4/2010)

Τα clásicos του Τύπου

Το δεύτερο clásico της σεζόν 2009/10 και η τέταρτη συνεχόμενη νίκη της Μπαρτσελόνα του Πεπ επί της Ρεάλ. Ήταν η πρώτη φορά που η Μπαρτσελόνα κέρδιζε δυο συνεχόμενες χρονιές μέσα στο "Μπερναμπέου". Ο Μέσι στο πρώτο ημίχρονο (32') και ο Πέδρο στο δεύτερο (55') πέτυχαν τα δυο γκολ της νίκης των "μπλαουγκράνα".

- Ο τίτλος της Marca: "Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Το παραμύθι του Πελεγκρίνι τελείωσε". Η Μπάρτσα κλείδωσε σχεδόν το πρωτάθλημα. Εκπληκτικό παιχνίδι του Τσάβι. Μέσι και Πεδρίτο "κάρφωσαν" τους "μπλάνκος". Ρεσιτάλ του Βαλδές. Ο Πελεγκρίνι έχασε και το τελευταίο τρένο με σουρεαλιστικές επιλογές. Η μοναδική του σωστή κίνηση, να περάσει τον Γκούτι στον αγώνα, έγινε πολύ αργά.

- Ο τίτλος της Mundo Deportivo: "Ταπείνωση". Η Μπάρτσα έγραψε ιστορία κερδίζοντας για δεύτερη σερί φορά μέσα στο "Μπερναμπέου". Οι Μέσι και Πέδρο υπέγραψαν τον θρίαμβο που έδωσε στους "μπαλουγκράνα" την πρώτη θέση στη βαθμολογία και μισό πρωτάθλημα.

12. REAL MADRID - FC BARCELONA 2-6 (2/5/2009)

Τα clásicos του Τύπου

Αυτό εδώ είναι bonus! Και το αναφέρουμε αφού πρόκειται για την μεγαλύτερη σε έκταση εκτός έδρας νίκη οποιασδήποτε από τις δυο "αιώνιες" αντιπάλους σε clásico. Ήταν η πρώτη χρονιά του Πεπ στον πάγκο της Μπάρτσα και η Ρεάλ ήθελε τη νίκη για να μειώσει στον ένα βαθμό τη διαφορά και να ξαναμπεί στη διεκδίκηση του τίτλου. Οι "μερένγκες" προηγήθηκαν με τον Ιγκουαΐν, όμως από εκεί και μετά άστραψαν και βρόντηξαν οι "μπλαουγκράνα"! Το ημίχρονο τελείωσε 1-3 με τέρματα των Ανρί, Πουγιόλ και Μέσι. Στο 56' της επανάληψης ο Ράμος μείωσε σε 2-3 για να ξεσπάσει δεύτερη καταιγίδα στη συνέχεια. Ανρί, Μέσι και Πικέ πέτυχαν τρία ακόμη γκολ και ο φωτεινός πίνακας του "Μπερναμπέου" έγραψε το τελικό 2-6.

- Ο τίτλος της Marca: "Τελείωσε. Η σκανδαλώδης ήττα κλείνει μια μαύρη περίοδο". Η κορυφαία ομάδα του κόσμου βγήκε πρωταθλήτρια από το "Μπερναμπέου". Η Μπαρτσελόνα ξέφυγε 7 βαθμούς και μπορεί να ανακηρυχθεί μαθηματικά πρωταθλήτρια την επόμενη Κυριακή. Η ύποπτη πολιτική μεταγραφών του Μιγιάτοβιτς είναι μια αποτυχία χωρίς ελαφρυντικά. Η περίοδος Καλντερόν κορυφώνεται με την μεγαλύτερη των ταπεινώσεων.

- Ο τίτλος της Mundo Deportivo: "2-6, ιστορικό! Ρεάλ, χαιρέτα την πρωταθλήτρια". Η Μπαρτσελόνα αποδεικνύει μέσα στο "Μπερναμπέου" τη διαφορά των δυο ομάδων. Ο Γουαρδιόλα παραδέχτηκε ότι συγκινήθηκε. Ανρί (2), Πουγιόλ, Μέσι (2) και Πικέ, οι σκόρερ σε ένα μαγικό βράδυ.

Συμπέρασμα; Ακόμα και στις πιο δύσκολες βραδιές, ακόμα και στις πιο μεγάλες ήττες, υπάρχει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Οι πικρές αλήθειες, ακόμα και αυτές, γράφονται με σοβαρότητα και σεβασμό απέναντι σε παίκτες, προπονητές και παράγοντες. Κανείς δεν χρησιμοποιεί χυδαίες εκφράσεις, ούτε αφήνει αισχρά, σεξουαλικά ή οποιουδήποτε άλλου είδους υπονοούμενα. Η προσέγγιση είναι αυστηρά δημοσιογραφική, πέρα από οπαδικές παρωπίδες. Οι δημοσιογράφοι γράφουν τη δική τους γνώμη χωρίς να φοβούνται και όχι εκείνη που θα ήθελαν να πλασάρουν οι σύλλογοι με non papers στην καλύτερη, με απειλές στη χειρότερη. Και βέβαια, δεν διστάζουν να παραδεχτούν την ανωτερότητα του αντιπάλου όποτε χρειαστεί. Σε 24 πρωτοσέλιδα που είδατε, αναφορές στη διαιτησία υπάρχουν μόνο σε τέσσερα. Κρατείστε τα όλα αυτά και θυμηθείτε τα, όταν θα δείτε τα πρωτοσέλιδα του δικού μας αθλητικού Τύπου την Κυριακή το πρωί.

TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ