LA LIGA

Η Ισπανία δείχνει το δρόμο με τρεις γυναίκες προέδρους ομάδων

Η Ισπανία δείχνει το δρόμο με τρεις γυναίκες προέδρους ομάδων

H La Liga καταρρίπτει τα στερεότυπα και τρεις εκ των είκοσι ομάδων του ισπανικού πρωταθλήματος έχουν πρόεδρο γυναίκα. Η Μαρία Βικτόρια Παβόν της Λεγκανές μιλά στο Sport24.gr.

Η όγδοη ημέρα του Μάρτη είναι μία ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα. Η γυναίκα έχει βρει τη θέση της παγκοσμίως και συμμετέχει ενεργά σε όλα τα κοινωνικά πεδία.

Ακόμη και σε αυτά που παραδοσιακά ήταν (ή και είναι ακόμη) ανδροκρατούμενα. Όπως, για παράδειγμα, ο χώρος του ποδοσφαίρου. Ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου - αν όχι το κορυφαίο - δείχνει το δρόμο.

Τρεις από τις είκοσι ομάδες που συμμετέχουν στη La Liga την τρέχουσα σεζόν έχουν γυναίκα στη διοικητική κεφαλή. Είναι η Έιμπαρ με την Αμάια Γκοροστίθα, η Λεγκανές με τη Μαρία Βικτόρια Παβόν και η Βαλένθια με την Τσαν Λάι Χουν.

ΕΪΜΠΑΡ - Η ΑΜΑΪΑ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Εκλέχθηκε πρόεδρος στις 23 Μάη του 2016 και είναι η πρώτη γυναίκα σε αυτή την ανώτατη διοικητική θέση στα 76 χρόνια της ιστορίας του συλλόγου. Βάσκικο αίμα κυλά στις φλέβες της - ικανή και αναγκαία συνθήκη για να εκπροσωπείς με σκληροπυρηνική ομάδα όπως η Έιμπαρ - η Αμάια μπήκε για πρώτη φορά στη διοίκηση το 2014. Στο παρελθόν εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος σε ασφαλιστικές εταιρίες στη Χώρα των Βάσκων. Φανατική οπαδός της Έιμπαρ, πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του κλαμπ.

AMAIA GOROSTIZA,PRESIDENTA DEL EIBAR
AMAIA GOROSTIZA,PRESIDENTA DEL EIBAR LIBRE USO

"Γεννήθηκα στο Έιμπαρ, αλλά για διαφορετικούς λόγους η δουλειά μου ήταν έξω από την πόλη για 15 χρόνια. Το μόνο που θέλω είναι να μην με κρίνει κάποιος πριν δει τι έχω κάνει. Θα συνεχίσω στη φιλοσοφία του προηγούμενου προέδρου. Δεν θέλω η Έιμπαρ να ξοδεύει περισσότερα από αυτά που μπορεί.

Δεν ήταν εύκολο να αποδεχθώ την απόφαση να γίνω πρόεδρος, κυρίως για την έκθεση που θα λάμβανα ως δημόσιο πρόσωπο. Ευτυχώς, τόσο ο σύζυγός μου όσο και τα παιδιά μου με στήριζαν και με στηρίζουν κάθε ημέρα", είχε πει σε συνέντευξή της στο "Radio Marca".

ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΤΣΑΝ ΤΟ "ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ" ΤΟΥ ΛΙΜ

Όταν ο Πίτερ Λιμ απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Βαλένθια, τον Οκτώβρη του 2014, δεν είχε καμία αμφιβολία ως προς το πρόσωπο που θα τοποθετούσε σε μια τόσο νευραλγική θέση.

Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που την εμπιστεύεται. Κατείχε ανάλογες θέσεις στις Eng Hock, Meriton Holdings Limited και McLaren Asia. Η οικονομική σύμβουλος από τη Σιγκαπούρη βλέπει τον συμπατριώτη της μεγιστάνα να της έχει "τυφλή" εμπιστοσύνη.

Η 15ετής εμπειρία της με σημαντικές επιτυχίες στη διοίκηση των ανωτέρω επιχειρήσεων αποτελεί το καλύτερο βιογραφικό για την Τσαν Λάι Χουν.

FILE -In this Thursday, Dec. 3, 2015 file photo, former Manchester United and England defender Gary Neville and Layhoon Chan, President of Valencia poses for photographers in the Mestalla stadium after a press conference in Valencia, Spain. Chan  has apologized to fans for the teams wretched year. Chan, who runs Valencia for Singapore owner Peter Lim, says 2016 has been a difficult year and I want to ask forgiveness from all of Valencias fans for the poor season. (AP Photo/Alberto Saiz, File)
FILE -In this Thursday, Dec. 3, 2015 file photo, former Manchester United and England defender Gary Neville and Layhoon Chan, President of Valencia poses for photographers in the Mestalla stadium after a press conference in Valencia, Spain. Chan has apologized to fans for the teams wretched year. Chan, who runs Valencia for Singapore owner Peter Lim, says 2016 has been a difficult year and I want to ask forgiveness from all of Valencias fans for the poor season. (AP Photo/Alberto Saiz, File) AP

"Έχω σημαντική εμπειρία και επιτυχίες στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, αλλά το ποδόσφαιρο είναι κάτι διαφορετικό. Πρώτος μου στόχος είναι να καταλάβω την κουλτούρα του ποδοσφαίρου στην Ισπανία και μετά να προχωρήσουμε στην ανακατασκευή του brandname της Βαλένθια.

Οι Ασιάτες και οι Ισπανοί έχουν ένα κοινό: Το σεβασμό στην παράδοση και την οικογένεια. Εμείς είμαστε πιο συγκρατημένοι λαοί και λιγότερο εκφραστικοί. Θα προσπαθήσω να τα συνδυάσω", είχε πει σε συνέντευξή της στην Ισπανία.

ΛΕΓΚΑΝΕΣ - ΒΙΚΤΟΡΙΑ Η ΠΡΩΤΗ

Η Μαρία Βικτόρια ή απλά Βικτόρια Παβόν ανέλαβε την προεδρία της Λεγκανές το 2009. Όταν το όνειρο της La Liga ήταν πολύ μακρινό. Κάτι εξωπραγματικό. Τότε, οι "πεπινέρος" αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία και το μεγάλο τους όνειρο ήταν να ανεβούν στη δεύτερη.

Το πέτυχαν το 2014, τελικά. Πριν, φυσικά, έρθει το ακόμη μεγαλύτερο όνειρο. Της πρώτης κατηγορίας. Το όνειρο που ζουν τώρα. Το Sport24.gr συνάντησε την πρόεδρο της Λεγκανές στα γραφεία της ομάδας στο "Butarque" και η Βικτόρια Παβόν μίλησε για τα σχέδια της για το κλαμπ, τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από τους άνδρες συναδέλφους της και το παράδειγμα που θέλει να δώσει.

Η Ισπανία δείχνει το δρόμο με τρεις γυναίκες προέδρους ομάδων

Με την πρόεδρο της Λεγκανές, Βικτόρια Παβόν, στο "Butarque"

"Δεν είμαι η μοναδική γυναίκα πρόεδρος στην La Liga. Υπάρχουν άλλες δύο συνάδελφοί μου. Προσωπικά δε νιώθω κάτι ιδιαίτερο. Νιώθω ότι είμαι ακόμη ένα άτομο στη διοίκηση της ομάδας.

Έχω να πω ότι όλοι οι άνδρες πρόεδροι των άλλων ομάδων του ισπανικού πρωταθλήματος με έχουν κάνει να αισθάνομαι άνετα. Οπότε δεν νιώθω άβολα που είμαι μια γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Ειλικρινά το λέω ότι δεν έχω ακούσει κάτι αρνητικό.

Πριν μερικά χρόνια, είναι αλήθεια ότι επικρατούσαν μεσαιωνικές αντιλήψεις ακόμη και στην Ισπανία. Για παράδειγμα ακόμη και στο γήπεδο να πήγαινε μια γυναίκα για να παρακολουθήσει απλώς ένα ματς φαινόταν περίεργο.

Όμως, η ισπανική κοινωνία έχει αλλάξει. Πλέον, η γυναίκα έχει ενεργό ρόλο στη διοίκηση επιχειρήσεων. Πραγματικά, όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στην προεδρία της ομάδας δεν έχω ακούσει κάτι περίεργο, κάτι αρνητικό ως προς το φύλο μου.

Δεν ξέρω αν είμαι παράδειγμα, αλλά εύχομαι κάτι τέτοιο να γίνει και στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Δεν ξέρω αν είμαι παράδειγμα, αλλά εύχομαι κάτι τέτοιο να γίνει και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ναι, μου αρέσει ο ρόλος μου και θέλω να κρίνομαι - είτε θετικά είτε αρνητικά - για τη δουλειά μου και μόνο.

Ο στόχος της ομάδας είναι να παραμείνει στην κατηγορία φέτος, το ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολο αλλά ελπίζουμε να το καταφέρουμε.

Ήδη, έχουμε καταφέρει κι επεκτείνει, έστω και λίγο, τη χωρητικότητα του γηπέδου μας κι αν παραμείνουμε στη La Liga θα μεγαλώσει περισσότερο. Το παράδειγμα με τον πιο ηλικιωμένο φίλο της ομάδας είναι ενδεικτικό της φιλοσοφίας μου. Θέλουμε να σεβόμαστε τους ανθρώπους που μας στηρίζουν. Είμαι υπερήφανη που η Λεγκανές έχει γυναίκα σε αυτή τη θέση".

Photo credits: AP Photo/Alberto Saiz

TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ