LA LIGA

Η απόλυτη σύγκριση των νέων "Καμπ Νόου" και "Μπερναμπέου"

Η απόλυτη σύγκριση των νέων "Καμπ Νόου" και "Μπερναμπέου"

Τo Sport24.gr παρουσιάζει αναλυτικά τις αλλαγές που πρόκειται να υποστούν το "Καμπ Νόου" και το "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" προκειμένου να μετατραπούν σε δύο υπερσύγχρονα γήπεδα ξεχωριστού αρχιτεκτονικού στυλ.

Η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης μπαίνουν σε μία νέα εποχή, ύστερα από την απόφαση να ανακαινίσουν ολοκληρωτικά το "Καμπ Νόου" και το "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" αντίστοιχα. Οι δύο κορυφαίες ισπανικές ομάδες, μετά από αρκετά εμπόδια, κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία με χορηγούς και δημοτικές αρχές προκειμένου να δημιουργήσουν δύο υπερσύγχρονα γήπεδα με ξεχωριστό αρχιτεκτονικό στυλ.

Την αρχή έκαναν οι "μπλαουγκράνα", οι οποίοι τον περασμένο Απρίλιο παρουσίασαν με κάθε επισημότητα τη μακέτα του ανακαινισμένου "Καμπ Νόου". Ακολούθησαν οι "μερένγκες", με τον πρόεδρο του συλλόγου, Φλορεντίνο Πέρεθ να παρουσιάζει πριν από μερικές ημέρες τα σχέδια για το νέο "Σαντιάγκο Μπεναρμπέου", τονίζοντας πως μ' αυτό τον τρόπο θα αρχίσει "η διαδικασία εκσυγχρονισμού που θα μετατρέψει το στάδιο σε έναν avant garde αρχιτεκτονικό σύμβολο".

Γι' αυτό το λόγο, το Sport24.gr παρουσιάζει συγκριτικά τις αλλαγές, το κόστος των εργασιών, την χωρητικότητα και τις νέες λειτουργίες των δύο γηπέδων.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Η ιαπωνική κατασκευαστική εταιρεία "Nikken Sekkei" που έχτισε και τη "Φωλιά του Πουλιού" για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου έχει αναλάβει να ανακαινίσει το "Καμπ Νόου" σε συνεργασία με τους Καταλανούς αρχιτέκτονες, Τζοάν Πασκουάλ και Ραμόν Αούσιο.

Η απόλυτη σύγκριση των νέων "Καμπ Νόου" και "Μπερναμπέου"
© AP

Απ' την άλλη πλευρά, η γερμανική εταιρεία "GMP Arckitekten" σε συνεργασία με τις καταλανικές εταιρείες "L35" και "Ribas&Ribas" βρίσκονται πίσω απ' τα σχέδια και την ανακατασκευή του "Σαντιάγκο Μπερναμπέου". Το οξύμωρο είναι πως οι αδερφοί Ρίμπας είναι μέλη της... Μπαρτσελόνα.

ΠΕΡΙΟΧΗ

Τόσο το "Καμπ Νόου" όσο και το "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" θα παραμείνουν στις περιοχές που βρίσκονται μέχρι και σήμερα. To πρώτο βρίσκεται στη Λεωφόρο Διαγονάλ, ενώ το δεύτερο στη συνοικία Τσαμαρτίν της Μαδρίτης και συγκεκριμένα στο Πασέο ντε λα Καστεγιάνα.

Η απόλυτη σύγκριση των νέων "Καμπ Νόου" και "Μπερναμπέου"
© BARCELONA FC

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η χωρητικότητα του "Καμπ Νόου" θα αυξηθεί απ' τις 98.772 στις 105.000 θέσεις. Γι' αυτό το λόγο, κατά τη διάρκεια των εργασιών θα παραμένουν κλειστές κάποιες θύρες. Όσον αφορά στο "Μπερναμπέου" θα παραμείνει στις 81.000 θέσεις. Θα υπάρξει αλλαγή 3.000 καθισμάτων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αλλάξει η χωρητικότητα του γηπέδου.

Η απόλυτη σύγκριση των νέων "Καμπ Νόου" και "Μπερναμπέου"
© UEFA VIA GETTY IMAGES

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΙΑ

Το κόστος ανακαίνισης του "Καμπ Νόου" ανέρχεται στα 360.000.000 ευρώ, όμως στα πλάνα των διοικούντων την Μπαρτσελόνα υπάρχει κι η κατασκευή νέου γηπέδου μπάσκετ στη θέση του "Mini Estadi", του γηπέδου που αγωνιζόταν μέχρι πρόσφατα η δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα. Παράλληλα, στα "σκαριά" υπάρχει ένα φιλόδοξο πρότζεκτ ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου του "Καμπ Νόου" προκειμένου να προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής. Έτσι, το συνολικό κόστος του έργου θα φτάσει τα 600.000.000 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, το 1/3 θα δοθεί απ' τον ίδιο το σύλλογο, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 (200.000.000 & 200.000.000 ευρώ) θα δοθούν από χορηγό ως αντιπαροχή για την εμπορική ονοματοδοσία του γηπέδου σε συνδυασμό μ' ένα δάνειο.

Η απόλυτη σύγκριση των νέων "Καμπ Νόου" και "Μπερναμπέου"
© BARCELONA FC

Σε ό,τι αφορά το κόστος των εργασιών στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου", αυτό αγγίζει τα 400.000.000 ευρώ. Ήδη, οι άνθρωποι των "μερένγκες" έχουν έρθει σε συμφωνία με επενδυτικό fund απ' το Άμπου Ντάμπι, το οποίο μέσω της εταιρείας Cepsa θα καλύψει τα έξοδα με αντάλλαγμα την εμπορική ονοματοδοσία του γηπέδου.

ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Οι εργασίες στο "Καμπ Νόου" πρόκειται να εκκινήσουν μετά το τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου, δηλαδή το καλοκαίρι του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2021. Αντίθετα, οι εργασίες στο "Μπερναμπέου" θα αρχίσουν τον Μάιο του 2017 και θα ολοκληρωθούν ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2020.

ΝΕΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

Στην παρουσίαση της μακέτας του "Σαντιάγκο Μπερναμπέου", την παράσταση έκλεψε η αναδιπλούμενη οροφή, η οποία θα προστατεύει τους φιλάθλους σε περιπτώσεις βροχής και θα προσδώσει μία όμορφη εικόνα στο εξωτερικό περίβλημα του γηπέδου, το οποίο θα παίρνει όποια χρώματα επιθυμεί ο σύλλογος, κατά τα πρότυπα της "Άλιαντς Αρένα" της Μπάγερν Μονάχου. Επίσης, θα υπάρχει ένας καινούργιος ηλεκτρονικός πίνακας 360 μοιρών, ενώ θα γίνουν σημαντικές βελτιώσεις και στο Μουσείο της ομάδας, καθώς καθημερινά το επισκέπτεται πλήθος κόσμου και φέρνει σημαντικά έσοδα στο σύλλογο.

Η απόλυτη σύγκριση των νέων "Καμπ Νόου" και "Μπερναμπέου"
© AP

Στον αντίποδα, η εξωτερική πλευρά του "Καμπ Νόου" θα είναι διαφανής, ενώ θα υπάρξουν τέσσερις νέοι ηλεκτρονικοί πίνακες. Παράλληλα, όπως είπαμε και προηγουμένως, θα δημιουργηθεί ένα ολοκαίνουργιο και σύγχρονο γήπεδο μπάσκετ χωρητικότητας 12.000 θέσεων στη θέση του "Mini Estadi".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Γιατί το νέο "Καμπ Νόου" θα κοστίσει περισσότερα απ' το "Μπερναμπέου"
Η Μπαρτσελόνα θα παρουσιάσει προϋπολογισμό "μαμούθ" για το 2017
Έτσι θα είναι το νέο γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης
TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ