ΣΚΩΤΙΑ

Kaddy... crush: Ενα wonder boy, ετών 13!

Kaddy... crush: Ενα wonder boy, ετών 13!

Ο Karamoko Kader Dembélé είναι γνωστός στους φίλους του ως Kaddy. Είναι γνωστός και ως "επόμενος Messi". Ο Brendan Rodgers επιμένει πως "είναι ένα μωρό, στο οποίο πρέπει να δώσουμε χρόνο να εξελιχθεί".

Μόλις την Τρίτη (1/11) ο 13χρονος έκανε ντεμπούτο με εθνόσημο στο στήθος (της Σκωτίας, αλλά δεν έχει καταλήξει αν θα επιλέξει αυτή τη χώρα αντί της Αγγλίας ή της Ακτής Ελεφαντοστού). Στις 3/10 έπαιξε με την U20 της Celtic και στις 13/10 έκανε την πρώτη του προπόνηση με την ανδρική ομάδα. Ήλθε λοιπόν, η ώρα να τον γνωρίσεις.

Το επίθετο του δεν το λες πρωτότυπο. Είναι από τα πιο δημοφιλή στη Δυτική Αφρική. Ειδικά στο Mali κάνει θραύση. Παγκοσμίως, έχει τοποθετηθεί στο #1.189 των πιο δημοφιλών ονομάτων. Σε... ποδοσφαιρικό επίπεδο, υπάρχουν 10 παίκτες με αυτή τη φανέλα και ένας προπονητής. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο δραστηριοποιούνται ο 20χρονος Moussa της Celtic (του 'χουν κολλήσει ήδη την ταμπέλα "ο επόμενος Didier Drogba"), ο Mousa της Tottenham και ο Bira της Barnet.

Σε αυτούς προστέθηκε λίαν προσφάτως και ο Karamoko, ο οποίος είναι και ο νεαρότερος της παρέας. Την ημέρα που έκανε ντεμπούτο στην U20 της Celtic (Δευτέρα 3/10, στο 3-1 επί της Hearts, όταν αγωνίστηκε για 9 λεπτά), ως αντικαταστάτης του 16χρονου Jack Aitchison (γνωστού και ως του νεαρότερου σε ηλικία παίκτη που σκόραρε στο ντεμπούτο του με τη Celtic), το Uber Football Facts κατέληξε στο ότι "στην ουσία, αν το επίθετο σου είναι Dembélé, είσαι ένας εξαιρετικός παίκτης". Σημείωση: ο Karamoko είναι μόλις 13 χρόνων.

Στις 13/10 ο Βrendan Rodgers τον κάλεσε για μια προπόνηση με την πρώτη ομάδα και μετά δήλωσε ότι "είναι ένα παιδί, ένα μωρό. Διαθέτει μεγάλο ταλέντο και είναι εκπληκτικό παιδί, από καλή οικογένεια. Μίλησα με τους γονείς του και μου είπαν ότι είναι χαρούμενοι με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στο γιο τους. Πρέπει να τον διαχειριστούμε σωστά, ώστε να τον κρατήσουμε. Χρειάζεται και να τον αφήσουμε στην ησυχία του, να εξελιχθεί, γιατί διαφορετικά θα γίνει ένα ακόμα στατιστικό. Υπάρχουν τόσα που πρέπει να συμβούν, για να γίνει αυτό που μπορεί να γίνει, παίκτης. Ας τον αφήσουμε να τα ζήσει. Πρέπει να σεβαστούμε το ταλέντο του και να είμαστε ήρεμοι. Να του παρέχουμε προκλήσεις, αλλά να σεβόμαστε το ψυχολογικό μέρος της όλης ιστορίας που στη σύγχρονη εποχή αφορά και τα social media".

Στο ντεμπούτο του με την U20 έγινε trend στο Twitter. Για την ακρίβεια, έγινε το πιο δημοφιλές trend μετά την Kim Kardashian.

Kaddy... crush: Ενα wonder boy, ετών 13!

Ο Rodgers έδωσε και ένα παράδειγμα του τι εννοεί. "Βλέπεις έναν παίκτη να τρέχει από το ένα σημείο στο άλλο, σε μισό λεπτό. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι αυτό που τον κάνει να διασχίζει την απόσταση τόσο γρήγορα. Για όλα υπάρχει το ψυχολογικό κομμάτι που για κάθε παίκτη, για κάθε άνθρωπο, είναι διαφορετικό". Το παιδί αυτό γεννήθηκε στις 22/2 του 2003, στο Λονδίνο, όπου είχαν βρει μετοικίσει οι γονείς του από την Ακτή Ελεφαντοστού. Προφανώς και δεν του πήρε πολύ να βρει τον προορισμό του.

Στα 5 λοιπόν, πήγε ένα βράδυ να δοκιμαστεί στο Park Villa Boys Club. Τα παπούτσια που φορούσε δεν ήταν καν στο νούμερο του -τα πόδια του έπλεεαν, αλλά αυτά υπήρχαν, αυτά χρησιμοποίησε. Όσοι ήταν εκεί και είδαν τι έκανε, ακόμα δεν έχουν ξεπεράσει την έκπληξη.

Όταν γεννήθηκε, έκανε ποδιά στη μαία

O David Feeney, ο προπονητής που πιστώνεται την ανακάλυψη του μικρού, είχε δηλώσει στο Sun πως "θεωρώ δεδομένο ότι αυτό το παιδί γεννήθηκε με μπάλα στα πόδια και... κατά την έξοδο του από την κοιλιά της μητέρας του, την πέρασε ανάμεσα από τα πόδια της μαίας". Ο Feeney είχε να πει και άλλα που ενδεχομένως να τα βρεις πιο ενδιαφέροντα. "Από το πρώτο λεπτό φάνηκε ότι είναι απίστευτος. Μολονότι ήταν μικρόσωμος, έδειξε ότι δεν νιώθει φόβο. Έκανε ό,τι έκανε, αβίαστα. Ήταν σε μια ομάδα με παιδιά που δεν μπορούσαν να ελέγξουν την μπάλα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους. την ίδια ώρα, εκείνος έκανε 100 "γκελάκια", με χαρακτηριστική άνεση. Τον είδα να κρατά την μπάλα, να τη στέλνει όπου θέλει, να την κάνει ό,τι θέλει. Ήταν απερίγραπτα όσα μπορούσε να κάνει, δεδομένης και της ηλικίας του".

Θυμήθηκε και κάτι ακόμα. Πως "από την αρχή είχαμε 40 άτομα στις εξέδρες και όλοι έρχονταν για να δουν τον Karamoko. Η δική μας παρέμβαση περιορίστηκε στο να τον βοηθήσουμε να αναπτύξει καλές συνήθειες. Πότε δηλαδή, να κάνει ντρίμπλα και πότε όχι. Επίσης, του λέγαμε να σταματήσει να κάνει ποδιά σε όλους, γιατί μια μέρα κάποιος θα... τον τιμωρούσε, για τον εξευτελισμό".

Ένας άλλος προπονητής του στην Park Villa, ονόματι Peter Paton αποκάλυψε πως η πρώτη ομάδα που επιχείρησε να τον αποκτήσει ήταν η Newcastle United. Οι "κατάσκοποι" της τον παρακολουθου΄σαν για τρία χρόνια και όταν έφτασε ο Karamoko τα 8, έκαναν την κίνηση τους. Είχε όμως, προηγηθεί τουρνουά στο Crosshouse, όπου είχε σκοράρει πολλά γκολ -ως αριστερό μπακ- και κάπως έτσι τον είδε και η Celtic, η οποία τον πήγε στη Γλασκώβη.

Ο Scot Gemmil, ομοσπονδιακός κόουτς της Σκωτίας στην ομάδα U21, διαβεβαίωσε ότι η διοικούσα αρχή θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, ώστε να μην προστεθεί στη λίστα με τις απώλειες (εκεί όπου βρίσκονται οι James McCarthy και Aiden McGeady). Από τότε βέβαια, στην τριετία δηλαδή που μεσολάβησε, ο Karamoko δεν είναι... κοινό μυστικό. Μετά τις εμφανίσεις του εναντίον της FC Barcelona και της Lyon (στο St Kevin’s Boys Academy Cup, τουρνουά U15 που διεξήχθη στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού στο Δουβλίνο, όπου αναδείχθηκε "καλύτερος παίκτης" του event), μεγάλοι οργανισμοί "σφάζονται" για να τον αποκτήσουν. Γιατί; Δες.

Να σου πω όμως, και ποιες ομάδες έχουν ήδη ασχοληθεί με την περίπτωση του. Γράφε: Manchester United ( που ενδιαφέρεται και για τον Moussa -δεν υπάρχει συγγένεια), Manchester City, Chelsea, Barcelona και Bayern Munich. Δεν είναι λίγοι που έχουν τολμήσει να γράψουν πως μπορεί να εξελιχθεί σε περίπτωση ανάλογη του Lionel Messi (για την ακρίβεια, έχουν γράψει ότι θα είναι ο επόμενος Messi). Σε τι θυμίζει τον Αργεντινό; Έχουν την ίδια δύναμη, το ίδιο κοντρόλ της μπάλας όταν τρέχουν, ρυθμό. Ο μεγαλύτερος φόβος που έχουν εκφράσει έως τώρα οι ειδικοί είναι μην τυχόν και του δώσουν από τώρα εκατομμύρια και χάσει τον προσανατολισμό του. Οι γονείς του έχουν διαβεβαιώσει ότι περνούν μια χαρά στη Σκωτία και θα κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για το γιο τους.

Ο επικεφαλής στις ακαδημίες της Celtic, Chris McCart δήλωσε πως "το γεγονός ότι παίζει ήδη σε ομάδα με παίκτες που είναι επτά χρόνια μεγαλύτεροι του, δείχνει την ποιότητα που έχει αυτός ο νέος. Δεν πρέπει όμως, να ξεχνάμε ότι είναι μόλις 13 χρόνων. Θα πάρει τις ευκαιρίες του, δίχως αμφιβολία, αλλά οφείλουμε να είμαστε προσεχτικοί. Έχει μεγάλο δρόμο μπροστά του και σκληρή δουλειά για να φτάσει στην κορυφή. Δεν βιαζόμαστε. Ξέρουμε πως διαθέτουμε ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσουμε εκείνον και τα άλλα ταλέντα που διαθέτουμε να φτάσουν εκεί που μπορούν". Για αυτό και τον έστειλαν πίσω στην U14 και την U15, με guest star εμφανίσεις στην U20.

Προσπαθεί να επιλέξει εθνική

Στα 10 δέχθηκε την πρώτη κρούση της αγγλικής ομοσπονδίας, να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο. Τους ενημέρωσε ότι θα ήθελε χρόνο να σκεφτεί ποια χώρα ενδιαφέρεται να εκπροσωπήσει. Βλέπεις, πέραν της Ακτής Ελεφαντοστού έχει και την επιλογή της Σκωτίας, καθώς έχει συμπληρώσει πέντε χρόνια στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Την 1η Νοεμβρίου εμφανίστηκε στο ματς της U16 των Σκοτσέζων με την Ουαλία! Έπαιξε για 26 λεπτά και έδειξε κάποια σημάδια του παίκτη που μπορεί να γίνει. Είχε αυτοπεποίθηση και έκανε ό,τι του ζήτησε ο προπονητής του, Brian McLaughlin. Μη βιαστείς να καταλήξεις στο ότι έκανε την επιλογή του, γιατί μια εβδομάδα νωρίτερα είχε κάνει προπονήσεις με την εθνική Αγγλίας. Έως ότου έλθει η ώρα να αγωνιστεί σε επίσημο ματς ανδρικής ομάδας, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αν μη τι άλλο, έχει όλο το χρόνο δικό του.

TAGS ΣΚΩΤΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ