ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Ύποπτος για διαφθορά πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Μπενφίκα

Ύποπτος για διαφθορά πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Μπενφίκα
AP PHOTO/FRANCISCO SECO

Μπλεξίματα για τον Λουίς Φιλίπε Βιέιρα, τον πρόεδρο της Μπενφίκα, αφού η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του, ενώ η εισαγγελία τον θεωρεί ύποπτο σε υπόθεση διαφθοράς.

Εισαγγελέας στην Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Μπενφίκα, Λουίς Φιλίπε Βιέιρα, αποτελεί ύποπτο σε έρευνα για υπόθεση συστήματος διαφθοράς.

Η ανακοίνωση της εισαγγελίας ήρθε μερικές ημέρες μετά από την αντίστοιχη που αφορούσε τον αντιπρόεδρο Φερνάντο Ταβάρες για την ίδια υπόθεση, μαζί με έναν υψηλόβαθμο δικαστικό και ακόμα εννέα άτομα, πέντε εκ των οποίων προσήχθησαν από την αστυνομία την Τρίτη.

Ο σύλλογος υποστήριξε ότι η έρευνα δεν έχει να κάνει με την Μπενφίκα, αν και η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία της την Τρίτη, καθώς και στο σπίτι του Βιέιρα, μεταξύ άλλων τοποθεσιών στη Λισαβόνα και σε άλλες πορτογαλικές πόλεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας, η έρευνα εστιάζει σε "υποψίες αποδοχής αδικαιολόγητων πλεονεκτημάτων ή πιθανή διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, επιρροή της αγοράς και φορολογική απάτη", χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες.

Η υπόθεση συνδέεται με τις μακροχρόνιες έρευνες για τον πρώην αξιωματούχο του συλλόγου, Ζοζέ Βέιγκα, ο οποίος είχε προσαχθεί το 2016 με την υποψία της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρημάτων μέσω των επιχειρηματικών συμφωνιών του σε διάφορες χώρες, όπως η Πορτογαλία, το Πράσινο Ακρωτήρι, η Ισημερινή Γουινέα, το Κονγκό και η Γκαμπόν.

Την περασμένη Παρασκευή, η αστυνομία έκανε έφοδο στον Υπουργό Οικονομικών της χώρας, Μάριο Σεντένο, επικεφαλής του Eurogroup Working Group, για τα αιτήματά του μέσα στο 2017 για εισιτήρια του αγώνα Μπενφίκα - Πόρτο και τον ρόλο του Βιέιρα στην εξασφάλιση φοροαποφυγής σε ιδιοκτησία του γιου του.

Το Υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι ο Σεντένο εξασφάλισε τα εισιτήρια χωρίς να παραβεί κανόνες και αρνήθηκε κάθε κυβερνητική ανάμιξη στα φορολογικά του Βιέιρα.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα χαρακτήρισε "γελοία" την υπόθεση των εισιτηρίων και ότι δεν έχει "αντίκτυπο στην αξιοπιστία και το καλό όνομα του Σεντένο", ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του.

Η υπόθεση αυτή είναι χωριστή με τη νέα έρευνα, σύμφωνα με την εισαγγελία, η οποία προς το παρόν δεν έχει απαγγείλει κατηγορίες σε κάποιον ύποπτο.

Photo credits: AP Photo/Francisco Seco

TAGS ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ