ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η πιο βίαιη ομάδα του κόσμου διεκδικεί κύπελλο Πορτογαλίας

Η πιο βίαιη ομάδα του κόσμου διεκδικεί κύπελλο Πορτογαλίας

Υπάρχει μία ομάδα στην Πορτογαλία που κανείς δεν θέλει να την αντιμετωπίσει και γι' αυτό κέρδισε 17 αγώνες στα χαρτιά. Η πιο βίαιη ομάδα του κόσμου, η Κανέλας 2010, κέρδισε έναν προβιβασμό με αυτόν τον τρόπο!

Ο αρχηγός της ομάδας είναι ο πρόεδρος του συνδέσμου των πιο φανατικών οπαδών ενός κορυφαίου συλλόγου της χώρας. Συμπαίκτες του είναι υψηλά ιστάμενοι του συνδέσμου και οι καταγγελίες για τραμπουκισμούς και εκφοβισμό των αντιπάλων ήταν... εβδομαδιαίοι.

Το όνομα είναι Κανέλας 2010 και σε σύνολο 26 αγώνων στο Campeonato D`Elite Pro-Nacional (πρώτη τοπική κατηγορία του Πόρτο), σημείωσε 24 νίκες και ηττήθηκε μόλις μία φορά. Η διαφορά τερμάτων, επίσης εντυπωσιακή, με 69 τέρματα υπέρ και 8 κατά. Μόνο που από αυτά τα 26 παιχνίδια, η Κανέλας 2010 αγωνίστηκε μόλις σε δέκα περιπτώσεις και τα υπόλοιπα 16 ματς τα πήρε στα χαρτιά με 3-0!

Από τις 23 Οκτωβρίου του 2016, η Κανέλας 2010 προχωρούσε χωρίς να παίξει σε 10 σερί αγωνιστικές, ενώ μετά από ένα παιχνίδι στις αρχές του 2017, χρειάστηκε να περάσουν άλλες έξι αγωνιστικές για να επιστρέψει στη δράση.

Οι αντίπαλοί της στην κατηγορία, μετά από μία σειρά μυστικών συναντήσεων, αποφάσισαν να αποφύγουν τις αναμετρήσεις με τη συγκεκριμένη ομάδα και -κυρίως- τις συναντήσεις με τους ποδοσφαιριστές της.

Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΥ

Τον Νοέμβριο του 2011, τα δύο λεωφορεία της Πεδρούσος, ομάδας που βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με την Κανέλας 2010, έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Οι υποψίες κινήθηκαν αστραπιαία προς την Κανέλας 2010, με συνέπεια ο πρόεδρος του συλλόγου να αναγκαστεί να προβεί σε δηλώσεις.

"Θα συλλέξουμε στοιχεία και θα κάνουμε εσωτερική έρευνα για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε εάν συνδέεται κανείς από την Κανέλα 2010 με το περιστατικό. Δεν θέλω να το πιστέψω", δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Lusa" ο Μπρούνο Κανάστρο, ο οποίος παραδέχθηκε ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί κάποια εμπλοκή, τότε η ομάδα του θα αποχωρήσει από το πρωτάθλημα.

"Η πυρκαγιά σκότωσε όλες τις προσπάθειες της Κανέλας 2010 να αποκαταστήσει την αθλητική αλήθεια. Δεν θέλω να σχετιζόμαστε με τέτοια βία. Αυτό που θέλουμε είναι να παίζουμε τους αγώνες. Δεν θέλουμε να κερδίζουμε χωρίς να παίζουμε. Κανείς δεν έχει τόσο άσχημη μεταχείριση όσο η Κανέλας 2010".

"Είναι άδικο. Δεν είμαστε βίαιη ομάδα. Παίζουμε το ίδιο όπως και οι υπόλοιποι. Δεν θέλουμε να χάνουμε, τρέχουμε, παλεύουμε για την μπάλα και δίνουμε τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο", υπερθεμάτισε ο αρχηγός της Κανέλα 2010, Φερνάντο Μαντουρέιρα, μιλώντας στους " New York Times".

Η πιο βίαιη ομάδα του κόσμου διεκδικεί κύπελλο Πορτογαλίας

Ο Μαντουρέιρα αποτελεί persona non grata για τους αντιπάλους της Κανέλας 2010 στην κατηγορία, αφού πρόκειται για τον ηγέτη των ultras της Πόρτο. Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στα επτά του και η Κανέλας, μία ομάδα στα νότια προάστια του Πόρτο, έμοιαζε κατάλληλη ευκαιρία για τα ποδοσφαιρικά όνειρά του.

Δεν ήταν καλός παίκτης όμως και στα 16 του αποφάσισε να αφήσει το ποδόσφαιρο ως παίκτης και να αφοσιωθεί στους "Super Dragons", τον μεγαλύτερο σύνδεσμο φιλάθλων της Πόρτο, που πλέον αριθμεί πάνω από 5.000 μέλη. Γρήγορα ανελίχθηκε στις τάξεις του συνδέσμου και πλέον είναι ο επικεφαλής του, αυτός που κανονίζει τις μετακινήσεις από προς και από τους αγώνες, μοιράζει τα εισιτήρια στα μέλη, ετοιμάζει τα κορεό και τα πανό.

Η ενασχόλησή του αυτή τον κρατά απασχολημένο όλο το 24ωρο, ωστόσο δεν του αποφέρει χρήματα, όπως υποστηρίζει. Τα προς το ζην τα οφείλει σε ένα εστιατόριο, ένα ξενοδοχείο και κάποια ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που έχει στην κατοχή του.

Το "μικρόβιο" του ποδοσφαίρου δεν έφυγε ποτέ από μέσα του και το 2012, μαζί με άλλα σκληροπυρηνικά μέλη των "Super Dragons", βρήκαν την Κανέλας 2010, η οποία είχε χρεοκοπήσει και είχε επανιδρυθεί σε σχέση με τότε που αγωνιζόταν ως έφηβος. "Θέλαμε να παίξουμε. Δεν ήταν η πρώτη ασχολία μας, αλλά είναι μία επιπρόσθετη. Αισθάνομαι καλά παίζοντας", λέει στο αμερικανικό έντυπο.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη του νομίσματος, αυτή των αντιπάλων. Και δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. "Υπάρχει εκβιασμός, εκφοβισμός και οι διαιτητές δεν έχουν το θάρρος να αναφέρουν στο φύλλο αγώνα τι συνέβη ακριβώς. Αυτά τα προβλήματα υπάρχουν εδώ και χρόνια και είναι πολύ σοβαρά. Αποφασίσαμε ότι πρέπει να γίνει κάτι", υποστήριξε ο πρόεδρος της Γκρίζο, Μανουέλ Γκόμες, ένας από αυτούς τους επικεφαλής ομάδων που αποφάσισαν να μην κατεβαίνουν στους αγώνες με την Κανέλας 2010 και απλώς να χάνουν το παιχνίδι με 3-0 και να πληρώνουν πρόστιμο 750 ευρώ.

Απέχοντας από τους αγώνες, οι ομάδες διασφάλιζαν τη σωματική ακεραιότητα των στελεχών τους και των αγαπημένων τους, αφού αρκετές φορές φαίνεται πως δέχθηκαν απειλές με την επισήμανση "ξέρουμε που ζουν οι οικογένειές σας". Κανείς από τους αντιπάλους της Κανέλας 2010 δεν πήρε ελαφρά τη καρδία αυτές τις απειλές, αφού απέναντί τους γνώριζαν ότι είχαν όχι μία ομάδα, αλλά έναν ολόκληρο σύνδεσμο με φανατισμένους οπαδούς, έτοιμους για όλα.

"ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ"

Κάτι τέτοιο δεν το αρνείται ο Μαντουρέιρα ή "μακάκο" ("μαϊμού"), όπως είναι το παρατσούκλι του. Δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, όταν οι σκουπιδοτενεκέδες έξω από τα γραφεία του συνδέσμου γεμίζουν μετά από κάθε αγώνα με εκατοντάδες κουτάκια μπύρας και στην πόρτα της εισόδου υπάρχει κολλημένο αυτοκόλλητο με μήνυμα "αγαπώ τον φασισμό".

"Στους 'Super Dragons' υπάρχουν καλοί και κακοί. Έχουμε εμπόρους ναρκωτικών, δολοφόνους, αλλά και καλούς ανθρώπους επίσης. Όλοι όσοι υπάρχουν στην κοινωνία, υπάρχουν και στους 'Super Dragons'".

Διαφωνεί, πάντως, με τον ισχυρισμό ότι οι οπαδοί δεν θα έπρεπε να γίνονται ποδοσφαιριστές ομάδας: "Θα ήταν διάκριση εάν δεν επέτρεπες σε έναν Αφρικανό, έναν Ρομά ή έναν Κινέζο να παίξει. Οπότε γιατί είναι διαφορετικό για ένα μέλος των 'Super Dragons';"

Η απάντηση έρχεται μέσα από τα διάφορα βίντεο στο YouTube που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια και καταγράφουν τον τρόπο "παιχνιδιού" και "άμυνας" των συμπαικτών του Μαντουρέιρο. Οι παίκτες της Κανέλας 2010 μετέρχονται κάθε μέσου που θα μπορούσε ταυτόχρονα να ανακτήσει την κατοχή της μπάλας και να εξουδετερώσει (κυριολεκτικά) τον αντίπαλο. Αντιαθλητικές κλοτσιές, τραβήγματα, χτυπήματα εκτός φάσης και λεκτικές απειλές βρίσκονται στο μενού των τηλεοπτικών πλάνων, αν και ο Μαντουρέιρα διαφωνεί.

"Τα βίντεο στο YouTube τραβήχθηκαν πριν από δύο χρόνια και μάλιστα στο ίδιο παιχνίδι. Τα επαναλαμβάνουν όλα. Τα ΜΜΕ ενδιαφέρονται εξαιτίας μου, των 'Super Dragons' και της Πόρτο. Εάν δεν ήμασταν εδώ και συνέβαιναν τα ίδια πράγματα, τίποτα δεν θα γραφόταν".

Τον φετινό Απρίλιο ένας συμπαίκτης του τον διέψευσε. Ο Μάρκο Γκονσάλβες έριξε γροθιά σε αντίπαλό του, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης κόντρα στη Ρίο Τίντο. Όταν ο διαιτητής Ζοζέ Ροντρίγκες το αντιλήφθηκε, πήγε προς το μέρος του και του έδειξε την κόκκινη κάρτα, με τον 34χρονο Πορτογάλο να εκνευρίζεται εκ νέου και αρχικά να πιάνει τον διαιτητή από το λαιμό και έπειτα να τον χτυπάει στο κεφάλι με το γόνατο, σπάζοντάς του τη μύτη!

Ο Πορτογάλος επιθετικός αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο συνοδεία αστυνομίας και στη συνέχεια συνελήφθη. Η ποινή του ήταν τέσσερα χρόνια μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους, επιπλέον δύο μήνες ποινής για προσβολές και απειλές και τρεις μήνες για επίθεση σε αντίπαλο ποδοσφαιριστή. Η Κανέλας ανακοίνωσε πως αποδέσμευσε τον παίκτη λόγω του περιστατικού, καταδικάζοντας παράλληλα την ενέργειά του.

Όλα αυτά σε πειθαρχικό επίπεδο, αφού σε ποινικό κινδυνεύει ακόμα και με φυλάκιση ο Γκονσάλες, που τον Μάρτιο αστειευόταν για τη φήμη της Κανέλας 2010, λέγοντας ότι η φυσούνα του γηπέδου της ομάδας είναι "ο διάδρομος του θανάτου για τους αντιπάλους μας". Αυτή η ενέργεια, προκάλεσε νέο μποϊκοτάζ στους αγώνες της Κανέλας 2010, από τους διαιτητές πια...

ΞΕΦΟΡΤΩΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ

Ο Μαντουρέιρα αντιδρά στις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι όλα "πυροδοτήθηκαν" φέτος λόγω της καλής εκκίνησης της Κανέλα 2010 στο πρωτάθλημα (έξι νίκες στις πρώτες επτά αγωνιστικές). "Υπάρχουν πολλά χρήματα σε αυτό το πρωτάθλημα. Μερικοί σύλλογοι πλήρωναν πολύ τους παίκτες, είχαν μεγαλύτερο μπάτζετ από εμάς και προσπαθούσαν να διεκδικήσουν άνοδο. Η Κανέλας 2010 εμφανίστηκε χωρίς χρήματα. Αποφάσισαν να σταματήσουν, όταν ήμασταν πρώτοι", τόνισε.

Μετά από έξι σερί παιχνίδια αποχής στον 2ο γύρο, η Κανέλας 2010 έδωσε κανονικά τα δύο τελευταία ματς, αφού όπως υποστήριξε οι δύο αντίπαλοι "χρειάζονταν να αγωνιστούν για να αποφύγουν τον υποβιβασμό". Η Κανέλας 2010 πήρε και τα δύο παιχνίδια αυτά, τερμάτισε πρώτη στην κατηγορία και οδηγήθηκε σε νέο όμιλο έξι ομάδων για τον προβιβασμό στο Campeonato de Portugal, την τρίτη τη τάξει κατηγορία του πρωταθλήματος Πορτογαλίας.

Παρότι έχασε τον εκτός έδρας αγώνα με τη Ρίο Τίντο στα χαρτιά με 3-0, μετά από τον τραυματισμό του διαιτητή (στη ρεβάνς η Ρίο Τίντο δεν τόλμησε να... πλησιάσει το γήπεδο και έχασε 3-0 με τη σειρά της), μία αγωνιστική πριν από το τέλος του μίνι πρωταθλήματος βρίσκεται τέσσερις βαθμούς πάνω από τη δεύτερη ομάδα και ως εκ τούτου, έχει εξασφαλίσει μαθηματικά την άνοδο στην τρίτη εθνική.

Προ ημερών αντιμετώπισε την Παρέδρες στο Taça da AF Porto, το τοπικό κύπελλο. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος και οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο Μαντουρέιρα εξελίχθηκε σε αρνητικό πρωταγωνιστή, αφού εκτέλεσε ένα από τα χειρότερα πέναλτι των τελευταίων ετών. Τελευταίοι χαμογέλασαν οι παίκτες της Κανέλας 2010, όμως, οι οποίοι έκαναν το... νταμπλ, ίσως και προς τέρψιν των υπολοίπων ομάδων της κατηγορίας, που πλέον θα... ξεφορτωθούν τον εφιάλτη τους.

Ο προβιβασμός, βέβαια, σημαίνει ότι η Κανέλα 2010 θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της σε μία εθνική διοργάνωση, το Κύπελλο Πορτογαλίας, στο οποίο παίρνουν μέρος οι σύλλογοι από τις πρώτες τρεις κατηγορίες της χώρας. Ως εκ τούτου, πιθανός αντίπαλός της μπορεί να είναι ακόμα και η Πόρτο...

TAGS ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ