ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η γέννηση των "δράκων"

Η γέννηση των "δράκων"

Πριν από 122 χρόνια (28 Σεπτεμβρίου1893) ιδρύθηκε στο Πόρτο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας, η ομάδα της Πόρτο.

Σαν σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου 1893 ιδρύθηκε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του πορτογαλικού αλλά και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η Πόρτο που τα πρώτα χρόνια της μόνο ελπιδοφόρα δεν φαινόντουσαν.

Τα πρώτα δύσκολα χρόνια

Η Πόρτο δημιουργήθηκε μια εποχή που δεν ήταν ευνοϊκή για της ομάδες εκτός Λισαβόνας. Ο δικτάτορας Σαλαζάρ δεν επέτρεπε σε καμία άλλη ομάδα εκτός της πρωτεύουσας να αναπτυχθεί. Πολλές φορές ακόμα και οι πρόεδροι της ομάδας ήταν οπαδοί των ομάδων της Λισαβόνας.

Στα 41 χρόνια που ο Σαλαζάρ είχε τα ηνία της χώρας κατάφερε να κατακτήσει 6 πρωταθλήματα ενώ το πρώτο επίσημο τρόπαιο που κατέκτησε ο σύλλογος ήταν το "Union of the North Cup" το 1911.

Η γέννηση των "δράκων"

Οι μέρες της δόξας

Όταν έλαβε χώρα η "επανάσταση των γαρυφάλων" που οδήγησε στην ανατροπή του Σαλαζάρ τα πράγματα άλλαξαν αυτόματα και στο ποδόσφαιρο. Οι ομάδες της περιφέρειας άρχισαν να "ανθίζουν" με πρώτη την Πόρτο.

Στις επόμενες τρεις δεκαετίες κατέκτησε 16 πρωταθλήματα μαζί με κύπελλα αλλά και ευρωπαϊκούς τίτλους. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 1976 και μετά δεν έχει τερματίσει κάτω από την τρίτη θέση ενώ έκανε και ένα σερί πέντε πρωταθλημάτων τη δεκαετία του 90.

Το 1984 ξεκίνησε να χτίζει όνομα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο καθώς έφτασε στον πρώτο τελικό της στο Κύπελλο Κυπελλούχων χάνοντας όμως από τη Γουβέντους. Τρία χρόνια μετά πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών νικώντας την Μπάγερν Μονάχου.

Στα χρόνια που ακολούθησαν δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον ευρωπαϊκό τίτλο αλλά είχε σταθερή παρουσία φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Champions League στο 1994 χάνοντας από τη Μπαρτσελόνα.

Η εποχή Ζοζέ Μουρίνιο

Ο άνθρωπος που επανέφερε την Πόρτο στις ευρωπαϊκές επιτυχίες δεν είναι άλλος από τον Ζοζέ Μουρίνιο που ανέλαβε τα ηνία της το 2003. Στην Πορτογαλία δεν είχε αντίπαλό καθώς έκανε ρεκόρ συγκομιδής βαθμών διαλύοντας κάθε αντίπαλο. Στην πρώτη χρονιά του "Special One" στους "δράκους" η ομάδα κατέκτησε πρωτάθλημα, κύπελλο και το, τότε, UEFA Cup.

Το 2004 έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης κατακτώντας το Champions League νικώντας με 3-0 τη Μονακό του Ντιντιέ Ντεσάμπ.

Από το 2004 μέχρι σήμερα

Η φυγή του Μουρίνιο για την Τσέλσι έφερε αναταραχές στην Πόρτο που είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει η νοοτροπία της ομάδας.

Μέχρι και σήμερα στηρίζεται στο εξαιρετικό σύστημα σκάουτινγκ που διαθέτει βρίσκοντας παίκτες σε μικρή ηλικία, αγοράζοντάς τους φτηνά και πουλώντας τους πανάκριβα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρωταγωνιστεί μεν στην Πορτογαλία αλλά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δυσκολεύεται να ξεφύγει από τη μετριότητα.

(FromL) FC Porto's Colombian forward  Radamel Falcao, FC Porto's Colombian midfielder  Fredy Guarin and FC Porto's Colombian forward James Rodriguez celebrate after the UEFA Europa League semi-final second leg football match between Villarreal and Porto at the Madrigal Stadium in Villarreal on May 5, 2011. Villarreal won the match 3-2, but Porto will play the final against SC Braga. AFP PHOTO / JOSE JORDAN
(FromL) FC Porto's Colombian forward Radamel Falcao, FC Porto's Colombian midfielder Fredy Guarin and FC Porto's Colombian forward James Rodriguez celebrate after the UEFA Europa League semi-final second leg football match between Villarreal and Porto at the Madrigal Stadium in Villarreal on May 5, 2011. Villarreal won the match 3-2, but Porto will play the final against SC Braga. AFP PHOTO / JOSE JORDAN AFP
TAGS ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ