ΚΟΣΜΟΣ

Το ποδόσφαιρο έχασε τον Γκαλεάνο

Το ποδόσφαιρο έχασε τον Γκαλεάνο
PHOTOGRAPH: PABLO PORCIUNCULA/AF

Ο μεγάλος Ουρουγουανός συγγραφέας Εντουάρντο Γκαλεάνο που μας έδωσε "Τα Χίλια Πρόσωπα του Ποδοσφαίρου", έφυγε από τη ζωή στα 74 του χρόνια.

Ο κόσμος της λογοτεχνίας θρηνεί σήμερα (13/4) τον χαμό του Γκύντερ Γκρας και του Εντουάρντο Γκαλεάνο. Πενθεί και το ποδόσφαιρο για τη δυσαναπλήρωτη απώλεια του Γκαλεάνο.

Στο πλούσιο έργο του Ουρουγουανού λόγιου ξεχωρίζει η ιστορία του ποδοσφαίρου που ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου "El fútbol a sol y sombra", ίσως του ομορφότερου έργου που έχει γραφτεί για τη στρογγυλή θεά.

Το βιβλίο με το πορτοκαλί εξώφυλλο, έκδοση του 1995, μεταφράστηκε στα ελληνικά μόλις το 2006 με τίτλο "Τα Χίλια Πρόσωπα του Ποδοσφαίρου" (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).

Από τη μπάλα που βρέθηκε ζωγραφισμένη στην αρχαία Κίνα μέχρι την ιστορία του Ουρουγουανού ποδοσφαιριστή Αμπντόν Πόρτε που αυτοκτόνησε στη σέντρα του γηπέδου στο Μοντεβιδέο, ο Γκαλεάνο έγραψε για όλους τους μεγάλους και τρανούς από τον Πελέ στον Μαραντόνα.

" Το ποδόσφαιρο είναι μια ευχαρίστηση που πονάει", είναι μια από τις διασημότερες ατάκες του. Σήμερα, πονάει το ποδόσφαιρο για το χαμό του 74χρονου Γκαλεάνο.

TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ