ΚΟΣΜΟΣ

"Στημένο" ματς το Αργεντινή-Περού το 1978!

"Στημένο" ματς το Αργεντινή-Περού το 1978!
© PA

Περουβιανός πρώην γερουσιαστής κατήγγειλε ότι Αργεντινή και Περού "έστησαν" το μεταξύ τους ματς στο Μουντιάλ του 1978, ώστε να προκριθεί στην επόμενη φάση η "μπιανκοτσελέστε" εις βάρος της Βραζιλίας.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει μείνει στην ιστορία καθώς η Αργεντινή χρειαζόταν νίκη με τέσσερα γκολ διαφορά ώστε να πάρειτο εισιτήριο για τον τελικό και να αφήσει εκτός νυμφώνος τη "σελεσάο", για να θριαμβεύσει τελικα με το -όχι και τόσο συνηθισμένο για το επίπεδο του θεσμού- 6-0.

Σύμφωνα με τα όσα έβγαλε στο φως της δημοσιότητας ο άλλοτε γερουσιαστής του Περού, Τζενάρο Λεντέσμα, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ήταν προϊόν μυστικής συναλλαγής μεταξύ του τότε δικτάτορα της Αργεντινής Χόρχε Βιδέλα και του τότε δικτάτορα του Περού, Φρανσίσκο Μπερμούδες.

Όπως κατήγγειλε συγκεκριμένα στον δικαστή του Μπουένος Άιρες, Νομπέρτο Ογιαρμπίντε, το Περού δέχτηκε να "δώσει" το ματς και ως αντάλλαγμα το στρατιωτικό καθεστώς του Βιδέλα θα συλλάμβανε και θα φυλάκιζε 13 Περουβιανούς πολιτικούς, αντικαθεστωτικούς στη χώρα τους εκείνη την εποχή.

Οι φυλακισμένοι βασανίστηκαν μάλιστα από τους ανθρώπους του Βιδέλα και εξαναγκάστηκαν να βάλουν την υπογραφή τους σε ψευδείς ομολογίες, με όλα αυτά να αποτελούν μέρος του σχεδίου που είχε την ονομασία "Condor Plan".

"Ο Βιδέλα είχε ανάγκη να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο η χώρα του για να καθαρίσει την άσχημη εικόνα που είχε η Αργεντινή σε όλο τον κόσμο.

Οπότε δέχτηκε να συλλάβει και να βασανίσει αυτούς τους άνδρες μόνο στην περίπτωση που το Περού επέτρεπε στην εθνική ομάδα της χώρας του να θριαμβεύσει", αποκάλυψε ο Λεντέσμα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το 6-0 επί του Περού, οι διοργανωτές Λατινοαμερικανοί συγκρούστηκαν στον τελικό με την Ολλανδία, όπου και επικράτησαν στην παράταση με 3-1 έχοντας για μεγάλο πρωταγωνιστή σε εκείνο το ματς τον σπουδαίο Μάριο Κέμπες.

TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ