ΚΟΣΜΟΣ

Πληρωμές εκτός βιβλίων αποκαλύφθηκαν στη δίκη της FIFA

Juan Angel Napout, center, arrives at federal court in the Brooklyn borough of New York, Thursday, Nov. 16, 2017. He is one of three former South American soccer officials who are going on trial in a U.S. case highlighting widespread corruption in the sport's governing body.  (AP Photo/Craig Ruttle)
Juan Angel Napout, center, arrives at federal court in the Brooklyn borough of New York, Thursday, Nov. 16, 2017. He is one of three former South American soccer officials who are going on trial in a U.S. case highlighting widespread corruption in the sport's governing body. (AP Photo/Craig Ruttle) AP PHOTO/CRAIG RUTTLE

Οικονομικός διευθυντής εταιρίας marketing αποκάλυψε πώς δωροδοκούσε προέδρους ομοσπονδιών στη Νότια Αμερική, χωρίς τα ποσά να εγγράφονται στα βιβλία. Κωδικές ονομασίες αυτοκινήτων έδιναν στους παράγοντες.

Μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της FIFA που διεξάγεται αυτήν την περίοδο στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης αποκάλυψε στο δικαστήριο τα διπλά βιβλία που κρατούσε, σχετικά με πληρωμές εκατομμυρίων δολαρίων προς οκτώ πρώην αξιωματούχους του ποδοσφαίρου, με αντάλλαγμα τα δικαιώματα μετάδοσης και marketing διεθνών τουρνουά και αγώνων.

Ο Σαντιάγο Πένια, οικονομικός διευθυντής της αργεντίνικης εταιρίας marketing "Full Play" μεταξύ 2009 και 2015, κατέθεσε ως μάρτυρας μετά από συμφωνία στην οποία ήρθε με τις εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ, ώστε να παραδώσει τα αρχεία που είχε στην κατοχή του, για να μην του απαγγελθούν κατηγορίες.

Ο Πένια φέρεται να κατέγραφε πληρωμές εκτός βιβλίων σε φύλλο εργασίας του excel, με λεπτομέρειες για κάθε μία, και όταν πραγματοποιήθηκαν οι μαζικές συλλήψεις στελεχών της FIFA τον Μάρτιο του 2015, πήρε το αρχείο σε μία φορητή αποθηκευτική μονάδα και το φύλαξε στο σπίτι του.

Η εταιρία του χρησιμοποιούσε κωδικές ονομασίες από μάρκες αυτοκινήτων για να καλύψει τις δωροδοκίες της σε αξιωματούχους του ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής. Ο "Honda" ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΠΟ Παραγουάης, Χουάν Άνχελ Ναπούτ και ο "Fiat" ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΠΟ Περού, Μανουέλ Μπούργα, αμφότεροι εκ των κατηγορουμένων στην εκδίκαση. Άλλοι παράγοντες που φέρονται να δωροδοκήθηκαν είναι ο Σέρχιο Χαντούε από τη Χιλή (KIA), ο Λουίς Τσιριμπόγα από το Εκουαδόρ (Toyota), ο Κάρλος Τσάβες από τη Βολιβία (Volkswagen), ο Χοσέ Λουίς Μάισνερ από την Αργεντινή (Peugeot) και ο Ραφαέλ Εσκιβέλ από τη Βενεζουέλα (Benz).

Ο Πένια υποστήριξε ότι οι πληρωμές δεν εγγράφηκαν ποτέ στα βιβλία της εταιρίας και ότι καταβλήθηκαν με τον καιρό ώστε "να ασκηθεί επιρροή και να εξασφαλιστεί εμπιστοσύνη των προέδρων".

Οι δωροδοκίες αφορούσαν μετρητά και τραπεζικά εμβάσματα, ενώ στην περίπτωση του Ναπούτ εισιτήρια για συναυλία του Πολ Μακάρτνεϊ και ένα ενοικιαζόμενο σπίτι στην Ουρουγουάη αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων, σύμφωνα με τον Πένια.

Ο Εσκιβέλ έλαβε και μία πληρωμή 750.000 δολαρίων για το "Q2022", το οποίο αποτελούσε την κωδική ονομασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 κατά τον Πένια, χωρίς να γνωρίζει την αιτία αυτής της πληρωμής. Υποστηρίζει ότι δεχόταν εντολές και λεπτομέρειες για τις πληρωμές από τους προϊσταμένους του, τους ιδιοκτήτες Ούγκο Χίνκις και Μαριάνο Χίνκις (ο γιος του Ούγκο Χίνκις), αμφότεροι μεταξύ των 42 κατηγορουμένων προσώπων και εταιριών που προέκυψαν από την έρευνα της αμερικανικής εισαγγελίας για την υπόθεση.

Παρ' όλα αυτά, σε ερώτηση της δικηγόρου υπεράσπισης του Ναπούτ, Σίλβια Πινέρα, ο Πένια δήλωσε ότι δεν είχε απευθείας γνώση για πληρωμές προς τον πρώην παράγοντα της Παραγουάης και ποτέ δεν του είχε μιλήσει απευθείας για δωροδοκία.

Ο Εσκιβέλ, όπως και ο πρώην πρόεδρος της ΠΟ Γκουάμ και πρώην μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της FIFA, Ρίτσαρντ Λάι, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της ΠΟ Νικαράγουας, Χούλιο Ρότσα, τιμωρήθηκαν με ισόβιο αποκλεισμό ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο από την Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Photo credits: AP Photo/Craig Ruttle

TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ