ΚΟΣΜΟΣ

Έφυγε από την ζωή ο Σόκρατες

Έφυγε από την ζωή ο Σόκρατες

Την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Σάο Πάουλο άφησε ο παλαίμαχος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Σόκρατες.

Στο νοσοκομείο "Άλμπερτ Αϊνστάιν" του Σάο Πάουλο, άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην άσος της Βραζιλίας Σόκρατες.

Ο 57χρονος Σόκρατες είχε εισηχθεί στο νοσοκομείο λόγω εντερικής μόλυνσης που προήλθε από τροφική δηλητηρίαση.

Το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου αναφέρει ότι ο Σόκρατες έχασε την ζωή του στις 4:30 τα ξημερώματα (ώρα Βραζιλίας) από σηψαιμικό σοκ. Ο άλλοτε σταρ της Κορίνθιανς ανέπνεε με μηχανική υποστήριξη και υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση.

Ο Σόκρατες ποτέ δεν αρνήθηκε ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα με το αλκοόλ, εξαιτίας του οποίου παρουσίασε κύρωση του ύπατος. Τον περασμένο Αύγουστο είχε νοσηλευτεί με αιμορραγία στομάχου.

Έφυγε από την ζωή ο Σόκρατες
© PA

Ο γιατρός είχε 60 συμμετοχές με την εθνική Βραζιλίας και 22 γκολ στο ενεργητικό του. Αξιολογήθηκε ως ένας από καλύτερους μέσους στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην Μποταφόγκο (1974-78) και μετέπειτα αγωνίστηκε στην Κορίνθιανς (1978-84). Το 1984 μετακόμισε στην Ιταλία για λογαριασμό της Φιορεντίνα, ωστόσο γρήγορα γύρισε πίσω στην πατρίδα του για να φορέσει την φανέλα της Φλαμένγκο (1986-87) και της Σάντος (1988-89). Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1989 σε ηλικία 35 ετών.

Η καριέρα του στην σελεσάο τον έκανε διάσημο. Υπήρξε αρχηγός της στο Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982. Τέσσερα χρόνια αργότερα στο Μεξικό, είχε μία δεύτερη ευκαιρία να κατακτήσει το τρόπαιο μαζί με τους άλλους βραζιλιάνους αστέρες της εποχής.

Στάθηκε άτυχος καθώς αστόχησε στην διαδικασία των πέναλτι στον προημιτελικό απέναντι στην Γαλλία και η Βραζιλία αποκλείστηκε από την συνέχεια της διοργάνωσης.

Έφυγε από την ζωή ο Σόκρατες

Ο Σόκρατες Μπραζιλέιρο ντε Σόουζα Βιέιρα ντε Ολιβέιρα, όπως ήταν το πλήρες όνομα του, καθυστέρησε να αγωνιστεί με τα χρώματα της Βραζιλίας. Έκανε το ντεμπούτο του στην ηλικία των 25 ετών, αφού πρώτα είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στην ιατρική.

Όταν αποσύρθηκε από τα γήπεδα έκανε διδακτορικό στην φιλοσοφία. Πατέρας έξι παιδιών συνέχισε να ασκεί την ιατρική στην πόλη Ριμπέιρο Πρέτο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε σε εφημερίδες της Βραζιλίας με θέματα το ποδόσφαιρο, την πολιτική και τα οικονομικά.

Τον Μάρτιο του 2004, ο Πελέ τον κατέταξε ανάμεσα στους 125 καλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος, ενώ το περιοδικό World Soccer τον συμπεριέλαβε στην λίστα των 100 κορυφαίων παικτών.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του, αναφερόμενος στο πρόβλημα που αντιμετώπισε με το αλκοόλ, είχε χαρακτηρίσει ως συντροφιά το ποτό και η καθημερινή του χρήση δεν επηρέασε την καριέρα του.

" Το αλκοόλ δεν επηρέασε την καριέρα μου γιατί ποτέ δεν είχα την σωματική διάπλαση για να κάνω αυτό το άθλημα. Με το ποδόσφαιρο ασχολήθηκα στην ηλικία των 24 ετών όταν ήμουν πολύ λεπτός. Πιο μικρός δεν είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ περισσότερο σωματικά με αυτό το σπορ".

Δεν δίσταζε να εκφράζει τις απόψεις του και έγινε γνωστός για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και τον ακτιβισμό του. Υπήρξε μέλος της Κορίνθιανς στα μέσα της δεκαετίας του '80, η οποία διοικούνταν με δημοκρατικές διαδικασίες ως αντίδραση στο στρατιωτικό καθεστώς της Βραζιλίας.

Ήρωές του ήταν ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και ο Τζον Λένον. O Σόκρατες, θεωρούσε καθήκον του να ασχοληθεί με την πολιτική. " Ο κόσμος με έκανε διάσημο ποδοσφαιριστή. Αν ο κόσμος δεν έχει την δυνατότητα να πει κάτι τότε εγώ μπορώ να το πω για λογαριασμό του".

Έφυγε από την ζωή ο Σόκρατες
TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ