SERIE A

Οι ήρωες της Φιορεντίνα που έγιναν "προδότες"

Οι ήρωες της Φιορεντίνα που έγιναν "προδότες"

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επιστρέφει ως αντίπαλος στο "Franchi" και το Sport24.gr σας παρουσιάζει πώς οι τιφόζι της Φιορεντίνα υποδέχτηκαν αυτούς που ράγισαν τις καρδιές τους. Από τον Μπάτζο μέχρι τον Μπατιστούτα και τον Μοντολίβο (videos).

Για όλη την ποδοσφαιρική Ιταλία η αποψινή κόντρα της Φιορεντίνα με τη Ρόμα συνιστά ντέρμπι κορυφής μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης στη βαθμολογία, όμως υπάρχει και μία παράμετρος σε αυτό το ζευγάρι που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Αυτή ακούει στο όνομα Μοχάμεντ Σαλάχ, με τον 23χρονο Αιγύπτιο μεσοεπιθετικό να εντυπωσιάζει στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν με τη φανέλα της Φιορεντίνα, αγωνιζόμενος ως δανεικός από την Τσέλσι, αλλά η φετινή σεζόν να τον βρίσκει στην ιταλική πρωτεύουσα και τη Ρόμα καθώς το περασμένο καλοκαίρι έθεσε "βέτο" προκειμένου να μη συνεχίσει στους "βιόλα".

Οι ήρωες της Φιορεντίνα που έγιναν "προδότες"
© ACTION PRESS/REX

Η επιμονή του παίκτη να αλλάξει ποδοσφαιρικό περιβάλλον θεωρήθηκε προσβολή από τους διοικούντες τον σύλλογο της Φλωρεντίας και με τη σειρά τους έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μπλοκάρουν τη μεταγραφή του στους Ρωμαίους όμως τελικά το deal έγινε και πλέον όλοι περιμένουν την αποψινή επιστροφή του στον τόπο του εγκλήματος.

Εκεί όπου οι οπαδοί της Φιορεντίνα έχουν προειδοποιήσει πως δεν πρόκειται να του πετάξουν... ροδοπέταλα για να τον καλωσορίσουν αλλά και με τον ίδιο τον παίκτη να περιμένει πώς κα πώς το ματς έχοντας άριστη ψυχολογία από το γεγονός πως είναι ο πρώτος σκόρερ της Ρόμα στο πρωτάθλημα μαζί με τον Μίραλεμ Πιάνιτς (4 γκολ).

Οι ήρωες της Φιορεντίνα που έγιναν "προδότες"

Mην νομίζετε πάντως πως τέτοια σκηνικά δεν τα έχουν ξαναζήσει στη Φλωρεντία και πως ο Σαλάχ είναι ο πρώτος που "μάτωσε" τις καρδιές των οπαδών των "βιόλα". Λίγο πριν την πολυαναμενόμενη επιστροφή του στο "Artemio Franchi", το Sport24.gr σας παρουσιάζει εκείνους που από ήρωες μετατράπηκαν εν μία νυχτί σε εχθρούς της Φιορεντίνα.

Νίκολα Μπέρτι

Ένας από τους πρώτους που αγαπήθηκαν αρκετά από το φίλαθλο κοινό της Φιορεντίνα και στη συνέχεια γνώρισε την... οργή τους ήταν ο Νίκολα Μπέρτι. Έμεινε τρία χρόνια στο "Artemio Franchi" όμως το καλοκαίρι του 1988 δεν δέχτηκε την πρόταση του συλλόγου για ανανέωση συνεργασίας εξαιτίας του φλερτ που είχε ήδη ξεκινήσει με την Ίντερ. Τον Φεβρουάριο του 1989 επέστρεψε για πρώτη φορά ως αντίπαλος στη Φλωρεντία και εκεί "μαρτύρησε", με την Curva Fiesole (η εξέδρα των οργανωμένων οπαδών της Φιορεντίνα) όχι μόνο να τον αποδοκιμάζει σε κάθε επαφή του με τη μπάλα αλλά να τον "λούζει" με υβριστικά συνθήματα που θα έκαναν πολύ κόσμο να... κοκκινίζει από ντροπή.

Οι ήρωες της Φιορεντίνα που έγιναν "προδότες"

Τα πέντε αποκτήματα της Ίντερ το καλοκαιρι του 1988 που δίνουν όρκο για την κατάκτηση του 13ου σκουντέτο: από τα αριστερά προς τα δεξιά οι Λόταρ Ματέους, Αντρέα Μπρέμε, Νίκολα Μπέρτι, Αλεσάντρο Μπιάνκι και Ραμόν Ντίαθ

Το αποτέλεσμα ήταν ο παίκτης να μην ξέρει πού πατά και που βρίσκεται και ο Τζοβάνι Τραπατόνι να τον κάνει αλλαγή με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα! Το φινάλε της μάχης βρήκε την Φιορεντίνα να πανηγυρίζει τη νίκη με 4-3 με σκόρερ τους Μπάτζο, Κούκι και Μποργκονόβο (2 γκολ), ενώ για την Ίντερ βρήκαν δίχτυα οι Ματέους και Σερένα (2 γκολ). Σημειώνεται πως ο Μπέρτι έμεινε 10 ολόκληρα χρόνια στους "νερατζούρι", κατακτώντας πρωτάθλημα στην πρώτη του σεζόν στο "Meazza" και όντας μέλος της ομάδας που κατέκτησε τρεις φορές το Κύπελλο UEFA μέσα στη δεκαετία του '90.

Ρομπέρτο Μπάτζο

Η περίπτωση του Μπέρτι ήταν πάντως "ορεκτικό" σε σχέση με αυτό που έλαβε χώρα στη Φλωρεντία δύο χρόνια αργότερα, στο πλαίσιο της ιστορικής μεταγραφής του Ρομπέρτο Μπάτζο από τη Φιορεντίνα στη Γιουβέντους. Για να πιάσουμε την άκρη του νήματος σε μία από τις πλέον πολυσυζητημένες ιστορίες του calcio θα πρέπει να γυρίσουμε το ρολόι 25 χρόνια πίσω και να φτάσουμε στον Μάιο του 1990. Τότε που ο πρόεδρος των "βιόλα" Φλάβιο Ποντέλο έκανε το αδιανόητο (προκειμένου να βάλει χρήματα στα άδεια ταμεία του συλλόγου), καθώς έδωσε τα χέρια με τον Τζάνι Ανέλι της Γιουβέντους για την πώληση του Ρομπέρτο Μπάτζο, και ακολούθησε "πολιορκία" στα γραφεία της Φιορεντίνα, με εξαγριωμένους "πληγωμένους" οπαδούς να εκτοξεύουν μεταξύ άλλων τούβλα, αλυσίδες και βόμβες μολότοφ. Ο απολογισμός εκείνη την ημέρα ήταν 50 τραυματισμοί και 9 συλλήψεις, με το κλίμα να είναι ωστόσο ακόμα περισσότερο πολεμικό στις 6 Απριλίου 1991, όταν ο "θεϊκός κοτσιδάκιας" αντιμετώπισε για πρώτη φορά τη Φιορεντίνα στο "Franchi" φορώντας την ασπρόμαυρη φανέλα της Γιούβε. Κόκκινο πανί δηλαδή...

Οι ήρωες της Φιορεντίνα που έγιναν "προδότες"

Ο επί μία πενταετία λατρεμένος της εξέδρας βρήκε -όπως ήταν αναμενόμενο- μία πολύ εχθρική ατμόσφαιρα όμως κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου του δόθηκε η ευκαιρία να σιωπήσει ένα ολόκληρο γήπεδο όταν κέρδισε πέναλτι με το οποίο οι "μπιανκονέρι" καλούνταν να ισοφαρίσουν το γκολ του Ντιέγκο Φουζέρ. Και όμως... Ο Μπάτζο δεν ήθελε να αναλάβει εκείνος την εκτέλεση, θεωρώντας πως ο γκολκίπερ της Φιορεντίνα Τζανματέο Μαρετζίνι τον ήξερε πολύ καλά από τα χρόνια που είχαν περάσει μαζί στη Φλωρεντία, με τον Λουίτζι Ντε Αγκοστίνι να παίρνει έτσι την ευθύνη και να νικιέται από τον πορτιέρε των γηπεδούχων! Σαν να μην έφτανε αυτό για να περάσει το ματς στην ιστορία των "κλασικών" του ιταλικού ποδοσφαίρου, ο Ρομπέρτο Μπάτζο είδε να πέφτει δίπλα του ένα κασκόλ της Φιορεντίνα (το είχε πετάξει οπαδός) λίγο αφότου είχε γίνει αλλαγή και ως ένδειξη εκτίμησης προς το σύλλογο το σήκωσε από το χορτάρι και το πήρε μαζί του! Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίσει την αποθέωση, με πολλούς να συνεκτιμούν πως ο παίκτης ουδέποτε ήθελε να φύγει από τη Φιορεντίνα αλλά εξαναγκάστηκε από τη διοίκηση, ενώ δύο ημέρες αργότερα 300 οπαδοί της Γιουβέντους εμφανίστηκαν στην προπόνηση και του ζήτησαν εξηγήσεις που μάζεψε το κασκόλ! Yπενθυμίζεται ότι ο "Ρόμπι" έμεινε για μία πενταετία στο Τορίνο και σε αυτό το διάστημα πανηγύρισε 1 πρωτάθλημα, 1 Κύπελλο Ιταλίας και 1 Κύπελλο UEFA με τους "μπιανκονέρι".

Γκαμπριέλ Μπατιστούτα

To καλοκαίρι του 2000 θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα καθώς μετά από μία σχεδόν ποδοσφαιρική ζωή στη Φιορεντίνα (1991-2000) με την οποία γνώρισε μεγάλες στιγμές και λατρεύτηκε σαν επίγειος θεός από μία ολόκληρη πόλη, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για να διεκδικήσει με καλύτερες πιθανότητες το μοναδικό πράγμα που του έλειπε: το πρωτάθλημα. Η Ρόμα υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Αργεντινό στράικερ, ολοκληρώνοντας την πλέον πολυδάπανη μεταγραφή στην ιστορία του calcio για παίκτη άνω των 30 ετών, και πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν τις κόντρες των Ρωμαίων με τους "βιόλα" για να δουν την αγωνιστική συμπεριφορά του "Μπατιγκόλ" απέναντι στην πρώην ομάδα του.

Οι ήρωες της Φιορεντίνα που έγιναν "προδότες"

Στο πρώτο τους ραντεβού στο "Olimpico" πλήγωσε τη Φιορεντίνα καθώς πέτυχε ένα εκπληκτικό γκολ με βολίδα εκτος περιοχής (δεν το πανηγύρισε), αλλά στον αγώνα του δεύτερου γύρου που σηματοδότησε την επιστροφή του στη Φλωρεντία (9 Μαΐου 2001) τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Σε ένα ματς που διεξήχθη Δευτέρα για να μην επαναληφθούν όσα είχαν συμβεί δέκα χρόνια πριν με τον Ρομπέρτο Μπάτζο, ο Μπατιστούτα όχι μόνο δεν σκόραρε αλλά ήταν ένα "φάντασμα" του εαυτού του, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του Νίκολα Μπέρτι αρκετά χρόνια νωρίτερα. Το τέλος του αγώνα βρήκε την Φιορεντίνα να επικρατεί 3-1 (δυο γκολ ο Κιέζα και ένα αυτογκόλ ο Καντελά, σκόρερ για τους "τζαλορόσι" ο Έμερσον), με τον Μπατιστούτα να χαμογελάει ωστόσο στο φινάλε του μαραθωνίου καθώς πανηγύρισε το πρωτάθλημα με τη Ρόμα, που είναι και το τελευταίο της μέχρι σήμερα.

Ρικάρντο Μοντολίβο

Ο Ρικάρντο Μοντολίβο είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει τη φανέλα της Φιορεντίνα από το 2000 και μετά, ωστόσο το καλοκαίρι του 2012 και μετά από 7 σερί σεζόν και 259 ματς με τη βιολετί φανέλα, πήρε την απόφαση να αλλάξει ποδοσφαιρικό περιβάλλον και επέλεξε τη Μίλαν. Η ομάδα της Φλωρεντίας ήθελε πολύ να τον κρατήσει αλλά ο Ιταλός διεθνής μέσος ψήφισε τους "ροσονέρι" και έτσι στις 7 Απριλίου 2013 κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά την πρώην ομάδα του στο άλλοτε "σπίτι" του.

Οι ήρωες της Φιορεντίνα που έγιναν "προδότες"

Η ατμόσφαιρα δεν ήταν και τόσο φιλόξενη, με τις γιουχαΐσματα εις βάρος του να είναι εκκωφαντικά, παρόλα αυτά ο Μοντολίβο όχι μόνο δεν επηρεάστηκε αλλά άνοιξε και το σκορ για τους Μιλανέζους με ένα εντυπωσιακό γκολ. Λίγο αργότερα ο Φλαμινί έγραψε το 2-0 για την ομάδα του Μάσιμο Αλέγκρι, με τους γηπεδούχους του Βιτσέντο Μοντέλα να μην καταθέτουν πάντως τα όπλα και να φτάνουν στην ισοφάριση σε 2-2 με τους Λιάιτς (πέναλτι) και Πισάρο. Τουλάχιστον σε σχέση με τους υπόλοιπους "προδότες", ο Μοντολίβο κατάφερε να μη φύγει με κατεβασμένο το κεφάλι από το "Artemio Franchi"...

TAGS SERIE A
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ