SERIE A

Μοντέλα, ο "αεροπλανίνο" των πάγκων!

Μοντέλα, ο "αεροπλανίνο" των πάγκων!

Ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται για δύο μάχες κόντρα στη Φιορεντίνα, μίας ομάδας που έχει ήδη την σφραγίδα του Βιτσέντσο Μοντέλα. Το Sport24.gr παρουσιάζει το προφίλ μίας ξεχωριστής μορφής του calcio.

Με την αποτυχία του στη Γαλλία κόντρα στην Γκινγκάμπ ( ήττα με 2-0 ) ο ΠΑΟΚ έκανε δύσκολη τη ζωή του στη φάση των ομίλων του Europa League και τώρα χρειάζεται να ρεφάρει μέσα από τα ματς με τη Φιορεντίνα.

Το πρώτο ματς για τον "Δικέφαλο" κόντρα στην φημισμένη ιταλική ομάδα είναι απόψε το βράδυ στο γήπεδο της Τούμπας ( Live από το Sport24.gr ) και αν υπάρχει ένα πρόσωπο που "κλέβει την παράσταση" από πλευράς των "βιόλα" αυτός δεν βρίσκεται στο χορτάρι.

Όχι πως η Φιορεντίνα δεν έχει να επιδείξει αρκετά "δυνατά" ονόματα στο ρόστερ της, με τους Κουαδράδο, Ακουιλάνι και Μπόρχα Βαλέρο να ξεχωρίζουν, απλά η παρουσία του Βιτσέντσο Μοντέλα στον πάγκο είναι ένα γεγονός που ιντριγκάρει όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου.

Και αυτό γιατί ο "Αεροπλανίνο" των ιταλικών γηπέδων ο οποίος έκανε μεγάλη καριέρα κυρίως με τη φανέλα της Ρόμα έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια μία νέα καριέρα, αυτή του προπονητή, και μέχρι στιγμής μόνο καλά λόγια έχει να ακούει για την εργατικότητα και την μεθοδικότητά του.

Μοντέλα, ο "αεροπλανίνο" των πάγκων!

Θεωρείται ένας από τους πλέον τολμηρούς και καινοτόμους στο χώρο της Serie A, ο οποίος αρέσκεται στο να βλέπει τις ομάδες του να παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο και το σίγουρο είναι πως θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια ακόμα μέσω της δουλειάς του.

Λίγο πριν την πρώτη μάχη του ΠΑΟΚ με τη Φιορεντίνα για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League, το Sport24.gr θυμάται τους σημαντικότερους σταθμούς στη μέχρι τώρα καριέρα του, με highlight φυσικά τα 4 γκολ του σε ένα παιχνίδι Ρόμα-Λάτσιο από τη στιγμή που δύσκολα θα μπορέσει κάποιος στο μέλλον να "ισοφαρίσει" ή και να ξεπεράσει αυτό το ρεκόρ.

Αυτή είναι η ποδοσφαιρική διαδρομή του Μοντέλα...

Ο Βιτσέντσο Μοντέλα ξεκίνησε την περιπέτειά του στα ιταλικά γήπεδα από την Serie C1 με τη φανέλα της Έμπολι σε ηλικία μόλις 16 ετών (1990) και πέντε χρόνια αργότερα έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα, παίρνοντας μεταγραφή στη Τζένοα που αγωνιζόταν τότε στη Serie B.

Στη μοναδική σεζόν του με τη φανέλα των "ροσομπλού" ο βραχύσωμος στράικερ ήταν εντυπωσιακός με 21 γκολ σε 34 συμμετοχές και κάπως έτσι πήρε το εισιτήριο για την... Serie A και την (συμπολίτισσα) Σαμπντόρια στην οποία έμεινε για τρεις σεζόν.

Τα νούμερα ήταν και εκεί κάτι παραπάνω από αξιοθαύμαστα (54 γκολ σε 83 ματς Serie A1) και το 1999 είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για το μεγάλο άλμα: η Ρόμα πλήρωσε 50 δις ιταλικές λίρες (25.000.000 ευρώ) και ο "Aeroplanino" ήταν έτοιμος πλέον για υψηλές πτήσεις πάνω από το "Olimpico"!

Μοντέλα, ο "αεροπλανίνο" των πάγκων!

Η πρώτη του σεζόν ήταν καθόλα εντυπωσιακή όντας τοπ σκόρερ των "τζαλορόσι" με 18 τέρματα ενώ και η δεύτερη ήταν άκρως ιδιαίτερη. Η έλευση του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα είχε ως αποτέλεσμα να δει τον χρόνο συμμετοχής του να μειώνεται σημαντικά (λογιζόταν ως τρίτος φορ πίσω από τα "ιερά τέρατα" Τότι και Μπατιστούτα), παρόλα αυτά εκείνος έκανε αισθητή την παρουσία του με σημαντικά γκολ που τον μετέτρεψαν σε ένα από τα λατρεμένα ποδιά της Curva Sud.

Τι και αν βρισκόταν στα μαχαίρια με τον Φάμπιο Καπέλο σχεδόν επί μονίμου βάσης και εξέφραζε ακόμα και δημόσια τα παράπονά του για τον προπονητή του, ο Μοντέλα ήταν ο ποδοσφαιριστής που στα μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού της ομάδας του βροντοφώναζε "παρών": ειδικά στη μητέρα των μαχών απέναντι στη μισητή Λάτσιο.

Στο πρώτο του "Derby della Capitale" το 1999 σκόραρε δις ενώ στις 10 Μαρτίου 2002 έγραψε ιστορία: πέτυχε τέσσερα γκολ στο 5-1 επί της Λάτσιο στο "Olimpico" σε μία βραδιά που ανάγκασε τον τεράστιο Αλεσάντρο Νέστα να βλέπει εφιάλτες (εκτέθηκε ανεπανόρθωτα από τον "Aeroplanino" στο πρώτο ημίχρονο όπου ο Ιταλός είχε χατ-τρικ και έκανε την εξέδρα των "λατσιάλι" να απαιτεί την αντικατάστασή του) και να γίνει ο πρώτος και μοναδικός μέχρι στιγμής με 4 γκολ στο ντέρμπι μίσους της ιταλικής πρωτεύουσας!

Μοντέλα, ο "αεροπλανίνο" των πάγκων!

Το 2001 πανηγύρισε το 3ο σκουντέτο στην ιστορία της Ρόμα και αφού κατάφερε να ξεπεράσει κάποια προβλήματα εντός (τραυματισμοί) και εκτός γηπέδων (διαζύγιο) που τον βασάνισαν για έναν χρόνο, επέστρεψε δριμύτερος τη σεζόν 2004-05 -απελευθερωμένος και με την αποχώρηση Καπέλο- για να σημειώσει 23 γκολ.

Εκείνη η μαγική του σεζόν εξαργυρώθηκε με ένα νέο συμβόλαιο μέχρι το 2010, όμως η συνέχεια δεν μπόρεσε να τον βρει ποτέ ξάνα σε τόσο καλό επίπεδο με τη φανέλα της Ρόμα.

Από τη μία οι τραυματισμοί που δεν έλεγαν να τον εγκαταλείψουν και από την άλλη το σύστημα με τον έναν επιθετικό του Σπαλέτι τον άφησαν στο περιθώριο και κάπως έτσι τα επόμενα χρόνια δόθηκε δύο φορές δανεικός: πρώτα στη Φούλαμ και έπειτα στη Σαμπντόρια.

Μοντέλα, ο "αεροπλανίνο" των πάγκων!

Ακόμα και έτσι όμως, όταν ο Μοντέλα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση στις 2 Ιουλίου 2009 (στις 16 Μαΐου είχε φορέσει για τελευταία φορά τη φανέλα των "λύκων") είχε να υπερηφανεύεται για τα 102 γκολ σε 251 ματς με τα χρώματα της Ρόμα.

Γεγονός που τον τοποθετεί αυτή τη στιγμή στην τέταρτη θέση με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών για τον ιταλικό σύλλογο, πίσω μόνο από τον εμβληματικό Φραντσέσκο Τότι αλλά και τους Ρομπέρτο Προύτσο και Ροντόλφο Βολκ.

... και αυτή η -μέχρι στιγμής- προπονητική διαδρομή του

Πέρα πάντως από μία σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής, ο Βιτσέντσο Μοντέλα δείχνει εδώ και μία τριετία πως έχει όλα τα φόντα να γίνει και ένας άκρως επιτυχημένος προπονητής (κατάφερε με χαρακτηριστική άνεση να "σκοτώσει" τον παίκτη μέσα του), καθώς έχει να παρουσιάσει έργο όπου και αν δούλεψε.

Το "βάπτισμα του πυρός" για αυτόν έγινε όταν του δόθηκε το κουμάντο της ομάδας Κ15 της Ρόμα ενώ στις 21 Φεβρουαρίου του 2011 ανέλαβε χρέη υπηρεσιακού τεχνικού στην πρώτη ομάδα μετά την απομάκρυνση του Κλάουντιο Ρανιέρι από τον πάγκο.

Μοντέλα, ο "αεροπλανίνο" των πάγκων!

Το τέλος εκείνης της σεζόν βρήκε τον "Αeroplanino" να οδηγεί την ομάδα της καρδιάς του στην 6η θέση της Serie A αλλά παρότι απέσπασε άκρως κολακευτικές κριτικές δεν συνέχισε στο τιμόνι, με την τότε διοίκηση να εμπιστεύεται τον Λουίς Ενρίκε για πρώτο προπονητή.

Το εντυπωσιακό είναι πως ενώ η Ρόμα με τον Λουίς Ενρίκε παρέπαιε τη σεζόν 2001-12 (έμεινε εκτός Ευρώπης και ο Ισπανός έφυγε ως αποτυχημένος από τη Ρώμη) ο Βιτσέντσο Μοντέλα έκανε "πράματα και θάματα" στη νέα του ομάδα, την Κατάνια.

Κατάφερε να την οδηγήσει στην 11η θέση της βαθμολογίας κάνοντάς την μάλιστα να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο που θαυμάστηκε από πολλούς ενώ για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια οι "ελεφάντι" τερμάτισαν ψηλότερα στη βαθμολογία από την έτερη εκπρόσωπο της Σικελίας, την Παλέρμο.

Μοντέλα, ο "αεροπλανίνο" των πάγκων!

Η συνέχεια θυμίζει πάνω-κάτω αυτό που έγινε και ένα χρόνο νωρίτερα. Ο Μοντέλα έκανε ένα ακόμα βήμα στην καριέρα του αποδεχόμενος την πρόταση της Φιορεντίνα, με την ερχόμενη διετία να βρίσκει τους "βιόλα" να ανεβαίνουν επίπεδο και την πρώην ομάδα του, Κατάνια, να καταποντίζεται και να παίρνει το δρόμο για τη Serie B.

Ο Μοντέλα έκανε σαρωτικές αλλαγές στη Φιορεντίνα το καλοκαίρι του 2012 που μετακόμισε στην Τοσκάνη (μαζί του έφτασαν εκεί και 17 νέοι παίκτες), φτιάχνοντας όμως μία ομάδα όπως την ήθελε αυτός: στρωτό ποδόσφαιρο με καλή κυκλοφορία της μπάλας όπου το περίφημο κατενάτσιο δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό της.

Πέρα από την ωραία εικόνα που έβγαλε στο χορτάρι η ομάδα του, ο Μοντέλα δικαιώνεται και από το αποτέλεσμα: 4η στη βαθμολογία τη σεζόν 2012-13 όπου έχασε τη συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League την τελευταία αγωνιστική από τη Μίλαν, 4η και πέρυσι (παρά τις σημαντικές απουσίες των Ρόσι και Γκόμεζ για μεγάλο διάστημα λόγω σοβαρών τραυματισμών) αλλά και ταυτόχρονα φιναλίστ του Coppa Italia (ήττα με 3-1 στον τελικό από τη Νάπολι).

FIRENZE 24/08/2012- CONFERENZA STAMPA DI VINCENZO MONTELLA PER LA PARTITA  A.C.F. FIORENTINA VS UDINESE - NELLA FOTO: VINCENZO MONTELLA.
FOTO MORINI GIACOMO/INFOPHOTO
TM News - Infophoto
FIRENZE 24/08/2012- CONFERENZA STAMPA DI VINCENZO MONTELLA PER LA PARTITA A.C.F. FIORENTINA VS UDINESE - NELLA FOTO: VINCENZO MONTELLA. FOTO MORINI GIACOMO/INFOPHOTO TM News - Infophoto INFOPHOTO

Φέτος, ο Μοντέλα διανύει την τρίτη σεζόν του στη Φιορεντίνα και το σίγουρο είναι πως -με δεδομένο πως είναι μόλις 40 ετών- έχει ακόμα πολλά ακόμα να (μας) δείξει από τις προπονητικές του αρέτες.

Και το όνειρό του κάποια στιγμή δεν μπορεί να είναι άλλο από το να επιστρέψει κάποια στιγμή στο γήπεδο της Ρόμα για να συνεχίσει τις υψηλές του πτήσεις, φορώντας όμως αυτή τη φορά το κοστούμι του προπονητή...

Ο Βιτσέντσο Μοντέλα γράφει ιστορία στο Λάτσιο-Ρόμα:

Ο "αεροπλανίνο" σκοράρει δις στο πρώτο του "Derby della Capitale":

Δέκα χρόνια Μοντέλα στη Ρόμα:

TAGS SERIE A
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ