ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Μόνο ο Τεν Κάτε έχει δουλειά προπονητή από τους τεχνικούς του Άγιαξ τη νέα χιλιετία

Henk ten Cate, a coach of Ajax Amsterdam, looks on during a training session one day ahead of the 3rd qualifying round of the Champions League in Prague, on Tuesday, Aug. 28, 2007. Ajax plays Slavia Prague in a soccer match on Wednesday. (AP Photo,CTK/Michal Kamaryt) ***SLOVAKIA OUT***
Henk ten Cate, a coach of Ajax Amsterdam, looks on during a training session one day ahead of the 3rd qualifying round of the Champions League in Prague, on Tuesday, Aug. 28, 2007. Ajax plays Slavia Prague in a soccer match on Wednesday. (AP Photo,CTK/Michal Kamaryt) ***SLOVAKIA OUT*** AP PHOTO,CTK/MICHAL KAMARYT

Από το 2000 και μετά, μόνο ένας προπονητής του Άγιαξ έχει... καταφέρει να βρίσκεται σε πάγκο κάποιας ομάδας αυτήν τη στιγμή: ο Χενκ τεν Κάτε!

Μετά από την απόλυση του Μάρσελ Κάιζερ, το "Voetbal International" ανακάλυψε ένα πολύ ιδιαίτερο στατιστικό, σχετικά με τους πρώην προπονητές του Άγιαξ.

Από την αλλαγή χιλιετίας κι έπειτα, κανείς από τους τεχνικούς που κάθισαν στην άκρη του πάγκο του "Αίαντα" δεν εργάζεται αυτήν τη στιγμή ως προπονητής, με μία και μοναδική εξαίρεση, έναν προπονητή που πέρασε και από την Ελλάδα, τον Χενκ τεν Κάτε.

Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού εργάζεται στην Αλ Τζαζίρα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την ομάδα που απέκλεισε πρόσφατα η Ρεάλ για να φτάσει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου συλλόγων.

Ο Τεν Κάτε βρέθηκε στον πάγκο του Άγιαξ το 2006-2007. Νωρίτερα, το 2000-2001, ήταν ο Κο Αντριάνσε αυτός που καθόταν στον πάγκο της ομάδας, με τον έμπειρο προπονητή να αποσύρεται εδώ και μια πενταετία. Ακολούθησαν τα τέσσερα χρόνια του Ρόναλντ Κούμαν, ο οποίος απολύθηκε πρόσφατα από την Έβερτον, και το 2005-2006 με τον Ντάνι Μπλιντ στον πάγκο, ο οποίος ήταν ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ολλανδίας μέχρι τον αποκλεισμό των "οράνιε" στα προκριματικά του Μουντιάλ 2018.

Ο επόμενος μόνιμος προπονητής μετά από τον Τεν Κάτε ήταν ο Μάρκο φαν Μπάστεν το 2008-2009, ο οποίος εδώ και μερικούς μήνες ανέλαβε επικεφαλής τεχνικής ανάπτυξης της FIFA. Το 2009-2010 ανέλαβε ο Μάρτιν Γιολ, ο οποίος από το 2016 και την αποχώρησή του από την Αλ Αχλί, δεν έχει δουλέψει ξανά.

Ακολούθησε η πολύ επιτυχημένη εξαετής θητεία του Φρανκ ντε Μπουρ μέχρι το 2016, αλλά και οι καταστροφικές πορείες του στη συνέχεια σε Ίντερ και Κρίσταλ Πάλας, που τον κατέστησαν άνεργο μέσα σε λίγες εβδομάδες. Πέρυσι, ο Πέτερ Μπος οδήγησε τον Άγιαξ στον τελικό του Europa League κι έτσι το καλοκαίρι πήρε "προαγωγή" στην Ντόρτμουντ, από την οποία απολύθηκε προ εβδομάδων.

Ο διάδοχός του, ο Κάιζερ, δεν είχε καλύτερη τύχη, αφού απομακρύνθηκε λίγες ημέρες αργότερα, με τον Μίχαελ Ράιζιχερ να να αναλαμβάνει σε υπηρεσιακή βάση.

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΑΞ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2000

Μόνο ο Τεν Κάτε έχει δουλειά προπονητή από τους τεχνικούς του Άγιαξ τη νέα χιλιετία

*Το 2015-2016 ήταν βοηθός προπονητής στην εθνική Ολλανδίας

Photo credits: AP Photo,CTK/Michal Kamaryt

TAGS ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ