ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Παραμένει το "50+1" στο γερμανικό ποδόσφαιρο

Παραμένει το "50+1" στο γερμανικό ποδόσφαιρο

Οι γερμανικές ομάδες επέλεξαν να μην αλλάξει ο περιορισμός που αποτρέπει την παρουσία μεγαλομετόχων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο της χώρας, παρά την επιθυμία της Μπάγερν.

Εκπρόσωποι 36 ομάδων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου της Γερμανίας συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο "Sheraton" του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης και αποφάσισαν να μην αλλάξει ο περιορισμός του "50+1", τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας.

Αν και δεν υπήρξε ψηφοφορία μεταξύ των παραγόντων των συλλόγων που απαρτίζουν τις δύο επαγγελματικές κατηγορίες στη Γερμανία, η πλειονότητα ήταν υπέρ της παραμονής των περιορισμών.

"Είναι ένας σπουδαίος οιωνός. Υπήρξε αμφισβήτηση, αλλά βρήκαμε έναν συμβιβασμό και τα σημάδια είναι σημαντικά", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ζανκτ Πάουλι, Αντρέας Ρέτιγκ, ο οποίος έκανε και το αίτημα για τη συνεδρίαση της DFL.

Το ζήτημα βρίσκεται στην επικαιρότητα εδώ και αρκετούς μήνες, προκαλώντας αναστάτωση στους φιλάθλους, που δεν επιθυμούν να δουν τις ομάδες τους να φεύγουν από την κυριότητά τους και να καταλήξουν σε αμφιβόλου αξιοπιστίας επενδυτές.

Παρ' όλα αυτά, υπήρξαν παράγοντες που ήταν υπέρ της κατάργησης του νόμου, όπως ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Μπάγερν, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε. Αντιθέτως, ο διευθύνων σύμβουλος της Ντόρτμουντ, Χανς Γιόαχιμ Βάτσκε, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της κατάστασης ως έχει.

Ο συγκεκριμένος κανονισμός, ο οποίος δεν υπάρχει σε άλλες αθλητικές νομοθεσίες στον κόσμο, επιτρέπει σε ένα φυσικό πρόσωπο ή μία εταιρική οντότητα να γίνει μεγαλομέτοχος σε έναν επαγγελματικό σύλλογο (δηλαδή να έχει τουλάχιστον το 50% + 1 μετοχή του συνολικού πακέτου) μόνο αν για 20 χρόνια προωθεί "διαρκώς" και "σημαντικά" τα συμφέροντα του συλλόγου.

Ο πρόεδρος του Ανόβερου από το 1997, Μάρτιν Κιντ, είχε καταθέσει πρόταση εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του συλλόγου στην αρχή της σεζόν, στην προσπάθειά του να καταργήσει τον συγκεκριμένο κανονισμό, ωστόσο η λίγκα απέρριψε την πρόταση επειδή έκρινε ότι δεν είχε χρηματοδοτήσει επαρκώς όλο αυτό το διάστημα τον σύλλογο.

Photo credits: AP Photo/Martin Meissner

TAGS ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ