ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας

Ο πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, παραιτήθηκε τη Δευτέρα στη σκιά του σκανδάλου δωροδοκίας για την ανάθεση της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2006.

Το φερόμενο σκάνδαλο της δωροδοκίας της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας προς τη FIFA, με σκοπό την ανάθεση του Μουντιάλ 2006 στη χώρα, έφερε και την παραίτηση του προέδρου αυτής, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ τη Δευτέρα.

"Αντιλήφθηκα ότι έφθασε η ώρα να αναλάβω την πολιτική ευθύνη. Ήμουν εκεί (από διάφορα πόστα) από την πρώτη ημέρα της υποψηφιότητας για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δούλεψα κατά τη διάρκεια των χρόνων με τρόπο καθαρό, αξιοπρεπή και σωστό.

Στους τομείς που μου ανατέθηκαν, το μάρκετινγκ, τα media, τις διαπιστεύσεις και την οργάνωση, μπορώ να πω με πλήρη συναίσθηση ότι δεν έχω τίποτα που μπορεί κάποιος να μου προσάψει", υποστήριξε ο 64χρονος πρώην, πλέον, πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Γερμανίας μέσω γραπτής ανακοίνωσης.

Η γερμανική αστυνομία είχε κάνει έφοδο στα γραφεία της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου αλλά και στο σπίτι του προέδρου της, Βολφγκανγκ Νίρσμπαχ, στις 3 του μηνός μετά τις κατηγορίες δωροδοκίας για τη διοργάνωση του Μουντιάλ το 2006.

Το SPIEGEL προχώρησε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στην αποκάλυψη ότι η ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στη χώρα, μπορεί να συνδέεται με δυσδιάκριτες συναλλαγές, οι οποίες ήταν εις γνώση του Φραντς Μπεκενμπάουερ αλλά και του Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ οι οποίοι τότε ηγούνταν της επιτροπής διεκδίκησης (πρόεδρος κι αντιπρόεδρος αντίστοιχα), υπό τη μορφή δωροδοκιών.

Ο πρώην CEO αθλητικής εταιρίας χορηγού της εθνικής Γερμανίας, Ρομπέρ Λουίς Ντρεϊφίς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2009, φέρεται να δάνεισε στην επιτροπή ποσό ανώτερο του προβλεπομένου. Συγκεκριμένα αυτό των 6.700.000 ευρώ, το οποίο αποσκοπούσε (σύμφωνα με το SPIEGEL) στην πληρωμή - δωροδοκία με σκοπό την εξαγορά ψήφων.

Το "κάλυμμα" αυτή της πληρωμής ήταν διεξαγωγή Gala από τη FIFA στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, η οποία ανεκλήθη μετά από λίγο καιρό. Η διαδρομή που ακολούθησε το ποσό ήταν από τραπεζικό λογαριασμό της FIFA στη Γενεύη, σε άλλον στη Ζυρίχη ο οποίος ανήκε στον Ρομπέρ Λουίς Ντρεϊφίς. Ουσιαστικά τα χρήματα επέστρεψαν στην τσέπη του, ωστόσο η διαδρομή που ακολούθησαν ήταν σκιώδης. Το γερμανικό περιοδικό καθιστά σαφές ότι το δάνειο δεν αποτυπώθηκε ποτέ στον κατατεθέντα προϋπολογισμό είτε της Επιτροπής Διεκδίκησης, είτε της Οργανωτικής Επιτροπής (η δεύτερη όταν η διοργάνωση ανετέθη κι επίσημα στη Γερμανία).

Σύμφωνα με το SPIEGEL το ποσό χρησιμοποιήθηκε για την εξαγορά ψήφων τεσσάρων Ασιατών, από την 24μελή Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Ιουλίου του 2000 ήταν 12-11 (απείχε ο Ντέμπσεϊ από τη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα υποστήριζε τη Νότιο Αφρική μετά τον αποκλεισμό της Αγγλίας) υπέρ της Γερμανίας επί της Νοτίου Αφρικής το εν λόγω ρεπορτάζ του γερμανικού Τύπου αποκτά βαρύνουσα σημασία.

TAGS ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ