ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ντόρτμουντ: Ομάδα που αρέσει, δεν αλλάζει!

Ντόρτμουντ: Ομάδα που αρέσει, δεν αλλάζει!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν... στο "Signal Iduna Park". Ο Γιούργκεν Κλοπ έφυγε μετά από 7 χρόνια θαυμαστής πορείας όμως η Ντόρτμουντ εντυπωσιάζει και με τον Τόμας Τούχελ στο τιμόνι της. Το Sport24.gr παρουσιάζει τη νέα εποχή στην οποία έχουν μπει ήδη οι Βεστφαλοί.

Το καλοκαίρι του 2013 ο Μάριο Γκέτσε άφησε τη Μπορούσια Ντόρτμουντ για χάρη της Μπάγερν Μονάχου, έναν χρόνο αργότερα ακολούθησε την ίδια διαδρομή ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι ενώ πριν μερικούς μήνες οι οπαδοί της "BVB" ήπιαν ακόμα πιο πικρό ποτήρι με την απόφαση του Γιούργκεν Κλοπ να πει το δικό του "αντίο".

Σε αντίθεση με τους δύο ποδοσφαιριστές ο 47χρονος τεχνικός δεν έκανε το "θανάσιμο αμάρτημα" να πάει στην "αχώνευτη" για τους Βεστφαλούς Μπάγερν Μονάχου όμως η στεχοχώρια των οπαδών της Ντόρτμουντ ήταν ασυγκρίτως μεγαλύτερη καθώς δεν έφευγε απλά ένα κομμάτι του όμορφου ποδοσφαιρικού πίνακα που απολάμβαναν από το 2008 και έπειτα αλλά ο άνθρωπος που τον δημιούργησε.

Όπως και στη Μάιντς που έμεινε επτά ακριβώς χρόνια στον πάγκο (2001-08) έτσι και στη Ντόρτμουντ ο Κλοπ αισθάνθηκε την ανάγκη να αποχωρήσει, θεωρώντας πως μετά από 2 σερί πρωταθλήματα (2011, 2012), 1 Κύπελλο (με τον ιστορικό θρίαμβο με 5-2 επί της Μπάγερν το 2012) αλλά και ποιοτικό και θεαματικό ποδόσφαιρο που είχε προσφέρει απλόχερα στους φίλους της ομάδας δεν είχε κάτι παραπάνω να δώσει.

Ντόρτμουντ: Ομάδα που αρέσει, δεν αλλάζει!
© GETTY IMAGES

Ήταν άλλωσε ξεκάθαρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 15 Απριλίου: "Κανείς δεν χρειάζεται να είναι ευγνώμων σε μένα. Και οι δύο πλευρές επένδυσαν πολλά σε αυτή τη συνεργασία και πήραν πολλα πίσω.

Επέλεξα αυτή τη στιγμή να το ανακοινώσω επειδή στα τελευταία χρόνια κάποιες αποφάσεις παικτών πάρθηκαν τελευταία στιγμή και αιφνιδίαζαν το σύλλογο.

Πραγματικά πιστεύω πως είναι η σωστή απόφαση. Αυτός ο σύλλογος αξίζει να προπονείται από έναν 100% σωστό προπονητή.

Πάντα έλεγα πως θα το πω όταν δεν θα είμαι ο τέλειος προπονητής για αυτή την ομάδα. Δεν αισθάνομαι την ομάδα ως ένα βάρος στους ώμους μου αλλά εκτιμώ ότι η ομάδα χρειάζεται μία αλλαγή".

Τέσσερις ημέρες αργότερα η Ντόρτμουντ ανακοίνωσε πως διάδοχός του Κλοπ στην τεχνική ηγεσία θα αναλάμβανε (από την 1η Ιουλίου) ο Τόμας Τούχελ, με τον επί μία πενταετία τεχνικό (2009-2014) της Μάιντς να παρουσιάζεται επίσημα στις αρχές Ιουνίου και να δίνει νωρίς το στίγμα του μέσω των... προγραμματικών του δηλώσεων.

Ντόρτμουντ: Ομάδα που αρέσει, δεν αλλάζει!

"Ο Γιούργκεν Κλοπ έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά τα τελευταία επτά χρόνια, ήταν κάτι παραπάνω από ένας προπονητής εδώ. Είναι πραγματική τύχη για μένα είναι πως η Ντόρτμουντ έχει πλάσει το δικό της προσωπικό στιλ τα τελευταία χρόνια.

Τώρα θέλουμε να γράψουμε το δικό μας κεφάλαιο και θα κάνουμε τα πάντα για να το καταφέρουμε. Θέλω μία ατμόσφαιρα που να τη χαρακτηρίζει ο ζήλος και η έλλειψη εγωισμού και η επιθυμία μου είναι να κυριαρχούμε στα παιχνίδια μας".

Η Ντόρτμουντ έδωσε μάλιστα μάχη για να "καπαρώσει" τον Τούχελ, με τον 42χρονο Γερμανό να θεωρείται από πολλούς ως ο φυσικός διάδοχος του Πεπ Γουαρδιόλα στη Μπάγερν Μονάχου καθώς μοιράζονται πάνω-κάτω την ίδια ποδοσφαιρική φιλοσοφία και να εκτιμάται πως οι Βαυαροί θα έτρεχαν να τον "κλείσουν" για την ομάδα U-23 προκειμένου να μην τον έπαιρνε άλλος σύλλογος.

Το Αμβούργο και η Στουτγκάρδη ήταν δύο από τις πολλές ακόμα ομάδες που επιχείρησαν να τον προσεγγίσουν, όμως η Ντόρτμουντ πρόλαβε τους πάντες καθώς έκανε κίνηση από τον Απρίλιο (ένας από τους λόγους που είχε ανακοινώσει νωρίς το αντίο του ο Κλοπ ήταν ακριβώς για να δώσει χρόνο στους Βεστφαλούς να βρουν γρήγορα τον καταλληλότερο για διάδοχό του) και έτσι ο Τούχελ έγινε κάτοικος Βεστφαλίας.

Ντόρτμουντ: Ομάδα που αρέσει, δεν αλλάζει!
© BORUSSIA DORTMUND/GETTY IMAGES

Φρόντισε μάλιστα πολύ γρήγορα να γίνει αγαπητός στο φανατικό και άκρως απαιτητικό κοινό της Ντόρτμουντ, με την ομάδα του να παίζει με το... καλημέρα ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και κατοχής χωρίς η μπάλα να σηκώνεται πολύ από το χορτάρι (σχολής Γουαρδιόλα γαρ) και συνδυάζοντάς το με το έντονο πρέσινγκ στον αντίπαλο (χαρακτηριστικό γνώρισμα των κιτρινόμαυρων επί ημερών Κλοπ) να φέρνει θεαματικά αποτελέσματα.

Η πρεμιέρα της Bundesliga βρήκε τη "νέα Ντόρτμουντ" να κανει φύλλο και φτερό τη Γκλάντμπαχ νικώντας την με 4-0, τη 2η αγωνιστική φιλοδώρησε με το ίδιο σκορ εκτός έδρας τη νεοφώτιστη Ίνγκολσταντ, την 3η αγωνιστική έριξε "τριάρα" στη Χέρτα (3-1), την 4η πέρασε σαν οδοστρωτήρας από την έδρα του Αννόβερο (4-2) και την 5η διέλυσε με 3-0 τη Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Αν συνυπολογιστούν τα πέντε ευρωπαϊκά ματς (δύο για τα προκριματικά του Europa League, δύο για τα πλέι οφ της διοργάνωσης και ένα για τη φάση των ομίλων) που έχει δώσει από το ξεκίνημα της σεζόν και το ένα για το Κύπελλο Γερμανίας, η Ντόρτμουντ πανηγύρισε ένα απίστευτο "11 στα 11" σε όλες τις διοργανώσεις, με μοναδική "παραφωνία" στην εκπληκτική εκκίνηση του Τόμας Τούχελ να είναι οι δύο κολλητές ισοπαλίες που έφερε με τις Χόφενχαϊμ (1-1) και Ντάρμσταντ (2-2) για την 6η και την 7η αγωνιστική της Bundesliga αντίστοιχα.

Ντόρτμουντ: Ομάδα που αρέσει, δεν αλλάζει!

Οι δύο αυτές ισοπαλίες έφεραν τη Ντόρτμουντ στο -4 από την κορυφή και τη Μπάγερν Μονάχου, την οποία αντιμετωπίζει την Κυριακή στην "Allianz Arena" στο αποκαλούμενο "Der Klasikker", ωστόσο ουδείς θα πρέπει να παραβλέψει το γεγονός πως αν και βρίσκει απέναντί της σχεδόν πάντα κλειστές άμυνες έχει ήδη πετύχει 23 γκολ στο πρωτάθλημα!

Παράλληλα παραμένει αήττητη σε 13 ματς που έχει βρεθεί στον πάγκο της ο Τόμας Τούχελ ενώ δεν υπάρχει ματς από τότε που πήρε τη σκυτάλη από τον Γιούργκεν Κλοπ που η φιναλίστ του τελικού του Champions League του 2013 να μην έχει πετύχει τουλάχιστον ένα τέρμα!

Αναμφίβολα το "Α και το Ω" όσον αφορά στην εξαιρετική επιθετική της συγκομιδή δεν είναι άλλος από τον Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ. Ο επιθετικός από τη Γκαμπόν έχει ήδη πετύχει 9 γκολ στις πρώτες επτά αγωνιστικές (μέσα σε 597 λεπτά) και είναι δεύτερος στον πίνακα των σκόρερ πίσω από "σεληνιασμένο" Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι που μετράει 10, ενώ είναι πλέον ο μοναδικός στην ιστορία της Bundesliga που έχει βρει το δρόμο προς τα δίχτυα σε κάθε ένα από τα επτά πρώτα ματς πρωταθλήματος!

Ντόρτμουντ: Ομάδα που αρέσει, δεν αλλάζει!

Ο 26χρονος φορ, ο οποίος αποτελεί έναν από τους ταχύτερους επιθετικούς στον κόσμο, δείχνει ικανός να κερδίσει το στοίχημα με τα 20 γκολ στο πρωτάθλημα που είχε βάλει με τον προπονητή του (πρόπερσι σταμάτησε στα 13 και πέρυσι στα 16), ενώ μαζί με εκείνον αισθητά βελτιωμένοι σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν εμφανίζονται οι Μχιταριάν και Καγκάουα, γεγονός που έχει επιτρέψει στη Ντόρτμουντ να είναι ξανά ανταγωνιστική.

Όσο για τους παίκτες στους οποίους φαίνεται να "ποντάρει" περισσότερο ο Τόμας Τούχελ σε αυτούς τους πρώτους του μήνες στο "Signal Iduna Park" δουλεύοντας συνήθως πάνω σε σύστημα 4-2-3-1; Κάτω από την εστία ο νεοαποκτηθείς από τη Φράιμπουργκ, Ρόμαν Μπούρκι, έχει πάρει τα γάντια του βασικού από τον Βάιντερφελερ, ο Ματς Χούμελς με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο είναι το ακλόνητο δίδυμο στο κέντρο της άμυνας, ενώ ο Γκίντερ έχει αναλάβει το δεξί άκρο της άμυνας (αρκετές φορές προωθείται που βγαίνει πιο μπροστά και από τον Καγκάουα) και ο Σμέλτσερ το αριστερό.

Ντόρτμουντ: Ομάδα που αρέσει, δεν αλλάζει!

Στο χώρο του κέντρου "κάνουν κουμάντο" ο Γκιουντογκάν και ο μόλις 20 ετών Βάιγκλ που αποκτήθηκε από τη Μόναχο 1860 και έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις ενώ πίσω από τον Ομπαμεγιάνγκ βρίσκουν συνήθως χώρο δράσης οι Μχιταριάν, Καγκάουα και Ρόις. Φυσικά η Ντόρτμουντ διαθέτει και βάθος όσον αφορά στο ρόστερ, με τους Σούμποτιτς, Ρούμπεν Κάστρο, Γιανουζάι, Χόφμαν και Άντριάν Ράμος να είναι επιλογές πρώτης γραμμής για την στελέχωση της ενδεκάδας.

"H BVB είχε σπουδαία ομάδα πριν καν έρθει ο Τόμας Τούχελ. Δεν τους έλειπε ποτέ η ποιότητα και ο τρόπος με τον οποίο παίζουν ποδόσφαιρο τώρα είναι μία ένδειξη πως ίσως να παλέψουν για τον τίτλο μέχρι τέλους", τονίζει χαρακτηριστικά για την πρώην ομάδα του ο νυν άσος της Μπάγερν, Μάριο Γκέτσε.

Ντόρτμουντ: Ομάδα που αρέσει, δεν αλλάζει!

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο Τόμας Τούχελ έχει μία μεγάλη πρόκληση μπροστά του στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο της Ντόρτμουντ καθώς εκτός από το να κοντράρει τον ποδοσφαιρικό κολοσσό που ακούει στο όνομα Μπάγερν εντός των συνόρων, θα διεκδικήσει να φτάσει τους Βεστφαλούς πολύ ψηλά στο Europa League.

Απόψε το βράδυ οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν τον ΠΑΟΚ στην κατάμεστη Τούμπα και ο Τούχελ δεν υπολογίζει πέντε βασικά στελέχη του που έμειναν στη Γερμανία για να ξεκουραστούν ενόψει Μπάγερν: τους Ομπαμεγιάνγκ, Χούμελς, Παπασταθόπουλο, Καγκάουα και Γκιουντογκάν! Ακόμα και έτσι όμως η φιλοσοφία τους δεν αλλάζει, με τη νίκη και το καλό και θελκτικό ποδόσφαιρο να είναι πάντα ζητούμενα.

Είπαμε, ο Γιούργκεν Κλοπ αποχαιρέτησε το σύλλογο αλλά ο Τόμας Τούχελ δεν προδίδει τις αρχές του προκατόχου του, το μόνο που θέλει είναι να τις κρατήσει, να προσθέσει τις δικές του προπονητικές πινελιές και να κάνει τη Ντόρτμουντ να φαίνεται ακόμα πιο ωραία στο φίλαθλο μάτι.

Η Ντόρτμουντ στις επτά πρώτες αγωνιστικές της Bundesliga

Ντόρτμουντ - Γκλάντμπαχ 4-0

Ίνγκοσταλντ - Ντόρτμουντ 0-4

Ντόρτμουντ - Χέρτα 3-1

Αννόβερο - Ντόρτμουντ 2-4

Ντόρτμουντ - Λεβερκούζεν 3-0

Χόφενχαϊμ - Ντόρτμουντ 1-1

Ντόρτμουντ - Ντάρμσταντ 2-2

Η Ντόρτμουντ στο φετινό Europa League

Βόλφσμπεργκερ - Ντόρτμουντ 0-1

Ντόρτμουντ - Βόλφσμπεργκερ 5-0

Οντ Γκρένλαντ - Ντόρτμουντ 3-4

Ντόρτμουντ - Οντ Γκρένλαντ 7-2

Ντόρτμουντ - Κρασνοντάρ 2-1

TAGS ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ