ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ιβάν Κλάσνιτς: Ο "δολοφόνος" που πρέπει να νικήσει τον θάνατο για τρίτη φορά

Ιβάν Κλάσνιτς: Ο "δολοφόνος" που πρέπει να νικήσει τον θάνατο για τρίτη φορά
Κλάσνιτς

Ο Ιβάν Κλάσνιτς δεν είναι ο ποδοσφαιριστής με τα 150 γκολ καριέρας, αλλά ο βετεράνος επιθετικός που ψάχνει το τρίτο γκολ της ζωής του, την τρίτη μεταμόσχευση νεφρού, η οποία αποτελεί την τελευταία ελπίδα για να ζήσει...

Τρεις φορές την εβδομάδα περνάει το κατώφλι νοσοκομείου στο Αμβούργο και υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση. Μία διαδικασία που διαρκεί πέντε ώρες κάθε φορά, μία διαδικασία που είναι απαραίτητη για να επιβιώσει.

Ο Ιβάν Κλάσνιτς απέχει πολύ από εκείνον τον ακατάβλητο ποδοσφαιριστή, που απέκτησε το παρατσούκλι "δολοφόνος" λόγω της εκτελεστικής δεινότητάς του και που μαζί με τον Μίροσλαβ Κλόζε και τον Άγγελο Χαριστέα είχαν σχηματίσει μία ακαταμάχητη γραμμή κρούσης για λογαριασμό της Βέρντερ, οδηγώντας στη Βρέμη το νταμπλ του 2004.

Σε ηλικία 36 ετών, ο βετεράνος Κροάτης χρειάζεται ιατρική βοήθεια για να αγωνιστεί όχι για κάποιο "τρίποντο" ή πρόκριση, αλλά για την ίδια τη ζωή.

Δύο μεταμοσχεύσεις σε δύο μήνες

Τα νεφρά τον πρόδωσαν πάλι, για τρίτη φορά στην πολύπαθη πορεία του. Όπως τότε, τον Σεπτέμβριο 2005, όταν είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για μία επέμβαση σκωληκοειδίτιδας, μία επέμβαση ρουτίνας. Οι ιατρικές εξετάσεις αποκάλυψαν μία σπάνια πάθηση των νεφρών. Οι γιατροί τον καθησύχασαν με ένα κοκτέιλ φαρμάκων που θα του επέτρεπε να συνεχίσει να παίζει μπάλα στο υψηλότερο επίπεδο. Φευ...

Λίγους μήνες αργότερα έπαιρνε λεπτά συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο που γινόταν στη χώρα όπου είδε το πρώτο φως της ημέρας, τη Γερμανία. Η επίδραση της πάθησης ήταν εμφανής και τα φάρμακα δεν αρκούσαν πλέον. Ολοένα και πιο αργός, ολοένα και πιο αντιμετωπίσιμος από τους αμυντικούς. Όχι, όπως η ασθένειά του...

Ιβάν Κλάσνιτς: Ο "δολοφόνος" που πρέπει να νικήσει τον θάνατο για τρίτη φορά
Κλάσνιτς-Βέρντερ

Η εντολή του γιατρού έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Μεταμόσχευση. Ο Κλάσνιτς είχε τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ αναμονής για ξένο μόσχευμα μετά από κάποιον θάνατο δωρητή οργάνων ή να δεχθεί άμεσα δώρο ζωής από την οικογένειά του. "Πιστεύω ότι συνέβη για έναν λόγο. Ο Θεός μου έδωσε μία πρόκληση, αλλά και τα εργαλεία να την ξεπεράσω", δήλωνε ο φορ της Βέρντερ, πριν προβεί στην πολύπλοκη επέμβαση με δότρια τη μητέρα του, Σίμα.

Η τύχη δεν ήταν με το μέρος του Κλάσνιτς. Σε περίπτωση μεταμόσχευσης από συγγενή πρώτου βαθμού με ομάδα αίματος και κάποιες άλλες παραμέτρους να ταιριάζουν, το ποσοστό της επιτυχίας ανέρχεται στο 90%. Εκείνος ανήκε στο 10%... Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2007 και πέντε ημέρες αργότερα, στα 26α γενέθλιά του, οι γιατροί τον ενημέρωσαν ότι ο οργανισμός απέβαλε το νεφρό της μητέρας του.

Δεν έχασε την πίστη του ούτε τη στήριξη από την οικογένεια. Επόμενος δότης ο πατέρας του, με τη διαδικασία να πραγματοποιείται ένα πρωινό στις 13 Μαρτίου του ίδιου έτους. "Έπαιρνα τέσσερα ή πέντε, μερικές φορές ακόμα κι έξι χάπια την ημέρα για να μην απορρίψει το σώμα μου το νεφρό. Δεν υπήρξαν παρενέργειες", δήλωνε εκείνη την περίοδο ο Κροάτης.

Ιβάν Κλάσνιτς: Ο "δολοφόνος" που πρέπει να νικήσει τον θάνατο για τρίτη φορά
Κλάσνιτς-Χαριστέας-Βέρντερ 2004 GETTY IMAGES

Η επιστροφή στο ποδόσφαιρο κράτησε έξι χρόνια

Στις 20 Ιουνίου του 2007, μάλιστα, φόρεσε για πρώτη φορά μετά από περίπου έξι μήνες ποδοσφαιρικά ποδοσφαιρικά παπούτσια και έκανε την πρώτη ατομική προπόνηση. Λίγο αργότερα, υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τη Βέρντερ, έστω κι αν ουδείς είχε τις ίδιες απαιτήσεις με το πρόσφατο παρελθόν.

Στις 24 Νοεμβρίου έρχεται η επάνοδός του, παίζοντας για 64 λεπτά κόντρα στην Κότμπους. Στις 15 Δεκεμβρίου σημείωσε τα δύο πρώτα τέρματά του μετά από την περιπέτεια, ενώ μοίρασε και μία ασίστ στη νίκη 5-2 επί της Λεβερκούζεν. Τον Μάρτιο του 2008 επέστρεψε στην εθνική Κροατίας και λίγους μήνες αργότερα σκόραρε κόντρα σε Πολωνία και Τουρκία στο Euro 2008.

Έχοντας υποβάλει μήνυση στους γιατρούς της Βέρντερ, το ίδιο καλοκαίρι πήρε μεταγραφή στη Ναντ, η οποία στο τέλος του 2008-2009 υποβιβάστηκε στη Ligue 2. Η νέα χρονιά τον βρήκε στην Μπόλτον, όπου πέρασε τρεις σεζόν, σημειώνοντας 20 γκολ σε 77 αναμετρήσεις στην Premier League. Ο νέος υποβιβασμός τον βρήκε να υπογράφει μονοετές συμβόλαιο στη Μάιντς, ωστόσο μετά από μόλις τρεις αγώνες και ένα γκολ, το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε...

Αποχώρησε από το ποδόσφαιρο και αφοσιώθηκε στη δράση του ιδρύματος "Stiftung Löwenherz" για παιδιά με σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες, που είχε ανοίξει κοντά στη Βρέμη μαζί με τη σύζυγό του, Πατρίτσια.

Ιβάν Κλάσνιτς: Ο "δολοφόνος" που πρέπει να νικήσει τον θάνατο για τρίτη φορά
Κλάσνιτς-Βέρντερ

"Κοιτούσα τους γιατρούς να κουνούν το κεφάλι τους"

Η πορεία του τα τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολη. Τον Οκτώβριο του 2010 κατηγορήθηκε για βιασμό από μία 17χρονη, ωστόσο στο δικαστήριο οι κατηγορίες κατέπεσαν, αφού η νεαρή παραδέχθηκε ότι απλά αισθανόταν απόρριψη από τον ποδοσφαιριστή. Στο τέλος του 2011 πήρε διαζύγιο, έχοντας μία κόρη 5 ετών με την Πατρίτσια. Τα χειρότερα νέα, όμως, ήρθαν το 2015...

Μία τυπική επίσκεψη στον γιατρό δεν είχε την ευχάριστη κατάληξη που προσδοκούσε. "Οι γιατροί μου είπαν από την αρχή ότι το καινούργιο νεφρό μου δεν θα με κρατήσει στη ζωή. Η στιγμή που οι γιατροί κουνούσαν το κεφάλι τους όταν έβλεπαν τις τιμές των εξετάσεων ήταν πολύ άσχημη", δήλωσε τη Δευτέρα στη " Bild", η οποία τον ακολούθησε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Αμβούργου για μία από τις αιμοκαθάρσεις του.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι το νεφρό του πατέρα του είχε σταματήσει να λειτουργεί. Χρειάζεται τρίτη μεταμόσχευση, αλλά πλέον δεν μπορεί να υπολογίζει στους κοντινούς συγγενείς του και συγκεκριμένα στον αδερφό του Γιόζιπ, που είχε προσφερθεί και πριν από μία δεκαετία να γίνει δότης νεφρού.

Μετά από δύο αποβολές μοσχευμάτων από συγγενείς πρώτου βαθμού, το σώμα του έχει μάθει να αναγνωρίζει τα όργανα με παρεμφερές DNA και έχει αναπτύξει αντισώματα, τα οποία θα καταδίκαζαν με αποτυχία οποιαδήποτε τρίτη απόπειρα.

Ιβάν Κλάσνιτς: Ο "δολοφόνος" που πρέπει να νικήσει τον θάνατο για τρίτη φορά

Αναμονή ακόμα και επτά χρόνια

Στη Γερμανία, οι δωρεές οργάνων ζώντων επιτρέπονται μόνο από συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού, δηλαδή από γονείς και αδέρφια, ή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εάν πρόκειται για περιπτώσεις χωρίς τέτοια συγγένεια.

Ως εκ τούτου, ο Κλάσνιτς πλέον περιμένει τον θάνατο κάποιου δωρητή οργάνων, ο οποίος να διαθέτει συμβατό μόσχευμα. Δεν αρκεί αυτό, όμως, αφού η λίστα με τους εν αναμονή λήπτες νεφρών στη Γερμανία αριθμεί περίπου 8.000 άτομα, σύμφωνα με τον Γερμανικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, με συνέπεια ο μέσος χρόνος αναμονής να υπολογίζεται σε 6-7 χρόνια.

"Βρίσκομαι στο Αμβούργο με την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Μπορώ να εγγραφώ για δωρεά οργάνου μόνο σε μία χώρα. Είναι μία απόφαση που τη βρίσκω πολύ δύσκολη", εξομολογείται ο Κλάσνιτς, ο οποίος θα πρέπει να συνεχίσει να επισκέπτεται κάθε τρεις ημέρες το πανεπιστημιακό νοσοκομείο και να μην λαμβάνει πάνω από 1,5 λίτρο νερό ημερησίως, εάν θέλει να συνεχίσει να βλέπει την κόρη του να μεγαλώνει...

TAGS ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ