ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Σάλκε έκανε την επιστροφή της χρονιάς κόντρα στην Ντορτμουντ

Schalke's Guido Burgstaller, center, holds the ball after he scored his side's first goal during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and FC Schalke 04 in Dortmund, Germany, Saturday, Nov. 25, 2017. (AP Photo/Martin Meissner)
Schalke's Guido Burgstaller, center, holds the ball after he scored his side's first goal during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and FC Schalke 04 in Dortmund, Germany, Saturday, Nov. 25, 2017. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Η Ντόρτμουντ προηγήθηκε με 4-0 στο ντέρμπι αλλά βιάστηκε να πανηγυρίσει, αφού η Σάλκε είπε την τελευταία κουβέντα με τέσσερα γκολ στο 2ο ημίχρονο, παίρνοντας μία ιστορική ισοπαλία.

Ένα ιστορικό Revierderby προσέφεραν Ντόρτμουντ και Σάλκε, αφού στα πρώτα 25 λεπτά οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τέσσερα γκολ και τελικά δεν νίκησαν! Το τελικό 4-4 με γκολ στο 94' ήταν αναπόφευκτο μετά από το... σβήσιμο των μηχανών της Μπορούσια, η οποία εξακολουθεί να αγνοεί νίκη επί αντιπάλου πρώτης κατηγορίας εδώ και δύο μήνες, παραμένοντας τρεις βαθμούς πίσω από τη συμπολίτισσά της.

Η φόρμα ήταν με την ομάδα του 31χρονου Ντόμινικ Τεντέσκο, ωστόσο ο Πέτερ Μπος, σε ένα ματς κριτήριο για το μέλλον του, αποφάσισε να "καθρεφτίσει" το 3-4-3 των φιλοξενουμένων και δικαιώθηκε. Στο 12' ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ έφτασε τα 96 γκολ στην Bundesliga κι έφτασε τον Τόνι Γέμποα στην κορυφή των Αφρικανών σκόρερ της κατηγορίας, ενώ έξι λεπτά αργότερα, ο Μπενζαμέν Σταμπουλί σημείωσε αυτογκόλ. Στο 20', ο Ομπαμεγιάνγκ έβγαλε σέντρα από δεξιά και ο Μάριο Γκέτσε με κεφαλιά αύξησε τον δείκτη του σκορ, ενώ στο 25' με βολέ ο Ραφαέλ Γκερέιρο έκανε το 4-0.

Dortmund`s players celebrate their side`s 4th goal scored by Raphael Guerreiro during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and FC Schalke 04 in Dortmund, Germany, Saturday, Nov. 25, 2017. (AP Photo/Martin Meissner)
Dortmund`s players celebrate their side`s 4th goal scored by Raphael Guerreiro during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and FC Schalke 04 in Dortmund, Germany, Saturday, Nov. 25, 2017. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Ο Ράλφ Φάρμαν μάταια ούρλιαζε στους αμυντικούς του, που δεν μπορούσαν να περιορίσουν με τίποτα τους παίκτες της Ντόρτμουντ, ενώ ο Τεντέσκο, στο πρώτο ντέρμπι της καριέρας του, αναγκάστηκε να κάνει διπλή αλλαγή μόλις στο 33' για να αποσύρει τον Φράνκο ντι Σάντο και τον Γουέστον Μακένι και με του Λέον Γκορέτσκα και Αμίν Χαρίτ να αποκτήσει μεγαλύτερη κάλυψη και ορθολογισμό.

Στο 55ο λεπτό, μάλιστα, ο Ομπαμεγιάνγκ έχασε τεράστια ευκαιρία για το 5-0 και από εκεί και πέρα ήρθε η κατάρρευση για τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο και τους συμπαίκτες του. Μέσα σε τέσσερα λεπτά, οι Γκουίντο Μπούργκσταλερ και Χαρίτ είχαν μειώσει σε 4-2, ενώ στο 72' ο Ομπαμεγιάνγκ δέχθηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε.

Εάν κάποια ομάδα θα έφτανε στο επόμενο γκολ, αυτή ήταν η ομάδα του Γκελζενκίρχεν, η οποία είχε δοκάρι, είχε ακυρωθέν τέρμα μετά από χρήση VAR και στο 86' είχε τον Ντάνιελ Καλιτζιούρι να βάζει φωτιά στη Βεστφαλία. Το 4-3 έμοιαζε με... σκαλοπάτι για την ισοφάριση, αφού η Ντόρτμουντ ήταν φοβισμένη και δεν μπορούσε να βγει από το γήπεδό της. Η Σάλκε την "τιμώρησε" οριστικά στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Νάλντο με κεφαλιά ισοφάρισε σε 4-4 και υπέγραψε μία ιστορική επιστροφή.

Το τελευταίο σφύριγμα της αναμέτρηση βρήκε τον Φάρμαν να προσβάλει το "Κίτρινο Τείχος" και τον Νουρί Σαχίν να του ορμάει για εξηγήσεις, προτού γενικευθεί για λίγα δευτερόλεπτα η σύρραξη.

Η Σάλκε έκανε την επιστροφή της χρονιάς κόντρα στην Ντορτμουντ

Η Λειψία παραμένει η μοναδική ομάδα που κυνηγάει την Μπάγερν, έστω κι αν δυσκολεύτηκε αρκετά απέναντι στη Βέρντερ. Μετά από ένα ημίχρονο κυριαρχίας και το γκολ του Ναμπί Κεϊτά, η ομάδα του Ράφαελ Χάζενχουτλ έριξε τον ρυθμό στο 2ο μέρος, πιθανόν και από την κόπωση από τη μεγάλη νίκη μέσα στο Μονακό μεσοβδόμαδα. Ο Μπερνάρντο στο τέλος έκανε το 2-0 με το οποίο προσπέρασε τη Σάλκε κι έφτασε στους τρεις βαθμούς από την κορυφή.

Η Σάλκε έκανε την επιστροφή της χρονιάς κόντρα στην Ντορτμουντ

Με τον Παναγιώτη Ρέτσο να επιστρέφει στο βασικό σχήμα μετά από έναν μήνα και να αγωνίζεται αριστερά σε τριάδα στόπερ εξαιτίας της τιμωρίας του Γουέντελ, η Λεβερκούζεν επικράτησε 1-0 μέσα στην Φρανκφούρτη της Άιντραχτ και την προσπέρασε στη βαθμολογία. Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί 64 φορές στη Bundesliga και κανένα παιχνίδι δεν έληξε ισόπαλο δίχως σκορ και ούτε αυτό το παιχνίδι έδειχνε ότι θα σπάσει το σερί. Ο Λούκας Αλάριο είχε δύο δοκάρια μέσα σε τρία λεπτά στο 1ο ημίχρονο, ενώ ο Λούκας Χραντέτσκι έκανε σωτήρια επέμβαση στον Κέβιν Φόλαντ. Η μόνιμη πηγή γκολ της Λεβερκούζεν, όμως, βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα στο 2ο ημίχρονο, δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του Χάικο Χέρλιχ.

Οι συνθέσεις

ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ: Βάιντενφελερ, Τοπράκ, Παπασταθόπουλος, Σμέλτσερ, Πούλισιτς, Βάιγκλ, Σαχίν, Γκερέιρο (83' Ζαγκαντού), Γιαρμόλενκο (68' Μπάρτρα), Ομπαμεγιάνγκ, Γκέτσε (78' Κάστρο)

ΣΑΛΚΕ: Φάρμαν, Σταμπουλί, Νάλντο, Κέρερ (46' Νάστασιτς), Καλιτζιούρι, Μακένι (33' Χαρίτ), Μέγερ, Οτσίπκα, Ντι Σάντο (33' Γκορέτσκα), Μπούργκσταλερ, Κονοπλιάνκα

* κόκκινη 72' Ομπαμεγιάνγκ

ΛΕΙΨΙΑ: Γκουλάτσι, Κλόστερμαν, Όρμπαν, Ουπαμεκανό, Χάλστενμπεργκ (46' Μπερνάρντο), Καπλ, Κεϊτά, Ντέμε, Φόρσμπεργκ (81' Λάιμερ), Πόουλσεν, Βέρνερ (75' Ογκουστέν)

ΒΕΡΝΤΕΡ: Παβλένκα, Βέλκοβιτς, Σανέ (79' Μπελφοντίλ), Μόισαντερ, Μπάργκφρεντε (66' Κάιντς), Γκέμπρε Σελασιέ, Έγκεσταϊν, Ντιλέινι, Αουγκούστινσον, Μπάρτελς, Κρούζε

ΦΡΑΙΜΠΟΥΡΓΚ: Σβόλοβ, Κοχ, Σούστερ, Κεμπφ, Χέφλερ, Στέντσελ, Χάμπερερ, Τερατσίνο, Γκίντερ, Πέτερσεν, Καπούστκα

ΜΑΙΝΤΣ: Τσέντνερ, Μπροζίνσκι, Μπελ, Χακ, Χόλτμαν, Μάξιμ, Γκμπαμέν, Λάτσα, Εζτουναλί, Κόντρο, Φισερ

ΑΙΝΤΡΑΧΤ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ: Χραντέτσκι, Σαλσέντο (87' Χέργκοτα), Αμπραάμ, Φαλέτ, Μπόατενγκ, Βολφ, Γκατσίνοβιτς, Στεντέρα (68' Καμάντα), Βίλεμς, Αλέ, Ρέμπιτς

ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ: Λένο, Μπέντερ, Τα, Ρέτσος, Μπραντ (85' Ραμάλιο), Κορ, Αράνγκις, Μεχμέντι, Χάβετς, Αλάριο (66' Μπελαράμπι), Φόλαντ (90' Κίσλινγκ)

ΑΟΥΓΚΣΜΠΟΥΡΓΚ: Χιτς, Οπάρε, Ντάνσο (46' Χίντερεγκερ), Γκουβελέου, Μαξ, Κεντίρα (23' Τσέολ), Μπάιερ, Τόμι (88' Χέλερ), Γκρέγκοριτς, Καϊουμπί, Φινμπόγκασον

ΒΟΛΦΣΜΠΟΥΡΓΚ: Καστέλς, Φερχάεχ (87' Ντιματά), Κνόχε, Μπρουκς (70' Ουντουοκάι), Τισεράν, Γκιλαβογκί, Άρνολντ, Ορίγκι, Ντιντάβι (46' Γκέρχαρτ), Μαλί, Γκόμεθ

* κόκκινη 11' Άρνολντ

Τα αποτελέσματα της 13ης αγωνιστικής:

Παρασκευή

Ανόβερο - Στουτγκάρδη 1-1 (76' πέν. Φίλκρουγκ / 24' Ασάνο)

Σάββατο

Ντόρτμουντ - Σάλκε 4-4 (12' Ομπαμεγιάνγκ, 18' αυτ. Σταμπουλί, 20' Γκέτσε, 25' Γκερέιρο / 61' Μπούργκσταλερ, 65' Χαρίτ, 86' Καλιτζιούρι, 90+4' Νάλντο)

Λειψία - Βέρντερ 2-0 (32' Κεϊτά, 87' Μπερνάρντο)

Φράιμπουργκ - Μάιντς 2-1 (51' Πέτερσεν, 90+1' Κατ / 90+2' Μπέργκρεεν)

Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Λεβερκούζεν 0-1 (76' Φόλαντ)

Άουγκσμπουργκ - Βόλφσμπουργκ 2-1 (51' Γκρέγκοριτς, 78' Φινμπόγκασον / 40' Ντιντάβι)

Γκλάντμπαχ - Μπάγερν (19:30)

Κυριακή

Αμβούργο - Χόφενχαϊμ (16:30)

Κολωνία - Χέρτα (19:00)

Η βαθμολογία

1. Μπάγερν 29

2. Λειψία 26

3. Σάλκε 24

4. Γκλάντμπαχ 21

5. Ντόρτμουντ 21

6. Χόφενχαϊμ 20

7. Λεβερκούζεν 20

8. Άιντραχτ Φρανκφούρτης 19

9. Άουγκσμπουργκ 19

10. Ανόβερο 19

11. Στουτγκάρδη 17

12. Μάιντς 15

13. Βόλφσμπουργκ 14

14. Χέρτα 14

15. Φράιμπουργκ 11

16. Αμβούργο 10

17. Βέρντερ 8

18. Κολωνία 2

*οι 4 πρώτοι απευθείας στους ομίλους του Champions League

**ο 5ος και ο 6ος στο Europa League (όπως και ο κάτοχος του DFB-Pokal)

***υποβιβάζονται οι 2 τελευταίοι (17ος και 18ος), ο 16ος παίζει μπαράζ με τον 3ο της 2. Bundesliga

****στην ισοβαθμία μετρά η διαφορά τερμάτων, μετά η καλύτερη επίθεση, μετά τα μεταξύ τους ματς και μετά γίνεται μπαράζ (αν κρίνεται σημαντική θέση)

Ο πίνακας των σκόρερς

13 γκολ

Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (Μπάγερν)

11 γκολ

Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (Ντόρτμουντ)

8 γκολ

Κέβιν Φόλαντ (Λεβερκούζεν)

7 γκολ

Τίμο Βέρνερ (Λειψία)

6 γκολ

Μαρκ Ουτ (Χόφενχαϊμ)

Μαξιμίλιαν Φίλιπ (Ντόρτμουντ)

Μίκαελ Γκρέγκοριτς (Άουγκσμπουργκ)

Άλφρεντ Φινμπόγκασον (Άουγκσμπουργκ)

5 γκολ

Μάρτιν Χάρνικ (Ανόβερο)

Σεμπαστιάν Αλέ (Άιντραχτ)

Γκουίντο Μπούργκσταλερ (Σάλκε)

Ντόρτμουντ - Σάλκε 4-4

Λειψία - Βέρντερ 2-0

Άουγκσμπουργκ - Βόλφσμπουργκ 2-1

Φράιμπουργκ - Μάιντς 2-1

Άουγκσμπουργκ - Βόλφσμπουργκ 2-1

Photo credits: AP Photo/Martin Meissner

TAGS ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ