ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Λειψία αλλάζει την Bundesliga

Η Λειψία αλλάζει την Bundesliga

Η Λειψία με τα λεφτά της Red Bull από την 5η κατηγορία μέσα σε 7 χρόνια θα παίξει στην Bundesliga, της οποίας θα είναι μοναδική ομάδα της Ανατολικής Γερμανίας! Οι δυτικοί την μισούν γιατί "καταστρέφει την παράδοση", αλλά η πόλη έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην χώρα και ο σύλλογος έχει μεγάλους στόχους

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν ιστορικό για την ποδοσφαιρική επένδυση της Red Bull, της αυστριακής εταιρίας του γνωστού ποτού που έχει μία ιδιαίτερη αγάπη για τον αθλητισμό.

Το Σάββατο (7/5) η Ζάλτσμπουργκ κατέκτησε για 3η σερί χρονιά το πρωτάθλημα στην Αυστρία και για 7η φορά τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ την Κυριακή (8/5) η Λειψία εξασφάλισε την άνοδό της στην Α' κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος (Bundesliga).

H FC Red Bull Salzburg είναι πια κυρίαρχος στο αυστριακό ποδόσφαιρο, με τις ιστορικές δυνάμεις, Ραπίντ Βιέννης και Αούστρια Βιέννης, να μένουν απλά στην 2η και την 3η θέση.

Η Ραπίντ έχει 32 πρωταθλήματα και η Αούστρια έχει 24, ενώ η FC Red Bull Salzburg έφτασε τα 10, έχοντας βέβαια κατακτήσει τα πρώτα 3 ως Αούστρια Ζάλτσμπουργκ.

Η Red Bull αγόρασε τον σύλλογο το 2005, του άλλαξε το όνομα και μαζί άλλαξε τα ποδοσφαιρικά δεδομένα στην χώρα. Το 2009 αγόρασε την SSV Markranstädt, ομάδα της Λειψίας που έπαιζε στην 5η κατηγορία και ήδη έχει καταφέρει να κάνει... άνω-κάτω την ποδοσφαιρική Γερμανία.

Διαμαντάκος, Λυκογιάννης & Αυλωνίτης

Πριν περάσουμε στην ουσία, ένα εντυπωσιακό ελληνικό στοιχείο. Η Ζάλτσμπουργκ έκανε φιέστα στο 1-1 με την Στουρμ Γκρατς, για την οποία ήταν στην βασική 11άδα και έπαιξαν σε όλο το ματς οι Τάσος Αυλωνίτης και Μπάμπης Λυκογιάννης, με τον δεύτερο μάλιστα να κάνει την ασίστ για την ισοφάριση.

Η Λειψία εξασφάλισε την άνοδο στην Bundesliga νικώντας με 2-0 την Καρλσρούη, για την οποία ήταν στην κορυφή ο Δημήτρης Διαμαντάκος και αγωνίστηκε σε όλο το ματς, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει για 9η φορά φέτος.

Η Λειψία αλλάζει την Bundesliga

Λειψία, η πιο μισητή ομάδα

Πρόσφατα, σε έρευνα που έγινε στην Γερμανία, η RB Leipzig ψηφίστηκε ως πιο μισητή ομάδα στην χώρα! Είναι η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Bundesliga που θα αγωνιστεί σε αυτήν και δεν έχει Γερμανό επενδυτή, έστω και σε ένα μικρό ποσοστό.

Αυτό είναι αρκετό για να την μισεί όλη η Γερμανία ή μάλλον όλη η Δυτική Γερμανία. Η Λειψία του χρόνου θα είναι η μόνη ομάδα της Bundesliga από την Ανατολική Γερμανία. Το Βερολίνο είναι βορειο-ανατολικά, αλλά χωριζόταν και αυτό σε Δυτικό και Ανατολικό Βερολίνο. Η Χέρτα που παίζει στην Bundesliga έπαιζε στο πρωτάθλημα της Δυτικής Γερμανίας και η Ουνιόν Βερολίνου σε αυτό της Ανατολικής.

Οι δύο παρακάτω χάρτες της Γερμανίας, χωρισμένη σε Δυτική και Ανατολική και της Bundesliga με τις 18 ομάδες της της τρέχουσας περιόδου θα σας βοηθήσουν...

Η Λειψία αλλάζει την Bundesliga
Η Λειψία αλλάζει την Bundesliga

Η επένδυση της Red Bull στην Λειψία

Όπως προαναφέραμε, η Red Bull αγόρασε την SSV Markranstädt (Μάρκρανστετ) το 2009, αλλά είχαν προηγηθεί προσπάθειες 3.5 ετών για επένδυση στην Δυτική Γερμανία.

Αμβούργο, Μόναχο 1860, Φορτούνα Ντίσελντορφ και Ζανκτ Πάουλι ήταν 4 ιστορικές ομάδες που η αυστριακή εταιρία προσπάθησε να αγοράσει, αλλά χωρίς επιτυχία, καθώς υπήρχαν έντονες αντιδράσεις, διαδηλώσεις κτλ.

Υπήρχε πάντα στο μυαλό η πόλη της Λειψίας και τελικά η Red Bull στράφηκε σε αυτήν. Αποφάσισε να αποδεχτεί πως δεν θα την έβλεπαν ποτέ με καλό μάτι στην Δυτική Γερμανία και κινήθηκε στην Λειψία, πόλη που φάνταζε η ιδανική επιλογή.

Με 350.000 ευρώ η Red Bull αγόρασε την SSV Markranstädt που έπαιζε στην 5η κατηγορία, ενώ στην πόλη υπήρχε ένα τρομερό γήπεδο, το οποίο είχε ανακαινιστεί για το Μουντιάλ 2006. Το "Zentralstadion" έχει χωρητικότητα 43.000 φιλάθλων (50.000 ατόμων για συναυλίες) και πλέον λέγεται "Red Bull Arena", όπως και αυτό της Ζάλτσμπουργκ.

Η Red Bull έφτιαξε και ένα υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο, δίνοντας βαρύτητα στις ακαδημίες, ενώ βοήθησε πάρα πολύ στην ανάπτυξη της πόλης. Η Λειψία έχει εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης (πρώτη στην Γερμανία σε ανάπτυξη), φαντάζει ένας από από τους ιδανικότερους προορισμούς για φοιτητές και νέους ανθρώπους (ως μόνιμη εγκατάσταση δηλαδή), ενώ έχει πλέον και ομάδα στην Bundesliga.

Η εξήγηση για το όνομα

Η πόλη ζει στους ρυθμούς της RB Leipzig, η οποία δεν λέγεται Red Bull Leipzig διότι το απαγόρευσε η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Δεν επιτρέπει χορηγούς στα ονόματα, αλλά βέβαια επιτρέπει το γήπεδο της Μπάγερν Μονάχου να λέγεται "Allianz Arena" και όχι "Fußball Arena München" που είναι το πραγματικό του όνομα ή αυτό της Μπορούσια Ντόρτμουντ να λέγεται "Signal Iduna Park" και όχι "Westfalenstadion" που είναι το πραγματικό του όνομα.

Η UEFA απαγορεύει τους χορηγούς, έτσι στις διοργανώσεις της (Champions League, Europa League) τα γήπεδα λέγονται όπως πρέπει, δηλαδή τα συγκεκριμένα "Fußball Arena München" και "Westfalenstadion".

Για να καταφέρει η Red Bull να έχει έστω το "RB" στο όνομα της ομάδας, την ονόμασε RasenBallsport Leipzig e.V. και κράτησε ως αρχικά από το RasenBallsport τα "RB" για να... θυμίζει Red Bull.

Περηφάνια στην Λειψία

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Λειψίας φυσικά και υποστηρίζουν την ομάδα, φυσικά και υποστηρίζουν την Red Bull. Μόνο καλά πράγματα έχει κάνει για την πόλη και το γήπεδο φυσικά ήταν γεμάτο.

Η Λειψία μάλιστα είχε καταθέσει φάκελο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012. Γίνονται πολλές επενδύσεις στην πόλη η οποία παραμένει όμως φθηνή, έτσι οι κάτοικοι απολαμβάνουν την ζωή τους και πλέον θα απολαμβάνουν και ματς της Bundesliga.

Η πόλη είχε να δει ομάδα της στην Α' κατηγορία της χώρας από το 1994, εδώ 22 χρόνια δηλαδή, ενώ πριν την RB Leipzig τελευταία χρονιά που στην πόλη έπαιζε επαγγελματική ομάδα ήταν το 1998 (τελευταία από την Ανατολική Γερμανία στην Bundesliga ήταν η Κότμπους το 2009).

Είναι δεδομένο πως ο σύλλογος έχει στόχο τον πρωταθλητισμό στην Γερμανία, θα γίνουν σημαντικές μεταγραφές το καλοκαίρι και ακόμη σημαντικότερες το επόμενο.

Έχει και νέο προπονητή, τον 48άχρονο Αυστριακό, Ραλφ Χέζενχετλ, ο οποίος τα τελευταία 3 χρόνια ήταν στην Ίνγκολστατ, την οποία ανέβασε στην Bundesliga και έκανε εξαιρετική πορεία φέτος (είναι στην 10η θέση).

Αυτός που φέτος ήταν στον πάγκο, ήταν ο 57άχρονος Γερμανός, Ραλφ Ράνγκνικ, ο οποίος στους πανηγυρισμούς για την άνοδο το περασμένο Σάββατο υπέστη τράβηγμα για να αποφύγει το λούσιμο με την μπύρα!

Η Λειψία αλλάζει την Bundesliga

Δείτε το video με τον τραυματισμό του προπονητή και τον λαό της Λειψίας να γιορτάζει με την ψυχή του την ιστορική άνοδο...

Παρακάτω δείτε το video με την εντυπωσιακή ατμόσφαιρα στην εξέδρα, κατά την είσοδο των ομάδων και κατά την διάρκεια του ματς με την Καρλσρούη, αλλά και εν συνεχεία στην φιέστα...

"Καμία παράδοση, λεφτά αναψυκτικού"

Η ατάκα που επικρατεί στην υπόλοιπη Γερμανία για την Λειψία είναι η εξής: "Καμία παράδοση, λεφτά αναψυκτικού...". Είναι ξεκάθαρο πως στην Δυτική Γερμανία δεν θέλουν να παίξει ποτέ πρωταγωνιστικό ρόλο ομάδα από την Ανατολική Γερμανία.

Πατάνε λοιπόν στο γεγονός πως για πρώτη φορά ομάδα χωρίς Γερμανό επενδυτή θα παίξει στην Bundesliga. Για πρώτη φορά ομάδα χωρίς επένδυση από την πόλη στην οποία εδρεύει.

Εκτιμούν όλοι οι δυτικοί πως η Λειψία σκοτώνει την παράδοση, ενώ τους πειράζει ιδιαίτερα και η τακτική που έχει ο σύλλογος σε διάφορα ζητήματα, όπως το διοικητικό τους συμβούλιο που μόνο 17 άτομα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Το "11Freunde" για να πάρει συνέντευξη από τον προπονητή, Ραλφ Ράνγκνικ, έπρεπε να στείλει πρώτα τις ερωτήσεις. Κυκλοφόρησε μάλιστα με την ερώτηση στο εξώφυλλο: "Καταστρέφετε το γερμανικό ποδόσφαιρο, Ραλφ Ράνγκνικ;"

"Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Σάλκε και Λεβερκούζεν έχουν φυσικά χορηγούς εκτός της πόλη τους και εκτός της χώρας. Παίρνουν υπέρογκα ποσά, αλλά... δεν τρέχει τίποτα". Αυτό λένε οι φίλαθλοι/κάτοικοι στην Λειψία, με την RB Leipzig σε όποιο γήπεδο έπαιζε να αντιμετωπίζει εχθρική συμπεριφορά και το ίδιο αναμένεται να δούμε και στην Bundesliga, ίσως σε μικρότερο βαθμό, ίσως όχι.

Η Red Bull στον αθλητισμό

Πέραν της Αυστρίας και της Γερμανίας, η Red Bull έχει ποδοσφαιρική ομάδα σε ΗΠΑ, Γκάνα και Βραζιλία. Πασίγνωστοι βέβαια είναι οι "New York Red Bulls", την φανέλα των οποίων έχει φορέσει ο Τιερί Ανρί.

Έχει ομάδα στο Μόναχο, ομάδα χόκεϊ επί πάγου όμως, ενώ έχει δύο ομάδες στην F1 (Red Bull Racing και Scuderia Toro Rosso) και μία στο πρωτάθλημα NASCAR (Red Bull Racing Team).

HARRISON, NJ - OCTOBER 06:  Thierry Henry #14 of the Red Bulls takes the field for the game against the Chicago Fire at Red Bull Arena on October 6, 2012 in Harrison, New Jersey.  (Photo by Nick Laham/Getty Images for New York Red Bulls)
HARRISON, NJ - OCTOBER 06: Thierry Henry #14 of the Red Bulls takes the field for the game against the Chicago Fire at Red Bull Arena on October 6, 2012 in Harrison, New Jersey. (Photo by Nick Laham/Getty Images for New York Red Bulls) GETTY IMAGES FOR NEW YORK RED BU
TAGS ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ