ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Άιντραχτ, ο 18χρονος Μαντέλα και ο Έλληνας "πατέρας"

Η Άιντραχτ, ο 18χρονος Μαντέλα και ο Έλληνας "πατέρας"

Έχει όνομα ιστορικό, έζησε μια (ποδοσφαιρική κι όχι μόνο) "οδύσσεια" κι έπαιξε ποδόσφαιρο - μετά από ένα χρόνο απουσίας - χάρη σε έναν Έλληνα. Ο 18χρονος Καμερουνέζος επιθετικός, Νέλσον Μαντέλα, υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Άιντραχτ.

Ο Νέλσον Μαντέλα Μπουόμ γεννήθηκε στο Καμερούν και είναι ο μεγαλύτερος από τα επτά αδέρφια του. Το όνομα έχει βαριά "κληρονομιά". Έστω κι αν είναι ιστορική κι όχι ποδοσφαιρική. Έχει το ίδιο όνομα με τον ιστορικό ηγέτη, επαναστάτη, φιλάνθρωπο κι εκπρόσωπο της ισότητας στην Αφρική, Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2013.

Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην πρωτεύουσα της χώρας, Ντουαλά, όταν οι scouts του ιδρύματος του Σαμουέλ Ετο'ό τον εντόπισαν και τον πήραν για δοκιμή στη Μασία. Εκεί κάπου ξεκίνησε το ποδοσφαιρικό όνειρο, αλλά και ταυτόχρονα η... "οδύσσεια" του μικρού Αφρικανού, ο οποίος σε ηλικία εννιά ετών άφησε την οικογένειά του.

Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με... ροδοπέταλα. Δύο χρόνια μετά την άφιξή του στη Βαρκελώνη, το 2011, οι "μπλαουγκράνα" προπονητές δεν πιστεύουν στο ταλέντο του κι αποχωρεί. Επόμενος σταθμός η Βαγιαδολίδ. Αλλά, ούτε εκεί μακροημερεύει.

Πάει στη γαλλική πρωτεύουσα να δοκιμαστεί στην Παρί Σεν-Ζερμέν, αλλά οι υποσχέσεις ενός ατζέντη φίλου του αδερφού του διαψεύστηκαν σύντομα. Εκεί σκέφτηκε να τα παρατήσει. "Έχασα την πίστη μου. Πολλοί προσπάθησαν να επωφεληθούν και να με εκμεταλλευτούν".

Από τη Γαλλία, στη Γερμανία. Στη Χόφενχαϊμ. Ούτε εκεί πείθει για την αξία του. Από εκεί στη Φρανκφούρτη και την Άιντραχτ. Ο τεχνικός της γερμανικής ομάδας, Αρμίν Κράατς, τον βλέπει και με τη μία ο μικρός Νέλσον τον "κερδίζει". Ήταν μόλις 15 ετών, τότε.

Το Μάιο του 2014 παίζει στον τελικό της ηλικιακής κατηγορίας μπροστά σε 15.000 θεατές. Ήταν το πρώτο του μεγάλο παιχνίδι. Η Μπάγερν προηγείται με 2-0, αλλά τρία γκολ του Νέλσον άλλαξαν την ροή του ματς και της... καριέρας του ίδιου. Το τελικό αποτέλεσμα βρήκε την Άιντραχτ νικήτρια με 4-3.

Η απόδοσή του έστρεψε όλα τα "φώτα" του γερμανικού Τύπου πάνω του. Ακόμη και της γερμανικής Αστυνομίας, η οποία έσπευσε να ελέγξει τη νομιμότητα των... χαρτιών του. Ο Νέλσον Μαντέλα δεν είχε άδεια παραμονής. Δεν παίζει ένα χρόνο, αλλά βρίσκει τη λύση στο ματς με αντίπαλο τη γραφειοκρατία.

Κάπου εκεί εμπλέκεται ένας Έλληνας. Ο 18χρονος Ελληνογερμανός, Γιώργος Σπανουδάκης, τώρα είναι στην U19 της Στουτγκάρδης, αλλά τότε ήταν στα τμήματα υποδομής της Άιντραχτ. Είχε μια κοινή πορεία με τον Νέλσον Μαντέλα, καθώς κι αυτός είχε θητεύσει στη Μασία. Ο πατέρας του Γιώργου, Κώστας, αναλαμβάνει την κηδεμονία του μικρού Αφρικανού και του δίνει τη δυνατότητα να αγωνίζεται.

Στην U17 πετυχαίνει 10 γκολ και παίζει και σε τέσσερα ματς της U18. Την περασμένη σεζόν στην U18 παραβίασε οκτώ φορές τις αντίπαλες εστίες κι έδωσε πέντε ασίστ. Την Παρασκευή (23/6) υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, δείγμα του γεγονότος ότι ο Νίκο Κόβατς τον υπολογίζει. Ο Νέλσον Μαντέλα φαίνεται ότι βρήκε την Ιθάκη του...

TAGS ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ