ΓΑΛΛΙΑ

Ο Γκαρντ στον Guardian

FILE - In this file photo dated Saturday, Jan. 2, 2016, Aston Villa's manager Remi Garde waits for the start of the English Premier League soccer match between Sunderland and Aston Villa at the Stadium of Light, Sunderland, England.  Garde has left the bottom-placed Premier League club left by mutual consent, after nearly five months in charge at the club. (AP Photo/Scott Heppell, FILE)
Ρεμί Γκαρντ AP

Ο υποψήφιος προπονητής του Ολυμπιακού, Ρεμί Γκαρντ, μίλησε στον "Guardian" και εξέφρασε την ελπίδα του να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Αγγλία. Μίλησε για Βενγκέρ, Εμ'Μπαπέ, Mαρσιάλ, Λακαζέτ, Άστον Βίλα, media, όχι όμως και για τους Ερυθρόλευκους.

Ο Ρεμί Γκαρντ ταξίδεψε προ ημερών στην Αγγλία και μίλησε στον "Guardian". Ο Γάλλος τεχνικός, υποψήφιος για τον πάγκο του Ολυμπιακού, τοποθετήθηκε για το πέρασμά του από την Άστον Βίλα και εξέφρασε την ελπίδα του κάποια στιγμή να εργαστεί στο Νησί. Δεν ρωτήθηκε για τον Ολυμπιακό, πάντως και σε γενικές γραμμές αναφέρθηκε ελάχιστα στο μέλλον του.

Ο άλλοτε συνεργάτης του Αρσέν Βενγκέρ στην Άρσεναλ αναφέρθηκε στον Αλσατό που "με ενέπνευσε στο ποδόσφαιρο και στη ζωή", ενώ έδωσε συμβουλές στον Κιλιάν Εμ'Μπαπέ που διαπρέπει στη Μονακό σε ηλικία 18 ετών! Στη συνέντευξη του Γάλλου προπονητή γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι από τα χέρια του πέρασαν παίκτες όπως ο Λακαζέτ, ο Φεκίρ, ο Τολισό, αλλά και οι Ουμτιτί και Μαρσιάλ.

Γι' αυτό το θέμα είπε : "Η γέννηση αυτής της γενιάς πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια. Θα ήταν ψέμα να πω ότι περίμενα πως θα εξελιχθούν έτσι. Οι καταστάσεις πρέπει να είναι τέτοιες, που να επιτρέπουν σε νεαρούς ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν. Η ομάδα είχε δύσκολες στιγμές οικονομικά, επειδή έπρεπε να χτιστεί νέο στάδιο. Είχα περάσει από την ακαδημία, βέβαια, και έβλεπα ότι κάτι καλό θα βγει. Τους πίστευα.

Για τον Λακαζέτ της Λιόν ο Ρεμί Γκαρντ είπε:

"Τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση. Έχει το μυαλό και τη δύναμη να προσαρμοστεί σε κάθε ομάδα. Έχει βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό οφείλεται στην αφοσίωση που επιδείκνυε σε κάθε προπόνηση. Ο τρόπος με τον οποίο καθοδηγεί και υποστηρίζει την ομάδα εφέτος είναι απίστευτος. Δεν έχει αφήσει ποτέ τη Λιόν και από την εμπειρία μου ως «παιδί» της Λιόν, όταν φύγεις για πρώτη φορά από εκεί είναι δύσκολο. Αν επιλέξει τη σωστή ομάδα, τον σωστό προπονητή και έχουν υπομονή, θα ανταμειφθούν".

Για την εξέλιξη του Μαρσιάλ ο Γάλλος προπονητής ανέφερε:

"Είναι προικισμένος, αλλά χρειάζεται πίεση. Ο προπονητής που έχει τώρα (σ.σ. Ζοζέ Μουρίνιο) τον πιέζει για να αποδώσει ακόμη περισσότερο. Ο Αντονί είναι ήρεμο και ήσυχο παιδί".

Θυμήθηκε τότε που για πρώτη φορά πήγε στον Άρσεναλ μαζί με τον Πατρίκ Βιεϊρά:

"Έχουμε δέκα χρόνια διαφορά. Ο Αρσέν (σ. Βενγκέρ) είχε τη θαυμάσια ιδέα να φέρει δύο Γάλλους την ίδια στιγμή. Ήταν εύκολο και για τους δυο μας να προσαρμοστούμε καλύτερα και ειδικά ο Πατρίκ που ήταν 20 ετών και δεν μιλούσε καθόλου αγγλικά".

Ο Γκαρντ υποστήριξε ότι είναι δύσκολο για ταλαντούχους παίκτες να κάνουν καριέρα:

"Υπάρχουν πολλοί πειρασμοί, τόσα πολλά χρήματα σε νεαρή ηλικία. Και με τα social media και τα Media η πίεση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Αναπόφευκτα, ένας νεαρός παίκτης αντιμετωπίζει σκληρές στιγμές σε ένα στάδιο της εξέλιξής του. Σε αυτές τις στιγμές, πάντα θα βρεθεί κάποιος που θα πει: «Δεν φταις εσύ, αλλά ο προπονητής που δεν σε βάζει». Απαιτείται να υπάρχει ένα σωστό οικογενειακό περιβάλλον και μόρφωση. Η τρίτη παράμετρος είναι ο μάνατζερ".

Για τον Κιλιάν Εμ'Μπαπέ, που κάνει απίθανα πράγματα με τη Μονακό σε ηλικία μόλις 18 ετών, ο Ρεμί Γκαρντ έδωσε τις εξής συμβουλές:

"Αν μπορείς, σε παρακαλώ, μείνε αφοσιωμένος μόνο στο ποδόσφαιρο. Μην ξεχνάς ότι είσαι μόλις 18 ετών. Συνέχισε να κυνηγάς το όνειρό σου, αυτό που είχες από παιδί, και προσπάθησε να ξεχάσεις τα πάντα που συμβαίνουν γύρω σου όταν είσαι στο γήπεδο. Κατάλαβε πόσο σημαντική είναι η ευκαιρία να παίζεις σε μια τόσο καλή και ανταγωνιστική ομάδα. Αν ο Εμ'Μπαπέ παιζει καλά, αυτό οφείλεται και στο ότι αγωνίζεται δίπλα του ένας έμπειρος ποδοσφαιριστής, ο Φαλκάο. Υπάρχουν δίπλα του και άλλοι αξιόλογοι ποδοσφαιριστές και ένας καλός προπονητής.

Το ποδόσφαιρο είναι εύθραυστο. Έχουμε δει χαρισματικούς παίκτες να κάνουν εξαιρετική αρχή και μετά να μην συγκεντρώνονται, αλλά να αφοσιώνονται στις διαφημίσεις, στα media ή διαλέγουν λάθος ομάδες τη λάθος στιγμή. Αυτό που θέλω να πω στον Εμ'Μπαπέ είναι να μην ξεχάσει πως έχει τα πάντα στη Μονακό. Μέχρι τώρα μου θυμίζει τον Τιερί Ανρί. Ίσως είναι πιο ώριμος από ό,τι ο Ανρί σε αυτή την ηλικία".

Για τη θητεία του στην Άστον Βίλα:

"Μακάρι να διαρκούσε περισσότερο το πέρασμά μου εκεί. Αλλά αυτή είναι η ζωή του ποδοσφαίρου. Αυτό που σκέφτομαι τώρα είναι να επιστρέψω κάποια στιγμή στην Αγγλία και να αποδείξω ότι μπορώ να είμαι προπονητής εδώ. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος να έβλεπα ξανά στην Premier League την Άστον Βίλα".

Για τον Αρσέν Βενγκέρ με τον οποίο συνεργάστηκε στην Άρσεναλ:

"Είναι απίστευτος τύπος. Είναι δύσκολο για εμένα να προβλέψω το τέλος. Δεν ξέρω πότε θα έρθει. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι με ενέπνευσε στον τρόπο που κοουτσάρω και στον τρόπο που συμπεριφέρομαι στη ζωή. Λυπάμαι για την κριτική που διαβάζω ότι τού ασκείται, διότι έχει αφοσιωθεί εδώ και 20 χρόνια στην ομάδα και την αγαπά".

Για το επάγγελμα του προπονητή:

"Αν δεν είσαι έμπειρος, είναι δύσκολο να το καταλάβεις αυτό το επάγγελμα. Τα προβλήματα προκύπτουν από παντού. Το αγαπάμε όμως επειδή ακριβώς είναι δύσκολο επάγγελμα. Όταν νικάς, όταν κερδίζεις ένα τρόπαιο, όταν βλέπεις να προοδεύουν παίκτες που συνεργάστηκες μαζί τους, νιώθεις ωραία. Πάντα κοπιάζεις για αυτές τις σύντομες στιγμές χαράς".

(AP Photo/Scott Heppell, FILE)

TAGS ΓΑΛΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ