ΓΑΛΛΙΑ

Η αυτοβιογραφία του Καρεμπέ

Η αυτοβιογραφία του Καρεμπέ

Το Sport24.gr παρουσιάζει αποκλειστικά, κομμάτια από την αυτοβιογραφία του Κριστιάν Καρεμπέ. Η μετανάστευση από τη Νέα Καληδονία, η περηφάνια για τους Κανάκ και ο ανθρώπινος ζωολογικός κήπος!

Όπως κάθε ευϋπόληπτος ποδοσφαιριστής στη Γαλλία έτσι και ο Κριστιάν Καρεμπέ αποφάσισε να κυκλοφορήσει την δική του αυτοβιογραφία.

Τιτλοφορείται "Kanak" ως φόρος τιμής στον αυτόχθονα λαό της Νέας Καληδονίας απ'όπου κατάγεται ο 40χρονος σταρ.

Στο βιβλίο του, ο Κριστιάν Καρεμπέ ανακαλεί στη μνήμη του περιστατικά που σημάδεψαν τα παιδικά του χρόνια φτάνοντας μέχρι τη σημερινή εποχή.

Τουλάχιστον 18.000 χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι, στο νησί Λιφού γεννήθηκε το 1970 ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία βιογραφία που εξυμνεί την κουλτούρα των Κανάκ. Ένα δάκρυ αγάπης από τον Καρεμπέ που εμφανίζεται περήφανος για τις ρίζες του, μεταλαμπαδεύοντας τις αξίες και τα ιδανικά των προγόνων του στη νέα γενιά.

Ο Καρεμπέ θυμάται τη στιγμή που ένιωσε για πρώτη φορά ελεύθερος και χειραφετημένος. Όπως περιγράφει στο βιβλίο του αναχώρησε από τη Νέα Καληδονία έχοντας στο σακ βουαγιάζ μερικές φανέλες, ένα ζευγάρι παπούτσια Puma δώρο του πατέρα του, σορτσάκια και κοχύλια.

Η αυτοβιογραφία του Καρεμπέ

Το 1988 ο τότε εκκολαπτόμενος αστέρας του ποδοσφαίρου εγκατέλειπε τη γενέτειρα του βρίσκοντας απάγκιο σε προπονητικό κέντρο του Παρισιού.

Δέκα χρόνια αργότερα θα αποτελούσε μέλος της εθνικής Γαλλίας που κατακτούσε το Μουντιάλ. Η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της Γαλλίας, παντρεύτηκε το διάσημο μοντέλο από τη Σλοβακία αλλά δεν ξέχασε ποτέ τους ανθρώπους που του έδωσαν ώθηση για να φτάσει στην κορυφή του κόσμου.

Οι Αν Πιτουασέ και Κλοντίν Βερί που ανέλαβαν τη συγγραφή του βιβλίου, είναι δημοσιογράφοι που διαμένουν στη Νέα Καληδονία, κοντά στο σπίτι του Κριστιάν Καρεμπέ. Αμφότερες διαθέτουν άριστη γνώση της κουλτούρας των Κανάκ.

Ο Καρεμπέ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην πρώην σύζυγο του Αντριάνα Σκλεναρίκοβα αφιερώνοντας αρκετές σελίδες στη σχέση τους. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 1998, τονίζει πως έχει μάθει να μιλάει Σλοβάκικα, ενώ επισημαίνει τις αντιθέσεις που υπάρχουν με την Ανατολικοευρωπαϊκή κουλτούρα.

Η αυτοβιογραφία του Καρεμπέ

Σε καμία περίπτωση η ποδοσφαιρική καριέρα του Καρεμπέ δεν επισκιάζεται από την αγάπη του για του Κανάκ. Δεν παραλείπει να αναφερθεί σε όλους εκείνους που έβαλαν το λιθαράκι τους στην ανέλιξη του δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη γνωριμία του με τον πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό της Γαλλίας, Εμ Ζακέ.

Θλίψη προκαλεί επίσης και το κεφάλαιο όπου αναφέρεται στον παππού του, ο οποίος ουσιαστικά αποτελούσε ανθρώπινο έκθεμα σε "ζωολογικό κήπο" πριν από περίπου 80 χρόνια!

Οι ανθρώπινοι ‘ζωολογικοί’ κήποι που ονομάζονταν επίσης ‘εθνολογικές εκθέσεις’ ήταν δημόσια παρουσίαση ανθρώπων συνήθως σε μια ‘φυσική’ ή ‘πρωτόγονη’ κατάσταση, τονίζοντας τις πολιτιστικές διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων, του δυτικού πολιτισμού και των μη ευρωπαϊκών λαών!

Η αυτοβιογραφία του Καρεμπέ

" Γνωρίζω την αλήθεια. Του υποσχέθηκαν οικόπεδα που ποτέ δεν είδε" αναφέρει ο Καρεμπέ.

Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου του ζητούν μία δήλωση για τον χωρισμό του με την Αντριάνα Σκλεναρίκοβα δίχως οι προσπάθειες τους να στεφθούν από επιτυχία.

" Πρέπει να σας διακόψω. Πάντα ήμουν αρνητικός στο να μιλώ για την προσωπική μου ζωή. Δεν θα αλλάξω σήμερα"...

Δείτε ένα video από την παρουσίαση του βιβλίου του Κριστιάν Καρεμπέ

TAGS ΓΑΛΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ