ΕΥΡΩΠΗ

Η ΟΥΕΦΑ "ακτινογραφεί" το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Η ΟΥΕΦΑ "ακτινογραφεί" το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Διαβάστε στο Sport24.gr τα σημαντικότερα στοιχεία που προκύπτουν από την πρόσφατη έρευνα της ΟΥΕΦΑ για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Τι δείχνει η αξιολόγηση των εθνικών πρωταθλημάτων της ηπείρου σχετικά με τα οικονομικά, την προσέλευση στα γήπεδα, τα εισιτήρια, τις μεταγραφές, τους προπονητές και το ποδόσφαιρο βάσης (πίνακες)

Δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της ΟΥΕΦΑ για την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών συλλόγων και πρωταθλημάτων.

Η έρευνα καλύπτει την χρονική περίοδο από το 1993 μέχρι και το 2011. Διαβάστε τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία στο Sport24.gr!

Η ΟΥΕΦΑ δημοσίευσε πριν λίγες μέρες τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε για την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών συλλόγων και πρωταθλημάτων. Μια ψυχρή (αντι)παράθεση αριθμών που όμως αποτελούν μια ολοκληρωμένη «ακτινογραφία» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με στοιχεία από το 1993 μέχρι και σήμερα. Μεταγραφές, πληρότητα γηπέδων, έσοδα, ζημιές, αμοιβές, προπονητές, εισιτήρια, τίτλοι και πολλά ακόμη.

Τίποτα δεν ξεφεύγει από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, η οποία στην έρευνά της επιβεβαιώνει το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους «μεγάλους» και τους «μικρούς» του ποδοσφαίρου της ηπείρου μας. Το παράδοξο; Την ίδια στιγμή που τα έσοδα των συλλόγων αυξήθηκαν μέσα στο 2011 κατά 6.6%, οι συνολικές απώλειες παρουσίασαν επίσης την ίδια τάση: από 1.200 εκατομμύρια ευρώ το 2010, έφτασαν τα 1.600 εκατομμύρια στη χρονιά που πέρασε!

Το μεγαλύτερο «θύμα», όπως προκύπτει μέσα από τα συνολικά στοιχεία, είναι η Πριμέρα Ντιβισιόν. Το ισπανικό πρωτάθλημα, παρά το γεγονός ότι από πολλούς θεωρείται το κορυφαίο στον κόσμο, εν τούτοις δεν συγκεντρώνει ούτε τα μεγαλύτερα έσοδα, ούτε τον περισσότερο κόσμο, τη στιγμή που οι τιμές στα γήπεδά του είναι οι ακριβότερες στην Ευρώπη.

Από την άλλη μεριά, η έρευνα δίνει την πρωτιά στους Ισπανούς σε ότι αφορά τους τίτλους σε επίπεδο Εθνικών ομάδων (όλων των κατηγοριών και ηλικιών), επιβεβαιώνοντας έτσι την παρουσία του ποδοσφαίρου τους στην κορυφή εδώ και μερικά χρόνια, κάτι που – πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΥΕΦΑ – οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στην πολιτική που ακολουθούν οι ισπανικοί σύλλογοι, κυρίως με την μεγάλη ανάπτυξη των φυτωρίων και ακαδημιών τους.

Ένα ακόμα συμπέρασμα που προκύπτει μέσα από την έκθεση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, είναι το συνολικό χάλι της Super League. Μόνιμα στις τελευταίες θέσεις σε ότι αφορά έσοδα, προσέλευση και πληρότητα γηπέδων, παραμονή προπονητών και μεταγραφές, η Σούπερ Λίγκα έχει το θράσος να βρίσκεται στην τρίτη θέση των πιο ακριβών εισιτηρίων ανάμεσα στα 53 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα!!!

Ας δούμε όμως μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έκθεσης μέσα από αριθμούς που σε αρκετές περιπτώσεις προκαλούν πραγματικό ίλιγγο!

1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

- 4042 είναι οι επίσημα αδειοδοτημένοι σύλλογοι από την ΟΥΕΦΑ σε όλη την Ευρώπη. 880 σύλλογοι δεν έχουν πάρει την άδεια – ή αυτή τους έχει αφαιρεθεί – και δεν αποτελούν μέλη της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, κυρίως λόγω οικονομικών ζητημάτων. Αυτοί οι αριθμοί αναφέρονται στην περίοδο από το 2004-05 ως το 2011-12.

Η ΟΥΕΦΑ "ακτινογραφεί" το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Τα 53 εθνικά πρωταθλήματα της UEFA στον χάρτη της Ευρώπης. Με γαλάζιο χρώμα, αυτά που διεξάγονται με βάση τον χειμώνα και με σκούρο μπλε αυτά που διεξάγονται με βάση το καλοκαίρι.

- 4 εθνικά πρωταθλήματα (πρώτης κατηγορίας) αποτελούνται από 20 ομάδες (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία & Γαλλία), ενώ 4 ακόμα έχουν 18 ομάδες (Γερμανία, Ολλανδία, Τουρκία & Ρουμανία). Από εκεί και μετά, 16 πρωταθλήματα έχουν 15 ή 16 ομάδες, 3 έχουν 14 ομάδες, 16 έχουν 12 ομάδες, 6 έχουν 10 ομάδες και 3 έχουν λιγότερες από 10 ομάδες.

- 41 εθνικά πρωταθλήματα της πρώτης κατηγορίας διεξάγονται τον χειμώνα, ενώ τα υπόλοιπα 12 το καλοκαίρι.

2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

- 12.8 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα συνολικά έσοδα των ευρωπαϊκών συλλόγων των πρωταθλημάτων της πρώτης κατηγορίας για το οικονομικό έτος 2010.

- 1.641 εκατομμύρια ευρώ είναι οι απώλειες για τους ευρωπαϊκούς συλλόγους μέσα στο 2011. Το συνολικό χρέος μεγάλωσε γιατί, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα των ομάδων αυξήθηκαν κατά 6.6% στην περσινή χρονιά, οι καθαρές απώλειες έφτασαν τα 1.600 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μια άνοδο της τάξης του 33% (!) σε σχέση με τα 1.200 εκατομμύρια του 2010.

Η ΟΥΕΦΑ "ακτινογραφεί" το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Πίνακας 1. Τα έσοδα των ευρωπαϊκών συλλόγων. Τα ποσά υπολογίζονται σε δις ευρώ.

- 35% των εσόδων των ευρωπαϊκών συλλόγων (4.5 δις ευρώ) προέρχονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η τηλεόραση παραμένει ο μεγάλος «αιμοδότης» του ποδοσφαίρου της ηπείρου μας. Ακολουθούν διαφημίσεις και χορηγίες (25% – 3.2 δις ευρώ) και μετά τα εισιτήρια, απλά και διαρκείας (21% – 2.6 δις ευρώ)). Το υπόλοιπο 19% (2.5 δις ευρώ) προέρχεται κυρίως από εμπορικές δραστηριότητες (μπουτίκ, επισκέψεις σταδίων και μουσείων, εμπορικά κέντρα, ενοίκια από ιδιώτες και εταιρείες κλπ).

- 134 εκατομμύρια ευρώ είναι ο μέσος όρος των εσόδων ενός αγγλικού συλλόγου! Το βάθρο συμπληρώνουν η Γερμανία (91 εκατομμύρια) και η Ισπανία (82 εκατομμύρια). Ακολουθεί η Ιταλία (79 εκατομμύρια) και αρκετά πιο πίσω βρίσκεται η Γαλλία (54 εκατομμύρια). Για την Ελλάδα ο αριθμός φτάνει στα 13 εκατομμύρια, όμως η ψαλίδα ανάμεσα στον πρώτο και τον τελευταίο είναι τεράστια και ξεπερνάει το Χ20. Οι 14 από τις 16 ομάδες της Super League (εξαιρώντας Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό), δεν φτάνουν όλες μαζί τα έσοδα ενός συλλόγου από οποιοδήποτε εκ των μεγάλων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Αστείες συγκρίσεις...

- 73 είναι οι «πλούσιοι» σύλλογοι (με πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ έσοδα το χρόνο) και αντιπροσωπεύουν το 10% του συνολικού αριθμού των ευρωπαϊκών ομάδων πρώτης κατηγορίας (που είναι 734). Σε αυτή τη λίστα ανήκουν και οι 20 σύλλογοι της Premier, 13 της Bundesliga, 11 από την Ιταλία και – μόλις – 7 από την Ισπανία (κυρίως λόγω της άνισης κατανομής των τηλεοπτικών).

- Η Ελλάδα εκπροσωπείται με μια ομάδα στη λίστα των «πλούσιων» (Ολυμπιακός), με έξι στη δεύτερη κατηγορία (έσοδα 5-50 εκατομμύρια ευρώ) και με εννέα στην τρίτη κατηγορία (έσοδα 1.25-5 εκατομμύρια ευρώ).

Η ΟΥΕΦΑ "ακτινογραφεί" το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Πίνακας 2. Τα έξοδα των ευρωπαϊκών συλλόγων. Τα ποσά υπολογίζονται σε δις ευρώ.

- 64% από τα έσοδα των συλλόγων (ευρωπαϊκός μέσος όρος) πηγαίνει στις πληρωμές μισθών και συμβολαίων των παικτών και προπονητών. Πρόκειται για τη σημαντικότερη επένδυση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ακολουθούν αναλυτικά στοιχεία.

- Πιο αναλυτικά μερικά παραδείγματα: Αγγλία (64%), Ισπανία (59%), Γερμανία (51%), Γαλλία (74%), Ιταλία (74%), Ελλάδα (81%), Κροατία (119%)!

- Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο είναι το ποσοστό των καθαρών κερδών (επί του συνολικού ακαθάριστου κέρδους) που συγκεντρώνει (κατά μέσο όρο) κάθε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Θετικό πρόσημο έχουν για παράδειγμα η Αγγλία (3%), η Γερμανία (4%) και η Ισπανία (9%), ενώ αρνητικό έχουν η Ιταλία (-6%), η Γαλλία (-8%) και φυσικά η Ελλάδα (-16%).

- Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την Ελλάδα, μια ομάδα (ο Ολυμπιακός) έχει καθαρά κέρδη που κυμαίνονται μεταξύ του 10% και του 20% και δυο ομάδες έχουν καθαρά κέρδη που κυμαίνονται μεταξύ του 0% και του 10%. Όλες οι υπόλοιπες 13 ομάδες είναι ζημιογόνες.

3. ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ & ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

- 101 εκατομμύρια φίλαθλοι πήγαν στο γήπεδο την περίοδο 2010-11. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει μόνο τα πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας της Ευρώπης. Ήταν λίγο περισσότεροι από τους αντίστοιχους της περιόδου 2009-10, αλλά δεν ξεπέρασαν τον αριθμό – ρεκόρ των 104 εκατομμυρίων της σεζόν 2008-09.

- 90% – και άνω – είναι το ποσοστό πληρότητας στα γήπεδα της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας! Ακολουθεί η Ισπανία με ποσοστό 70%, αρκετά χαμηλότερο από τα αμέσως προηγούμενα χρόνια. Όσο για την Ελλάδα, βρίσκεται κάπου στην 25η θέση με ποσοστό γύρω στο 30%.

Η ΟΥΕΦΑ "ακτινογραφεί" το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Πίνακας 3. Τα ποσοστά (αριστερά) της πληρότητας των γηπέδων στα πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας της Ευρώπης.

- 42.000 θεατές ανά παιχνίδι είναι ο μέσος όρος προσέλευσης στα γερμανικά γήπεδα και αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ. Ακολουθεί η Αγγλία με 34.000 θεατές ανά παιχνίδι και αρκετά πιο πίσω βρίσκουμε την Ισπανία με 28.000 θεατές ανά παιχνίδι (η κρίση τελικά επηρέασε και το ποδόσφαιρο). Σε ότι αφορά την Super League, ο μέσος όρος προκαλεί μελαγχολία: 6.400 θεατές. Ακολουθούν τα αναλυτικά νούμερα...

- Από τις 16 ομάδες της Super League, μόνο οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ξεπερνούν τον μέσο όρο των 10.000 θεατών ανά αγώνα. Άλλες 5 ομάδες κυμαίνονται ανάμεσα σε 5.000 και 10.000 θεατές ανά αγώνα. Οι υπόλοιπες 8 (το 50% δηλαδή) βρίσκονται στην προτελευταία κατηγορία της ΟΥΕΦΑ, με μέσο όρο ανάμεσα στους 1.000 και τους 3.000 θεατές σε κάθε παιχνίδι. Και μη χειρότερα...

4. ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

- 51 ευρώ στοιχίζει κατά μέσο όρο ένα εισιτήριο στο ισπανικό πρωτάθλημα. Πρόκειται για την ακριβότερη τιμή σε όλη την Ευρώπη. Αντίστοιχα στην Αγγλία ο μέσος όρος βρίσκεται στα 49 ευρώ, ενώ στη Γερμανία δεν ξεπερνάει τα 30 ευρώ. Η Ιταλία φτάνει τα 21 ευρώ και η Γαλλία μόλις τα 19!

Η ΟΥΕΦΑ "ακτινογραφεί" το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Η Ισπανία έχει τα ακριβότερα εισιτήρια σε όλη την Ευρώπη. Στη φωτογραφία ένα εισιτήριο του περσινού τελικού του Κυπέλλου αξίας 180 ευρώ!

- Αν λάβουμε υπόψη μας τον μέσο όρο στην Super League, ο οποίος είναι 34 ευρώ, πρέπει να χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο, αφού βρισκόμαστε πάνω από την Bundesliga, την Ιταλία (21 ευρώ) και τη Γαλλία (19 ευρώ), προσφέροντας παράλληλα αστείες (ή αν προτιμάτε τραγικές) έως ανύπαρκτες υπηρεσίες στον φίλαθλο. Για το θέαμα καλύτερα ας μην το συζητήσουμε...

- Και για να καταλάβετε την κλοπή που συντελείται εις βάρος του Έλληνα φίλαθλου, η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση των πιο ακριβών εισιτηρίων σε όλη την Ευρώπη! Βρίσκεται πίσω από Ισπανία και Αγγλία και πάνω από όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Συνεχίστε λοιπόν να χαρτζιλικώνετε τους κονιόρδους της Super League!

Η ΟΥΕΦΑ "ακτινογραφεί" το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Πίνακας 4. Αναλυτικά στατιστικά στα 20 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με τη μεγαλύτερη προσέλευση στα γήπεδα το 2010. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση.

- 50 ευρώ είναι ο μέσος όρος των εσόδων από κάθε θεατή που προσέρχεται στα γήπεδα της Πριμέρα Ντιβισιόν και της Πρέμιερ Λιγκ. Ο αμέσως επόμενος μέσος όρος δεν ξεπερνάει τα 35 ευρώ, ενώ ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στα 11 ευρώ.

5. ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

- 24 χρόνια θεωρείται η ποδοσφαιρική ηλικία για μια μεταγραφή «top» στην Ευρώπη. Από τις 400 πιο ακριβές μεταγραφές της χρονικής περιόδου από το 1996 μέχρι και το 2011, οι 146 έγιναν στην Αγγλία (Premier League), οι 116 στην Ιταλία (Calcio) και οι 93 στην Ισπανία (Primera División). Αυτά τα τρία πρωταθλήματα πραγματοποίησαν 355 από τις 400 πιο ακριβές μεταγραφές, ένα ποσοστό δηλαδή 88%, αφήνοντας μόλις 45 για όλα την υπόλοιπη Ευρώπη. Δυο από αυτές έγιναν από το ελληνικό πρωτάθλημα (Ζιοβάνι και Σισέ).

Η ΟΥΕΦΑ "ακτινογραφεί" το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Πίνακας 5. Οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι 400 top μεταγραφές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από το 1996 μέχρι το 2011.

- 2.3 δισεκατομμύρια ευρώ ξόδεψαν οι 734 σύλλογοι των πρώτων κατηγοριών των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων σε μεταγραφές μέσα στο 2010. Ο αριθμός ήταν μειωμένος κατά 300 εκατομμύρια ευρώ από τον αντίστοιχο του 2009.

- 33% του ποσού των 2.3 δις ευρώ, δηλαδή 775 εκατομμύρια ευρώ είναι προγραμματισμένα να πληρωθούν τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την πραγματοποίηση των αντίστοιχων μεταγραφών.

Η ΟΥΕΦΑ "ακτινογραφεί" το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Πίνακας 6. Οι χώρες στις οποίες κατέληξαν οι 400 top μεταγραφές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από το 1996 μέχρι το 2011.

- Τα 3 τελευταία χρόνια πέφτει συνεχώς τόσο ο αριθμός όσο και τα συνολικό ποσό των «μεγάλων» μεταγραφών στην Ευρώπη. Το 2009 ήταν η χρονιά – ρεκόρ, όμως από τότε υπάρχει συνεχής μείωση.

- 20% είναι το ποσοστό των μεταγραφών της χειμερινής περιόδου επί του συνόλου των μεταγραφών που κάνουν οι αγγλικοί σύλλογοι (μία στις πέντε). Ακολουθεί η Ιταλία με 16%, ενώ με αρκετά χαμηλότερο ποσοστό βρίσκουμε την Ισπανία (9%).

6. ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

- 46 χρόνια είναι η μέση ηλικία ενός προπονητή στην Ευρώπη. Στην Αγγλία, την Ουκρανία και τη Ρωσία, ο μέσος όρος ξεπερνάει τα 50 χρόνια. Οι Γάλλοι είναι οι προπονητές που δουλεύουν περισσότερο στο εξωτερικό, ενώ οι Ισπανοί βρίσκονται στην ένατη θέση της σχετικής λίστας.

Η ΟΥΕΦΑ "ακτινογραφεί" το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Πίνακας 7. Η διάρκεια παραμονής των προπονητών στους συλλόγους των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων πρώτης κατηγορίας.

- 17 μήνες είναι ο μέσος όρος παραμονής ενός προπονητή στους συλλόγους των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων της πρώτης κατηγορίας. Οι Σκανδιναβικές ομάδες είναι αυτές που έχουν τον μεγαλύτερο μέσο όρο παραμονής με το 50% των προπονητών τους να ξεπερνούν τα 3 χρόνια. Στον αντίποδα, η Βοσνία, η Αλβανία, η Βουλγαρία και η... Ελλάδα έχουν τον μικρότερο μέσο όρο. Πάνω από το 80% των προπονητών τους δε βγάζει τη χρονιά!

7. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΒΑΣΗΣ

- 16 τίτλοι για τις μικρές Εθνικές ομάδες της Ισπανίας. Καμία άλλη Ομοσπονδία δεν έχει κερδίσει περισσότερους από το 1993 μέχρι σήμερα. Ακολουθούν η Γερμανία με 11 τίτλους και η Γαλλία με 8.

- 46 οι συμμετοχές σε τελικές φάσεις επίσημων διοργανώσεων για τις μικρές Εθνικές ομάδες της Ισπανίας. Ακολουθούν Αγγλία και Γαλλία με 40 συμμετοχές έκαστη.

Πηγές: uefa.com, Marca

- Όλοι οι πίνακες βρίσκονται στην έκθεση της ΟΥΕΦΑ.

- Ευχαριστώ το Κουρκούτι για τη βοήθειά του στην επεξεργασία και μετάφραση των γραφημάτων.

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ