ΕΥΡΩΠΗ

Αυτές είναι οι ομάδες-έκπληξη της φετινής σεζόν

Αυτές είναι οι ομάδες-έκπληξη της φετινής σεζόν

ΤοSport24.grπαρουσιάζει τις πέντε ευρωπαϊκές ομάδες, που τη φετινή σεζόν πραγματοποιούν εξαιρετικές εμφανίσεις, έχοντας ξεπεράσει τις προσδοκίες. Από τη Νις του Μπαλοτέλι, μέχρι την απίθανη Λειψία. (VIDEOS)

Πέρυσι η Λέστερ πέτυχε το (θεωρητικά) ακατόρθωτο. Σήκωσε το τρόπαιο της Premier League και αναπτέρωσε τις ελπίδες κάθε "μικρού" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πλέον, όλοι πιστεύουν ότι μπορούν να το κάνουν. Όλοι πιστεύουν ότι μπορούν να κυνηγήσουν το θαύμα.

Το Sport24.grέκανε τη... βόλτα του στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και εντόπισετις πέντε ομάδες που φρόντισαν να μας υπενθυμίσουν και φέτος πόσο ωραίο είναι το ποδόσφαιρο όταν οι "μικροί" κοντράρουν στα ίσα τους "μεγάλους".

Πέντε ομάδες, που είτε με τον τρόπο που αγωνίζονται, είτε με τα αποτελέσματα που έχουν πάρει, εντυπωσιάζουν ακόμα και τους... ειδικούς. Διαβάστε αναλυτικά ποιες είναι αυτές και ψηφίστε αυτή που θεωρείτε εσείς ως μεγαλύτερη έκπληξη.

Νις - Γαλλία

Αυτές είναι οι ομάδες-έκπληξη της φετινής σεζόν

Η ταυτότητα

Πέρυσιτερμάτισε στην τέταρτη θέση και κατόρθωσενα δώσειτο "παρών" στους ομίλους του φετινούEuropa League, απ' όπου και αποκλείστηκε νωρίς. Φέτος, διεκδικεί το πρωτάθλημα από την -σαφέσταταπροβληματική- Παρί Σεν Ζερμέν του Ουνάι Έμερι,αλλά και την ανεβασμένη Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ.

Ηομάδα της Νίκαιαςδεν πτοήθηκε ούτε στο ελάχιστο από τη φυγή ποδοσφαιριστών – κλειδιά, όπως οι Μπεν Αρφά και Μεντί, και με τους Κινέζους επιχειρηματίες να εισχωρούν στο διοικητικό τοπίο, κατάφεραν να αντικαταστήσουν επάξια τους αποχωρήσαντες. Πέραν αποτελεσμάτων, η εξαιρετική της εικόνα συμβάλλει, επίσης, στο να θεωρηθεί αξιότιμη υποψήφιαγια τον τίτλο.

Οι παίκτες

Ξεκινάμε από τον άξονα, διότιεκεί εντοπίζεται ο πολυτιμότερος. Ο λόγος για τον Μικαέλ Σέρι, ο οποίος έχει αναλάβειοργανωτικό ρόλο και ανταπεξέρχεται σε αυτόν μετρομερήεπιτυχία, έχοντας “σερβίρει” 8 γκολ στους συμπαίκτες του. Πιθανότατα έχετε ακούσει για την επιστροφή του Μπαλοτέλι στις εντυπωσιακές επιδόσεις του παρελθόντος (6 γκολ μέχρι στιγμής), αλλά ο έτερος φορ Πλεά, τα έχει πάειακόμη πιοπερίφημα (10 γκολ).

Κατά τ' άλλα, ξεχωρίζουν οι Περέιρα στο δεξί άκρο τηςοπισθοφυλακής, ο μέσος Τσίπριεν,ο μεσοεπιθετικόςΜπελχαντά και ο πολύπειρος κεντρικός αμυντικόςΝτάντε. Αξίζει μια αναφορά και ο 17χρονος (!) Σαρ, που έχει μονιμοποιήσει τη θέση του στη “βασική” τριάδα των στόπερ. Βεβαίως, κάπου εκεί υπάρχει και ο Έλληνας Τάσος Δώνης, που όμως έχει μετρήσει μόλις 70'συμμετοχής.

Ο προπονητής

Άπαντες δυσανασχέτησαν όταν ο Κλοντ Πιελ κατευθύνθηκε προς τη Σαουθάμπτον το περασμένο καλοκαίρι, όμως ο ενθουσιασμός επέστρεψε στις τάξεις των φιλάθλων,όταν ήχησεστ' αυτιά τουςτοόνομα του Λουσιέν Φαβρ. Ο Ελβετός τεχνικός ανέλαβε τα προπονητικά ηνία τηςγαλλικής ομάδας, έπειτα από το άκρωςεπιτυχημένο πέρασμά του από την Γκλάντμπαχ.

Το όνομά του,έδωσε από μόνο του πληθώρα υποσχέσεωνκαι όσοι τιςπίστεψαν, έχουν δικαιωθεί σε απόλυτο βαθμόμέχρισήμερα. Αρέσκεται στο να επιτίθεται οργανωμένακαι η αλήθεια είναιότι ξέρει νατο κάνει καλά. Σημαντικό“τρικ”είναι η προσαρμοστικότητάσε διαφορετικά σχήματα που έχει προσδώσει στην ομάδα του, χρησιμοποιώνταςτο ευέλικτο 3-5-1-1καιτο κλασικό4-3-3.Δύναμη του, όποιατακτική προσέγγιση κι αν επιλέγει, αποτελεί ο άξονας.


Ζούλτε Βάρεγκεμ - Βέλγιο

Αυτές είναι οι ομάδες-έκπληξη της φετινής σεζόν

Η ταυτότητα

Σταντάρ Λιέγης, Γκενκ, Άντερλεχτ, Κλαμπ Μπριζ. Αυτά είναι τα... βελγικάbrand. Πρόσφατα, ακούστηκε δυνατά στα μέρη μας και το όνομα της Γάνδης, όχι τόσο λόγω της κατάκτησης του βελγικού πρωταθλήματος, όσο για το επίτευγμα της πρόκρισηςστους “16” του περσινούChampions League.Φέτος, έχουμε τη Ζούλτε Βάρεγκεμ.

Ενδέχεται το όνομά να είναι άγνωστο σε πολλούς, αλλά είναι η ομάδα που οδηγεί την“κούρσα τίτλου” στο Βέλγιο. Τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηριζόταν από ασταθείς επιδόσεις. Η φετινή της εικόνα εμπνέει εμπιστοσύνη καιδείχνεικάτι διαφορετικό. Στις δύο πόλεις, Βάρεγκεμ και Ζούλτε, που προφανώς εκπροσωπούνται από την ομώνυμη ομάδα,κατοικούν συνολικά μόλις50.000 άνθρωποι!

Οι παίκτες

Ο πανύψηλος -αναλογικά με τα στάνταρ της θέσης- και έμπειρος Λεπόιντ αγωνίζεται ως μεσοεπιθετικός, πίσωαπό τονεπίσηςπεπειραμένοεπιθετικόΛέγε. Ο τελευταίος αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τα 7 φετινά του γκολ, αλλά και για τα σπάνιαστοιχεία που τον διακρίνουν: ψηλός, δυνατός, καλός τεχνίτης και ταχύς.

Τον αριθμό 10 φορά ο Κάγια, ο οποίος αγωνίζεται στο πλάι καιείναι... εξειδικευμένος στην εκτέλεση των"στημένων", μέσω των οποίων έχει μοιράσει 10 ασίστ!Αξιοσημείωτο το ότι ο κεντρικός αμυντικός, Ντέριτζικ, έχει πετύχει 6 τέρματα, αλλά και το ότι ο μέσος, Λέγκαγκερ, έχει φτάσει τα 4. Κρατήσαμε για το τέλος τον φοβερόαμυντικό χαφ, Μέιτε, για τον οποίο έχειήδη εκφραστείενδιαφέρον από τιςΝτόρτμουντ και Σάλκε.

Ο προπονητής

Προπονητής της είναιο Φράνκι Ντιούρι, ο οποίος επαγγελόταν ιδιωτικός ντετέκτιβ!Βρίσκεται στον πάγκο της από το 2012, ενώ έχει περάσει από αυτόν και κατά τα διαστήματα 1993-1996, 1998-2001 και 2001-2010. Μάλιστα, στην πρώτη του "θητεία" στον πάγκο της, είχε καταφέρει να την προβιβάσει για πρώτη φορά από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες, στις επαγγελματικές.

Έχεισημειώσει περάσματα από τη Γάνδη και την Κ21 της εθνικής Βελγίου, ενώ έχεικατακτήσειδύο φορές το βραβείο του προπονητή της χρονιάς στο Βέλγιο.Η ομάδα του διαθέτειμπόλικο ταλέντοστον μεσοεπιθετικό τομέα και με το 4-2-3-1 το αναδεικνύει στον μέγιστο δυνατό βαθμό.Της έχει προσδώσειξεκάθαρα επιθετικό προσανατολισμό και παιχνίδι τόσο μεγάλης έντασης, που μοιάζει να έχει "προσγειωθεί" κατευθείαν από την Premier League.


Αταλάντα - Ιταλία

Αυτές είναι οι ομάδες-έκπληξη της φετινής σεζόν

Η ταυτότητα

Από μαθημένη να δίνει την επίπονη μάχη της παραμονής, η Αταλάντα βρίσκεται να διεκδικεί με αξιώσεις ευρωπαϊκό εισιτήριο! Η παρουσία της στο ξεκίνημα ήταν κακή, με απολογισμό τέσσερις ήττες σε πέντε παιχνίδια. Ωστόσο, ένα εκπληκτικό σερί νικών εν συνεχεία, άλλαξε ριζικά τα δεδομένα, αναγκάζοντας και την ίδια να αναπροσαρμόσει τους στόχους της.

Οι επιβλητικές εμφανίσεις της, την έχουν καταστήσει “φόβητρο” για κάθε ομάδα της Serie A, παρά το γεγονός ότι το ρόστερ της είναι το έβδομο φθηνότερο ανάμεσα στις 20 ομάδες της κατηγορίας.

Οι παίκτες

Κυρίως λόγω της ηλικίας του, κάτι που επιτρέπει στον ποδοσφαιρικό πλανήτηνα φιλοδοξεί για περαιτέρω σημαντική ανάπτυξητων ικανοτήτων του,ο19χρονος Φρανκ Κέσι είναι το ηχηρό όνομα της ομάδας. Μάλιστα, τα ιταλικά ΜΜΕυποστηρίζουν ότι διεκδικείταιδυναμικά από τηΓιουβέντους. Αγωνίζεται στον άξονα και έχει καταφέρει να πετύχει 5 γκολ.

Παρά ταύτα, αποτελεί μόνο ένα "γρανάζι" της θαυματουργήςμηχανής της Αταλάντα. Ο 28χρονος Γκόμεθ πραγματοποιεί εξίσου φανταστικές εμφανίσεις από τη μεσαία γραμμή, ενώ υποχρεούμεθανα... βγάλουμε το καπέλοστους εξαιρετικούς κεντρικούς αμυντικούς, Καλντάρα και Μασιέλο, αλλά και στον μεσοεπιθετικό Κούρτιτς.

Ο προπονητής

Ο ιδιοκτήτης της Ίντερ, επέλεξε να "τελειώσει" βιαστικά τον Γκιέρο Γκασπερίνι το 2011, πιεζόμενος και από τα μιλανέζικα ΜΜΕ.Εκείνοςτης Αταλάντα, ονόματιΑντόνιο Περκάσι, φέρεται να έχει αποφοιτήσει από... άλλη σχολή, έχοντας παράσχει τεράστια υποστήριξηπρος τον Ιταλό τεχνικό. Αυτό ήταν που βοήθησεκαθοριστικάτον τελευταίονα ξεδιπλώσει τις προπονητικές του δυνατότητες και ναπάρει το μέγιστο δυνατόαπό ποδοσφαιριστές που, μέχρι πρότινος, δεν είχαν να επιδείξουν κάτι ιδιαίτερο.

Εκτός αυτού, ο Ιταλός προπονητήςάρχισε να δείχνει πίστη σε παιδιά από τα -υψηλού επιπέδου- τμήματα υποδομής της Αταλάντα. Στόχο του αποτελεί να "πλάσει"ένα σύνολοπου θα είναι σε θέση ναεπιτύχει όχι μόνο παροδικά, αλλά καιμακροπρόθεσμα. Ο Γκασπερίνιέχει πει ότι η ομάδα του "πατάει"στα χνάρια της Αθλέτικ Μπιλμπάο, πράγμα που συμβαδίζει και με τη ρομαντική αντίληψη με την οποία αντιμετωπίζει το άθλημα. Τακτικά, είναι“κολλημένος" στο 3-4-2-1. Απαιτεί από τους παίκτες υπομονετική κυκλοφορία της μπάλαςκαι όχι αμεσότητα στις μεταβιβάσεις.Μεγάλου ατού του, η εκμετάλλευση των"στημένων" φάσεων.


RB Λειψίας - Γερμανία

Αυτές είναι οι ομάδες-έκπληξη της φετινής σεζόν

Η ταυτότητα

Κατά πολλούς, αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη. Σε ένα πρωτάθλημα πουείναιγνωστό ότι το “μονοπώλιο”ανήκειστην Μπάγερν τα τελευταία χρόνια, μία νεοφώτιστη ομάδα έχει αρχίσει να την “τρομάζει”!

Βεβαίως, το υλικό της Λειψίας δεν συνάδει με πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα στην Bundesliga(άλλωστε ηRed Bullέχει καταφτάσει με γιγάντιες βλέψεις στο γερμανικόποδόσφαιρο), ωστόσο το να διεκδικεί εισιτήριογια τοChampions League,αποτελείυπέρβαση.Όσον αφορά τη διεκδίκηση του τίτλου, ίσως είναι περισσότερο... ασφαλές να μιλήσουμε αφότου αντιμετωπίσει και την Μπάγερν στις 21 Δεκεμβρίου.

Οι παίκτες

Οι τρεις διακριθέντες της ομάδας της ανατολικής Γερμανίας είναι ο επιθετικός Βέρνερ, που αποτελεί το “πολυβόλο” τηςμε 8 γκολ, ο μέσος Κεϊτά, ένας εκ των πιο μοντέρνωνbox-to-boxμέσων στηνBundesligaαυτή τη στιγμή και μόλις στα 21 του χρόνια, και ο εκπληκτικός Φόρσμπεργκ των 5 τερμάτων και7 ασίστ.

Κατά τ' άλλα, ιδιαίτερη μνεία αξίζουν ο ακραίος μέσος Ζάμπιτσερ, ο επιθετικόςΠόουλσεν, ο κεντρικός αμυντικός Όρμπαν και ο δεξιός μπακ Μπερνάρντο. Από πίσω περιμένουν ορισμένοι εξαιρετικά ταλαντούχοι νεαροί, όπως οι Ζέλκε, Μπερκ, Μπρούνο και Ρ. Κεντίρα. Κάπου εκεί, "ξεπροβάλλει" και ο Έλληνας Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος όμωςμετρά μόλις 26' συμμετοχής και οι συγκυρίες φαίνεταιπωςτον ωθούν εκτός "Red Bull Arena".

Ο προπονητής

Μετά απόπολυετήπεράσματααπόδιάφορες ομάδες τηςBundesliga,ο Ραλφ Ράνγκνικ ξεκίνησε να εργάζεται για χάρη τηςRed Bullτο 2012. Αρχικά, ανέλαβε το πόστο του αθλητικού διευθυντή τηςRBΣάλτσμπουργκ και το ίδιο έτος “μετατέθηκε” στηRBΛειψίας, για να αναλάβει ακριβώς τον ίδιο ρόλο στον γερμανικό σύλλογο. Την περσινή σεζόν πήρε τα προπονητικά “σκήπτρα” της ομάδας, την οποία οδήγησε με... συνοπτικές διαδικασίες στηνBundesliga. Φέτος έχει και πάλι το ρόλο του αθλητικού διευθυντή και στη θέση του προπονητή της ομάδας είναι ο Ραλφ Χάσενχιτλ, ο οποίος κινούμενος στην ίδια γραμμή πλεύσης, έχει αρχίσει να “χτίζει” κάτι πραγματικά σπουδαίο.

Στην πλειοψηφία των αγώνων επιλέγει να παίζει σε ιδιαίτερα υψηλές εντάσεις, ενώ είναι δύσκολο ναπροσδώσεις στο σύνολό τουκάποιον συγκεκριμένο “τίτλο” (ομάδα κατοχής,αντεπίθεσηςκλπ), καθότι συνηθίζει να προσαρμόζεται ανάλογα με τον αντίπαλό που έχει απέναντίτου. Το σχήμα που προτιμάειείναι ένα4-2-2-2 που συχνά -είτε σε φάση άμυνας είτε σε φάση επίθεσης- μετατρέπεται σε 4-2-4 και"ασφυκτιά" τον αντίπαλο με έντονη πίεση ψηλά.


Ιστανμπούλ Μπασακσεχίρ - Τουρκία

Αυτές είναι οι ομάδες-έκπληξη της φετινής σεζόν

Η ταυτότητα

Η περίοδος 2014/15 ήταν εκείνη της επιστροφής στη μεγάλη κατηγορία. Έλειψε μόλις μία σεζόν, αλλά επέστρεψεδριμύτερη. Τις επόμενες δύο, τερμάτισε μία θέση κάτω από τους “γίγαντες” του τουρκικού ποδοσφαίρου (Γαλατάσαραϊ, Φενέρμπαχτσε, Μπεσίκτας). Την τρίτη έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικότερα. Μετά από 14 αγωνιστικές, η Ιστανμπούλ Μπασακσεχίρβρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μαζί με τηνΜπεσίκτας, κάτι το οποίο έχει επέλθει απολύτως δίκαια.

Ηίδρυσή της πραγματοποιήθηκε μόλις το 1990, ενώμέχρι πριν από μερικά χρόνια, στο γήπεδο μαζεύονταν λιγότεροι από 200 θεατές! Σήμερα,επωφελούμενη από τις επιτυχίες της, έχει αναπτύξει μία οπαδική βάση αποτελούμενη -κατά πλειοψηφία- από νεότερουςανθρώπους.Πολύς κόσμος στράφηκε στη συγκεκριμένη ομάδατης Κωνσταντινούπολης, όντας... ξενερωμένος από τα διαδοχικά κρούσματα βίας μεταξύ των οπαδών των “μεγάλων”.

Οι παίκτες

Γενικώς, είναι μια ομάδα που φημίζεται για τον "πλουραλισμό" της. Ενδεικτικό το ότι ο κορυφαίος σκόρερ της είναι ο Βραζιλιάνος Μοσορό, των μόλις5 τερμάτων. Κορυφαίος σε απόδοση κατατάσσεται ο Βόσνιος εξτρέμ Βίσκα, ενώ πίσω του έρχονται ο κεντρικός αμυντικός Αϊχάν και ο φορ Μπατντάλ.

Ο 19χρονος Ούντερ ξεχωρίζει στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής, παίκτης ο οποίος συγκαταλέγεται στα"next big things" του τουρκικού ποδοσφαίρου. Στον άξονα, οι Τεκντεμίρ, Εμρέ προσδίδουν εμπειρία και σταθερότητα.Αναφορικά με τον γνωστό σε εμάς από τη "θητεία" του στονΑτρόμητο,Στέφανο Ναπολεόνι, είναι ενεργόμέλος της ομάδας μεν, όχι βασικό δε (5συμμετοχέςως αλλαγή, 2γκολ).

Ο προπονητής

Ο 53χρονος Αμπνουχάλ Αβτσί είναι εκείνος που έχει λάβει τα προπονητικά “κλειδιά” της τουρκικής ομάδας. Το έκανε για πρώτη φορά το διάστημα 2006-2011 και επανήλθετο 2014. Το "διάλειμμά" του οφειλόταν στην ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής Τουρκίας, απ' όπου παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2013. Στο ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας, είχε αναλάβει την Κ17 της εθνικής Τουρκίας, την οποία και είχε οδηγήσει στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ως βοηθό του, στην πρωτοπόρο του τουρκικού πρωταθλήματος, έχει πάρει τον Ερόλ Μπουλούτ, πουείχε περάσει από τα ελληνικά γήπεδα ως ποδοσφαιριστής (Πανιώνιος, Ολυμπιακός Πειραιώς, Ολυμπιακός Βόλου, ΟΦΗ και Βέροια κατά σειρά). Ο Τούρκος τεχνικός φημίζεται για την ικανότητά τουνααναδεικνύει τον καλύτερο (ποδοσφαιρικό)εαυτό των παικτώντου.

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ