EUROPA LEAGUE

Βαλερένγκα - ΠΑΟΚ 0-2

ΒΑΛΕΡΕΓΚΑ - ΠΑΟΚ / ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ
ΒΑΛΕΡΕΓΚΑ - ΠΑΟΚ / ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ MOTIONTEAM

Με γκολ των Βιεϊρίνια και Πάμπλο Γκαρσία στο 2ο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ πέρασε με 2-0 από το "Ούλεβαλ" επί της Βαλερένγκα και βρίσκεται ήδη στα πλέι οφ του Europa League.

Φουριόζος ο "Δικέφαλος" έδειξε την ανωτερότητά του κόντρα στην Βαλερένγκα από το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι. Ο "Δικέφαλος" με επιβλητική εμφάνιση στο Ούλεβαλ πέτυχε νίκη με 2-0 που τον φέρνει από σήμερα στα πλέι οφ του Europa League.

Πανέμορφαγκολ από Βιεϊρίνια (72') και Γκαρσία (90'), εκπληκτική εμφάνιση από τον Κοστίν Λαζάρ και άριστο προπονητικό πλάνο από τον Λάζλο Μπόλονι.

Συνέχεια στην πετυχημένη περσινή ευρωπαϊκή πορεία του έδωσε ο ΠΑΟΚ με το... καλημέρα στη νέα αγωνιστική περίοδο. Ο "Δικέφαλος", αφήνοντας στην άκρη τις προβληματικές εμφανίσεις του στα φιλικά της προετοιμασίας, έκανε επιβλητική εμφάνιση μέσα στο Ούλεβαλ και πήρε "καθαρή" νίκη με 2-0 επί της Βαλερένγκα.

Με σοβαρότητα και οργάνωση στο παιχνίδι του, φρόντισε να φέρει από την αρχή το παιχνίδι στα μέτρα του. Αρχικά έκλεισε τους διαδρόμους προς την εστία του Κρέσιτς, βγαίνοντας όποτε έβρισκε την ευκαιρία στην αντεπίθεση και στη συνέχεια επέβαλε το ρυθμό του και πέτυχε δύο πανέμορφα γκολ με τον Βιεϊρίνια και τον Γκαρσία.

Εκτός της πρόκρισης το κέρδος του ΠΑΟΚ από το ματς του Όσλο ήταν ο Κοστίν Λαζάρ που στην πρώτη επίσημη εμφάνισή του΄ανέλαβε ηγετικό ρόλο. Μετά από αυτό το αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ είναι μία ανάσα από τα πλέι οφ του Europa League, αφού το σαρωτικό πέρασμά του από τη Νορβηγία δίνει διαδικαστικό χαρακτήρα στη ρεβάνς της Τούμπας.

"Βαρύ" κλίμα

Περίπου 15 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα, ο Δήμαρχος του Όσλο, Φάμπιαν Στανγκ, απηύθυνε μήνυμα συμπαράστασης στους Νορβηγούς για όσα τραγικά συνέβησαν στη σκανδιναβική χώρα την περασμένη Παρασκευή. Αμέσως μετά οι παίκτες του ΠΑΟΚ εναπόθεσαν λουλούδια σε σημείο γύρω από τον αγωνιστικό χώρο, αποδίδοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων, ενώ άπαντες αγωνίστηκαν με μαύρα περιβραχιόνια. Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν "παγωμένη", αφού μόλις 3.000 οπαδοί και των δύο ομάδων βρέθηκαν στο Ούλεβαλ. Οι 200 οπαδοί του ΠΑΟΚ προσπάθησαν με τις φωνές τους να τη "ζεστάνουν", αλλά φάνηκε ότι οι δυσάρεστες μνήμες ακόμη είναι νωπές.

Με Λαζάρ βασικό και 4-2-3-1

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Λάζλο Μπόλονι επέλεξε, τελικά, να ξεκινήσει τον αγώνα χρησιμοποιώντας τον Κοστίν Λαζάρ στη θέση του τρίτου μέσου, όπως δοκίμασε από την αρχή της εβδομάδας. Η διάταξη που επέλεξε ο Ρουμάνος ήταν το 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Ντάριο Κρέσιτς, ενώ την άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, αποτέλεσαν οι Έτο, Τσιρίλο, Μαλεζάς και Λίνο.

Την τριάδα του κέντρου αποτέλεσαν οι Λαζάρ, Αρίας και Γκαρσία, με τον Ρουμάνο να έχει έναν πιο ελεύθερο ρόλο, αγωνιζόμενος λίγο πιο μπροστά από τους άλλους δύο. Στην επίθεση, ο Μπόλονι επέλεξε τη λύση του Φωτάκη στα δεξιά, αφήνοντας τον Ρομπέρ στον πάγκο. Αριστερά βρέθηκε ο Αντελίνο Βιεϊρίνια και στην κορυφή της επίθεσης ο Στέφανος Αθανασιάδης.

Ξεκίνημα... Τούμπας

Οι παίκτες του Μπόλονι μπήκαν φουριόζοι στον αγωνιστικό χώρο. Πίεζαν αρκετά ψηλά, χωρίς, όμως, να αφήνουν χώρους στην άμυνα. Έτσι, μόλις στο πρώτο λεπτό ο ΠΑΟΚ απείλησε την εστία της Βαλερένγκα με ένα σουτ του Φωτάκη, που κατέληξε ελάχιστα άουτ. Η πίεση συνεχίστηκε όταν στο 6' ο Αθανασιάδης εκμεταλλευόμενος το λάθος της άμυνας των Νορβηγών, που προήλθε από πίεση των "ασπρόμαυρων", σούταρε από μακριά με την μπάλα να περνά ξυστά από το δεξί δοκάρι των γηπεδούχων.

Παρά την προσπάθεια της Βαλερένγκα να "παγώσει" τον ρυθμό του αγώνα, ο ΠΑΟΚ συνέχισε να πιέζει. Στο 15ο λεπτό ο "Δικέφαλος" απείλησε και πάλι. Ο Λίνο βρήκε τον Βιεϊρίνια, εκείνος πάσαρε στον Λαζάρ, αλλά ο Ρουμάνος από το ύψος της περιοχής δεν πλάσαρε σωστά και η μπάλα κατέληξε πάνω από τα δοκάρια του Χίρσφελντ.

Κατέβασε στροφές

Η πρώτη ευκαιρία της Βαλερένγκα καταγράφηκε στο 25ο λεπτό του πρώτου μέρους, όταν ο Φελά, μετά από αρκετές κόντρες βρήκε κενό χώρο, σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής, με τον Κρέσιτς να αποκρούει με υπερένταση σε κόρνερ. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, ο ΠΑΟΚ εμφάνισε πρόβλημα στην κατοχή μπάλας, αφού έκανε πολλά λάθη στον χώρο του κέντρου, τα οποία, όμως, οι Νορβηγοί δεν κατάφεραν να μετατρέψουν σε κάποια αξιόλογη ευκαιρία. Ο "Δικέφαλος" κατάφερνε να κρατά το μηδέν, αλλά ήταν ακίνδυνος στην επίθεση.

Επανήλθε στο τέλος

Όλα αυτά μέχρι το 36', όταν ο Λίνο απείλησε την αντίπαλη εστία με ένα σουτ από αρκετά μακρινή απόσταση, το οποίο, ωστόσο, πέρασε λίγο πάνω από το δοκάρι του Χίρσφελντ. Τρία λεπτά αργότερα ο Λαζάρ έκανε εκπληκτική μπαλιά πολλών μέτρων στον Φωτάκη, που είδε τον Βιεϊρίνια, ο Πορτογάλος "έσπασε" την μπάλα στον επερχόμενο Έτο, ο οποίος πλάσαρε, αλλά ο Χίρσφελντ απέκρουσε την τελευταία στιγμή. Στο κόρνερ που ακολούθησε και εκτέλεσε ο Γκαρσία, ο Τσιρίλο με κεφαλιά στην καρδιά της περιοχής έστειλε τη μπάλα λίγο πάνω από τη νορβηγική εστία. Κάπως έτσι το πρώτο μέρος έφτασε στο τέλος του.

Στο ίδιο τέμπο

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τον ΠΑΟΚ να έχει την ίδια όρεξη και αποφασιστiκότητα. Τα κύρια χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του στο πρώτο μέρος έκαναν την εμφάνισή τους από τα πρώτα λεπτά του δευτέρου. Οι "ασπρόμαυροι" πίεζαν ψηλά, έκλεβαν μπάλες και απειλούσαν την εστία των Νορβηγών. Μάλιστα, σε δύο φάσεις μία με ένα φάουλ του Γκαρσία στο 51', που η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ και μία με τον Βιεϊρίνια στο 55' που δέχθηκε κάθετη πάσα του Λαζάρ, αλλά οι αμυντικοί της Βαλερένγκα τον πρόλαβαν πριν πλασάρει.

"Τρόμαξε" για πρώτη φορά

Στο 56' η Βαλερένγκα απείλησε για πρώτη φορά σοβαρά τον ΠΑΟΚ. Μία φάση διαρκείας στα καρέ του "Δικέφαλου" με τον Φέλα να πασάρει στον Μπέρε που μπήκε από πλάγια θέση, κλείστηκε, όμως, από τον Κρέσιτς και γύρισε στον Νόρντβικ που σούταρε έξω από την περιοχή για να απομακρύνει μπροστά από την εστία ο Τσιρίλο.

Συνέχισε απτόητος

Η φάση αυτή, ωστόσο, δεν πτόησε τους παίκτες του Μπόλονι. Τέσσερα λεπτά αργότερα Λίνο- Βιεϊρίνια και Φωτάκης συνεργάστηκαν άψογα σε εκτέλεση φάουλ, με τον Πορτογάλο, όμως, να μην κάνει καλή τελική πάσα και τους Νορβηγούς να διώχνουν σε κόρνερ. Το σημαντικό σε εκείνο το χρονικό σημείο, δεν ήταν οι ευκαιρίες που δημιουργούσε ο ΠΑΟΚ, αλλά ότι ο "Δικέφαλος" κατάφερε να φέρει το ματς στα μέτρα του και να επιβάλλει τον ρυθμό του.

Ευτυχώς, άργησε ο Τσουκαλάς

Στο 70' ο Λάζλο Μπόλονι φώναξε τον Σταύρο Τσουκαλά να ετοιμάζεται για να πάρει τη θέση του Λαζάρ, ο οποίος θέλησε να βγει από το γήπεδο, λόγω ενός προβλήματος που αντιμετώπιζε από τα τέλη του πρώτου μέρους, την ώρα που ήταν ο καλύτερος παίκτης του ΠΑΟΚ. Ο Ρουμάνος στο 72' φρόντισε να το αποδείξει, έστω και με πρόβλημα.Πέρασε τρεις παίκτες, πάσαρε στον Βιεϊρίνια, ο οποίος με μία κούρσα 30 μέτρων, πλάσαρε εύστοχα και άνοιξε το σκορ για τον ΠΑΟΚ.

Παρών ο Κρέσιτς, φρεσκάρισμα από Μπόλονι

Παρά το αρχικό σοκ του γκολ του ΠΑΟΚ και τις πρώτες χλιαρές αποδοκιμασίες των φιλάθλων τους, οι παίκτες της Βαλερένγκα κατάφεραν να απειλήσουν την εστία του "Δικέφαλου". Ο Νίλσεν στο 78' έκανε πολύ ωραία προσπάθεια από τα δεξιά, βρέθηκε σε πλάγια θέση, σούταρε, αλλά ο Ντάριο Κρέσιτς απέκορυσε κρατόντας το 1-0 υπέρ της ομάδας του.

Στο 80' ο Λάζλο Μπόλονι πέρασε στο ματς τον Σταύρο Τσουκαλά στη θέση του Κοστίν Λαζάρ, αφού ο Ρουμάνος ήταν προφανές ότι από την υπερπροσπάθεια είχε κουραστεί αρκετά. Επιπλέον, ο ΠΑΟΚ είχε αρχίσει να εμφανίζει κενά έξω από την περιοχή του, τα οποία θα γέμιζε η παρουσία ενός φρέσκου παίκτη.

"Καθάρισε" ο Πάμπλο

Και εκεί που όλοι περίμεναν να περάσουν τα λεπτά για να τελειώσει το παιχνίδι και ο Μπόλονι "ροκάνιζε" τον χρόνο με την αλλαγή του Ρομπέρ, που πέρασε στη θέση του Φωτάκη στο 90'ο Πάμπλο Γκαρσία... πήρε το όπλο του. Ο Βιεϊρίνια "χόρεψε" τρεις παίκτες της Βαλερένγκα, κέρδισε φάουλ σε θέση έξω αριστερά και ο Γκαρσία με άψογη εκτέλεση έστειλε την μπάλα στο δεξί "παράθυρο" του Χίρσφελντ και την ομάδα του μία ανάσα από τα πλέι οφ του Europa League.

Διαιτητής: Άντε Βουτσεμίλοβιτς-Σιμούνοβιτς (Κροατία)

Κίτρινες κάρτες: Ογκούντε / Γκαρσία, Έτο

ΠΑΟΚ: Κρέσιτς, Έτο, Λίνο, Τσιρίλο, Μαλεζάς, Γκαρσία, Αρίας, Λαζάρ (80' Τσουκαλάς), Βιεϊρίνια, Φωτάκης (89' Ρομπέρ), Αθανασιάδης (90' Παπάζογλου)

ΒΑΛΕΡΕΝΓΚΑ: Χίρσφελντ, Μούρι, Μπέρε, Στράντμπεργκ, Νόρντβικ, Ντος Σάντος, Ογκούντε, Φελά (68' Νίλσεν), Λι (57' Κονέ), Ζάιτς (84' Στορ), Σινγκ

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ