EUROPA LEAGUE

Το προφίλ της Ριέκα

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΟΣΦΠ - ΡΙΕΚΑ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - RIJEKA  (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΟΣΦΠ - ΡΙΕΚΑ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - RIJEKA (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ EUROKINISSI

Η ομάδα που απέκλεισε ο Ολυμπιακός στα playoffs του Champions League, Ριέκα, βρέθηκε στον δρόμο της ΑΕΚ στο Europa League. Ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύναμα σημεία της.

Λίγες ημέρες μετά από τον αποκλεισμό στα playoffs του Champions League, η Ριέκα επιστρέφει στην ελληνική πραγματικότητα, αυτήν τη φορά λόγω ΑΕΚ.

Οι νταμπλούχοι Κροατίας θα αντιμετωπίσουν την Ένωση στον 4ο όμιλο του Europa League και όπως όλα δείχνουν, θα δώσουν μάχη μαζί με την Αούστρια για το δεύτερο "εισιτήριο" πρόκρισης του γκρουπ, πίσω από τη Μίλαν.

Η ταυτότητα

Όνομα: Hrvatski Nogometni Klub Rijeka

Έτος ίδρυσης: 1946

Γήπεδο: Stadion Rujevica (8.279 θέσεις, Ριέκα)

Προπονητής: Ματίας Κεκ

Τίτλοι: Κροατία: 1 πρωτάθλημα, 4 Κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ, 1 Ατλαντικό Κύπελλο

Γιουγκοσλαβια: 6 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα, 1 Βαλκανικό Κύπελλο

ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ (ΡΙΕΚΑ) ΜΕ ΕΝΑΝ ΓΝΩΣΤΟ (ΜΑΥΡΙΑΣ)

Οι Κροάτες προέρχονται από δύο ήττες με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, οι οποίες, όμως, δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως όλη την αλήθεια του ζευγαριού. Απείλησαν, προσπάθησαν, αστόχησαν σε καλές ευκαιρίες και εν τέλει "πλήρωσαν" τη διαφορά ποιότητας που είχαν με τους "ερυθρολεύκους", με συνέπεια να ηττηθούν με 1-2 στο "Γ. Καραϊσκάκης" και 0-1 στην κροατική πόλη.

Η Ριέκα είναι η ομάδα που κατάφερε να σπάσει την κυριαρχία της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και να κατακτήσει το περσινό πρωτάθλημα, κάτι που φιλοδοξεί να επαναλάβει και τη φετινή αγωνιστική περίοδο. Διαθέτει ένα πολύ αξιόλογο ρόστερ και σε κάθε περίπτωση η ΑΕΚ έχει δύσκολο έργο μπροστά της.

Ο Ματίας Κεκ παραμένει στην τεχνική ηγεσία και με τον Ελβετό Μάριο Γκαβράνοβιτς στην επίθεση (τέσσερα γκολ μέχρι στιγμής, τα τρία στην Ευρώπη), οι φιλοδοξίες είναι υψηλές. Από κοντά και ο Αυστριακός, Αλεξάντερ Γκόργκον, με τρία τέρματα, ενώ δυο έχει ο Ρουμάνος, Φλορεντίν Ματέι.

Από το βράδυ της Πέμπτης, στο ρόστερ προστέθηκε και ένας Έλληνας, ο Χάρης Μαυρίας, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους, με προοπτική ανανέωσης για ακόμα τρεις σεζόν.

Το πρωτάθλημα στην Κροατία έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου. Η Ριέκα νίκησε 3-0 την Σλάβεν Μπελούπο, 4-1 την Ρούντες και 2-0 την Ίστρα 1961. Στον δεύτερο προκριματικό του Champions League απέκλεισε με δυο νίκες την ουαλική "The New Saints" (2-0 μέσα και 5-1 έξω), για να ακολουθήσει ο αποκλεισμός της Ζάλτσμπουργκ. Οι Κροάτες απέσπασαν 1-1 στην Αυστρία και με λευκή ισοπαλία στη ρεβάνς πέρασαν στα playoffs.

Παρ' όλα αυτά, η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο καλή. Τρεις σερί ήττες από Όσιγεκ, Ντίναμο και Ολυμπιακό, προσγείωσαν απότομα τους πρωταθλητές. Η νίκη επί της Λοκομοτίβα αποτέλεσε μία μικρή ανάσα, μέχρι να έρθει η δεύτερη ήττα - αποκλεισμός από τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Ο προπονητής

Ο Ματίας Κεκ παρέμεινε και τη φετινή σεζόν στην ομάδα μετά από την επιτυχία της περσινής χρονιάς και χρησιμοποιεί το 4-2-3-1 ως σύστημα. Παράλληλα, δίνει μεγάλη βάση στις στημένες φάσεις, ενώ η Ριέκα πρόκειται για μια ομάδα που αμύνεται πολύ καλά δέχεται δύσκολα γκολ.

Όπως είδαμε στους αγώνες με τον Ολυμπιακό, πρόκειται για ομάδα που προσπαθεί να αξιοποιήσει τα άκρα της και κυρίως τα κενά που αφήνει η αντίπαλη άμυνα, αν και στην τελική πάσα ή στην τελική προσπάθεια δεν διακρίνεται για τις σωστές επιλογές της.

Το αστέρι

Η αξία του Μάριο Γκαβράνοβιτς στο ποδοσφαιρικό "χρηματιστήριο" είναι μεγαλύτερη από των υπολοίπων συμπαικτών του, ωστόσο δεν το... έδειξε στις δύο αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό. Παρ' όλα αυτά, πάνω του στηρίζεται όλη η ομάδα και η διάταξη του Κεκ και είναι ο ποδοσφαιριστής από τον οποίο περιμένουν τα πάντα όσον αφορά στο εκτελεστικό κομμάτι.

Φέτος, ξεχωρίζει από τους νεοφερμένους ο Βραζιλιάνος επιθετικός Έμπερ, ο οποίος έπαιζε στη Σλάβεν Κοπρίβνιτσα. Η απώλεια του Φράνκο Αντρισάγεβιτς, ο οποίος πέρυσι πέτυχε 30 γκολ, σίγουρα είναι μεγάλη.

Το γήπεδο

CHAMPIONS LEAGUE / ÅÉÊÏÍÅÓ ÁÐÏ ÔÏ ÃÇÐÅÄÏ ÔÇÓ ÑÉÅÊÁ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
CHAMPIONS LEAGUE / ÅÉÊÏÍÅÓ ÁÐÏ ÔÏ ÃÇÐÅÄÏ ÔÇÓ ÑÉÅÊÁ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες

Σιμόν Σλούγκα (24 / Κροατία)

Νταβίντ Ενβολοκόρ (21 / Νιγηρία)

Αντρέι Πρσακάλο (30 / Κροατία)

Εζέκιελ Ικουεπαμιτάν (20 / Νιγηρία)

Αμυντικοί

Ρομπέρτο Πούντσεκ (25 / Κροατία)

Στέφαν Ριστόβσκι (25 / ΠΓΔΜ)

Λέοναρντ Ζούτα (24 / Σουηδία)

Ντάριο Ζούπαριτς (25 / Βοσνία)

Γιόσιπ Έλεζ (23 / Κροατία)

Αλεκσάνταρ Σόφρανατς (26 / Μαυροβούνιο)

Ιβάν Μάρτιτς (26 / Κροατία)

Μάρκο Βέσοβιτς (25 / Μαυροβούνιο)

Μέσοι

Τόμισλαβ Γκόμελτ (22 / Κροατία)

Ντάμιαν Τζόκοβιτς (27 / Κροατία)

Μάτε Μάλες (28 / Κροατία)

Γιόσπι Μίσιτς (23 / Κροατία)

Φίλιπ Μπράνταριτς (25 / Κροατία)

Φλορεντίν Ματέι (24 / Ρουμανία)

Επιθετικοί

Ζόραν Κβίρζιτς (28 / Κροατία)

Έμπερ (25 / Βραζιλία)

Μάτιτς Τσέρνιτς (25 / Σλοβενία)

Άνας Σάρμπινι (30 / Κροατία)

Μάριο Γκαβράνοβιτς (27 / Ελβετία)

Αλεξάντερ Γκόργκον (28 / Αυστρία)

Χάρης Μαυρίας (23 / Ελλάδα)

Γκούντνες Ατζάγι (22 / Νιγηρία)

Ματέι Γέλιτς (26 / Κροατία)

Αξία ρόστερ Transfermarkt: 21.450.000 ευρώ

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ