EUROPA LEAGUE

Το προφίλ της Μίλαν

AC Milan players celebrate their 6-0 win at the end of the Europa League, play-off, first-leg soccer match between AC Milan and Shkendija, at the Milan San Siro Stadium, Italy, Thursday, Aug.17, 2017. (AP Photo/Antonio Calanni)
Μίλαν (AP Photo/Antonio Calanni) AP

Η ΑΕΚ καλείται να αντιμετωπίσει τη σπουδαία Μίλαν στον 4ο όμιλο του Europa League. Το Sport24.gr σκιαγραφεί το προφίλ των "ροσονέρι", που έχουν γίνει ξανά πανίσχυροι.

Το 1ο γκρουπ δυναμικότητας έκρυβε έτσι κι αλλιώς δυσκολίες. Στην ΑΕΚ, ωστόσο, έπεσε η πιο ισχυρή ομάδα, το φαβορί για την κατάκτηση του Europa League, η Μίλαν. Μια ομάδα που έχει γιγαντωθεί ξανά μετά τα εκατομμύρια που έριξαν οι Κινέζοι.

Το μυαλό όλων πάει σε εκείνο το αλησμόνητο παιχνίδι του 2006. Ήταν 21 Νοεμβρίου, όταν ο Δικέφαλος σημείωσε μία απ' τις σημαντικότερες νίκες της ιστορία του στο κατάμεστο ΟΑΚΑ. Με γκολ του Ζούλιο Σέζαρ η Ένωση νίκησε 1-0 τους "ροσονέρι" για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Champions League (το παιχνίδι στο Μιλάνο είχε λήξει 3-0 υπέρ των Ιταλών).

Από τότε, ασφαλώς, έχουν αλλάξει πολλά. Και για την ΑΕΚ και για τη Μίλαν. Οι δυο τους τα είχαν... ξαναπεί στη φάση των ομίλων του Champions League την περίοδο 1994/95. Στην 1η αγωνιστική είχαν αναδειχθεί ισόπαλες χωρίς γκολ στο Νίκος Γκούμας, ενώ στο περιθώριο της 4ης αγωνιστικής οι Ιταλοί είχαν επικρατήσει με 2-1, αλλά στην Τεργέστη, λόγω τιμωρίας της έδρας της Μίλαν για ρίψη αντικειμένου που τραυμάτισε τον τερματοφύλακα της Ζάλτσμπουργκ.

Το Sport24.gr σκιαγραφεί το προφίλ της ομάδας του Μιλάνου, που έχει μπει σε νέα εποχή.

Η ταυτότητα

Όνομα: Μίλαν

Έτος ίδρυσης: 1899

Γήπεδο: Σαν Σίρο

Προπονητής: Βιντσέντζο Μοντέλα

Τίτλοι: 18 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα, 7 Champions League, 2 Κύπελλα Κυπελλούχων, 5 Super Cup, 3 Διηπειρωτικά, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΩΣΑΝ

Η εφετινή Μίλαν δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την περσινή. Με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς δαπανήθηκαν περισσότερα από 190 εκατ. ευρώ σε μεταγραφές. Ματέο Μουσάκιο, Φρανκ Κεσιέ, Ρικάρντο Ροντρίγκεθ, Αντρέ Σίλβα, Φάμπιο Μπορίνι, Χακάν Τσαλχάνογλου, Αντρέα Κόντι, Αντόνιο Ντοναρούμα, Λεονάρντο Μπονούτσι, Λούκας Μπίγλια και εσχάτως Νίκολα Κάλινιτς.

Οι ροσονέρι ξεκινούν τη σεζόν με όνειρα να επιστρέψουν εκ νέου στην κορυφή του ιταλικού ποδοσφαίρου, ενώ στο Europa League σαφέστατα και πάνε να κατακτήσουν το τρόπαιο. Η ομάδα του Μιλάνου είναι πλέον μία από τις πιο πλούσιες ομάδες του πλανήτη. Ο Κινέζος Li Yonghong είναι ο ιδιοκτήτης της Μίλαν, ο οποίος αποτελεί τον διάδοχο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το καλοκαίρι η υπόθεση Τζανλουίτζι Ντοναρούμα ταλαιπώρησε την ομάδα. Η παραμονή ή μη, του 18χρονου Ιταλού πορτιέρε, ο οποίος αποτελεί ήδη έναν από τους μεγαλύτερους σταρ της Μίλαν και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, εξελίχθηκε σε σίριαλ. Οι οπαδοί, βλέποντας ότι ο νεαρός είναι κοντά στην αποχώρηση, εξαγριώθηκαν και τον χαρακτήρισαν "Dollaruma ". Ο διεθνής πορτιέρε, ωστόσο, παρέμεινε στο Μιλανέλο και η "μπόρα" κόπασε.

Αξιοσημείωτο στη Μίλαν αυτής της σεζόν ότι εννέα από τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα θα είναι βασικοί. Μιλάμε λοιπόν για μια νέα ομάδα με τρομερή ποιότητα, ταλέντο και ικανότητες. Ξεκάθαρα μια ομάδα που προσδίδει αίγλη στην εφετινή διοργάνωση του Europa League.

Ο προπονητής

Βιντσέντσο Μοντέλα. Είναι η δεύτερη θητεία του 43χρονου Ιταλού στην τεχνική ηγεσία της Μίλαν. Ο "αεροπλανίνο", όπως ήταν το παρατσούκλι του όταν έπαιζε μπάλα, λόγω του τρόπου με τον οποίο συνήθιζε να πανηγυρίζει, ξεκίνησε την προπονητική το 2011, χρονιά κατά την οποία ήταν υπηρεσιακός στη Ρόμα. Τη σεζόν 2011-2012 ανέλαβε την Κατάνια, από το 2012 μέχρι το 2015 ήταν στον πάγκο της Φιορεντίνα, ενώ το 2015-2016 καθοδήγησε τη Σαμπντόρια.

Κατά τη διάρκεια της προπονητικής του καριέρας κατάφερε να κατακτήσει το Σούπερ Καπ Ιταλίας το 2016 με τη Μίλαν. Οι "ροσονέρι" τον προσέλαβαν στις 28 Ιουνίου 2016. Υπέγραψε διετές συμβόλαιο αντί 2,3 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ στη Σαμπντόρια δόθηκαν 500.000 ευρώ ως αποζημίωση για να λυθεί το συμβόλαιό του. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε η Μίλαν υπό την καθοδήγησή του τερμάτισε στην 6η θέση, επιστρέφοντας στην Ευρώπη μετά τον Φεβρουάριο του 2014.

Το αστέρι

Λεονάρντο Μπονούτσι. Ενδεχομένως ο καλύτερος σέντερ μπακ στον κόσμο. Ο 30χρονος Ιταλός (γεννήθηκε την 1η Μαΐου 1987) πήρε μεταγραφή στη Μίλαν από τη Γιουβέντους αντί 42 εκατ. ευρώ. Η Βέκια Σινιόρα θα μπορούσε να τον πουλήσει ακόμη και με τα διπλάσια χρήματα, ίσως στην Premier League, αλλά ο διεθνής στόπερ ήθελε να μείνει στην Ιταλία και η Γιούβε σεβάστηκε την επιθυμία του.

Ο Μπονούτσι με Κιελίνι και Μπαρτζάλι έφτιαξαν μια πανίσχυρη άμυνα στη Γιουβέντους. Άλλωστε μαζί της ο νέος ηγέτης της Μίλαν κατέκτησε έξι διαδοχικά πρωταθλήματα. Με την "σκουάντρα ατζούρα" έχει συμμετάσχει σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα, το 2010 και το 2014, σε δύο Euro (2012, 2016) και ένα Συνομοσπονδιών (2013). Σε προσωπικό επίπεδο έχει αρκετές διακρίσεις.

Ήταν μέλος της καλύτερης ομάδας του Europa League για τη σεζόν 2014-2015, δύο φορές μέλος της καλύτερης ομάδας στη Serie A, καλύτερος παίκτης στη Serie A το 2016, ενώ την ίδια χρονιά συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ομάδα της UEFA. Έχει παίξει, ακόμη, σε Viterbese, Ίντερ, Treviso, Pisa, Genoa και Bari.

Το γήπεδο

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΣΤΟ ΣΑΝ ΣΙΡΟ / CHAMPIONS LEAGUE / PANATHINAIKOS TRAINING
Σαν Σίρο ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες

Τζανλουίτζι Ντοναρούμα (18 / Ιταλία)

Γκαμπριέλ (24 / Βραζιλία)

Αντόνιο Ντοναρούμα (27 / Ιταλία)

Μάρκο Στοράρι (40 / Ιταλία)

Αμυντικοί

Λεονάρντο Μπονούτσι (30 / Ιταλία)

Αλέσιο Ρομανιόλι (22 / Ιταλία)

Ματέο Μουσάκιο (26 / Αργεντινή)

Γκαμπριέλ Παλέτα (31 / Ιταλία)

Γκουστάβο Γκόμες (24 / Παραγουάη)

Κριστιάν Σαπάτα (30 / Κολομβία)

Χέρσον Βεργκάρα (23 / Κολομβία)

Στέφαν Σίμιτς (22 / Τσεχία)

Ρικάρντο Ροντρίγκεθ (25 / Ελβετία)

Λούκα Αντονέλι (30 / Ιταλία)

Αντρέα Κόντι (23 / Ιταλία)

Ινάτσιο Αμπάτε (30 / Ιταλία)

Ντάβιντε Καλάμπρια (20 / Ιταλία)

Μέσοι

Λούκας Μπίγλια (31 / Αργεντινή)

Μάνουελ Λοκατέλι (19 / Ιταλία)

Ρικάρντο Μοντολίβο (32 / Ιταλία)

Τζάκομο Μποναβεντούρα (28 / Ιταλία)

Φρανκ Κεσιέ (20 / Ακτή Ελεφαντοστού)

Χοσέ Μάουρι (21 / Ιταλία)

Νικολό Τζανελάτο (19 / Ιταλία)

Χακάν Τσαλχάνογλου (23 / Τουρκία)

Χοσέ Σόσα (32 / Αργεντινή)

Επιθετικοί

Φάμπιο Μπορίνι (26 / Ιταλία)

Σούσο (23 / Ισπανία)

Αντρέ Σίλβα (21 / Πορτογαλία)

Νίκολα Κάλινιτς (29 / Κροατία)

Εμπάιγ Νιανγκ (22 / Γαλλία)

Πάτρικ Κουτρόνε (19 / Ιταλία)

Αξία ρόστερ Transfermarkt: 352.050.000 ευρώ

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ