EUROPA LEAGUE

Τι πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός στην Ελβετία

Τι πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός στην Ελβετία
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μια πίεση που προκύπτει ξαφνικά, αλλά γίνεται ψηλά στο γήπεδο, συντονισμένα και με ένταση. Το αναλυτικό βίντεο που δείχνει πως η Γιουνγκ Μπόις μπορεί να αιφνιδιάσει τον Ολυμπιακό.

Ένας και των δύο στόπερ έχει την μπάλα λίγο έξω απ’την περιοχή. Οι αντίπαλοι βρίσκονται πολύ-πολύ μακριά. Τέσσερις παίκτες είναι πάνω απ’τη σέντρα και ο κοντινότερος επιθετικός είναι 20 μέτρα μακριά απ’τον στόπερ που έχει την μπάλα. Τίποτα δεν δείχνει πως μιλάμε για μια ομάδα που πιέζει ψηλά.

Και ξαφνικά η μεταβίβαση του αμυντικού είναι λίγο απρόσεκτη. Και ξαφνικά αρχίζει μια λυσσαλέα, συντονισμένη πίεση από πολλούς ποδοσφαιριστές, που δεν σταματούν το τρέξιμο μέχρι να κλέψουν την μπάλα. Κι όταν το πετυχαίνουν, επιτίθενται με μία πάσα για να απειλήσουν άμεσα.

Η ομάδα της οποίας το press περιγράψαμε είναι η Γιουνγκ Μπόις. Και το press μπορείτε να το δείτε σε όλο του το μεγαλείο στο βίντεο που ακολουθεί, διάρκειας μόλις ενός λεπτού. Πατήστε το play.

Είναι πλέον απολύτως κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο η Γιουνγκ Μπόις περιμένει την κίνηση του αντιπάλου, που σαν κουμπί ενεργοποιεί μια έντονη, όσο και συντονισμένη πίεση. Το στιγμιότυπο είναι απο περσινή αναμέτρηση κόντρα στην αδύναμη Βαντούζ, είναι όμως δεδομένο πως αυτού του είδους η πίεση είναι βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας του Αυστριακού προπονητή των Ελβετών, Άντι Χίτερ.

ΧΩΡΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ PRESS

Ο Ολυμπιακός οφείλει να είναι προετοιμασμένος για αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Προετοιμασμένος τόσο για να μην την πληρώσει με λάθη, όσο και για να την τιμωρήσει: αν “σπάσει” το αρχικό press τότε μετά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα βρει μπροστά του μια ομάδα ανοιχτή, έτοιμη να δεχθεί ευκαιρία.

Όσο καλοί είναι οι Ελβετοί στο να τρέχουν, να πιέζουν, να δημιουργούν και να σκοράρουν άλλο τόσο κακοί είναι στο να αμύνονται, να καλύπτουν, να ηρεμούν, να διώχνουν. Δεν χρειάζεται κανείς να δει ολόκληρα παιχνίδια ή βίντεο για να το διαπιστώσει, αρκεί μια ματιά στους αριθμούς.

ΒΑΖΕΙ ΤΡΙΑ ΓΚΟΛ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΑΤΣ ΚΑΙ ΤΡΩΕΙ ΕΝΑΜΙΣΙ

Ο Χίτερ ανέλαβε πέρσι την ομάδα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Με αυτόν στον πάγκο η Γιουνγκ Μπόις έδωσε 15 παιχνίδια στο γήπεδό της, με απολογισμό 11 νίκες, τρεις ισοπαλίες και μία ήττα. Τα τέρματα σ’αυτά τα 15 ματς ήταν, κρατηθείτε, 46-21. Που σημαίνει πως οι Ελβετοί έβαζαν 3 γκολ ανά αγώνα και δέχονταν 1.4!

Δεν υπήρξε ούτε ένα εντός έδρας παιχνίδι στο οποίο οι Ελβετοί δεν κατάφεραν να σκοράρουν: βρήκαν δίχτυα σε όλα. Και σε μόλις τρεις αγώνες κατάφεραν να κρατήσουν το μηδέν στα μετόπισθεν. Εννοείται πως στο ίδιο μοτίβο συνεχίζουν και φέτος. Τέσσερα εντός έδρας ματς, τρεις νίκες και μία ήττα, με τέρματα 14-6! Τέσσερα γκολ ανά αγώνα, γκολ-γκολ σε όλα.

ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΡΟΝΤΕΟ

Οι εκφράσεις “ομάδα-ροκ” και “παιχνίδι-ροντέο” είναι μάλλον φτωχές για να περιγράψουν την αντίπαλο του Ολυμπιακού. Χαρακτηριστικά που καθρεφτίζουν και τα ζητούμενα του αγώνα για την ομάδα του Μπέντο. Πολύ τρέξιμο για να “ματσάρει” την ενέργεια των γηπεδούχων και καλή αμυντική λειτουργία: το να τους βάλεις γκολ είναι μάλλον δεδομένο, το “προκαλούν” μόνοι τους. Το στοίχημα είναι να σταματήσεις την επιθετική τους ορμή και να βγεις κερδισμένος από μια μορφή αγώνα-ροντέο, ένα πινγκ-πονγκ απ’τη μια κατοχή στην άλλη, που αρέσει πολύ στην ομάδα του Χίντερ.

Και όπως είπαμε και στην αρχή, προσοχή στην πίεση ψηλά.

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ