EUROPA LEAGUE

Όταν ο Μαρινάκης έδωσε το "Γ. Καραϊσκάκης" στην ΑΕΚ

Όταν ο Μαρινάκης έδωσε το "Γ. Καραϊσκάκης" στην ΑΕΚ

Η ιστορία που έχει δημιουργηθεί με τον ΠΑΣ Γιάννινα και την έδρα της αναμέτρησης με την Άλκμααρ, θυμίζει την αντίστοιχη με την ΑΕΚ προ εξαετίας. Τότε που τη λύση έδωσε ο Ολυμπιακός και το "Γ. Καραϊσκάκης".

Ιστορία ελληνικής ποδοσφαιρικής τρέλας είναι αυτή που έχει δημιουργηθεί με πρωταγωνιστή τον ΠΑΣ Γιάννινα και την αναζήτηση έδρας που θα φιλοξενήσει την αναμέτρηση με την Άλκμααρ, στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League.

Αρχικά ήταν η διοίκηση της ομάδας του Παναιτωλικού που υπάκουσε τις προσταγές των οπαδών και δεν θέλησε να εξυπηρετήσει τον ΠΑΣ. Προσφέρθηκε να το κάνει η διοίκηση του Παναθηναϊκού, που όμως υποχρεώθηκε σε άμεση... υποχώρηση, μετά την σφοδρή αντίδραση των οργανωμένων.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω, να μην βρίσκει η ομάδα των Ιωαννίνων γήπεδο για να στεγάσει την εντός έδρας αναμέτρηση με τους Ολλανδούς.

Το μόνο θετικό που προκύπτει τις τελευταίες ώρες, είναι η διάθεση της ΠΑΕ Ατρόμητος να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Το πλέον πιθανό σενάριο είναι να φιλοξενηθεί στο Περιστέρι η ευρωπαϊκή προσπάθεια του ΠΑΣ.

Σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι γίνεται προσπάθεια (;) να έρθουν καλύτερες μέρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο μέσω μιας ευρύτερης συνεργασίας των συλλόγων για την άνοδο του προϊόντος, μοιάζει ξεκάθαρο ότι το σκεπτικό αρκετών παραμένει μακριά από αυτή την προοπτική.

Εκ διαμέτρου αντίθετη πάντως ήταν προ εξαετίας η αντίδραση του Βαγγέλη Μαρινάκη, όταν η ΑΕΚ βρέθηκε στο ίδιο -και μεγαλύτερο- αδιέξοδο για το παιχνίδι με την Νταντί Γιουνάιτεντ τον Αύγουστο του 2010.

Τότε ο "Δικέφαλος" είχε εισπράξει απαγορευτικό για την Λεωφόρο, ενώ δεν μπορούσαν να ξεπεραστούν εγκαίρως ορισμένα ζητήματα ασφαλείας που αφορούσαν το γήπεδο του Ατρομήτου στο Περιστέρι.

Παραμονές του αγώνα δηλώθηκε ως έδρα του επαναληπτικού με τους Σκωτσέζους η Νέα Σμύρνη, καθώς ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Γεράσιμος Βεντούρης είχε δώσει το "οκ", παρά τις αντιδράσεις των Τσακίρη (μεγαλομέτοχος του Πανιωνίου εκείνη την περίοδο) και Κιντή (πρόεδρος των "κυανέρυθρων").

Όμως λιγότερο από 48 ώρες πριν την διεξαγωγή του αγώνα, ήταν οπαδοί του Πανιωνίου που εισέβαλαν στο γήπεδο και προκάλεσαν σημαντικές φθορές στον αγωνιστικό χώρο (αλλά και σε πάγκους, δοκάρια, δημοσιογραφικά), με αποτέλεσμα την ακαταλληλότητα του γηπέδου της Ν. Σμύρνης να φιλοξενήσει το παιχνίδι της ΑΕΚ.

Όταν ο Μαρινάκης έδωσε το "Γ. Καραϊσκάκης" στην ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι "κιτρινόμαυροι" βρέθηκαν σε εξαιρετικά δεινή θέση, με τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών να αναφέρουν ως σενάριο -ακραίο αλλά υπαρκτό- ακόμη την πιθανότητα αποκλεισμού της ΑΕΚ από την UEFA, αν η ευρωπαϊκή ομοσπονδία εμφανιζόταν απρόθυμη να κατανοήσει τους λόγους "ανωτέρας βίας" για να αλλάξει την έδρα παραμονή του αγώνα.

Στις 25 Αυγούστου, μια μέρα πριν την προγραμματισμένη διεξαγωγή της αναμέτρησης, τόσο η Αστυνομία (εξαιτίας όσων έγιναν το προηγούμενο βράδυ), όσο και ο παρατηρητής της UEFA έβαλαν οριστικά φρένο στη Ν. Σμύρνη.

Η λύση για να αποφευχθεί ένα ρεζιλίκι σε διεθνές επίπεδο, ήρθε μέσα από την διάθεση του Ολυμπιακού να παραχωρήσει το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" στην ΑΕΚ για την αναμέτρηση με την Νταντί. Η UEFA έδωσε την έγκριση της, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να τονίζει ότι θεώρησε αυτονόητη την θετική απάντηση που έδωσε στην Ένωση, αφού πάνω από τις συλλογικές αντιπαραθέσεις είναι το εθνικό συμφέρον.

Όταν ο Μαρινάκης έδωσε το "Γ. Καραϊσκάκης" στην ΑΕΚ

"Η απόφασή μας για την παραχώρηση του σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης», προκείμενου να αγωνιστεί η ΑΕΚ στο πλαίσιο του Europa League, βασίστηκε στην βαθιά πεποίθησή μας ότι πάνω από κάθε διαφωνία ή αντιπαράθεση πρέπει να μπαίνει το Εθνικό συμφέρον.

Επειδή λοιπόν οι σκέψεις και τα λόγια πρέπει κάποια στιγμή να γίνονται πράξεις, θεώρησα αυτονόητη την παραχώρηση του γηπέδου μας, όταν αυτή μου ζητήθηκε και φυσικά περιμένω από όλους να συμβάλλουν στην ομαλή τέλεση του αυριανού αγώνα, έτσι ώστε το Ελληνικό ποδόσφαιρο και η χώρα μας να μειώσει τη ζημία που υπέστη το τελευταίο διήμερο με διάφορες απαράδεκτες ενέργειες και αλλοπρόσαλλες αποφάσεις και δηλώσεις.

Ο Ολυμπιακός λειτούργησε και θα λειτουργεί έχοντας πάντα ως πρώτη του προτεραιότητα το Εθνικό συμφέρον", είχε υποστηρίξει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ενώ σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του Γιάννη Μώραλη:

"Αποτελεί ντροπή για ορισμένους ανθρώπους που είναι μειοψηφία και δεν εκφράζει ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι μια πολύ άσχημη εικόνα για μια ομάδα όπως η ΑΕΚ να μην έχει γήπεδο. Από την αρχή ήμασταν θετικοί στο να παραχωρήσουμε το γήπεδο στην ΑΕΚ. Τις τελευταίες μέρες υπήρχαν συνεχείς επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Όταν ο Μαρινάκης έδωσε το "Γ. Καραϊσκάκης" στην ΑΕΚ

Επίσης, θέλω να διευκρινίσω ότι δεν ασκήσαμε βέτο ώστε να μην έρθουν οπαδοί της ΑΕΚ. Απλά γίνεται κατανοητό από όλους -και την πλευρά της ΑΕΚ- ότι αν έρθουν 30.000 οπαδοί της στο Καραϊσκάκη, θα είχαμε ίσως χειρότερες καταστάσεις. Το ιδανικό θα ήτα να έρθει κόσμος της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη και κόσμος του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ.

Για να έρχονταν κόσμος στο Καραϊσκάκη θα έπρεπε να είχαμε τεράστιες διασφαλίσεις από την Πολιτεία από την οποία ουδείς ασχολήθηκε. Γενικότερα δεν είμαστε έτοιμοι ως ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα πρέπει πάντως να αφήσουμε τις μικροσυλλογικές αντιπαραθέσεις στη μπάντα όταν μιλάμε για εθνικό συμφέρον".

Όταν ο Μαρινάκης έδωσε το "Γ. Καραϊσκάκης" στην ΑΕΚ

Κάπως έτσι είχε βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε ανάλογη δεινή θέση βρίσκεται και ο ΠΑΣ, με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει κάποιο απρόοπτο ή "απρόοπτο" και τελικά το γήπεδο του Περιστερίου θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει τους Γιαννιώτες για την αναμέτρηση με την Άλκμααρ.

Για την ιστορία, στις 26 Αυγούστου του 2010, η ΑΕΚ αναδείχθηκε ισόπαλη με σκορ 1-1 (23' Ντιοπ - 78' Ντέιλι) κόντρα στην Νταντί και σε συνδυασμό με την επικράτηση της στο πρώτο ματς στη Σκωτία (είχε κερδίσει 1-0), πήρε την πρόκριση για την φάση των ομίλων του Europa League.

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ