EUROPA LEAGUE

Οπαδοί όλων των ομάδων στο ματς με τον Παναθηναϊκό!

Οπαδοί όλων των ομάδων στο ματς με τον Παναθηναϊκό!

Ο διευθυντής της ιστοσελίδας qol.az στο Αζερμπαϊτζάν (Νο1 χώρα σε συλλήψεις δημοσιογράφων), μίλησε στο Sport24.gr, με αφορμή τη δολοφονία του συναδέλφου του, Ρασίμ Αλίγεφ, επειδή άσκησε κριτική στον αρχηγό της Γκαμπάλα, Χουσεϊνοφ, ο οποίος έχει προφυλακιστεί. Πώς περιμένουν οι Αζέροι το ματς με τον Παναθηναϊκό.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι στο Νο1 της λίστας με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους (μόνο πέρυσι φυλακίστηκαν οκτώ, ενώ το σύνολο φτάνει στους 30), στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Είναι και στο Νο5 των χωρών, όπου ασκείται η μεγαλύτερη λογοκρισία -και όλα αυτά σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των δημοσιογράφων. Είναι μια από τις ελάχιστες χώρες, όπου οι εκπρόσωποι του Τύπου διώκονται βάσει νόμου περί εγκληματικής συκοφαντίας (επισύρει έξι μήνες φυλάκισης), ενώ εκατομμύρια ιστοσελίδες έχουν "κλειδωθεί" από τις αρχές. Μάλιστα, για να μπορούν να κάνουν σωστά (;) τη δουλειά τους, δημιουργούν ψεύτικες version δημοφιλών sites και μηχανών αναζήτησης, για να επιβλέπουν... τι γίνεται. Το 'χουμε; Ωραία.

Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον Αydin Bagirov, διευθυντή της ιστοσελίδας qol.az. Θέλαμε να μιλήσουμε μαζί του για τη δολοφονία του δημοσιογράφου από παρέα του αρχηγού της προσεχούς αντιπάλου του Παναθηναϊκού στο Europa League, τι έχει συμβεί με τους συλληφθέντες, τα μέτρα ασφαλείας εν όψει αυτού του αγώνα και διάφορα άλλα. Για παράδειγμα, τη δυναμική της Premier League (με μέλη 10 ομάδες) και αυτήν της Γκαμπάλα.

" Είναι ομάδα που ιδρύθηκε το 1995, με το όνομα Goy Gol και δέκα χρόνια μετά βρέθηκε στην Premier League, ως Gabala. Είναι ένας από τους συλλόγους με το μεγαλύτερο κύρος στο Αζερμπαϊτζάν και ως προς αυτό, έχει συντελέσει και η δουλειά που έχει κάνει με τα τμήματα υποδομής. Έχει δημιουργήσει τις πιο επιτυχημένες ακαδημίες της χώρας" στο σύνολο των δύο, διότι οι άλλες έχουν μόνο βασική ομάδα. "Η κίνηση που έκαναν οι διοικούντες να προσλάβουν το 2010 τον Tony Adams -πρώην αμυντικό της Arsenal- για προπονητή (έναντι ουδόλως ευτελούς ποσού, που έφτασε το 1.5 εκατ. ευρώ), άλλαξε το status του οργανισμού και έκανε ανταγωνιστική την ομάδα. Η συνεργασία του ως τεχνικού, δεν διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ανέλαβε χρέη αθλητικού διευθυντή. Ο Yuri Semin ήταν αυτός που οδήγησε την Gabala στην πρώτη συμμετοχή στην Ευρώπη (2004-05). Σε ό,τι αφορά τον κόσμο που την ακολουθεί, στα ματς της Ευρώπης ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος και η ατμόσφαιρα πολύ ιδιαίτερη. Τα όσα κάνει ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια, έχει αυξήσει τους φιλάθλους της, μολονότι ο μόνος τίτλος που πήρε ήταν το 2006, οπότε αναδείχθηκε πρωταθλητής. Όταν παίζει στην έδρα του (στο Gabala City Stadium της μικρής μας πόλης -των 13.000 κατοίκων) φτάνουν τους 5000 οι οπαδοί. Όταν αγωνίζεται στην Ευρώπη, χρησιμοποιεί την Bakcell Αrena του Μπακού, όπου μαζεύονται έως και 10.000 άνθρωποι". Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι 15.000 θέσεων.

Αποσύρθηκε ο χορηγός ονόματος

Πόσο είναι το μπάτζετ μιας ομάδας του Αζερμπαϊτζάν και πού βρίσκουν τα χρήματα οι ιδιοκτήτες; " Κατά μ.ο. τα μπάτζετ είναι 1 με 2 εκατομμύρια ευρώ. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Μπορούν να υπογράφουν όσους θέλουν -ανεξάρτητα από την εθνικότητα. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δυο παίκτες, κάτω των 21 χρόνων, σε κάθε ρόστερ επίσημου αγώνα. Φυσικά, υπάρχουν και κάποιοι σύλλογοι, όπως η πρωταθλήτρια Qarabag που ξοδεύουν περισσότερα -έως και 10 εκατομμύρια. Σχεδόν όλες οι ομάδες, εξαρτώνται από τους επιχειρηματίες που είναι ιδιοκτήτες και από τις χορηγίες που βρίσκουν". Πόσα χρήματα παίρνουν από τους σπόνσορες; " Δεν υπάρχει επίσημη αναφορά", μας απάντησε και το "έκλεισε" το κεφάλαιο.

Υπάρχει τηλεοπτικό συμβόλαιο, με την CBC Azerbaijan, που έδωσε 700.000 ευρώ για τα αποκλειστικά δικαιώματα και μοιράστηκαν δια του 10. Για να μας το πει αυτό, ρωτήσαμε 2-3 φορές, πριν το τσεκάρουμε με σχετικό link του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου στο διαδίκτυο. Ο χορηγός της λίγκας ήταν η εταιρία Topaz, που δραστηριοποιείται στην παγκόσμια βιομηχανία ενέργειας (και έχει αγωγούς στη χώρα). Απέσυρε ωστόσο, τη συνεργασία της " γιατί κάποιοι σύλλογοι και δημοσιογράφοι ντρόπιασαν το πρωτάθλημα" έγραφε το σχετικό δελτίο Τύπου. Όταν ρωτήσαμε για τη χορηγία της Topaz, επίσης εισπράξαμε το "δεν υπάρχει κάτι επίσημο" για απάντηση.

Θα συσπειρωθούν οι φίλαθλοι 5 ομάδων, για τον Παναθηναϊκό

Ισχύει η πληροφορία που θέλει τους οπαδούς των πέντε μεγαλύτερων ομάδων του έθνους, να συσπειρώνονται για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό; " Ο κόσμος λατρεύει το ποδόσφαιρο και είμαι βέβαιος πως το γήπεδο θα είναι γεμάτο, όπως και ότι χιλιάδες θα είναι εκείνοι που θα δουν από την τηλεόραση το ματς. Είναι σύνηθες να υπάρχουν και φίλαθλοι άλλων ομάδων, σε παιχνίδια εκπροσώπων μας στην Ευρώπη. Αυτό θα γίνει και τώρα. Θα ήθελα ωστόσο, εδώ να διευκρινίσω ότι ο κόσμος της χώρας είναι φιλόξενος. Είμαι βέβαιος πως ο Παναθηναϊκός θα περάσει μια χαρά στο Baku και το αυτό θα ισχύσει για τους οπαδούς που θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν την ομάδα τους".

Με όλα όσα συμβαίνουν, πώς διαχειρίζονται οι παίκτες το επικείμενο ματς με την ελληνική ομάδα; " Όλοι ξέρουμε στο Αζερμπαϊτζάν ποιος είναι ο Παναθηναϊκός. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός, από όλους για αυτήν την ομάδα. Είναι από τους γίγαντες της ελληνικής λίγκας και φυσικά το φαβορί του ζευγαριού. Θεωρώ δεδομένο ότι οι παίκτες έχουν εστιάσει σε αυτόν τον αγώνα, έχουν κλείσει τα αυτιά τους, γιατί θέλουν πραγματικά να συνεχίσουν να παίζουν στη διοργάνωση. Αυτός είναι ο κατ' αρχάς στόχος της Γκαμπάλα για φέτος".

Οπαδοί όλων των ομάδων στο ματς με τον Παναθηναϊκό!

Ο Αydin Bagirov

Τι έχει προγραμματίσει η αστυνομία της χώρας, προκειμένου να μη δημιουργηθεί το παραμικρό θέμα που να αφορά την ασφάλεια; " Έχουν διαβεβαιώσει πως θα λάβουν όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα, για να μην υπάρξει θέμα. Δεν είναι το πρώτο μας παιχνίδι στην Ευρώπη. Ούτε το τελευταίο. Έχετε ακούσει ποτέ ότι είχαμε πρόβλημα, κατά τη διάρκεια αγώνων; Επεισόδια ή κάτι άλλο; Όχι. Η χώρα μας έχει φιλοξενήσει πολλά μεγάλα τουρνουά, συμπεριλαμβανομένων των φετινών πρώτων Ευρωπαϊκών Αγώνων στο Μπακού. Όλοι οι αθλητές που μετείχαν, έμειναν ικανοποιημένοι. Η κυβέρνηση της χώρας έκανε ό,τι υπήρχε, προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια των αθλητών. Το αυτό συμβαίνει και σε όλα τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Βέβαια, θα χρειαστεί και η συνεργασία των μελών του Παναθηναϊκού, για να κυλήσουν όλα ομαλά. Είμαι αισιόδοξος πως όλα θα πάνε καλά". Όπως είπε άλλωστε, ο Σπύρος Βλάχος -υπεύθυνος αγώνων του ΠΑΟ-, οι άνθρωποι της Γκαμπάλα είναι σε πλήρη συνεργασία με τους "πράσινους" . "Ο σύλλογος, αλλά και η αστυνομία είναι εδώ και μέρες σε στενή συνεργασία, ώστε όλα να πάνε καλά. Να είστε βέβαιοι πως όλοι θα μείνουν ικανοποιημένοι".

"Οι Κύπριοι μας προσέβαλαν, όχι εμείς αυτούς"

Επειδή μας ρώτησε 2-3 φορές, αν έχουμε ακούσει ποτέ άλλοτε να υπάρχουν προβλήματα, σε ευρωπαϊκά ματς της Γκαμπάλα, του θυμίσαμε το πιο πρόσφατο, με τον Απόλλων Λεμεσού και την απόφαση του Huseynov να πανηγυρίσει, με την τουρκική σημαία την πρόκριση. Κίνηση που είχε ως συνέπεια να ασκήσει δριμεία κριτική ο Rasim Aliyev και αυτή η κριτική, να τον οδηγήσει στο θάνατο , μετά τον ξυλοδαρμό από ομάδα οπαδών -και τον πρωταγωνιστή της ιστορίας. "Κατά τη διάρκεια ωστόσο, του ματς δεν υπήρξε το παραμικρό. Τίποτα δεν έγινε μέσα στο γήπεδο" επέμεινε, πριν προσθέσει "ο Huseynov έκανε ό,τι έκανε, αφού όλα είχαν τελειώσει. Και κατ' εμέ, δεν έκανε κάτι που ήταν τραγικό. Είναι γνωστό πως το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία, είναι αδελφά έθνη. Συν τοις άλλοις, κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να πανηγυρίζει όπως θέλει, αν δεν προσβάλει κάποιον". Επειδή μπορεί να το ξέχασε, του θυμίσαμε πως ο Απόλλων εδρεύει στην Κύπρο και ότι ο Huseynov δεν είναι Τούρκος, συν του ότι η πολιτική δεν έχει χώρο στα αθλητικά. " Δεν προσέβαλε κανέναν. Σήκωσε και τη δική μας σημαία και της Τουρκίας. Στην Κύπρο προσέβαλαν εμάς, όταν έσκισαν τη σημαία μας. Εμείς δεν προσβάλαμε ούτε την ομάδα, ούτε την Κύπρο", μας είπε και αρνήθηκε (πεισματικά) να αλλάξει άποψη, ό,τι και αν του λέγαμε. Οπότε πήγαμε στην επόμενη ερώτηση .

Οπαδοί όλων των ομάδων στο ματς με τον Παναθηναϊκό!

Για τη σύλληψη του Huseynov που έστησε ενέδρα στον δημοσιογράφο, μαζί με άλλους 5 ανθρώπους ; " Δυστυχώς, μετά το ξυλοδαρμό ο Aliyev πέθανε. Ήταν freelancer. Δεν τον γνώριζα προσωπικά, μολονότι δουλεύω 18 χρόνια ως αθλητικός συντάκτης. Αυτό δεν αλλάζει βέβαια, το γεγονός. Η κοινωνία του Αζερμπαϊτζάν και της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Iiham Aliyev (απλή συνωνυμία με το θύμα), είναι σε κατάσταση σοκ. Όλοι είναι αποφασισμένοι να ερευνηθεί το θέμα, ο πρόεδρος ενημέρωσε ότι έχει πάρει υπό τον έλεγχο του την έρευνα, κατά τρόπο που να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Για αυτό και συνελήφθη ο παίκτης". Ειρήσθω εν παρόδω, ο Aliyev εργαζόταν στο Institute for Reporters' Freedom and Safety (IFRS), το οποίο... έκλεισε η κυβέρνηση -αφού δέσμευσε όλα τα χρήματα του ιδιοκτήτη.

Ρωτήσαμε αν υπάρχουν πολλά περιστατικά που να αφορούν την ελευθερία των ΜΜΕ, στη χώρα, δεδομένης και της δήλωσης που είχε κάνει η Natalia Nozadze, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, στη χώρα, σύμφωνα με την οποία " για πολλά χρόνια, οι δημοσιογράφοι του Αζερμπαϊτζάν υπόκειται σε διώξεις και τραγικές επιθέσεις, όπως ήταν αυτή του Aliyev. Οι δολοφονίες τους συνήθως περνούν απαρατήρητες, χωρίς διώξεις των υπόπτων, χωρίς δικαιοσύνη, παρά τις κυνικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από τις αρχές". Τι απάντησε; " Δεν θέλω να σχολιάσω την σοβαρή καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας. Θα σου πω μόνο ένα γεγονός: η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν στήριζε ανέκαθεν την ελευθερία του λόγου, στη χώρα και στην προκειμένη περίπτωση, καταδίκασε τη δολοφονία του Αliyev. Πιστεύω ότι όλοι έχουν διαβάσει πως υπήρξαν συλλήψεις, μετά το συμβάν". Μάλιστα... Η επόμενη ερώτηση ήταν πόσο ελεύθερος αισθάνεται να γράφει ό,τι βλέπει (ακόμα και αν αυτό μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους). Δεν απάντησε. Προχωρήσαμε.

Οπαδοί όλων των ομάδων στο ματς με τον Παναθηναϊκό!

Είναι δυνατόν; Βρίσκεται υπό κράτηση και έχει ενημερωθεί από την ομάδα ότι έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, δεν είναι μέλος της ομάδας". Για την ιστορία, ο δικηγόρος του συλληφθέντα άσκησε έφεση για την απόφαση του δικαστηρίου της περιοχής Sabail (όπου βρήκε φρικτό θάνατο ο Aliyev) να συλληφθεί ο πελάτης του και ζητά την αποφυλάκιση του. Σχετική απάντηση δεν υπάρχει -ακόμα. Μόνο το " λυπάμαι για το θάνατο του Aliyev. Ο κόσμος λέει πως ήταν φίλοι μου εκείνοι που τον σκότωσαν. Δεν είναι αυτό το θέμα. Δεν θα επέτρεπα ποτέ σε κανέναν να σκοτώσει κάποιον, για εμένα" του Huseynov, πριν καταλήξει στο " δεν είμαι δολοφόνος. Είμαι αυτός που ήμουν και πριν".

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ