EUROPA LEAGUE

"Οι νέοι παίκτες κάνουν τον Ολυμπιακό καλύτερο"

"Οι νέοι παίκτες κάνουν τον Ολυμπιακό καλύτερο"
Βεργέτης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Στάικος Βεργέτης φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Το 10 το κακό", με τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Γιάννη Φιλέρη. Αναλυτικά οι δηλώσεις του.

Στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Το 10 το κακό", με τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Γιάννη Φιλέρη φιλοξενήθηκε ο πρώην προπονητής του Αστέρα, Στάικος Βεργέτης, και μίλησε για ευρωπαϊκά ματς των ελληνικών ομάδων.

Για τα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη: "Το ματς του Ολυμπιακού το είδα ολόκληρο, τα άλλα δύο ματς εναλλάξ, διότι ήταν την ίδια ώρα. Είδαμε κάποια πράγματα που περιμέναμε και άλλα όχι. Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια έχουν άλλο ρυθμό και ένταση σε σχέση με αυτά εντός των συνόρων. Ξαφνικά οι ομάδες πρέπει να είναι πιο ενεργοποιημένες και να παίξουν σε πιο έντονους ρυθμούς. Ο τρόπος παιχνιδιού, η φυσική κατάσταση, το ότι τα ματς έχει ροή δίνουν υψηλό βαθμό στους αγώνες".

Για τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Γιούνγκ Μπόις: "Είδα καλά πράγματα, την επιθετική λειτουργία να είναι σε καλό επίπεδο με την έννοια ότι οι παίκτες, αφού δεν ήταν μαζί στην προετοιμασία, πρέπει να βρουν ρυθμό μέσω των αγώνων και να αυτοματοποιήσουν τις συνεργασίες τους. Αμυντικά υπήρχαν κενά ειδικά στο πρώτο 25λεπτο. Ίσως το φοβήθηκαν, καθώς οι αντίπαλοι έφταναν άνετα στη μεγάλη περιοχή του Ολυμπιακού, είτε με οδήγημα της μπάλας, είτε με συνδυασμούς, ιδιαίτερα από τον άξονα. Μετά λειτούργησαν καλύτερα οι Μιλιβόγιεβιτς και Καμπιάσο. Επιθετικά δείχνει να βρίσκει χαρακτήρα και μέσω των αγώνων θα υπάρξει το απαιτούμενο δέσιμο. Θα είναι πολύ δυνατός, διότι υπάρχει ήδη καλή κυκλοφορία, ορθολογισμός και ταχύτητα ανάπτυξης".

Στο πρώτο πράγμα που πρέπει να σταθούμε είναι η ποιότητα των παικτών. Η ποιότητα είναι αυτή που κάνει τα δύσκολα να φαίνονται απλά. Το να παίξεις πολύ γρήγορα και να έχεις αποφασίσει τι θα κάνεις την μπάλα πριν αυτή σου έρθει παίζουν μεγάλο ρόλο και κάνουν τη διαφορά. Οι νέοι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά οπότε θα τον κάνουν καλύτερο, ειδικά οι Μαρίν και Ελιουνούσι, που είναι παίκτες υψηλού επιπέδου. Τα χαρακτηριστικά τους δίνουν ταχύτητα στη λειτουργία της ομάδας".

Για τον Μάρκο Μαρίν: "Είναι απρόβλεπτος και με τις διαγώνιες κινήσεις που κάνει τοποθετείται έξυπνα πίσω από τους αμυντικούς. Ξέρει τους χώρους και το τάιμινγκ για να ζητήσει την μπάλα. Για αυτό ξεχωρίζει και μετά είναι οι ασίστ και τα γκολ. Ξέρει να… μυρίζει το χώρο ".

Για τον Ταρίκ Ελιουνούσι: "Είναι γρήγορος με την μπάλα στα πόδια, αλλά και στην ντρίπλα. Επίσης, σουτάρει και πασάρει σε πρώτο χρόνο. Αυτά τα έχει, δουλεύει και με τα δύο πόδια και πιστεύω ότι θα κριθεί επιτυχημένη μεταγραφή. Θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό ".

Για την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Φιορεντίνα: " Ο ΠΑΟΚ έκανε ένα καλό παιχνίδι, δεδομένης και της δυναμικότητας του αντιπάλου. Πρόσεξε πολύ την άμυνά του και έβγαινε μπροστά συγκρατημένα. Η Φιορεντίνα δεν τον βρήκε εκτεθειμένο και αυτό οφειλόταν στην καλή προσέγγιση του πλάνου πριν από τον αγώνα. Οι παίκτες υπηρέτησαν το πλάνο του προπονητή πολύ καλά. Επίσης, δεν είδαμε στοιχεία «μικρής» ομάδας. Οι παίκτες πρόσεχαν την άμυνά τους και τις καλύψεις τους όταν έκαναν επίθεση. Προσπάθησε να βάλει γκολ, δεν ήταν φοβισμένος και θα μπορούσε να είχε βάλει κάποιο τέρμα για να επιβραβευτεί αυτή η προσπάθεια ".

Για το αν ο «δικέφαλος» έχει πρόβλημα στο γκολ: "Ας το αφήσουμε να το δούμε λίγο αργότερα. Να… περπατήσει λίγο η σεζόν. Το καλοκαίρι έπαιξε με τον Άγιαξ, τώρα με τη Φιορεντίνα και ξέρουμε πόσο δύσκολα δέχονται γκολ οι Ιταλοί. Οπότε είναι λίγο τρελή απαίτηση να ζητήσουμε πολλά γκολ, ειδικά σε ένα παιχνίδι, όπως αυτό με την ιταλική ομάδα που ήταν σκακιέρα. Ήταν ένα οριακό ματς, που οι προπονητής έπρεπε να επεμβαίνουν συνέχεια. Δεν ήταν από τους αγώνες που παίρνουν το δρόμο τους, όπως όταν υπάρχει η ανωτερότητα μίας ομάδας και κάποια στιγμή ο αντίπαλος προπονητής το… παρατά. Αυτό ήταν σκακιέρα, χωρίς να υπολογίζουμε ονόματα και φανέλες. Ήταν ένα οριακό ματς, οι προπονητές μπορούσαν να επέμβουν και το έκαναν ".

Για το αν για την ήττα του Παναθηναϊκού από τον Άγιαξ πρωτεύοντα ρόλο έπαιξε η έλλειψη φυσικής κατάστασης των παικτών των «πρασίνων»: "Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος αν για την εικόνα του φταίει η φυσική κατάσταση των παικτών του. Σαφώς και οι δύο ομάδες έρχονται από καλοκαιρινά επίσημα ματς και εκεί προσπάθησαν να ρολάρουν. Στον Παναθηναϊκό, φαίνεται κάτι να αλλάζει ψυχολογικά μέσα στον αγώνα, χωρίς να μπορώ να το στηρίξω, διότι δεν ξέρω την ομάδα από μέσα. Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα, αλλά ήταν πολύ ευπαθής στη συνέχεια. Δε μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη λέξη φόβος, αλλά από κάποιο σημείο και μετά ο Παναθηναϊκός, απλά παρακολουθούσε τον αντίπαλό του. Ήταν και η συγκυρία, καθώς μετά την αλλαγή του Κουτρουμπή, ήρθε η αποβολή του Ιβανόφ και αυτά έπαιξαν το ρόλο τους. Ο Παναθηναϊκός στα πρώτα 25 λεπτά ήταν πολύ ανώτερος και μετά… χάθηκε και το εντοπίζω στο ψυχολογικό κομμάτι. Ίσως αν ο Στιλ δεν είχε κάνει τις αποκρούσεις νωρίς, ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να είχε ενεργοποιηθεί νωρίτερα. Αν έτρωγε ένα πιο γρήγορο γκολ ίσως ξυπνούσε πιο νωρίς.

Βέβαια, δεν ξέρω το λόγο που ο Παναθηναϊκός δε συνέχισε την πίεση ψηλά, ενώ είχε το πάνω χέρι. Για κάποιο λόγο έπαψε να είναι πιεστικός και τολμηρός με την μπάλα στα πόδια. Αυτό δεν μπορούσα να το καταλάβω. Ήταν μεγάλη η διαφορά μέσα στον ίδιο αγώνα. Χάρηκα που έβαλε γκολ στο πρώτο 20λεπτο και ήμουν αισιόδοξος ότι αν συνεχίσει έτσι θα είχε το πάνω χέρι. Μετά το 25 έδειξε ατολμία, φοβόταν να πρεσάρει και να διεκδικήσει πράγματα. Και αυτό έγινε πριν τις αποβολές. Είδα μία ομάδα που άρχισε να οπισθοχωρεί, χωρίς ψυχικά αποθέματα και σθένος".

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο: "Θα επιμείνω σε αυτό που ξεκίνησα. Στη χώρα μας δεν υπάρχει ο ρυθμός και η ένταση των ευρωπαϊκών παιχνιδιών. Αυτό παίζει μεγάλο ρόλο για τις ομάδες μας. Εδώ σε ένα σκληρό μαρκάρισμα, θα έχουμε τον παίκτη να πέφτει κάτω, να σφαδάζει, το διαιτητή να τον φωνάζει, να δείχνει την κάρτα και όλο αυτό θα πάρει, όπως το έχω μετρήσει, 38 δευτερόλεπτα. Συνεπώς και βαριέται και αυτός που βλέπει το ματς. Αυτά είναι μικρά πράγματα, αλλά επιβραδύνουν το ρυθμό. Αυτά δεν τα συναντάμε στην Ευρώπη, όπου το παιχνίδι έχει ροή. Αποτέλεσμά τους να είμαστε υποτονικοί σε ότι αφορά τον αντίπαλο. Μπορεί να έχουμε καλύτερους επιθετικούς, να είμαστε σε καλύτερη ημέρα, αλλά σίγουρα είμαστε πίσω σε ρυθμό. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Έχω μετρήσει σε αγώνα, στα πρώτα 42 λεπτά να έχουν παιχτεί 21. Αυτό μας στοιχίζει πάρα πολύ και το βρίσκουμε μπροστά μας στην Ευρώπη. Ακόμα και τα ελεύθερα του τερματοφύλακα και τα πλάγια άουτ μας καθυστερούν".

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ